|
Дата и час: Пет Фев 07, 2025 2:45 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 2:49 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=269_1419871212.png) |
Ensenga |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am Мнения: 3381 Местоположение: cyber-sekai
|
от дълго време не съм срещал по-лесна анкета - знание
дори няма да давам обяснение
даже за мен е обидно да се замисля дори малко над такъв избор, представете си само една опростена крайност при първия вариант - ще си като маймуна заобиколена от храна, желязо, пластмаса и дърво купени с хартия ![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif) No way
_________________ skype: zenscape
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 2:54 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=21846.jpg) |
Omega Red |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
|
много ми е проблематично да пиша на латиница и да ползвам кирилизатора, ама темата супер много ми допада , така че ще се жертвам
Първо не успях да швана какъв е установения начин на мислене с които съм се съгласил
Второ познание е мъдрост, само че би трябвало да има някаква разлика , обект на която си е необходима цяла нова тема
трето после че имам работа
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 4:03 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2194_1292401845.jpg) |
Dunan_Knut |
|
![](./images/ranks/rank7.gif) |
|
Frostburn написа: от дълго време не съм срещал по-лесна анкета - знание дори няма да давам обяснение даже за мен е обидно да се замисля дори малко над такъв избор, представете си само една опростена крайност при първия вариант - ще си като маймуна заобиколена от храна, желязо, пластмаса и дърво купени с хартия ![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif) No way
Tony Montana. И стигаш до Who do you trust? I trust me.Знание, познание, любов. Ако няма ценности, то ти само се унищожаваш вътрешно.
Е имането си е много важно разбира се. Грехота би било, ако твърдя обратното. Аз искам и двете. Искам всичко, което мога да изстискам от този живот. Искам искам искам искам искам. Искам да живея просто. Пък как и защо си кого... ще видим. Времето ще покаже.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 6:26 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=15_1283841889.gif) |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
![Anime Sekai Kenkyuuin Anime Sekai Kenkyuuin](./images/ranks/sayanmk.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Omega Red написа: Саян може ли да добавиш още един отговор в анкетата и той да е "Познание" . Защото за мен познанието е по-важно от знанието.
Не, щото шсе загуби конфликта Просто може да приемеш, че с правилното знание, се стига до мъдрост, от там до познание(в твоя сми), а натам вече е лесно.
Pa1N то нищо на тоя свят не можеш да определиш еднозначно, ма аре ся.. но не, не е Матерялно vs Духовно, а е Имане vs Знание. Къде е разликата. Първо, не говориме по принцип, а деюре. Разликата между матерялното и имàнето, е че последното е Твоето материално. Това което ти имаш и си изкарал, това, което можеш да пипнеш и усетиш. Духовното твърде много се различава от знанието. Знанието НЕ включва любов, обич, емоции - хич. А духовното включва и бели гълъби даже... Знанието е опит/умения/талант, информация и т.н. Ест., не просто тия 5 думи, които дадох за пример в първия пост ;]
Говориме за стойности и целите в живота... 1. Коя е реалната стойност в човешкото съществуване? Знанието, ест., тъй като както се казва, то е БЕЗценно. Докъто каквото и да е, имàнето си има своята цена, а откак може да се плати и да се добие, е просто не-конкуренция дори.
2. Към кое се целите вие? Знанието, ест., тъй като все още имам надеждата, че с него ще мога да си осигуря спокойно бъдеще... В интерес на истината, в момента ми осигурява спокойно настояще, начи има смисъл ;]
3. От кое получавате повече щастие? Знанието, ест., тъй като материалното има своята цена и с него не мога да си чешам егото публично ;РР _____ Истината е, че маймуни винаги ще има и е имало и има.... Истина е също, че повечето хора осъзнават, че знание семейство не храни и биха се отказали от него като цяло, стига да живеят материално осигурени.. Всеки опит обаче, за мен е знание. И всяко материално имàне, постигнато благодарение на собственото ми знание ми е безценно, защото то носи резултата от мен и мойте действия/знания, а не е просто поредният използваем предмет вкъщи. И мога гордо да кажа - е 'тва' си го постигнах сам! Без шмекерий, без чийтване, както си му е реда, all 10x to me *свети*
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 6:49 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4338_1257377497.jpg) |
victor_1988 |
|
Регистриран на: Вто Май 02, 2006 9:57 pm Мнения: 3161 Местоположение: Sofia
|
Аз да съм по-различен ще кажа имането.
Като ми кажеш "знание" и се сещам за училище, където ти тъпчат какви ли не глупости в главата.
Едно неща не схващам. Ако избереш имането от всякакви знания ли се отказваш? Не си ходил на училище, не можеш да пишеш, четеш, смяташ и т.н. или имаш някаква обща култура.
На мене ми звучи висше с/у работа.
Ако сега трябва да избирам м/у това да имам пари да си живея живота и това да отида да уча още нз колко години определено ще избера първото. На това се базира отговора ми.
ПП
Прочетох повечето постове, така че, ако на въпроса ми е отговорено някъде по-нагоре и не съм го видял ми кажете да си го намеря.
Последна промяна victor_1988 на Вто Фев 26, 2008 6:53 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 6:57 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=15_1283841889.gif) |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
![Anime Sekai Kenkyuuin Anime Sekai Kenkyuuin](./images/ranks/sayanmk.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Мне не, ти не можеш да 'избереш' нито тука нито в RL. Дефакто, тук говориме кое има по-голяма стойност за теб. Кое е реалната стойност в живота. Виж въпросите на темата... Буквално няма как да имаш само едното или само другото, въпроса е кое БИ искал да имаш и към кое се стремиш или БИ искал да се стремиш. А, мислех да едитвам, ма ся тука ше отговря и на това..
VEGGETTO написа: Еми то нестава бе бате. Предпочитанията са ти от това каква ти е реалността. Еее недей така бе човек. Ако реалноста те смачква дотам, че да влияе на предпочитанията ти, положението е мн зле. >_< Не ми изглеждаш на такъв човек ;] , теглил майна на знанието, само защото вече му е през **** щом има хляб на масата. Поне от мечти не трее се лишаваме. Пък и специално в случая, винаги ще се намери начин. dantemp написа: Аз искам много знание и достатъчно имане, това е перфектната комбинация ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Да, и също така "универсалният отговор", който казах, че не се признава Така всеки знае ;]
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 7:09 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=5718_1276776570.gif) |
dwigga |
RyuKo FanSubs |
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 10:56 pm Мнения: 1378 Местоположение: In a world of music
|
"Знанието" ест. То е едно от малкото неща, които ни различават от животните. Това, че вече всичко опира до сухото е ясно. Верно, че всеки иска да живее поне на средния стандарт, достатъчен за един спокоен начин на живот без жизнено важни лишения. На мен примерно ми се иска, да ходя всеки месец някаде на почивка и да се разбивам. Неска на карнавала в Рио, утре на парти на Ибиза, в другиден на някво техно-парадче в Малта. Но имàнето може да ти осигури само физическа наслада, което за един средно-интелегентен индивид не е достатъчно. Всякаква материална зарибявка омръзва, след време. Докато знанието, познанието винаги ти доставя някаква, психическа наслада. Винаги ще има нещо, което да ти е интересно и ще се интересуваш от него. Ще черпиш информация, ще се обогатяваш по един или друг начин. Никога неможе да се научи всичко...
Това, че имàнето идва най-чесно от знанието няма смисъл да го коментирам. Неможе да имаш амбиции да печелиш добре, ако нямаш богати знания, с които може да се конкурираш с други в дадена сфера (професия). Иди на интервю за работа като добре платен програмист и кажи "Имам 7600 поста във форума на AnimeS-BG." ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) Ако нямаш знанието/познанието за каквото и да е, няма как да натрупаш имàнето.
Това че знанието няма кой да ти го отнеме само го припомням. Дали го правиш от желание, към това да изпъкваш пред другите, да си чешеш егото, или просто обичаш да трупаш обща култура е друг въпрос.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 9:10 pm |
ShApEsHiFt3r |
|
|
Естествено, естествено, естествено, естествено, ЕСТЕСТВЕНО, you get my drift
Какво му е толкова естественото на знанието? Като чуя думата "знание" аз също се сещам единствено, за това което ме учат в училище и т.н. Но да кажем, че не става въпрос за това.
Сега ще опиша аз как разбрах темата, която Саян е направил:
Имаш 2 главни избора, 2 абсолютни ценности, измежду които да избереш, и те са:
1. Знанието - За теб знанието е най- ценното нещо на света. Готов си да направиш всичко за да придобиеш знание, отдаваш цялото си време, пари, СЕБЕ си на придобиването на знание, но за теб не е важно дали ще получиш имане в замяна на знанието. Ти просто искаш да знаеш повече и повече. И в крайна сметка ставаш "умен", но беден. Или по- скоро интелигентен, но беден.
2. Имането - За теб имането е най- ценното нещо на света. Готов си на всичко, за да получиш това имане, но в същото време ти смяташ, че знанието изобщо не е важно и не искаш да придобиваш каквито и да е умения, за да получиш имането. Но го искаш. И никога няма да го получиш, просто защото няма да знаеш как
В тази тема става въпрос за крайности. И простете ми, но аз определям всеки гласувал за което и да е от двете неща в анкетата за идиот. Просто защото вие нямате възможен отговор "знание, чрез което да натрупам имане" или "имане чрез което да натрупам по- късно знание". Едно от двете. Ум или пари. И изберете ли едно от двете като ваша висша ценност вие се отказвате от другото. Просто защото това е тема за крайности. И аз няма да гласувам за нито едно от двете. Просто защото няма смисъл да се лиша от едно от тях, за да имам друго. Особено във втория случай(в моя пост), тъй като там дори няма да имам възможността да придобия това което искам, защото няма да знам как.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 9:17 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=21846.jpg) |
Omega Red |
|
|
Dunan_Knut написа: Аз искам и двете. Искам всичко, което мога да изстискам от този живот. Искам искам искам искам искам. Искам да живея просто. Пък как и защо си кого... ще видим. Времето ще покаже.
запозната ли си с 4те истини на Буда за живота и страданието ... ако не пробвай да прочетеш малко по този въпрос и виж си пак поста
Sayan има едно нещо, което съм го срещал като словосъчетание и уви с времето все повече се убеждавам в правотата му - бедността е порок. Да си беден, да си гладен, да нямаш подслон и сигурност, това те стиска за гушата. Не можеш да мислиш за нищо друго, не можеш да правиш нищо друго освен да търсиш начин да спреш да бъдеш гладен, беден и бездомен. На това правило няма изключения, има само хора, които са превъзмогнали тази слабост, но това не става току-така ![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif) (изисква се знание)
Хайде да помислим трезво - на колко от нас тук ни липсва нещо толкова жизненоважно като тези три неща горе - имаме храната, имаме дома, имаме някакви доходи. Достатъчно, че да може да се изкачите нагоре по пирамидата на Маслоу (най-вероятно недостатъчно, ако за вас е жизненоважно да имате тропически остров и яхта) . Парите могат да се видят. Парите могат да се пипнат и да се сравнят - този има повече, този има по-малко. Със знанието нещата не стоят така. Можете да изказвате предположения за умствения капацитет на някого, но това предположение ще е на основа вашия собствен и демек ще е супер несигурно (дори и в момента да сте много убеден или убедителен ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif) ) . И се намесват един куп странични фактори като ценностна система, представа за добро и лошо и сходните методи по които мозъка ни възприема "реалността" .
Пример - вие можете да ми кажете, че някой си програмист е много умен човек, защото знае един куп неща, направил е много, изобретил/създал е много нови неща и тн. , но за мен той ще е много тъп и прост, защото прекарва 90% от живота си пред компютъра. За мен неговото знание, ще е по-малко ценно от моето имане, което например е една 100тна от заплатата му.
Едни хора се задоволяват с едно знание, за други то е безкрайно незадоволително. Едни хора се задоволяват с едно имане, за други ... ясно ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) .
Друго се опитах да кажа, но предполагам, не е лесно да се вникне в тази метафора. Знанието е сила. Чрез сила може да се придобие имане насила ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif) - дали чрез пряка сила или чрез измама, резултатът е един и същ. От друга страна без знание (дори и за да имате късмет, ви трябва поне минимално такова) няма имане.
Искате пари - нямате ли знанието/познанието как да боравите с тях, все едно ги нямате.
и тн. и тн. над тази тема могат да се изпишат десетки страници и да се задълбава в какви ли не подробности
Шарпшифтър умен и беден човек е парадокс - той или не се стреми към пари или неговото знание не струва пукната пара
Последна промяна Omega Red на Вто Фев 26, 2008 9:21 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Фев 26, 2008 9:20 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2530.jpg) |
dantemp |
|
Регистриран на: Съб Яну 28, 2006 6:58 pm Мнения: 1414 Местоположение: ама що всички пишат некви глупости в това поле :/
|
SayanMk написа: dantemp написа: Аз искам много знание и достатъчно имане, това е перфектната комбинация ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) Да, и също така "универсалният отговор", който казах, че не се признава Така всеки знае ;]
Ама универсалния отговор трябва да е златната среда, аз искам много знание и само достатъчно имане :Р
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|