Дата и час: Пет Фев 14, 2025 10:15 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Аниме и немски
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 1:49 pm 
Аватар

Направило ми е впечатление, че в някои анимета използват немски език... Например, когато във Fate/Stay Night Rin Tohsaka призовава Archer, тя говори на немски и дори някои от командите й по-късно във анимето също са на немски. Друг пример - в Bleach Koga Gowa също призовава куклата си като казва Zeige dich, Daruko (Dalk)!. Сещам се, че и във Vampire Hunter D: Bloodlust имаше едно писмо, написано на немски.И в още някои анимета май съм го срещала този "феномен", но сега само тези ми дойдоха на ум...

Интересното е, че английският е много по-разпространен език, но той далеч не се използва толкова често в анимета (като изключим чуждиците, които по принцип си ги има в японския).

Та въпросът ми е: какъв е този особен афинитет (ако мога така да го нарека) към немския?

П.П.: Ако е пускана подобна тема, моля модераторите да имат грижата :P :wink:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 1:57 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Не е така. Английският най-често се използва. Или по-точно ангрийския :roll: Срещат се също често френски и немски. И те също много често се използват доста погрешно :roll: Просто ги кефи японците как звучат тия езици и затова ги праскат където им падне.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 2:06 pm 
Аватар

Местоположение: 22-4 Shinsu-dong, Mapo-gu, Seoul 121-854, South Korea
Safiir написа:
Английският най-често се използва. Или по-точно ангрийския

:lol: О, да! По-добре не може и да бъде казано! А пък стигне ли се и до песни... :X:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 2:32 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Yup. Ангурийсукиа си е част от езика им всъщност :lol:
А колкото се ползва немския, толкова се ползва и руския. Всъщност руския повече. Я на "древни летописи", я на тениски... На енгриша му свикнах, ама 'дойцуго' е нещо страшно :lol:
Корейски обаче хич не се намесва...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 2:41 pm 
Аватар

Цитат:
Та въпросът ми е: какъв е този особен афинитет (ако мога така да го нарека) към немския?

Ми, още от Втората Световна японците са били по-приятелски настроени към германците (все пак са влизали в оста Рим-Берлин-Токио), отколкото към англо-говорящите (коит ги нюкнаха в крайна сметка :roll: ). Но едва ли, съдружието и конфликтите от миналото с тези страни, им оказва някво влияние и днес... По-скоро, както каза Safiir, им харесва как звучат техните езици (сетих се за една реплика от Матрицата "French is my favourite - fantastic language. You see, it's like wiping your ass with silk, I love it.").

Иначе има и доста други анимета, с разни немски изрази и фрази (Maine Liebe, Rozen Maiden, Infinite Ryvius), койт са звуково по-осакътени, отколкото ангрииският им.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 2:52 pm 
Аватар

и аз съм на мнението че си е още от 2рата световна и се поддържат даже като се замисля първите анимета които съм гледал бяха по немските канали и нз но ми се струва че пак немските канали и сега си дават наи много анимета !

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 3:01 pm 
Аватар

За ангрийския е ясно. Те половината им думи идват от там, но си е факт, че са си част от самия език. Въпреки че като ми изтърсят нещо от сорта на "hanka~chi" (в превод handkerchief), направо ми идва да им завра произношението някъде :lol:
За френски...само веднъж или два пъти съм го срещала. Но определено немският ми се наби. Да си призная не се бях замисляла, че може да има общо с историята...
А що се отнася до звученето - ми то хубаво им харесва, ама поне да произнасяха правилно. Пък те като нямат Л...

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 3:05 pm 
Аватар

Наистина много ги кефи да намесват английски думи. В повечето случаи дори не се забелязва, защото предимно се четат субтитрите. Например в "Акира" го правеха, което говори, че тази практика не им е от вчера.

Горд администратор на:
www.dragonballz.start.bg | www.dbz-censored.hit.bg | www.dbzcast.hit.bg | www.dbzcastbios.hit.bg | www.dbz-uncut.hit.bg | www.toshguy.data.bg | Посетете ги!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 3:41 pm 
Аватар

Местоположение: 22-4 Shinsu-dong, Mapo-gu, Seoul 121-854, South Korea
Oni_no_ko написа:
като ми изтърсят нещо от сорта на "hanka~chi" (в превод handkerchief), направо ми идва да им завра произношението някъде

Оле, Боже, това е защото не си чувала корейска реч :X: Там няма king и queen - всичко е kin!!! :lol: Ма тоя пример нищо не е! А защо направо не си пуснем тема за такива щуротии? Или вече има? Ама да не е само за японски, а въобще как азиатците говорят чужди езици :mrgreen:

Oni_no_ko написа:
Пък те като нямат Л...

Ми да съберем пари да им купим едно като си нямат :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 4:53 pm 
Аватар

Мисля че е долу-доре както тука се ползват я канджи, я катахана по сайтове и плакати като елементи на дизайна. Просто за щипка екзотика ( и дизайнери израстнали с anime :lol: ).

Имайте в предвид че все пак тук сме под доста мощно англоезично "облъчване" :evil: , та започва да постига целите си и ни се струва едва ли не единствения чужд език ама я си помислете колко милиона говорят немски (и то доста по-близо до нас). На мен пък ми е странно че не съм виждал да включват испански или португалски.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 14, 2006 8:09 pm 
Аватар

ами аз лично с немския се оправям да го рабирам но се пак на нас ни даваха зор да го учим щото немците бая се нанасят на пазара за електроника не че ми дреме де !

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 17, 2006 10:30 am 
Аватар

Цитат:
Сещам се, че и във Vampire Hunter D: Bloodlust имаше едно писмо, написано на немски
хах и аз това като го видях се изненадах все едно на родния си език го видях написано. :P

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 17, 2006 1:23 pm 
Аватар

VAD написа:
Мисля че е долу-доре както тука се ползват я канджи, я катахана по сайтове и плакати като елементи на дизайна. Просто за щипка екзотика ( и дизайнери израстнали с anime :lol: ).

Имайте в предвид че все пак тук сме под доста мощно англоезично "облъчване" :evil: , та започва да постига целите си и ни се струва едва ли не единствения чужд език ама я си помислете колко милиона говорят немски (и то доста по-близо до нас). На мен пък ми е странно че не съм виждал да включват испански или португалски.

x 2

И въобще не намесвайте втората световна, щото нищо общо си няма :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 17, 2006 2:03 pm 
Аватар

А по случайно някой да е забелязал Elfen Lied там имената на епизодите си ги пише направо на немски? :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 17, 2006 2:11 pm 
Аватар

както и самото заглавие elfEN и "DAS ENDE" накрая

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]