Дата и час: Чет Яну 30, 2025 11:30 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Миналото поколение и технологиите
МнениеПубликувано на: Вто Яну 20, 2009 10:34 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Изображение

ИзображениеХората от 3та възраст, или дори от късната 2ра, каквито се падат - примерно - мойте родители :confused: Предполагам и на някои от вас също, са принудени да използват нови технологии до които не са имали грам посегателство - изведнъж! Примери за това много, но от революцията насам, компютинга започва да навлиза все по-силно, а старите професии се забавиха с отстъпването.
ИзображениеС други думи .. например - един нормален мъж на 50тина години, до преди революцията работел в завод за свиване на етикети от кисели краставички, до 2001ва, въпреки, че не са му плащали, но той е имал надежди, му се налга изведнъж да стане офис/администрация. Как? Тоя човек не е пипал компютър в живота си... :cyclon:

ИзображениеБаби и дядовци, които не могат да видят печатен лист А4 със собствената си снимка, ще са принудени да използват чип-карти в градския транспорт :o
ИзображениеВ япония хората над 65 години, осъзнават, че ползването на интернет или на мобилен телефон често е от жизненоважно значение и нямат проблем с използването им, но как ще стане това тук? В някои европейски страни(тъй като това си е и глобален проблем), има специални инстанции за обучаването на възрастни хора в ползването на компютър/интернет. В България май има курсове за пенсионери, но те едва ли предлагат специалния подход, който е нужен при тях... Хората в късна средна възраст, изнервени от ежедневната си работа, само това им липсва - нови технологии, които дори не са докосвали...

ИзображениеКак е при вас, вкъщи? Родителите ви добре ли се справят с новите технологии или гледат като индианци? А батковци/каки/чичковци в средна възраст? Ако не - то вие предлагате ли им да ги обучавате и как се справяте, с какви методи? Мислите ли, че има надежда? Смятате ли, че някой ден ще попаднете в такова положение? Мислите ли, че на средностатистическият български гражданин в трета възраст му е нужно да има хабер от нови технологии и до колко? ~~~

Аз -не.

Профил  

Заглавие: Re: Миналото поколение и технологиите
МнениеПубликувано на: Вто Яну 20, 2009 10:45 pm 
Аватар
Spamoza Vulgaris

Моите гледат като абориген микровълнова печка. Майка ми работи с компютър, но едва наскоро се научи да ползва поща и е твърде несигурна относно каквото и да е било друго действие с интернет.....а не е като да не иска. Любопитно и е. На едната ми баба също, честно казано ако имах възможност бих и взела един компютър и спокойно бих наблюдава как тя с толкова много свободно време и любопитство и малко общи познания ще се справи по-добре дори и от мен...щото тя е способна на това О.о И може би щеше да й се отрази положително, защото това е сама жена, затворена по цял ден вкъщи, която няма какво да прави и бавно гасне. Ако не друго, това би държало ума й буден.
Старото поколение може да се справи с технологиите, стига да преодолее внушението, че изостава и това не е за него. Един месец съм обяснявала на другата ми баба как се ползва мобилен телефон, но тя просто отказваше да научи каквото и да е било...оставяше го вкъщи като излиза, защото не можела да се оправя с него. Не, че не можеше просто не искаше.
Просто трябва да се преодолее това чувство на предопределеност :? Старите хора все пак са хора от сегашното развиващо се общество, за да кажат, че те живеят в това време, те трябва да са в крак с новостите. Не знам дали аз ще изпадна в такова положение, но искрено се надявам, ако достигна тази възраст, да запазя любопитството си за най-новите неща.

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 20, 2009 11:00 pm 
Аватар

Ами - баща ми се справя средно добре , а майка ми е в положение "Как се включва??" =))
Бабата не я интересува , но ми се е случвало да ме пита "За да набера вуйчо ти - зеленото ли натискам" и т.н. (де да можеше телефона да й чете мислите :tv: ) , също така ми мрази компютъра..Поне с бащата не се караме кой да го ползва - той си има ноутбук ,а аз щайгата :?

МнениеПубликувано на: Вто Яну 20, 2009 11:15 pm 
Аватар

Баща ми едвам се оправя с телефон Сименс А50, да не говорим за компютър гледа го като объл камък :lol: Майка ми долу горе захапва, може да работи със скайпа за да си приказва с брата, да потърси нещо с гугъл и да играе някой игри които не изискват повече от 3 бутона :lol: Просто много малка част от родителите ни знаят английски, а това много пречи. Много често майка ми идва и вика Сисо ела че нещо изписа на екрана, какво съм му направила :lol:

МнениеПубликувано на: Вто Яну 20, 2009 11:25 pm 

Баща ми е програмист и се занимава от двайсетина години с компютри и в отношение технологии дори бих казал, че на места е по-запознат от мен.
Майка ми колкото да си отвори Ексела да си бачка на него, пощата и дир.бг се справя добре, без да разбира коой знае какво.
Успях да науча баба ми да се оправя с една стара Моторола (от онея полицейските тухли) и като е на село често й звъним на гсм-а и не е имало случай, в който да не вдигне. :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 20, 2009 11:41 pm 
Аватар

Наште се справят добре и рядко се налага моята намеса, но предполагам, че това е заради факта, че и на давамата основно работата им е на компютър.

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2009 12:13 am 
Аватар

Баба и дядо едва се оправят с мобиен с компа изобщо не. Баща ми си взе за себе си лап топ и единственото за, което го ползва е да играе табла. Това е, не може и не иска да го ползва за друго, а го има 6 месеца вече.

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2009 1:05 am 
Аватар

Офф не ми говори, майка ми АБСОЛЮТНО НИЩО не разбира от компютри...

По едно време няколко поредни дни в 7 часа ме събуждаше през некое от летата :lol: :lol: да й кажа КАК ПО ДЯВОЛИТЕ СЕ ИЗПРАЩА ПИСМО на абв-то...

"всяка сутрин ставам с първи петли..."
и с гласа на майка ми "ДЕНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ...
ДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!!!
ДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!!!"

:headbang2:

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2009 1:29 am 
Аватар

майка ми все още ме обеждава че монитора е компютъра а баща ми е като теле в железница трудно им е и не се оправят въпреки че майката силно настоява че знае как се работи с компютър след като знае що е то гугъл.Др странно нещо е че баба ми майката на баща ми се оправя 2 пъти по добре от тях двамата зети заедно.Според мене си е до човека мерака и мързела :lol:

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2009 1:43 am 
Аватар

Е при моята майка си е само до "Ма компютъра не работи така, както искам да работи"

:headbang2:

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2009 1:49 am 
Аватар

Вкъщи никой нищо н разбира от компютри и това ме устройва перфектно. Мразя да ми се пипат нещата особено компютъра ми, който съдържа всякаква информация и да си представя, че например майка ми, която си няма представа какво се прави, натисне две копчета и изтрие нещо, аз ще откача.

Ако не - то вие предлагате ли им да ги обучавате и как се справяте, с какви методи? Мислите ли, че има надежда?
-Не! Опитвала съм се по молба на наще. Само баща ми като му го обясниш чатка от първия път. А и на него му трябва само: мозила-еврофутбол-тиражи. Майка ми е безнадежден случай. Опитах се няколко пъти, скъсах си нервите и накрая нищо, ама нищо.

Смятате ли, че някой ден ще попаднете в такова положение?
-Ми не мисля, защото нашето поколение израства с технологията и се интересува много повече от нея.

Мислите ли, че на средностатистическият български гражданин в трета възраст му е нужно да има хабер от нови технологии и до колко?
-Ами на майка ми започнаха да й го изискват в работата и ходеше на курсове, но пак почти никакъв резултат. Добре, че в тва отношение съм се метнала на баща ми.

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2009 3:19 am 

Майка ми и баща ми се справят прилично с иползването на компютър за това, за което им трябва. Вкъщи и на двамата не им се налага да ползват, а в офисите си има по някой, който да разбира, ако не могат да се справят с нещо. А баба ми и дядо ми не са се и опитавли да се научат. Не мисля, че им трябва. Достатъчно е да могат да ползват мобилни телефони, за да можем да се свързваме с тях.

На запад ситуацията е малко по-добра, но наблягам на думата малко (моите наблюдения се базират на индивиди живеещи в София и Лондон). Много хора над петдесет имат затуднения с по-новите технологии без значение от това къде живеят. Ако не им се е налагало да работят с нещо, изобретено през последните години, е нормално да нямат никаква идея как да борзвят с него.

Предполагам ще бъде същото и с нас след години. Младите ще използват всякакви нови джаджи, и ако не е напълно задължително да ги използваме, много хора ще предпочетат да не се затормозяват допълнително в пенсионерските си години. Ще се занимават само с неща, с които са свикнали.

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2009 3:31 am 
Аватар
Ecchi Warrior

Майка ми се научи покрай работата, но само бейсик скилз, баба не може да се оправи с мобилния си, а дядо знае толкова колкото му е нужно да превключва каналите на телевизора с дистанционното :lol:
thewizards написа:
Просто много малка част от родителите ни знаят английски
Всъщност това е може би най-съществената пречка за овладяването на технологиите :hat:

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2009 11:51 am 
Аватар

Аз мога да се похваля, че от своята рода май съм най-големия лузър. Само баща ми ме бие, но откакто се научи, че двата различни браузъра не са два различни инетрента стана много отворен.
Майка ми винаги е работила на компютър, а баба ми и дядо ми по майчина линия имат скайп и са по-големи хакери. Просто се наложи, защото не са толкова възрастни и преди пенсията започнаха да работят на компютри. Всъщност те има компютър от 98, а аз от 2001...
Само другите ми баба и дядо не разбират нищо, но те са селски тип хора. Цял живот са си били по-кротки и все на село, няма как да има достъп, а и вече са болни че да се учат.
Така, че аз проблеми нямам. :D

МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2009 12:39 pm 
Аватар

На баба ми не й трябва. Баща ми знае да го ползва за това, което му трябва - ако не може нещо да направи ни кара с брат ми - например да му изтеглим филм xD Майка ми се справя доста добре - има си даже скайп xD Но можеби защото ползва компютър от 1995 xD

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]