Наруто спечели предишният път. Следователно, този път имахме щастието да оттървем заблудените му фенове от нуждата да гласуват. Оу, не ми обръщайте внимание, много работа:V.
Публикувано на: Чет Апр 09, 2009 3:28 pm
Mephisto
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 1:01 am Мнения: 2112 Местоположение: Plovdiv, Bulgaria
За Pluto - не ни е впечатлило чак толкова, не сме го вкарали. За Real - горе-долу същото.
Чели ли сте ги, та да имате мнение за тях?
И каква обективност трябва да произлиза от това? И каква всеобхватност? От там, каква тежест могат да имат тези награди? И ако някой тепърва е решил да навлезе в сейнен жанра и види само тези заглавия, това ще му помогне ли да избере наистина най-доброто? Все пак всеки трябва сам да си реши. Дайте възможност за избор.
Всмисъл в един такъв конкурс трябва да има максимално голям избор. Пък като е малко популярно дадено заглавие, то няма да победи така или иначе.
_________________ One has to conquer nothing but himself.
Заглавие: Re: [AsMA 2008] ~ Best Ongoing/Completed Seinen Manga Award ~
Публикувано на: Чет Апр 09, 2009 11:24 pm
Zenith
Регистриран на: Чет Ное 08, 2007 10:14 pm Мнения: 3686 Местоположение: Къде ми е портфейлът?
Чели сме ги, да. Или поне хората, които сме отговорни за участието или липсата на такова на някоя манга. И тия хора бяхме журито. И може би сме имали причини да не включим някоя манга в класацията! И смяташ ли, че ти си достатъчно обективен, че да оспорваш нашата обективност? Щото всичко се гласуваше.
Журито е избрано от потребителите, защото се смята че имат достатъчен брой изчетени манги (нещо, което за голяма част от журито, гарантирам ти, е точно така), за да могат да изберат от всички манги, отговарящи на изискванията тези няколко, за които да се гласува. Не можем да вкараме всичко. Не можем да угодим на всеки. За теб Плуто е най-доброто, но за останалите? Колкото до Real...Да ти кажа ли колко хора са чели заглавието? Има ли смисъл само да бутаме заглавия в списъка, след като ще си стоят на мижави гласчета?
Искам също да отбележа, че аз лично съм чела адски малко сейнен, но точно за това имаше още пет човека, които са чели достатъчно. Липсата на опит в дадена категория на един член на журито се компенсира от другите.
Наградите не претендират за никаква тежест. Те са си за нас, за форума. Никой не го прави, защото получава нещо, просто това е своеобразен начин да се изразим мнението си за манга годината.
И мога да ти кажа, че порекарахме сума ти време в изготване на списъци, в съгласуване и умуване. Всички имаме л'бими манги, които смятаме че трябва да влязат, ама има ли смисъл така да се прави? Ако ти кажа аз колко манги, които да сме чели 5 човека знам, много са добри заглавията, ама само заради това ли да ги давам? Няма да се популязират. нека хората почнат първо с това, пък ако имат интерес ще продължат.
_________________ ...всичко се свежда до секс и насилие,обикновено в комбинация...
Аз съм един от сейнен бандата, така че да, чел съм ги. И общо взето мога да те насоля и аз хубаво, но ми се спи, а колежката е казала всичко нужно.
За добавка само ще кажа, че е хубаво вместо да мърмориш за това кое не сме включили на празни обороти, да направиш примерно една тема за Real и да го качиш някъде, защото във форума няма. Това е един сигурен начин да ги покажеш на повече хора. Плуто е качено, но темата е потънала в забвение. Направи дискусия, разшири нещата, коментирай, такива ми ти работи.
Хората, които се интересуват от сейнен, могат да си го намерят.
Публикувано на: Пет Апр 10, 2009 10:03 am
Mephisto
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 1:01 am Мнения: 2112 Местоположение: Plovdiv, Bulgaria
Сега накратко ще отговоря, за да докажа, че не ми е зорът да изстрелям в космоса някое заглавие или по детски "да стане на моето".
По първото мнение :
Zenith написа:
Чели сме ги, да. Или поне хората, които сме отговорни за участието или липсата на такова на някоя манга. И тия хора бяхме журито. И може би сме имали причини да не включим някоя манга в класацията! И смяташ ли, че ти си достатъчно обективен, че да оспорваш нашата обективност? Щото всичко се гласуваше.
Журито е избрано от потребителите, защото се смята че имат достатъчен брой изчетени манги (нещо, което за голяма част от журито, гарантирам ти, е точно така), за да могат да изберат от всички манги, отговарящи на изискванията тези няколко, за които да се гласува. Не можем да вкараме всичко. Не можем да угодим на всеки. За теб Плуто е най-доброто, но за останалите? Колкото до Real...Да ти кажа ли колко хора са чели заглавието? Има ли смисъл само да бутаме заглавия в списъка, след като ще си стоят на мижави гласчета?
Искам също да отбележа, че аз лично съм чела адски малко сейнен, но точно за това имаше още пет човека, които са чели достатъчно. Липсата на опит в дадена категория на един член на журито се компенсира от другите.
Наградите не претендират за никаква тежест. Те са си за нас, за форума. Никой не го прави, защото получава нещо, просто това е своеобразен начин да се изразим мнението си за манга годината.
И мога да ти кажа, че порекарахме сума ти време в изготване на списъци, в съгласуване и умуване. Всички имаме л'бими манги, които смятаме че трябва да влязат, ама има ли смисъл така да се прави? Ако ти кажа аз колко манги, които да сме чели 5 човека знам, много са добри заглавията, ама само заради това ли да ги давам? Няма да се популязират. нека хората почнат първо с това, пък ако имат интерес ще продължат.
Номер 1 : За мен Плуто не е най-доброто, а е едно от най-добрите заглавия. А нали една годишна класация трябва да включва the best of the best. Определено можем да поспорим дали качествата на някои от заглавията в тази класация могат да съперничат на някои, които не са включени. Това, че не съм писал в тези категории на форума много досега не означава, че не ги следя и нямам поглед върху нещата. Относно това колко хора са чели заглавието и колко ще го прочетат, ако влезе в класацията - определено повече. Аз лично преди да навлезна в някой нов жанр първо взимам мнения на хора, които са чели произведения от тях. А ако годишните класации на Анимес не са най-обективната преценка, то моля кажете ми коя от фен-темите е? Примерът с Оскарите е банален, мисля, че можете и сами да си го извлечете. Ако там действаха по същия начин (дай да сложим като номинации най-популярните) то нямаше да бъдат известни и половината заглавия спечелили оскар за най-добър филм, най-добър актьор и прочее. Именно затова Оскарите са марка за качество. Защото в голяма степен са обективни. И рано или късно който заслужава, получава награда като оценка за творчеството си. А, ето и още един пример. Вие взимате ли предвид отзивите в японската преса, от японските критици за тези заглавия? А наградите, които се раздават ежегодно? Как иначе ще се популяризират книги, филми, които само критиците гледат и коментират? Ето ви една класация от Америка :
Цитат:
146. ↓-59 (87) : Pluto: Urasawa x Tezuka 1 - Viz Signature, Feb 2009 [227.8] :: 91. ↓-25 (66) : 20th Century Boys 1 - Viz Signature, Feb 2009 [291] ::
Защо според вас тези (тепърва издавани) заглавия там са на тези места? Защото липсват достатъчно зрели (повтарям зрели) хора, които да са ги чели. Защото определено тези заглавия не са за 80% от форума поради тинейджърско-неулегналата аудитория. Но! С течение на времето Наруто, Блийч (и др. темподобни детинщини) писват (понеже се бълват в потопни количества и са еднообразни). И тогава читателят иска да види нещо ново, нещо, което да го накара да се замисли, нещо, което да го обогати. Ей такива заглавия са Vagabond, Pluto, Real, 20th century boys и т.н. (много са, наистина няма нужда да изброявам всички). Затова трябва да се споменати в най-важните теми като стойностни заглавия. Та като види лаикът, да ги прочете, да се поучи, да си формира мнение. И оределено хората не трябва да почват първо с този, популярния "материал". Защото те трябва да имат избор. Като видят повече заглавия - по-широк избор. Та това е събирателна тема, тук трябва да е изборът. Също като в каталожната тема. Стига толкова по това мнение. (не се получи баш кратко, ама...като имаш да кажеш, трябва да кажеш)
Сега по второто :
nem13 написа:
Аз съм един от сейнен бандата, така че да, чел съм ги. И общо взето мога да те насоля и аз хубаво, но ми се спи, а колежката е казала всичко нужно.
За добавка само ще кажа, че е хубаво вместо да мърмориш за това кое не сме включили на празни обороти, да направиш примерно една тема за Real и да го качиш някъде, защото във форума няма. Това е един сигурен начин да ги покажеш на повече хора. Плуто е качено, но темата е потънала в забвение. Направи дискусия, разшири нещата, коментирай, такива ми ти работи.
Хората, които се интересуват от сейнен, могат да си го намерят.
Първо не желая "да се солим", а се опитвам да изкажа мнение за очевидни неща, за които има критически анализи на хора много по-навътре от мен в комикс критиката. Също така не мърморя на празни обороти, защото първо ако сте ги чели тези заглавия ще знаете колко стойностни са. Второ в това си мнение давам смислени доводи (мога да цитирам и японисти-критици, награди спечелени по света и в Япония и прочее). Сега за темите - за Real ще пусна една пространна тема, когато намеря достатъчно време (да, сега съм също зает, но не мога да не отговоря, когато ме нападате за нещо елементарно). За това, че темата ще е просторна можете да съдите по темата за Плуто, в която съм се плюнчил ПРЕдостатъчно. Или не я видяхте?
Публикувано на: Пет Апр 10, 2009 1:39 pm
CaBa
Модератор
Регистриран на: Нед Мар 12, 2006 12:17 am Мнения: 14913 Местоположение: Сливен
Има тема за коментари и критика, където може да се обсъжда това. Причините Плуто да го няма е, че никой не го е предложил. Добро, хипер добро, няма значение в случая, вкусове на журито ще вземат превес много ясно, а то е избирано от хората във форума. Няма смисъл от много заглавия в категорията, защото тогава шанса да им се обърне внимание е още по-малък. Това не е някакво професионално награждаване, че да се гледат критиците какво казват. А Real защо го няма -> просто заглавията които нямат от дълго време превод се изключиха от евентуалното им влизане в категориите. Няма нужда да се слага манга, която няма превод от 3 месеца и повече.
ок искаш мангата да бъде призната от журито и от минувачите имаш право обаче: много закъсня ffs >.> то съзтезанието свърши, ти сега се обаждаш >< обаче: шанса някой да обърне внимание на мангата се вдига малко покрай евентуален спор ся друг е въпроса какво ще става после <.<
обаче: верно закъсня много >< така че може и да не се получи както трябва <.<
това тука го слагам в спойлер защото го пиша защото искам да го напиша, не че имам да кажа кой знае какво
Спойлера:
но това дето го казваш, за онези дето биха искали да се обогатят много идеализиран образ са ддз
Цитат:
С течение на времето Наруто, Блийч (и др. темподобни детинщини) писват (понеже се бълват в потопни количества и са еднообразни)
сиг аз съм песимист ама като гледам резултатите от анкетата в другата тема изобщо не им писва да следят едно и също нещо хората ( особено и най-вече тийновете) хич не обичат някой да ги поучава/възпитава/образова а онези които биха искали да намерят нещо по-различно от масовите шоненчета би трябвало да имат акъл да питат в темата за препоръки примерно
Цитат:
Та това е събирателна тема, тук трябва да е изборът. Също като в каталожната тема.
на тях (каталожните теми) някой обръща ли им внимание
и hint за популяризирането: ползвай раздел Разни по-често с раздаване на бира и кебапчета чуудеса стават да знаеш =D
така че let the солене proceed ^^
PS Zetman що прави тва тука имаше ли изобщо тема >.> опитвате се да го популяризирате?! xD
Той акълът не пада от някоя звезда. Човек чете, мисли, поучава се. Никога не е късно за никого.
CaBa написа:
Има тема за коментари и критика, където може да се обсъжда това. Причините Плуто да го няма е, че никой не го е предложил. Добро, хипер добро, няма значение в случая, вкусове на журито ще вземат превес много ясно, а то е избирано от хората във форума. Няма смисъл от много заглавия в категорията, защото тогава шанса да им се обърне внимание е още по-малък. Това не е някакво професионално награждаване, че да се гледат критиците какво казват. А Real защо го няма -> просто заглавията които нямат от дълго време превод се изключиха от евентуалното им влизане в категориите. Няма нужда да се слага манга, която няма превод от 3 месеца и повече.
Значи журито си решава, награждаването е непрофесионално, непредставително (ако съдим по съотношението на общ брой регистрирани във форума, общ брой пишещи и общия брой гласували в анкетата). Събираме се една групичка фенове, правим си теми, избираме си жури, гласуваме си, награждаваме си се и си се радваме. Хора, нали осъзнавате, че не се прави така? Тук не говоря за някаква тема. Все едно дали Плуто, Вагабонд, или някоя друга манга ще се избере. Аз мисля, че форумът анимес-бг претендира, че се развива и става все по-представителен. А дали е така? Този въпрос е към модераторите на раздела, а не към създалите темата. И не споря на дребно. За втори път виждам как в анимес-бг не желаят да направят една елементарна промяна по предложение на страничен (а не част от "екипа") фен. Когато има конкурс, то той трябва да е обективно проведен и завършен с обективни резултати. Правото на избор е само първата стъпка към това. И темата за Сейнен заглавията и разделите и цялостното оформление на форума не бива да е решение само на членовете на "кънтри клуба", а на всички, които изявят желание да дадат мнение, да предложат. И след максимално широко обсъждане (защото тук си говорим 4-5 човека) да се вземе решение с гласа на мнозинството. Така трябва да се решават всички спорове в този форум. Поне така е демократично (демек фенократично, защото тук сме се събрали фенове на японската култура, изкуство, история и пр.). Да, знам, че темата е стара, че гласуването е с изтекъл срок на оборване. Аз просто добавям, че поне за следващия път като се прави изборен лист, нека се проучи не само мнението на журиращите, но и писаното по интернет, където има поне половин дузина световно известни класации в и извън Япония. Демек, на пазара (на читателите) би било логично да се предложи максимален избор, пък после по "продажбите" ще си проличи кое ще е по-популярно и кое ще е с ограничен кръг фенове. Без заяждания, в спорът се ражда истината.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 50 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения