![Изображение](http://www.nihongo.dk/studiestart/wp-content/10478.jpg)
Description:(от сайта)
Ако сте гледали нещо на Ghibli, предполагам, че вече теглите без дори да сте погледнали рецензията на филма. На мен лично ми се стори много приятен, макар че не успя да измести друго от произведенията на Миязаки в личната ми класация.
Ето и превода от imdb:
Резюме на сюжета: Младо момиче открива, че всички книги, които избира в библиотеката, са били взимани преди това от един и същи човек. По-късно тя среща едно вбесяващо я момче... Може ли това да е да нейният “приятел” от библиотеката? Дядото на момчето има магазин за продажба и поправка на цигулки (всъщност магазинът си пада антикварен и в него се дават уроци по правене на цигулки). Момчето иска да прави цигулки като дядо си и да стане известен.
Когато за първи път чух за Whisper of the Heart, не почувствах нужда да го намеря и да го гледам. Колко добър би могъл да бъде един младежки романс, жанр, изстискан до край? Не очаквах, че този филм ще ми хареса толкова много.
Моля ви, не отхвърляйте този филм заради презумпцията, че е сантиментален. Когато студио Ghibli е замесено, не може да сбъркате. Това няма нищо общо с другите тийн романтични филми. В Whisper of the Heart няма нищо от този фалшив, самозадоволителен боклук, който се е просмукал в Холивуд, филми за тийнейджъри, които изпадат в клишета и не им пука за истински герои, любов и искрени чувства. Whisper of the Heart не разчита на клишета или изпитани формули. Това е един наистина страхотен филм. Той е впечатляващо откровен и прочувствен поглед в живота на 14годишно момиче, нейното семейство и приятели, как се влюбва, като има моменти, които са толкова вълнуващи и прекрасни и в същото време толкова прости. Режисьорът Yoshifumi Kondou демонстрира всички качества на господар на анимацията. Успял е да предаде една същинска трагедия. Филмът е пълен с моменти, които са истински и красиви и които използват анимация не за да експлоатират историята, а за да се предаде необходимата простота на моментите в тяхното представяне. Сценарият, написан от великия Hayao Miyazaki, е лишен от фалшива сантименталност и мелодрама. Той ни дава истински герои и истински чувства.
Whisper of the Heart е от най-добрите анимации, които можете да откриете. То е единствено по рода си аниме и е красиво направено. Уморени ли сте от Холивудските филми, правени като на конвейр? Уморени от клишираните романтични филми без емоция или човечност? Искате нещо с истинска дълбочина, душа и сърце? Намерете Whisper of the Heart. Той е красив, освежаващо направен и не прилича на нищо, което бихте очаквали от който и да е романтичен филм с тийнейджъри. Току виж сте обикнали този филм, колкото и аз.
Автор на статията: vice
Редактор: neferet
LinkLink OST(благодарение на chibi_chibi)
Ghibli за пореден път ме убедиха че правят само качествени анимета
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Анимето определено трябва да се гледа, споделям всичко което пише в рецензията - страшно красива история
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
OST не мога да го опиша с думи... толкова добре използван в ситуациите че да се чуди човек кой гений го е измислил , а Country road(violin version) ми стана една от най-любимите песни