Дата и час: Сря Фев 12, 2025 3:51 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 4 [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Свободата
МнениеПубликувано на: Нед Яну 11, 2009 5:01 pm 
Аватар

Свободата съществува под различни форми. Тя може да се приеме като свобода на мислите, свобода на действията, свобода да изразяваш мнение, свобода като пространство.
Лично аз като чуя свобода и си представям една широка поляна от цветя и една пеперуда, която се носи над нея.
Всеки желае да има свобода и простор, да прави и говори каквото си иска. Но свободата, колкото и хубаво да звучи, също си има граници. Защото представете си един човек, свободен да прави каквото си иска, излиза на поляната, харесва си пеперудата и решава да я задържи. Вади един буркан и я затваря в него. Пеперудата вече не е свободна, нали?
Свободата е важна, за да живеем пълноценно живота си. Всеки има право на това. Но свободата стига и се изразява до там, до където не нарушава нечия друга свобода.

А за вас какво е свободата?
Какво значение има за вас?
Какво е първото нещо, за което се сещате или си представяте, когато чуете свобода?
Мислите ли, че сте свободни?
Едит: Съгласни ли сте, че и свободата също си има своите граници? (Все пак, както казват хората "всяко нещо си има граници" ) Ако не, защо? (ако може смислено обоснование xD )

Последна промяна Jeanne на Чет Яну 15, 2009 12:12 am, променена общо 2 пъти

Заглавие: Re: Свободата
МнениеПубликувано на: Нед Яну 11, 2009 5:43 pm 
Аватар

освен това което каза свободата може и да се приеме като противоположното на отговорността

за мене тя е едно от най-ценните неща

първото нещо което си представям като чуя всобода е някакво блажено чувсто на удовлетворение и безотговорност, някаква утопична атмосфера на неограничените възможности
другото противоположно нещо е ограниченоста

аз, определено не съм свободен, но и няма много хора които да са, поне не и в днешните градски условия

свободата означава развитие, потенциал, радост, пълноценен живот
просто едно от най-важните неща е

МнениеПубликувано на: Нед Яну 11, 2009 5:55 pm 

Свобода означава ти да имаш властта над своя живот, тоест битието ти да зависи главно от тебе... Ако не можеш да направиш така че да се чустваш добре в живота който водиш, не си свободен, силата да променяш, е свобода. Свобода е и да даряваш и приемаш изкуство, свобода е и да живееш на пътя, да катериш склонове, да скиташ, да гледаш небето, много неща са свобода.
В общи линии хората не са равни, свобода е да си различен да имаш алтернативи, когато всичко започне да става еднакво, всички започнат да се държат подобно, няма избор, ти живееш в един скучен свят, няма свобода.
Свободата е абстрактно и хаотично понятие. Ако се чустваш свободен си свободен, ако не се чустваш, не, горе-долу това е.
Всичко в живота пристрастява, болката, хората, дори самия живот, свобода е да избираш твоя наркотик :)

В общи линии на тази тема цял албум скоро ще има от моя проект Смерч (дам краяна проява на въздушната сила, която свързвам именно със свободата) : http://www.myspace.com/meddlesmerch.

Be happy, be free, art is freedom, 'cause art is a BANG :mrgreen:

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 11, 2009 6:39 pm 
Аватар

За мен свободата означава да правя това което смятам за правилно.

МнениеПубликувано на: Пон Яну 12, 2009 1:03 am 
Аватар

За мен свобода е да правя всичко което си поискам, което не нарушава чуждите права и да поемам ЕДИНСТВЕНО И САМО последствията от МОИТЕ действия...

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 12, 2009 6:09 pm 
Аватар

Свободата е относително понятие.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 12, 2009 6:30 pm 
Аватар

Е то е ясно, че е относително и за тва е темата, всеки да си изкаже своите виждания :o

МнениеПубликувано на: Сря Яну 14, 2009 12:15 pm 
Аватар

Свобода ...сега като се замисля ми става много странно :roll: Свободата за мен е да вземам сам решения за собствения си живот,свободата е да вървя срещу течението водещо милиони хора по света към празен и непълноценен (поне за мен) живот ... свободата започва и от най-простите неща .. да си купиш дреха която на теб ги харесва,но някои ще кажат,че е ужасна, свободен се чувтвах особенно много когато за пръв пат скочих с бънджи ... за пръв път се сбих ..за пръв път обикалях страната без възрастен човек ... свободата е различна за всеки спрямо възприятията на човека

Що се отнася до това ... да мисля,че съм свободен откато имам възможноста да мисля,а преди това не съм бил понеже някой друг се е грижил за мен и е взимал решения вместо мен (майка ми)

Сещам се за скок с парашут в нощтното небе ... определено ще се чувствам свободен тогава .. :thumb:

Благодаря на 'coincidencе' за профила !
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 14, 2009 11:01 pm 
Аватар

Да си свободен значи да си неограничен във всяко едно отношение, да си свободен да мислиш и правиш каквото пожелаеш. Такава пълна свобода неможе да има според мен, защото има норми и закони, с които сме длъжни да се съобразяваме. Винаги ще сме зависими от някой или нещо.

Имаше една много хубава мисъл, на която бях попаднала преди време:
"Човек живее в пълна свобода, но трябва да го водиш много внимателно, за да не чува свука на своите вериги."

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2009 12:05 am 
Аватар

poli написа:
Да си свободен значи да си неограничен във всяко едно отношение, да си свободен да мислиш и правиш каквото пожелаеш. Такава пълна свобода неможе да има според мен, защото има норми и закони, с които сме длъжни да се съобразяваме. Винаги ще сме зависими от някой или нещо.

Да, но не мислиш ли, че тези закони нямат някаква цел все пак... представи си да махнат законите и убийството стане нещо легално и нормално, ще започнат масово да се убиват и така да нарушават свободата си един на друг... Всяко нещо в държавата е създадено с цел да улесни и подобри живота на хората, друг е въпроса, че тук те не се спазват, но ние не говорим за България.

И сега се сетих да добавя още едно въпросче към темата.

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2009 12:19 am 
Аватар

Свободата за мен е нещо като цел в живота. Тя може да се тълкува по много различни начини, но основната идея си остава една и съща, а именно независимост. Попринцип двете думи са синоними, което още повече придава смисленост. Дори в живота човек се бори за свобода, най-честно подсъзнателното желание да бъде шеф сам на себеси или да достигне пълнолетност. По една или друга причина обаче винаги бива зависим от нещо или някой, но ако си даде дори малко зор ще успее да достигне една първична свобода, дори символична може би, която да му служи за упора.

Лично за себеси мога да кажа, че не се чувствам свободен. Все още съм зависим от много неща, които са наложително поставени като пречка до определен момент.

Дали свободата има граници? Мисля, че да. Но на първо място трябва да има именно свобода.

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2009 9:54 pm 
Аватар

Jeanne написа:
... представи си да махнат законите и убийството стане нещо легално и нормално, ще започнат масово да се убиват и така да нарушават свободата си един на друг...

За това говоря. Не мисля че може да има свобода в пълния смисъл на думата, не и в условията в които живеем в момента, но може би на някое по-възвишено място.... след смъртта или незнам и аз къде.

Jeanne написа:
Всяко нещо в държавата е създадено с цел да улесни и подобри живота на хората

Но това не им гарантира пълна свобода нали?

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2009 11:07 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Свободата на действия са си фиктивно определени рамки, които са различни от култура до култура и от една епоха до друга. Свободата на мислене слава богу все още няма как да се ограничи външно, но всеки сам си слага граници базирани на знания и възможности. Иначе съвсееееем определено за всеки човек трябва да му се ограничи свободата на действие. Иначе и най-добрия човек ще почне да прави зверски изцепки. В природата ни е да искаме все повече и повече неща, но благодарение на обществото можем да си ограничим взаимно желанията.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2009 11:30 pm 
Аватар

poli написа:
Jeanne написа:
Всяко нещо в държавата е създадено с цел да улесни и подобри живота на хората

Но това не им гарантира пълна свобода нали?

Ами това съм обяснила в първия си пост, те са свободни, но свободата също си има някакви граници. :) Защото все пак нямаш правото да си толкова свободен, че да нарушиш свободата на някой друг. Всички сме равни. :}

МнениеПубликувано на: Чет Яну 15, 2009 11:56 pm 
Аватар

poli написа:
Jeanne написа:
... представи си да махнат законите и убийството стане нещо легално и нормално, ще започнат масово да се убиват и така да нарушават свободата си един на друг...

За това говоря. Не мисля че може да има свобода в пълния смисъл на думата, не и в условията в които живеем в момента, но може би на някое по-възвишено място.... след смъртта или незнам и аз къде.

След смъртта е по-скоро покой. Нещо като почивка от целия живот. Намираш уединение.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 4 [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]