|
Дата и час: Чет Яну 30, 2025 10:03 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Миналото поколение и технологиите Публикувано на: Вто Яну 20, 2009 10:34 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Хората от 3та възраст, или дори от късната 2ра, каквито се падат - примерно - мойте родители Предполагам и на някои от вас също, са принудени да използват нови технологии до които не са имали грам посегателство - изведнъж! Примери за това много, но от революцията насам, компютинга започва да навлиза все по-силно, а старите професии се забавиха с отстъпването. С други думи .. например - един нормален мъж на 50тина години, до преди революцията работел в завод за свиване на етикети от кисели краставички, до 2001ва, въпреки, че не са му плащали, но той е имал надежди, му се налга изведнъж да стане офис/администрация. Как? Тоя човек не е пипал компютър в живота си... Баби и дядовци, които не могат да видят печатен лист А4 със собствената си снимка, ще са принудени да използват чип-карти в градския транспорт В япония хората над 65 години, осъзнават, че ползването на интернет или на мобилен телефон често е от жизненоважно значение и нямат проблем с използването им, но как ще стане това тук? В някои европейски страни(тъй като това си е и глобален проблем), има специални инстанции за обучаването на възрастни хора в ползването на компютър/интернет. В България май има курсове за пенсионери, но те едва ли предлагат специалния подход, който е нужен при тях... Хората в късна средна възраст, изнервени от ежедневната си работа, само това им липсва - нови технологии, които дори не са докосвали... Как е при вас, вкъщи? Родителите ви добре ли се справят с новите технологии или гледат като индианци? А батковци/каки/чичковци в средна възраст? Ако не - то вие предлагате ли им да ги обучавате и как се справяте, с какви методи? Мислите ли, че има надежда? Смятате ли, че някой ден ще попаднете в такова положение? Мислите ли, че на средностатистическият български гражданин в трета възраст му е нужно да има хабер от нови технологии и до колко? ~~~ Аз -не.
|
|
|
|
Заглавие: Re: Миналото поколение и технологиите Публикувано на: Вто Яну 20, 2009 10:45 pm |
|
KISSSY |
Spamoza Vulgaris |
Регистриран на: Пон Май 21, 2007 12:27 pm Мнения: 8529 Местоположение: On the highway to hell
|
Моите гледат като абориген микровълнова печка. Майка ми работи с компютър, но едва наскоро се научи да ползва поща и е твърде несигурна относно каквото и да е било друго действие с интернет.....а не е като да не иска. Любопитно и е. На едната ми баба също, честно казано ако имах възможност бих и взела един компютър и спокойно бих наблюдава как тя с толкова много свободно време и любопитство и малко общи познания ще се справи по-добре дори и от мен...щото тя е способна на това О.о И може би щеше да й се отрази положително, защото това е сама жена, затворена по цял ден вкъщи, която няма какво да прави и бавно гасне. Ако не друго, това би държало ума й буден. Старото поколение може да се справи с технологиите, стига да преодолее внушението, че изостава и това не е за него. Един месец съм обяснявала на другата ми баба как се ползва мобилен телефон, но тя просто отказваше да научи каквото и да е било...оставяше го вкъщи като излиза, защото не можела да се оправя с него. Не, че не можеше просто не искаше. Просто трябва да се преодолее това чувство на предопределеност Старите хора все пак са хора от сегашното развиващо се общество, за да кажат, че те живеят в това време, те трябва да са в крак с новостите. Не знам дали аз ще изпадна в такова положение, но искрено се надявам, ако достигна тази възраст, да запазя любопитството си за най-новите неща.
|
|
|
|
Заглавие: Re: Миналото поколение и технологиите Публикувано на: Вто Яну 20, 2009 11:25 pm |
denik |
|
|
|
Баща ми е програмист и се занимава от двайсетина години с компютри и в отношение технологии дори бих казал, че на места е по-запознат от мен. Майка ми колкото да си отвори Ексела да си бачка на него, пощата и дир.бг се справя добре, без да разбира коой знае какво. Успях да науча баба ми да се оправя с една стара Моторола (от онея полицейските тухли) и като е на село често й звъним на гсм-а и не е имало случай, в който да не вдигне.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Миналото поколение и технологиите Публикувано на: Сря Яну 21, 2009 1:05 am |
|
snookie |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Офф не ми говори, майка ми АБСОЛЮТНО НИЩО не разбира от компютри... По едно време няколко поредни дни в 7 часа ме събуждаше през некое от летата да й кажа КАК ПО ДЯВОЛИТЕ СЕ ИЗПРАЩА ПИСМО на абв-то... "всяка сутрин ставам с първи петли..." и с гласа на майка ми "ДЕНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ... ДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!!! ДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!!!"
|
|
|
|
Заглавие: Re: Миналото поколение и технологиите Публикувано на: Сря Яну 21, 2009 1:43 am |
|
snookie |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 11, 2007 11:47 am Мнения: 7852 Местоположение: Deep inside within my head.
|
Е при моята майка си е само до "Ма компютъра не работи така, както искам да работи"
|
|
|
|
Заглавие: Re: Миналото поколение и технологиите Публикувано на: Сря Яну 21, 2009 1:49 am |
|
Jeanne |
|
|
|
Вкъщи никой нищо н разбира от компютри и това ме устройва перфектно. Мразя да ми се пипат нещата особено компютъра ми, който съдържа всякаква информация и да си представя, че например майка ми, която си няма представа какво се прави, натисне две копчета и изтрие нещо, аз ще откача.
Ако не - то вие предлагате ли им да ги обучавате и как се справяте, с какви методи? Мислите ли, че има надежда? -Не! Опитвала съм се по молба на наще. Само баща ми като му го обясниш чатка от първия път. А и на него му трябва само: мозила-еврофутбол-тиражи. Майка ми е безнадежден случай. Опитах се няколко пъти, скъсах си нервите и накрая нищо, ама нищо.
Смятате ли, че някой ден ще попаднете в такова положение? -Ми не мисля, защото нашето поколение израства с технологията и се интересува много повече от нея.
Мислите ли, че на средностатистическият български гражданин в трета възраст му е нужно да има хабер от нови технологии и до колко? -Ами на майка ми започнаха да й го изискват в работата и ходеше на курсове, но пак почти никакъв резултат. Добре, че в тва отношение съм се метнала на баща ми.
|
|
|
Заглавие: Re: Миналото поколение и технологиите Публикувано на: Сря Яну 21, 2009 3:19 am |
federosska |
|
|
Регистриран на: Съб Окт 20, 2007 11:04 pm Мнения: 472 Местоположение: London
|
Майка ми и баща ми се справят прилично с иползването на компютър за това, за което им трябва. Вкъщи и на двамата не им се налага да ползват, а в офисите си има по някой, който да разбира, ако не могат да се справят с нещо. А баба ми и дядо ми не са се и опитавли да се научат. Не мисля, че им трябва. Достатъчно е да могат да ползват мобилни телефони, за да можем да се свързваме с тях.
На запад ситуацията е малко по-добра, но наблягам на думата малко (моите наблюдения се базират на индивиди живеещи в София и Лондон). Много хора над петдесет имат затуднения с по-новите технологии без значение от това къде живеят. Ако не им се е налагало да работят с нещо, изобретено през последните години, е нормално да нямат никаква идея как да борзвят с него.
Предполагам ще бъде същото и с нас след години. Младите ще използват всякакви нови джаджи, и ако не е напълно задължително да ги използваме, много хора ще предпочетат да не се затормозяват допълнително в пенсионерските си години. Ще се занимават само с неща, с които са свикнали.
_________________ Важното е да е влажно! Ако не е влажно, много важно
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Миналото поколение и технологиите Публикувано на: Сря Яну 21, 2009 3:31 am |
|
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19394 Местоположение: Tōkyō
|
Майка ми се научи покрай работата, но само бейсик скилз, баба не може да се оправи с мобилния си, а дядо знае толкова колкото му е нужно да превключва каналите на телевизора с дистанционното thewizards написа: Просто много малка част от родителите ни знаят английски Всъщност това е може би най-съществената пречка за овладяването на технологиите
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Миналото поколение и технологиите Публикувано на: Сря Яну 21, 2009 11:51 am |
|
Zenith |
|
|
Регистриран на: Чет Ное 08, 2007 10:14 pm Мнения: 3686 Местоположение: Къде ми е портфейлът?
|
Аз мога да се похваля, че от своята рода май съм най-големия лузър. Само баща ми ме бие, но откакто се научи, че двата различни браузъра не са два различни инетрента стана много отворен. Майка ми винаги е работила на компютър, а баба ми и дядо ми по майчина линия имат скайп и са по-големи хакери. Просто се наложи, защото не са толкова възрастни и преди пенсията започнаха да работят на компютри. Всъщност те има компютър от 98, а аз от 2001... Само другите ми баба и дядо не разбират нищо, но те са селски тип хора. Цял живот са си били по-кротки и все на село, няма как да има достъп, а и вече са болни че да се учат. Така, че аз проблеми нямам.
_________________ ...всичко се свежда до секс и насилие,обикновено в комбинация...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|