Първо, отбелязвам, че всеки е свободен да пише каквото желае в тази тема, включително ако толкова го дращи, да псува мен, стига да се придържа към поне средно приличен език, т.е. да не дразни и другите потребители. Нападките моля да са умерени.
Така, понеже се постави въпросът за това доколко трябва да се пипат фиковете с малко грешки и кои грешки са наистина грешки.
Понеже темата, в която бе коментиран проблема, е заключена, ще извадя по точки някои важни бележки:
1. Не знам дали авторката на фенфика, около който се завъди спора, оценява факта, че съм й писал дълго ЛС за да й обяснявам най-основни правила в БЕ.
2. Ако тя прочете внимателно ЛС-то, ще установи, че повечето грешки, които съм коментирал, са граматически.
3. По-нататък тя говори за добре оформен текст. Добре оформен е именно този текст, в които са спазени правилата за пригледност на печат - интервали след препинателните знаци и др.
4. Тъй като други потребители по-надолу коментираха, че съм триел фик само заради десетина дребни грешки. Мислех, че се подразбира, но явно трябва да поясня: Във фика на дамата има доста повече грешки. Аз основах моите забележки към нея само на първите 3-4 абзаца, не повече от една пета от общия текст. Нататък грешките не намаляват, просто се повтарят като тип. Нямам времето да анализирам целият текст, в противен случай бих го редактирал лично. (точно това изречение го написах на нея в ЛС-то, което тя пусна в леко орязан вид, да не забравяме).
5. Някои други потребители коментираха, че съм триел фикове само на дамата, дали съм имал нещо против нея? Не знам защо се заблуждавате, че дори помня да съм чел или трил други фикове на въпросната потребителка. Изтрил съм над 60 теми и съответно фикове откакто съм модератор. Не помня всеки буламач, писан от потребителите, най-малко тези с никнейм от типа sakura/sasuke/inuyashaби още няколко буквички и долни тирета.
Другояче казано, не се ласкайте, фройлайн, нямам никакво специално отношение към вас.
6. Тъй като никога не съм харесвал това правило да не се спори с модератора (нищо, че е много облекчаващо), ето ви тема - спорете.
7. Така, да поясня, аз не съм тук, за да допълвам празнините в нечие образование. Ако някой не е чел граматика на българския език (която се учи на части през всичките години на обучение), както и правила за писане в българския език, да не посмява да натиска бутона Нова Тема. Трия доста по-бързо, отколкото вие пишете.
8. Някой спомена "заплахи". Не обичам думите да се въртят по излишни начини. Ако искате приемайте моите предупреждения за заплахи. Разликата е тънка. Важни са условията и резултатът. Ако фика не бъде оправен до утре в задоволителен според мен вид (аз не случайно съм мод), той ще бъде изтрит.
9. Тъй като някой спомена, че хората чели, без да им пука от пригледност, искам да си видите коментарите по темите. Ще установите, че в тези фикове, които аз се готвя да трия, много хора коментират, че е трудно за четене. По тази причина пускам и една анкета по въпроса.
10. Това е форум творчество и нещата могат да се обсъдят, но ако решаваме кой крив, кой прав, можем да го правим по стария обичай - да се надписваме. Аз съм свободен откъм предизвикателства.
Публикувано на: Пет Авг 28, 2009 1:29 pm
K4HVD
Регистриран на: Сря Яну 18, 2006 9:41 am Мнения: 2192 Местоположение: In the middle of nowhere
Мися, че бях прчел темата цялата, както и дебата по нея преди да я заклщчат.
Като цяло, мислч че модератора е прав. Спора се разгоря малко заради приятелско застъпничество + накърнено самочустви и т.н.
Едва ли на някой ще му е приятно да чете фенфикове пълни с правописни грешки да не говорим за фрапиращи такива. За разлиак от мненията, където грешките са по 3 на дума фиковете се водат творчество и като такова трябва да се подчиняват все пак на някакви норми (такива които са определени от модератора). Да има грешки по текста много разсейва и създава грешно впечатлени за нещо набързо надраскано без много умисел. Затова мисля, че публикуваните фикове трябва да са с минимални грешки (от всякакъв правописен и граматически вид).
едит: Да добавя още нещо. Изобще не съм фен на фиковете главно заради факта, че това, което съм прочел досега 5-6 неща бяха наистина блудкави и безсмислени (мое лично мнение). Естествено повечето бяха на тема романтични взаимоотношение между различни персонажи на Наруто.
И последно: "Да са издържани перфектно във всички правила и подробности на българския език, тези с глупава история да се трият." Последното е твърде обвързано с "тези с глупава история да се трият". Доакто при горните се асоцира само с форматирането и правописа при последното се добавя и триене на тези с глупава тематика. По коректно би било N4 да спре до граматиката и да има N5 което да включва N4 и това за триене на малоумните (които според мен са обезпокояващо много).
_________________ Най обичам гол по плажа аз да тичам ! ! ! Мечо пух: Колкото повече, толкова повече. И каза Господ: Да нямаш друг Георги освен мене и неспоменавай напразно името Жоро.
Заглавие: Re: Относно пригледността и добрия правопис
Тази тема си е на лична основа. Лично аз не искам да гледам теми, които решават проблемите между дадени потребители или между модератор и потребители. Глупаво е. Решил си си проблема на ЛС, евентуално. Няма смисъл в една тема засягаща целия раздел да преобладава личния ти проблем, nem13. Поне според мен.
Относно същността на темата (анкетата де). Отбелязах второто, тъй като не видях голяма разлика с третото. Двете са много близки. Не можем всички да пишем на перфектен български език. Най-малкото сигурно едва 2% от форума се занимават ежедневно и професионално с родния си език. Останалите просто го ползваме и с времето забравяме някои от правилата. Това не означава, че "не знам" трябва да е слято, което е най-масовата грешка. Относно фиковете... Ами опитвам се да ги прочета всичките, които излизат, дори тези които не си струват. Проблема е, че наистина много хора не са запознати с правилата за правопис. Най-малкото са на 15-16 години и би трябвало да са ги научили тъкмо и подробно в училище. Фикове, които изморяват очите (удебелен шрифт, липса на разстояния след преминателен знак и т.н.) ги прескачам повечето пъти. Останалите фикове са поносими и забавни от страна на правописни грешки. Но леко се съмнявам да няма фик без правописни грешки (изключвам елитката nem13). Най-малкото често се случва на човек да цъкне съседна буква и после просто да не го види. Обяснимо е, но това разбира се не означава целия пост/фик да е не редактиран преди пускане. Аз съм за прилично, прилежно, правилно написаните творби в раздела. Но не настоявам от всеки един потребител да е съвършен. Грешките са разбираеми. По-важно е, като ви се каже (на авторите на темите) да ги оправяте, да си взимате поука, а не в следващата глава/фик/тема да правите същите грешки.
Видях някъде в поста на nem13, из всичко засягащо него и даден потребител, че трие теми, които не му харесват. Аз лично не съм съгласен с този принцип, но може би все пак раздела наистина се напълва с повтарящи се работи, зле написани нарутардски глупости и т.н. Тези теми са си за триене. Но може би е хубаво да не се затриват, а да има някакъв начин да се слагат в една друга тема, където се събират всички "вицове" и вече в един даден момент да се изтриват. Все пак някои хора са си направили труда да напишат нещо (колкото и калпаво да е) и да го пуснат тук.
K4HVD е допуснал грешки, но едва ли нарочно. Да му изтрием ли поста? Не казал е нещо, просто е бързал. Това е пример за невнимателност и горе долу пресъздава нивото на писане на фиковете.
nem13, може би БЕ не е от съкращенията, които е хубаво да се ползват. Все пак две думички не биха били проблем да се напишат нали?
_________________ True evil is silent.
Да допълня: желателно е гласувалите в анкетата да се изказват по темата и да обосновават гласа си.
Дриймдрагън, ти си ми ясен.
Иначе си прав - принципно не е хубаво да се отваря тема само защото някой потребител ми се е обидил и аз искам да го насоля. Ако ти мислиш, че това е причината, няма проблеми.
Цитат:
Видях някъде в поста на nem13, из всичко засягащо него и даден потребител, че трие теми, които не му харесват.
Цитирай ме точно, моля те.
Така, само да уточня - аз не смятам, че е някакъв особен труд да напишеш 30 реда, пълни с глупости и правописни грешки. Това е да си разчешеш крастата, с извинение, и не съм склонен да уважавам подобен труд.
А и явно съм уважил труда и желанието на потребителката, като не съм й изтрил моментално темата и съм й обяснил защо я "заплашвам".
Така, относно четирите възможни отговора - аз лично гласувах за третия. Последния съм го сложил само за да има крайност, ако някой го сърби. И аз не си падам по крайностите и мога да преживея няколко грешки. Проблемът е, че повечето пъти не са няколко грешки.
ПП: За БЕ - не пиша художествен текст, абсолютно допустимо е да ползвам съкращения. Слабо заяждане, постарай се повече
Публикувано на: Пет Авг 28, 2009 1:50 pm
reefer-madness
4. Тъй като други потребители по-надолу коментираха, че съм триел фик само заради десетина дребни грешки. Мислех, че се подразбира, но явно трябва да поясня: Във фика на дамата има доста повече грешки. Аз основах моите забележки към нея само на първите 3-4 абзаца, не повече от една пета от общия текст. Нататък грешките не намаляват, просто се повтарят като тип. Нямам времето да анализирам целият текст, в противен случай бих го редактирал лично. (точно това изречение го написах на нея в ЛС-то, което тя пусна в леко орязан вид, да не забравяме).
5. Някои други потребители коментираха, че съм триел фикове само на дамата, дали съм имал нещо против нея? Не знам защо се заблуждавате, че дори помня да съм чел или трил други фикове на въпросната потребителка. Изтрил съм над 60 теми и съответно фикове откакто съм модератор. Не помня всеки буламач, писан от потребителите, най-малко тези с никнейм от типа sakura/sasuke/inuyashaби още няколко буквички и долни тирета.
Самия факт, че се основаваш на част от цялото и то за грешките. А когато не даваш време и за толкова малко - направо в кофата? И не се заяждам. Тие се заяждаш постояно. Просто БЕ ми бърка в здравето? Какво е това? "Беееее"? Глупаво е да съкращаваш "български език" по този начин. Така сте си преценили окей. Така го съкращавайте, ама като не се разчита какво правим? Каквото имах си го написах по-ранно. Сега че тази тема ти е да се оправдаваш пред потребителите ми е все тая.
_________________ True evil is silent.
Когато забивам нещо направо в кофата, тогава съм преценил, че нещото е непоправимо. Тази преценка можете да я оспорвате на ЛС, а аз мога и да ви отговоря на оспорването.
Публикувано на: Пет Авг 28, 2009 4:37 pm
Beleg Kutalion
Кой не иска добре написани фикове? Третият отговор от мен ^^ Наистина, когато се пише, трябва да се и прочете после 1-2 пъти от автора... преди да се пусне о.О Да се позачистят малко и стилистични и граматични грешки, и да се форматира~ ама това е по желание
_________________ ~ The Resistance ~
Публикувано на: Пет Авг 28, 2009 6:58 pm
KISSSY
Spamoza Vulgaris
Регистриран на: Пон Май 21, 2007 12:27 pm Мнения: 8529 Местоположение: On the highway to hell
Да са редактирани добре и да няма много грешки....не знам как може да се научи една маса хора да пише безупречно, но поне това да е изпълнено. Колкото до това "по-глупавите да се трият" мога да кажа, че това си е въпрос на гледна точка....за 11-12-13 годишните някой по-прост фик може да си чисто удоволствие. Аз само имам една молба към авторите, ще я напиша с големи букви, за да се види отдалеч: ПРЕГЛЕЖДАЙТЕ ФИКОВЕТЕ ПРЕДИ ДА ГИ ПУСНЕТЕ! Един-два пъти, на спокойствие, ако трябва с речник в ръката или споделете с приятелче, което да прочете, но моля ви преглеждайте ги. Пести ви нерви и разправии с модератора.
_________________ Where does the good go~
Аз съм 50/50. Аз съм съгласен, че една тема трябва да е добре оформена и качествено представена, но най-големият критик трябва да е читателя, т.е. мненията в темата трябва сами да говорят за нея. Или по-конкретно, пишейки тема (особено в творчество) тя представлява вас и вашето (да го наречем) интелектуално ниво. Критикувайки съдържанието или каквото е да било по темата, критиките директно се отнасят и към автора. Следователно ако вие сами не се ентусиазирате да пише по разбираемо, то или интересът към темите ви ще замре или някой мод ще ги затрие.
Или на кратко - Колкото по-добре написана тема, толкова по-голям интерес и удоволствие от четенето й.
И нека не забравяме, че форума е свободна зона, в която всеки може да си изкаже мнението, било то дете или възрастен. Същото се отнася и до творенията ви.
Едит: И дам, едитнах 2 пъти за изядени букви. (човешко е да се греши)
Публикувано на: Съб Авг 29, 2009 6:15 pm
Evility
ПРЕГЛЕЖДАЙТЕ ФИКОВЕТЕ ПРЕДИ ДА ГИ ПУСНЕТЕ! [...] ако трябва с речник в ръката
Даже и Гугъл върши работа с "Може би имахте предвид"
"Да са редактирани добре и да нямат много грешки" ^^ - Четенето на екран (поне за мен) е по-трудно, отколокото да си отвориш книжката, а какво остава, когато биваш спъван от граматични и правописни грешки и лошо оформление. Да натякна и аз - проверявайте си нещата преди пускане. При проверка не бързайте за никъде, четете си спокойно, ако трябва и по повече от 3 пъти. Аз лично не препоръчвам да давате на приятели, или ако ще давате изрично молете за строга, безжалостна критика. "Да, да, страхотно е, дай/пиши още!" няма да ти посочи нито какво би могло да се оправи, нито да се доразвие, нито пък с какво да се експериментира.
ПП: От четеното из творчеството, ми направи впечатление, че авторите най-често бъркат пълен и непълен определителен член (накратко, кога да се сложи -ят и кога я/а на края на думите от 1во лице, единствено число, мъжки род). Има едно много сладко правило - когато не сте сигурни, заменете си въпросната думичка с Той/Него ^^
Пример: Лекар__ излезе в коридора. "Той излезе в коридора." определено звучи по-приемливо, отколкото "Него излезе в коридора." Ще бъде лекарят.
Във Форума всички са толкова компетентни ...
Публикувано на: Съб Авг 29, 2009 6:57 pm
Line
специално правописа може да не е на 100%, не е като че ще ги публикуват тея произведения а и се вижда на кой са му по-лейм фиковете като гъмжи от глупости иначе всичко друго трябва да е прегледно
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 50 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения