Ao no Exorcist - В началото си, мангата ми направи впечатление на добър шонен. Първите 10тина глави ги приех като представяне на света и героите. До тук интереса ми държа и нямах особени критики, но след 14та глава, без да спойля какво става, нещата се обръщат. На кратко казано: Вдетиниха историята! Главният сякаш не бе претърпял никакво развитие от предните глави, се превърна в типичен клиширан шонен персонаж. Въпреки, че все още следя серията, нямам никакви очаквания за следващите глави. Предполагам, че ще има някой и друг надъхващ момент, но в същото време... за мен е разочарование.
Arago - Преди нова година за Араго щях да кажа от раз че не ме кефи! Ми истина е, първите глави ме отблъснаха. Скоро наваксах до последния излязъл(щом си жури, трябва да си чел всичко споменато) и сега, ако ме питат, ще кажа, че съм нямала мозък в главата, като съм го оценявала на 6-7 излезли глави
Як арт, добре изградени герои и интересни арки. Като прибавя и заплетените митологични елементи Араго се изтрелва доста високо в класацията ми
Defense Devil - Първите глави, преди да почнат всички глупости с принцовете на ада ми беше по-интересно. Глава, защитник, престъпник, оправдан, край история. Нова глава - нова история. Мария да се появява от време на време за цвят и да се вкарат още един два интересни героя. Към 50та глава вече при остановен ритъм, може да почне историята за малкото братче и да се запътят към, ако щат, 120-тия кръг на ада.
Това което е в момента, не е добре позиционирано спрямо първоначалната идея. Сигурно в близките 40 глави никъде не са споменали, че е нашия се предполага адвокат(всъщност май имаше нещо, не че има значение
). Обърнато е на най-прост и долнопробен шонен. Силни страни на мангата са арта и добрите женски персонажи. От там нататък върви надолу.
Enigma – дълго игнорирах това заглавие, но веднъж като понах да чета се оказа доста интересно и различно от останалите Джънпове. Главният герой ми е единствения трън в очите. Прекалено много бута за задружност, приятелство и прочее, но се преживява, тъй като всичко останало е изпипано. Докато го четох си припомних някои коментари от Бакуман за Енигма и забавното беше, че прекалено лесно се съгласявам с анализите в бакуто
Gamaran – Признавам не съм прочела всичко до момента. Около 50 глава съм, но ми е леко скучно. Само се бият и след края на битка следва друга. До момента съм видяла точно 3 момичета – мацката от дожото, споменаването на майката и момичето от спомените на ... забравих му името. Главният герой е симпатяга и от време на време битките се разгорещяват, но въпреки това мангата не успява да ми влезе под кожата. Ще прочета до край излезлите глави, но надали те ще успеят да променят мястото което му определям в класацията си.
Hanza Sky - интересно е и има прилично количество комедия, но все още са малко главите. Героите са симпатяги и няма нещо, което да дразни. Ако се задържи така ще е чудесно. Но с има няма 10 излезли глави не мога да дам глас тук, като има такива с по 70
Jio to Ougon to Kinjirareta Mahou – Мангата ти влиза под кожата. Изключително лека и отпускаща. Историята е интересна, макар малко мудно да върви(или то защото от толкоз време няма нови глави
). Героите са интересни и за момента са добре представени като продължават да се развиват. Проблемът на заглавието е арта. Тези скицоподобни страници щяха да изглеждат толкова по-добре, ако се стилизираха и линиите се оплътняха!
Reimei no Arcana – Единственото шожо в класацията не се радва на особен успех
Мангата е страшно красива и героите претърпяват лично развитие в течението на историята. За самата история все още е рано да се съди, но би могло да се превърне в нещо наистина интересно и с късмет и стойностно(малко интрига, заговор, политически преврат, някой друг елемент на отмъщение...) весело да стане. Все пак предполагам, че ще запази най-вече романтичния си аспект, така че не очаквам прекалено сериозно развитие. НАй-малкото трябва да съм благодарна, че краси профила ми толкоз време
Tokyo ESP – Шонен с главна героиня. Добро разнообразие от нормалното „boy save girl and the world on the way” тип история. Отпускаща атмосфера и силни герои. Артът също е добър. Тук проблем е, че няма прекалено много излязъл материал и не можеш да съдиш за развитие на историята. Тепърва предстой момента, който ще определи стоността на мангата.
Zennou no Noa – Честно баката ме прецака с тази манга. Даваха, че е онгойнг до един момент, а после кво?! 3 тома! За час и половина, ако всичко беше излязло щях да ги излапам. Интересно е и то много, но не мога да преглътна късотата на мангата. Надявам се, ако не друго сега с последните 1-2 глави да се получи наистина интересен край
Татататан! И сега гласа ми отива при...... Ще реша един ден преди края на гласуването. Най-вероятен избор между Arago, Enigma и Renmei no Arcana.