Дата и час: Пон Фев 24, 2025 6:04 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 56 от 87 [ 1303 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 87  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: BG: One Piece [on]
МнениеПубликувано на: Вто Дек 02, 2014 3:41 pm 
Аватар

Дам, тук най-вероятно е объркано. По-скоро трябва да е само, че не може да плува, но на мен това не ми е правило чак толкова голямо впечатление.
Впрочем редакцията на самата манга, която изкарват на български, не бих казал, че блести, защото се срещат доста смешни и елементарни грешки,
които включително наблюдаваме и в това резюме. А грешката с научаването на плуването вече си е изцяло на преводачката,
но пак казвам, това са изключително дребни неща, даже нищожни.

МнениеПубликувано на: Вто Дек 02, 2014 5:42 pm 
Аватар

Не мисля, че тук трябва да обсъждаме това, но ще си го позволя. Та, като цяло тези нищожни грешки не ме бъркат много, но цялата идея с "Джвак-Джвак" ме побърква... не можаха ли да го оставят "Гому-Гому"!? :( Звучи далеееч по-добре...

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 12:09 am 
Аватар

Не могат да го оставят така, защото носят значение, а нещата, които носят такова, принципно се превеждат.
Точно за това аниме абсолютно всеки израз може да бъде намерен преведен на английски само с едно търсене в Гугъл.
Но тук, разбира се, идва проблемът, че на никого не му се занимава да търси, па' да мисли как ли да го преведе - става дълга и широка.

п.с. Смятам да преведа Трилър Барк арката. Най-вероятно догодина ще започна работа по нея.
Ако дупката до 195 серия още се побави, и нея мога да преведа... пардон, присвоя.

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 4:08 pm 
Аватар

Ако ще го хващаш, забележка - великанът не се нарича Oz, както го пише в някои от английските преводите, а Oars или нещо подобно (не е лошо произнесено на япноски Oz).
Същото име (но за друг великан) се ползва по-късно в Маринефорд арката.

I think you should shoot him instead

BANG!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 4:15 pm 
Аватар

Ами, аз за имената и техниките си ползвам инфото в Уики, предназначено за Пийса,
'щото като превеждах 161 серия имаше неща, оставени на японски.
Та затова казах, че за това аниме може да откриеш много неща с едно просто търсене.
Благодаря за забележката, ще го имам предвид. :hat:

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 5:39 pm 
Аватар

Като стана въпрос за имена забелязах,че в новите преведени епизоди от Skypiea т.нар. Бог сте го изписали Енеру докато в превода на StrawHats същият този е изписван Енел, ако няма да се редактират старите епизоди гледайте поне имената да са еднакви.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 6:19 pm 
Аватар

Това е грешка, която е допусната, навярно, от английската група.
Но да не изключваме, че може и самите нашенски преводачи да са решили, че щом се чува с "ру" накрая, значи е правилно, 'щото го има и тоя вариант.
Японците не могат да произнасят "л" и затова го изговарят като "р". В случая правилното изписване е Енел, а не Енеру.
Както и имена, завършващи на "т" японците изговарят като "-то".
Типичен пример е името "Лайт", което на японски се изговаря като "Райто".
Разбира се, има и други имена, които на японски се произнасят по един начин, а на български, английски се изписват и изговарят по друг.
Затова и много-много не се доверявайте на тия фенсъб групи, защото субтитрите точно на Кайдзоку не са толкова цвете, колкото всички ги изкарват.
Там често се срещат дебилизми от сорта на "Ой-ой", което в превод ще рече "хей/ей".

п.с. Затова преди някой да прави превод на аниме, е добре да се запознае с какво се захваща.
Има цяла тема в този форум за имената и там може да проверите някои неща, които много хора не знаят.
Макар че май няма да е зле да добавя там и информация за имена, в които присъства буквата "л".

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 8:14 pm 
Аватар

Виж, аз лично предпочитам преворът на тия техники да е както Ryuko ги бяха превели. Тоест аз съм гледал 150+ епизода с превода на "Gomu-Gomu no" (което ме кефи много и вероятно не само мен), "Santoryu" и т.н. и след това ми цопват някакви космически преводи и имам чувството, че не гледам One Piece. Не се оплаквам, дори съм доволен, че има превод, но моля ви - не гледайте да сте оригинални, а да се съобразявате с миналите преводи на различни групи. Успех с превода, скоро ви настигам. :kicking:

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 8:32 pm 
Аватар

Ще ме извиняват от Рюко, но тяхното не беше превод, а някаква пълна гавра. Даже се повтарям, ама истината е истина, няма да си кривя душата, я.
Второ, те не са превеждали "гому гому", ами просто го бяха оставили на японски за по-лесно, както и всички останали.
"Гому-Гому" се превежда "гума", сиреч техниките стават "гумен пистолет, камшик" и т.н. Толкова ли е трудно?
Даже предлагам да ги пишем с канджи, 'щото сме още по-близо до японския. :wink:
Като започна превода, всяка техника ще бъде преведена, всеки остров и всеки дяволски плод.
Вече съм измислил имена за плодовете, които ще са си с оригинален мой превод.
Не смятам да взаимствам от Артлайн, защото е некоректно и смешно да се правят такива работи, колкото и да ми харесва техният превод на мангата.

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 8:38 pm 
Аватар

RyuKo имат превод до 53 епизод и са оставяли атаките на японски.
След това почват IceFanSubs и StrawHats (едни и същи хора, ама различни групи...).
Исмаил си правеше ефекти на атаките - отдолу и на японски.
Но ако не се лъжа, в горната част на екрана слагаше и превод на самите атаки.
Просто т'ва отдолу е по-голямо и шаренко, затова то ти се е набило в очите.

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 8:45 pm 
Аватар

Ако не се лъжа, в преводите на Straw и на Ice самото "гому-гому" не беше превеждано.
Беше просто споменато, че означава "гума", ама някак си все едно остава в сянка.
Ясно е, че всеки с едно поглеждане разбира, че Лъфи е гумен човек, но все пак.
Отделно ти като преводач трябва да превеждаш тия работи, 'щото това е като да напишеш целия текст
в епизода с ромаджи отдолу, а отгоре да лепнеш българския превод. :lol: Некак не върви, не мислите ли?
Просто се губи смисълът от цялата тая работа, която е вършена.
На никого не му се мислят преводи на техники, защото, няма да се лъжем, някои от тях наистина не са лека задача.
Но то това е и самият жанр шонен, в който се вписва анимето "One Piece" - техники, шантаво кръстени острови,
които ако не бъдат преведени, се убива целият чар на анимето.

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 8:56 pm 
Аватар

Според мен ще е най-добре или да вземе някой креативен да го подхване и да го преведе като хората добре (защото си заслужава това аниме да има хубав, красив превод) или да се направи както IsmaiL - подскачащи нещица да хващат окото :D Знам, че звуча като пенсионер, но копелето си каза - няма какво да си кривим душата. :D

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2014 9:05 pm 
Аватар

Хвани си жена с голям балкон, щом искаш подскачащи неща. :lol:
Предложението ти, не знам дали се усещаш, е повече от абсурдно някой да направи изцяло нов превод на анимето. :drunk:
Те колко души тука го мъчат от ГОДИНИ и още не е преведено всичко,
а всеки се бие в гърдите колко бил надъхан, как била преведена еди коя си арка, а ефект нулев.
Лошото е, че както гледат зрителите на български и изведнъж пропадат в дупката на непреведените серии.
Макар че аз също съм на мнение, че всички епизоди се нуждаят от преработка.
Някои неща са превеждани преди години, а тогава тия хора не са имали толкова опит, разбираемо да е по-зле като превод.

Едит: И още нещо, ефектите не правят превода по-добър. Има много преводи, които без ефекти, пак са си добри.

МнениеПубликувано на: Чет Дек 04, 2014 8:41 am 
Аватар

Виж, аз нямам предвид някой да седне и да го преведе... Тоя вариант е изчезнал отдавна. Просто казах вариант, който на мен ще се хареса. Уважавам труда на хората, защото знам, че преводът като цяло изисква доста усилия, а по това аниме трябва да се хвърлят страшно много усилия. Каквото и да говорим, всички тука се оплакваме кое би било добре и кое не, но всъщност се оплакваме за някакви дребни неща. Да има превод, пък ефектите ще се измислят.

ПП:
Всъщност си мисля, че ще е далеееч по-добре да вземат арките да се превеждат поред, защото ти сам го каза - един фен гледа, гледа и изведнъж удря гредата... Не да се превежда Skypiea и Punk Hazard едновременно, защото просто няма смисъл. Анимето е ТВЪРДЕ добро за да се гледа на английски. :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Дек 06, 2014 1:25 am 
Аватар

Много ясно, че трябва да се кара наред от стари към нови.
Но някои хора, уж докато работят и по старите пускат и нови и става мазало.
Направо ако искате отзад напред. :thumb:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 56 от 87 [ 1303 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 87  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]