Дата и час: Пет Фев 14, 2025 10:16 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 1 [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Metropolis (пролет 2001)
МнениеПубликувано на: Вто Май 10, 2011 8:16 pm 
Аватар

Изображение

Заглавие: Metropolis /メトロポリス/
    Тип: Филм
    Жанр: Mecha, SciFi
    Година: 26.05.2001
    Инфо: AniDB
    Връзки: Тук
    Автор/Студио: Madhouse
    Kратко /или не/ описание: Когато през 30-те години на миналия век Лю Корбозие и Бронислав Бачко създават своите теории за бъдещето на архитектурата, те едва ли и в най-смелите си мечти са вярвали, че голяма част от идеите им ще намерят скорошна реализация. В своите научни трудове те описват принципите и правилата, на които трябва да се подчинява градът на бъдещето: тотален контрол, планиране, функционалност, историческа освободеност, разделение на обществото, технологичност, чистота, шаблонизиране на елементите, използването на прости форми и т.н.

Самите утописти не получават шанс да реализират на практика своите идеи, но техните наследници получават шанс (единствен до сега) да създадат града на бъдещето. Проектът е за изграждане на нова столица на младата и амбициозна държава Бразилия и има съмнителен успех. Създаден по повечето от гореизброените принципи, той се оказва враждебна среда за своите обитатели. Огромните площади, унификацията на обществените сгради и улици създават в гражданите самота, параноя, фобии и липса на идентификация с населеното място. Обществото отчита спад на морала и криза на ценностната система. Моментът, в който хората започват да третират околната си среда като заплаха, е повратен и може да бъде считан за начало на киберкултурата.

Защо ви разказвам всичко това? За да разберете героите във филма, тяхната мотивация и логика, вие трябва да разберете света, който те населяват. Огромен метрополис, който скоро ще получи статут на самодостатъчна държава, общество оставило "мръсната" работа на роботите, урбанистична среда - която е изградена около класовата стратификация. На ниските етажи в града, живее простолюдието, докато висините са запазени за технологичните богове и богаташите.

Какво липсва в цялата картина? Липсва суперсъществото. Сравнително скоро авторите ни запознават с него - Тима. Тима е продукт на био-технологичен експеримент, проведен от издирван учен-престъпник и целящ да създаде следващата стъпка от човешката еволюция. За добро или зло, експериментът се обърква, Тима напуска лабораторията и й се налага да събира знания за хората и тяхното общество благодарение на прекия си опит.

Останалите герои са няколко шпиони, не/архизлодей, политици, научни работници (за които са оставени обективните реплики от вида: експериментът излиза от контрол, енергията намаля с 25%, лайната смърдят и тн.), роботи и военни (къде без тях?). Сякаш за да визуализират липсата на хармония между хората и урбанизираната среда, авторите са изрисували персонажите като смешни изрезки, нямащи нищо общо с внушителните постройки на метрополиса. Малки човечета, облечени по мода от преди 200 години, избягали от своята реалност и изпитващи някаква вътрешна болка и смирение.

За да бъде кашата пълна ще спомена, че се разглежда и въпроса за изкуствения интелект, неговата адекватност спрямо околната среда, способността му да целепоставя и желанието му да осмисля фактите. Съдбата на човешкия род се поставя на карта, а хепи ендът липсва.

Автор на статията: Kaladan

---

Господа, липсваше тема за това хубаво аниме :>

Фани ♥
 Профил  

Заглавие: Re: Metropolis
МнениеПубликувано на: Вто Май 10, 2011 11:06 pm 
Аватар

Аз защо си мисля че имаше тема?

Whatever. Супер добър филм.

МнениеПубликувано на: Сря Май 11, 2011 4:30 am 
Аватар
Feed you with a kiss

преди месец-два се бях присетила за него и още няколко анименца и исках да го гледам пак. не помня много от филма, гледала съм го само веднъж, но има 1-2 сцени, които много ясно ги помня и ми бяха направили страхотно впечатление!

арта е невероятен! историята също!
must rewatch! :lol:

МнениеПубликувано на: Сря Май 11, 2011 9:19 am 
Аватар

Гледал съм го преди 100 години и тотално ми е избледнял...имам спомен, че историята не ме грабна, но визуално ме впечатли доста. Керъктър дизайнът беше някакъв гротескно изчанчен (псевдо детински и силно контрастиращ с мрачната тематика). Аз си падам по такива неща.

I think you should shoot him instead

BANG!
 Профил  

Заглавие: Re: Metropolis (пролет 2001)
МнениеПубликувано на: Чет Май 12, 2011 12:20 am 
Аватар

Дам, и аз много се радвам на керъктър дизйна на Тезука.

МнениеПубликувано на: Чет Май 12, 2011 12:23 pm 
Аватар

Ха! Негов ли е?
Не съм обърнал внимание.

I think you should shoot him instead

BANG!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Май 12, 2011 1:15 pm 
Аватар

http://www.mangaupdates.com/series.html?id=4557

По това са се водили. Той Тезука докато е бил жив не е искал Метрополис да има адаптация, филма е пост мортем.

А за самата манга Тезука се е вдъхновил след като видял постера на Fritz Lang's Metropolis

МнениеПубликувано на: Чет Май 12, 2011 7:36 pm 
Аватар
Ecchi Warrior

Един от любимите ми филми е :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Май 15, 2011 5:08 am 
Аватар

Страхотен, невероятен филм. :D Заслужава си гледането от-до. :mrgreen: :thumb:

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по