Дата и час: Чет Фев 06, 2025 5:02 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 2 от 7 [ 105 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Можете ли да си представите 'нищо'? ... и не гласувайте преди да прочетете...
 Да, за ко иначе е измислена тая дума, ако не означава НИЩО...  29%  29%  [ 23 ]
 Не, естествено! Просто нищото е нещо, което не можем да си представим  71%  71%  [ 55 ]
Общо гласове : 78

Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 12:41 pm 
Аватар

WrathOfGod написа:
Това,че не си го виждал,не означава,че го няма... Темата е много philosopherwannabe... :?

x2

И да, предполагам, че не можеш да си го представиш.

Последна промяна victor_1988 на Съб Мар 08, 2008 12:42 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 12:42 pm 
Аватар

erm.. не мога да си го представя >^<

деа то тва е същото, както като те питат кво правиш и ти кажеш нищо.. и как деа се прави тва нищо.. О_o

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 12:52 pm 
Аватар

Личи си,че на всички са ви втълпени некви стереотипи от аниметата...

Никой не е казал,че нищото е нещо,което може да видиш или пипнеш,или помиришеш и тн....Представата за нищото е лична.Всеки си вервка у кот си щие.За мен "нищото" е състояние на материята,несъществуващо в нашето измерение/свят... :roll:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 12:54 pm 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
WrathOfGod написа:
Личи си,че на всички са ви втълпени некви стереотипи от аниметата...

Никой не е казал,че нищото е нещо,което може да видиш или пипнеш,или помиришеш и тн....Представата за нищото е лична.Всеки си вервка у кот си щие.За мен "нищото" е състояние на материята,несъществуващо в нашето измерение/свят... :roll:
материята/енергията е нещо :dull: в каквото и състояние да е :?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 12:55 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

dadaadda написа:
WrathOfGod написа:
Това,че не си го виждал,не означава,че го няма...
Е та... как можеш да видиш нищо :shock:
то факта, че си го видял е достатъчно доказателство, че това което си видял е "нещо"...

ФАКТ ideed...
И не само това...
Факта, че го ИМА, значи, че съществува! Щом съществува, значи то е НЕЩО. Не можеш да кажеш, че Има Нищо. Невъзможно е, себеотрицание е! Супер обратимост има, сори...Няма как да правиш нищо, защото нищото е нещо. Просто думата НИЩО е също като НИКОГА, просто дума с идеалистическо значение, което във физическият свят е НЕприложимо!

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 12:58 pm 
Аватар

А за нищото мога да кажа, че това са недораскрити тайни които са прекалено нереални за да ги приеме човешки ум...
Например никой няма да повярва ще нищот е създало космическото пространство

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 1:04 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Значи принципно за да видиш нещо трябва там фотоните и глупостите да се отразят от него и да попаднат в очите ти. Ако е нищо то няма как да се отрази нещо в него. Следователно няма как да се види. А ако няма как да се види няма и как човек да може да си го представи. Така или иначе според физическите закони на вселената липсата на пространство (а щом е нищо трябва и пространство да липсва) е невъзможно. Тоест това "нищо" ще трябва да съществува извън нашата вселена. Това не означава, че не може да съществува...никъде...но просто няма да е в същото...измерение да го наречем, в което сме ние.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 1:57 pm 
Аватар

Човешкото понятие за "нищо" е много ограничено и отнисително. Нека си представим че става въпрос за нещо, което не притежаваме умствения потенциал да възприемем. "Нищото" в нашата вселена (свят) е просто липса на нещо което сме очаквали да видим или бихме искали да е там, защото както се каза преди малко, в една празна кутия за нас няма нищо което сме очаквали да видим, но по принцип си има светлина, въздух и свободни частици. А що става въпрос за "Нищото", което е извън нашата вселена , то никой от тук не може да изкаже адекватно мнение по този въпрос поради самият факт че е невъзможно. Просто дори да има "нищо" нашите мозъци и мислене са устроени така че да не допускат подобно нещо поради самата си ограниченост. Според мен двете "нищо" , които споменах не трябва да се смесват в едно понятие, защото в "нищото" спрямо човешките разбирания винаги има "нещо", което просто игнорираме, защото то не е от значение за нас, а за другото ЕВЕНТУАЛНО "Нищо' не може да се каже...абсолютно нищо сигурно.

Тази тема наистина е хубава, но тя просто ще продължи да е обект на безкрайни дискусии граничещи с физиката и философията и понякога сливайки двете граници. Всеки може свободно да си изкаже мнението, но според мен е по-добре въобще мнение по този въпрос да няма. Самото влечение на човешката психика към мистериозното и потайното е обяснима, но тук тази загадка е изключително малко вероятно (да не казвам невъзможно) някога да бъде разкрита, поне докато сме живи, защото ХОРАТА според мен не са ЕВОЛЮИРАЛИ достатъюно (и не знам дали някога ще бъдат) в умствено отношение за подобни въпроси.

Нека всеки продълважа да си изразява мнението, но това ще бъде едно безкрайно чесане на езици (пръсти) лищено от каквато и да е стабилна основа и аргументи.

Така че мислете за нещата, които имате (и съществуват !), а не за "Нищото"

ПС: Сайан, според мен самия мисловен процес, самата ти мисъл прави твоето "нищо" "нещо" , ако човек не мисли и не придава значение на това, "нищото" ще си остане просто...едно "нищо"

Последна промяна Lord_Hellhammer на Съб Мар 08, 2008 2:38 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 2:03 pm 
Аватар

snookie написа:
anAngel написа:
И аз съм за 2-то.
Има и статийка в уикипедия по темата с логическо, философско и научно обяснение: Линк

А твоето мнение е?
Само не казвай че съвпада...
И аз мога да ти дам сума ти филсофски трактати за доказването че за нищото правилния отговор е 2-рия, но това пак няма да е моето мнение...

Ако щете ми вярвайте, но аз го разбирам точно така, защото смисъла/значението, което влагам е това:
wikipedia написа:
Nothing is commonly understood as the lack or absence of anything at all. Colloquially, the term is often used to indicate the lack of anything relevant or significant, or to describe a particularly unimpressive thing, event, or object.

Разбира се, че във вселената съществуват невероятно малки (алфа) частици, както казаха в другата тема.
Но в общия случай ние не говорим за абслотната липса на неща в прсотранството.
Ако например някой ми каже, че няма нищо в даден предмен ще си го представя предмета празен. Но в него в повечето случаи има най-малкото въздух, евентуално прах, може би и светлина, т.е ще има материални частици, но не това е било значението, което е ползвано и което ни интересува.

Едит: Някой може ли да си представи тези алфа частици, фотони и прочие?

Последна промяна anAngel на Съб Мар 08, 2008 2:09 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 2:05 pm 
Аватар

доказано е че дори вакума не е празен такаче за кво си говорим =))

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 2:17 pm 
Аватар

всяко нещо което мозъка възприеме за съществуващо или не....вече съществува....каквото и да е то..... ако човек може да помисли дори подсъзнателно какво е нищото то вече е проекция на неговия мозък....понятието "нищо" се изгражда като съществуващо нещо.... :wink: това е една от теориите по този въпрос

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 2:27 pm 
Аватар
Anime Sekai Kenkyuuin
Anime Sekai Kenkyuuin

Мммм... тз. Принципно, за да си представиш нещо, Не ти е нужно да го виждаш. Квантите никой не ги вижда, ма сички си ги представяме.. черните дупки да не говориме - мечтатели сме големи, особено пък аниме фенчета като нас, ма въпреки това, няма как да си предсатвиш нищото. Единствения начин, да си представиш нищото, е да не си го представяш. И единствения начин да "има" нищо, е да го няма! А ако не си го предсатвяш и то не съществува, значи то не съществува... <_<" И как нещо което не съществува ще съществува? Видяхте ли ми ония парадокс в послеписа...

Lord_Hellhammer, както и всички други отказващи се да мислят по темата.... е човек, нали се сещаш, че дядо ти на твойте години е мислел Точно така, и е бил Точно колкото теб прав... ~_~" Но ако обърнеш гръб на нещата и не търсиш продължение на пътеката, ест., че няма да го намериш - обаче децата ти ше го намерят, волно или неволно - тогава кво прайме, оказва се, че си си изпуснал шанса и си прецакал техния... ма как и да е, всеки с мнението си.
Иначе последната мисъл -така е, нищото ще остане едно нищо, каквото е. Това е единственото измерение, в което нищото може да се използва в пълната си сила - нематериалното измерение. Нищото не същестува във времево-космическия континиум(звучи ми като шоколад на своге братче...)....

Погледнете от тук - Ако едно Нищо съществуваше, то Нещо попаднало в Нищотот щеше да се редуцира до Нищо и съответно нямаше да остане нищо от нещото. Или обратното нещото щеше да погълне Нищото и от нищото нямаше да остане нищо. < яко, ма само на думички, идеализирани думички...

И пак питам, как ще ми кажете, че Има Нищо :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 2:33 pm 
Аватар

SayanMk написа:
И пак питам, как ще ми кажете, че Има Нищо :lol: [/color]

обясних....почваш се повтаря.... :wink:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 2:41 pm 
Аватар

моето скромно мнение - нищо е отсъствието на всичко
мрак, студ (като под студ имам предвид изобщо липса на частици, които да се движат по Брауновите закони)...
тези характеристики не правят "нищото" "нещо", защото мрака не е противоположното на светлината, а липсата й - както и със студа и топлината
по този начин и нищото е липса на нещо, и събирателно включва в себе си тъмнина, студ, тишина и всички останали такива понятия

мога да си го представя, но представата ми е ограничена от границите на моя ум

EDIT: всъщност, сега, като се замисля, не може "нищо" да се дефинира без точно да се дефинира "нещо", но ме мързи да си трия и пренаписвам мислите

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Мар 08, 2008 2:54 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

SayanMk написа:
Мммм... тз. Принципно, за да си представиш нещо, Не ти е нужно да го виждаш. Квантите никой не ги вижда, ма сички си ги представяме.. черните дупки да не говориме - мечтатели сме големи, особено пък аниме фенчета като нас, ма въпреки това, няма как да си предсатвиш нищото. Единствения начин, да си представиш нищото, е да не си го представяш. И единствения начин да "има" нищо, е да го няма! А ако не си го предсатвяш и то не съществува, значи то не съществува... <_<" И как нещо което не съществува ще съществува? Видяхте ли ми ония парадокс в послеписа...

И квантите и черните дупки можеш да си ги представиш, но това, което си представяш няма нищо общо с това как действително изглеждат. Същото важи и за "нищото". Ти може да си мислиш, че си представяш нищо, но тъй като както сам каза то пак е нещо в крайна сметка представата ти е грешна.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 2 от 7 [ 105 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]