|
Дата и час: Чет Фев 06, 2025 4:53 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Безкрайна ли е.............. Публикувано на: Пет Мар 07, 2008 6:17 pm |
|
Sjilx_Matrix |
|
|
Регистриран на: Вто Яну 01, 2008 9:34 pm Мнения: 1457 Местоположение: The Matrix | Ловеч
|
В действителност, няма физик или астроном, който да не се е питал "безкрайна ли е Вселената и къде се намира?"
А отговора се състой в най-елементарната частица, която познаваме от много години.
Неутриното е елементарна частица.Открита през 1931 г. при β разпад. Бележи се с ν.Има една втора спин () и следователно е фермион.Фермиони се наричат всички елементарни частици с полуцял спин (1/2, 3/2, 5/2,...). Например електрон, протон, неутрон, неутрино, кварк и т.н
След като е електронеутрален лептон, неутриното не участва нито в силно, нито в електромагнитно взаимодействие, а само в слабо и гравитационно.
Заради едва забележимото участие в слабото ядрено взаимодействие, неутриното преминава през материята почти незабелязано.
ще е необходима стена, дебела около една светлинна година (~1016m) и направена от олово, за да задържи половината от тях.
ето защо, самата Вселена реално няма граници, в действителност около 90% от нея е изградена от неутрино частици, които се движат свободно и безпрепятствено, без да има какво да ги спре. Именно поради тази причина самата Вселена няма граници и затова тя се разширява непрекъснато.
Но съществува и мнение, че има множество Вселени, които са обединени в едно огромно пространство и на практика между тях има само неутрино частици. И поради факта, че те не могат да взаймодействат с материята във Вселените, те едва ли не изглеждат като една цяла Вселена. Ето защо определени части от 'Вселената' изглеждат като "пренаселени" от галактики и системи, а други са с огромни пространства от празни места.
Регулатор на целия процес на "задържане" на Вселените в една точка се явяват обектите с най-голяма гравитация- черните дупки. Появата на Черна дупка в определена част на някоя Вселена може да се характеризира като "саморегулация" на разширяването на тази Вселена. Това е като да поставите напоена с вода гъба върху масата. Натискайки гъбата водата излиза от нея. В момента, в който си вдигнете ръката обаче, водата се връща обратно.
Ето защо Вселената наистина има време-пространствен модел, но той е базиран в едно безкрайно и нематериално пространство, което няма как да бъде изследвано, тъй като може да се характеризира като вакуума.Във физиката вакуум е отсъствието на вещество в определен обем от пространството. Думата идва от латински - vacuum (pl. vacua) и означава празно пространство. Колкото и да е 'празно' едно пространство обаче, абсолютен вакуум няма, затова се говори за различни степени на вакуум.
Според мен най-голямата степен на вакуум, е тази при която в пространстото се съдържат единствено частиците на неутриното. Дори съвремените изследвания показват, че вакуумът не е "напълно празен". В него постоянно се раждат и умират елементарни частици. Тези процеси се изследват с голям интерес тъй като те биха дали обяснение за явления протекли в ранните стадии на съществуване на вселенета. Но ако тегорията за съществуване на множество от Вселени е вярна, то тогава изключително много от теориите, приемани досега може да се окажат погрешни, или поне относително вярни, що се отнася до определена проблематика.
И в крайна сметка винаги стой въпроса: каква форма има вселената?
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Мар 07, 2008 6:45 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Е това винаги ми е било супер забавно - вселената, която е безкрайна, непрекъснато се разширява. Може аз да не го разбирам, ма яко ме напушва смях... как нещо безкрайно, ще расте/ще се разширява? Все едно да кажеш, числата непрекъснато се разрастват нагоре... ем глупости, те са безкрайно много, следователно няма на къде повече да се разрастват. За да се твърди това, трябва да се иде до границата не безграничноста, а как ще идеш там -питай ме ^^"
Та все пак отговарям с Да. Защо.. Защото няма как да има край. След всеки един край, следва ново начало, това е най-точния "природен" закон. Дори да приемем sci-fi версията за "минаваш през границата на вселената и в същото време влизаш в същата я от другия край, я от същия край... пак не върви. А какво има зад тази граница? Нищо? - ми супер, защото нищото пак е нещо, тъй че.... безкрайна е да. Нещо безкрайно няма форма, нито има векторна или каквато и да е била среда. Теорията за релевантноста на Айнщайн обяснява за наще 2-3 планетки, нататъка не е същото...
Иначе хубава теорийка си постнал, но е поредната теорийка иии не бих казал, че ми харесва особено. Черните дупки предпочитам да са ми дупки/гафове/happend shit отколкото core2duo-то на галактиката.... Вселената може да има пространствен, но време-пространствен модел - надали. Не и докъто си отмерваме времето по човешки единици...
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Мар 07, 2008 7:28 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Всъщност е доста просто... Аз, за разлика от вас, не се опитвам да обхвана безкрая в граници и да си го представя. Защото естествено, това ще е невъзможно. Аз просто разбирам безкрая, като продължение на края. Тоест край, след който следва ново начало със собствен край, след който следва ново начало със собствен край, и така до безкрай. Не ми е нужно да си представям всичките начала и краища, за да кажа, че знам какво е безкрай, а още по-малко ми е нужно, за да ВЯРВАМ(мега-субективизмуссс) в него...
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Мар 07, 2008 7:29 pm |
sharky-kun |
|
|
|
Това никой не може да го каже, никой не може да си представи безкрайното. Човек просто не може да си обясни какво е, и до кога ще е. То е нещо което просто.... не знам как да го обесня. Представете си че искате да си купите книга от най-близкия магазин. Знаете че трябва да минете някоя си улица и след нея сте там. Минавате улицата, но книжарницата я няма, после пак пресичате и така. Никой не може да си го представи това, Вселената е нещо безкрайно, както цифрите.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Мар 07, 2008 7:40 pm |
|
inc |
|
|
Регистриран на: Чет Ное 08, 2007 1:55 pm Мнения: 1201 Местоположение: Пловдив
|
А не аз гледам да не се замислям за такива въпроси, защото почвам да се побрквам.Добре вселената-тя е някаква материя,добре да кажем свършва да кажем на дадено място,ми от та??Ми започва нещо друго,и то като свърше??Ми почва друго,няма такова нещо като край на вселената аз, тоест човк не може просто умът ни не може да го побере,като числата са безкрайни,винаги можеш да добавиш по още една цифричка и така.....
Пак се впуснах в размисли и страсти.
_________________ dolls can't cry~huh White Apple Tree - Snowflakes
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Мар 07, 2008 9:04 pm |
|
fireyoh |
|
|
|
Като приемем, че планетите са в галактиките а калактиките във вселените а вселените в космическото пространство ..
Голямо е само 200 милиона светлинни години.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Мар 07, 2008 9:37 pm |
sharky-kun |
|
|
|
fireyoh написа: Като приемем, че планетите са в галактиките а калактиките във вселените а вселените в космическото пространство .. Голямо е само 200 милиона светлинни години. Твойте статистики са винаги най-добрите,а?
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Мар 07, 2008 9:55 pm |
ShApEsHiFt3r |
|
|
|
Няма как да няма нищо... Както саян каза вече нищото също е нещо.
Просто друга вселена.
Не ми се пише дълъг пост, но не, вселената не е безкрайна. Тъй като след нейния край има друга вселена. Защо вярвам в това не ми се обяснява. Стигнах до този извод след като изгледах сума филмчета и изчетох още толкова теории от които ме заболя главата(да бе)
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Пет Мар 07, 2008 10:27 pm |
ShApEsHiFt3r |
|
|
|
Frostburn написа: нищото не е нещо, моля ви се...
но работата е там че никой не е казал че има само 1 голям взрив - ако са много то тогава вселената ще е доста по голяма, ще има много големи взривове които образуват галактики и така.. но в края на краищата всички те се помещават в космоса т.е. седят на едно място, така че има само 1 вселена и точка по въпроса.
Зависи какво приемаш за вселена.
Друг е въпроса, че преди известно време по дискавъри бях гледал някакъв филм в който се обясняваше точно колко голяма е вселената и каква й е формата. Преди 2-3 години беше
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|