|
Дата и час: Нед Фев 16, 2025 1:43 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1 [ 7 мнения ] |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Референдумът Бургас-Александруполис ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Фев 17, 2008 6:21 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=15_1283841889.gif) |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
![Anime Sekai Kenkyuuin Anime Sekai Kenkyuuin](./images/ranks/sayanmk.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
![Изображение](http://img219.imageshack.us/img219/3152/petroloprovodmx2.jpg)
Гражданите на Бургас застават пред урните днес( 17 февруари ) и ще трябва да дадат гласа си за това да го има или да го няма в Бургаския залив петролопровода в първия в историята на града референдум. Право на глас имат 185 хиляди души, но, за да са валидни изборите, до секциите трябва да отидат минимум 51% от жителите на града. За провеждането на допитването общинският съвет в Бургас отдели общо 70 хил. лв., като само 10 хиляди от тях са за информационната кампания. Останалите ще отидат за бюлетини и за организацията на референдума.
Моля най-вече Бургазлий да изкажат мнение и казвайте, че сте от Бур Гас Лий, защото ми е интересно какво мислите =]
Проблемът написа: На 11.01.2008 представители на енергийни компании от България, Русия и Гърция парафираха споразумение за учредяване на международна проектна компания за строежа на петролопровод Бургас-Александруполис. Според споразумението, през Бургас и залива ежедневно ще минават 700 000 до милион барела петрол, или 400 до 700 кораба годишно, с вместимост 150 000 до 300 000 тона. Но без пристанище. Преходът от танкер към самия нефтопровод към Александруполис ще се извършва по технологията моно-буй. Това е по-евтината, но и много по-рискова технология от алтернативата.
Оценка за влиянието върху околната среда до момента липсва. В тристранното споразумение липсват текстове за защита на Черно море от инциденти. Кой и как ще финансира упоменат авариен фонд е оставено неясно. Не се упоменават гаранционен фонд или компенсации при катастрофа. Неясно е разпределението на отговорностите при аварии. (bgbui.com)
До края на изборният ден остават 1 час и малко...
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Фев 17, 2008 9:54 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=5014_1231794216.png) |
§amara |
Alice in Wonderland |
|
Ммм колко много хора са дали мнение . . . Ами аз като бургазлийка ще се изкажа против. Макар че фирмата , която всъщност е изготвила договора и ще бъде отговорна за строежа е чуждетранна и шанса да се "мине тънко" с цел да се спестят средства е много по-малък отколко ако беше българска , мен лично много ме притеснява шанса за евентуален разлив. Понеже аз не обичам да говоря наизуст като дървен философ , прочетах доста материали , до които се докопах относно този проблем и бях наистина потресена от това , което би могло да се случи с фауната , а и флората на и без това бедният на животински и растителни представители бургаски залив. Разглеждайки снимки на птици и животинки , целите покрити в мазут или нефтени/петролни отпадъчни материали , направо ми призлява !! При един евентуален разлив цялата тази гнус до 2 дни ще достигне брега. Аз помня като малка само като минаваха кораби от време на време , колко беше гадно маман като ми чистеше крачетата от мазута полепнал по тях . . . Да не говорим за обувки или дрешки , от които просто не се изчиства !!
Не отричам , че въпросния петролопровод би допринесъл за страната , но според мен риска е прекалено голям . И честно казано мисля ,че от този референдум голяма полза няма да има. Договора е изготвен и подписан . . . . По-скоро това е една анкета. А и Бургас обикновенно е най-неактивния град на изоборите , така че не очаквам и на този референдум да има голяма активност. Най-малкото , което е силно се съмнявам , че процентите ще клонят 90% на 10% против , или въобще да показва голяма разлика в процентите , за да допринесе за спирането на проекта. Но това е моето мнение . . . .
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Фев 17, 2008 10:32 pm |
![Аватар](http://th53.photobucket.com/albums/g53/Mordorthor/th_Burzum.gif) |
Arcana |
|
![](./images/ranks/rank3.gif) |
Регистриран на: Сря Авг 23, 2006 11:28 pm Мнения: 261 Местоположение: into the deep black sea
|
В какво жалко положение се намираме всъщност, че чак е смешно.
България е демократична държава. Факт. В крайна сметка какъв е резултатът? Единственото пряко доказателство,че една държава може да се нарече демократическа е референдумът. И знаете ли колко референдума са се провеждали до сега в България?Един-единствен път през далечната 1946 година,когато някой се е сетил да се допита до народа дали иска да живее в република или в монархия.
Навсякъде из европа когато се взима някакво решение се провежда така нареченото допитване до народа, което има за цел да разбере позицията на мнозинството граждани относно даден пробрем. Едно от основните неща един референдум да има смисъл е да се проведе ПРЕДИ взимането на съответното решение. Правителствата или така нареченото "народно събрание" не са нищо друго освен представители на народа и посредници на тяхното мнение, изпълнители на тяхната воля. Лошото е,че май са го забравили,а и няма кой да им го напомня. Какво се случва по време на избори? Половината народ не вижда смисъл да гласува поради различни причини... за мен няма уважителна причина,която да възпре един граждадин да представи гражданската си позиция. Това не е просто право,а отговорност и едва ли не задължение. В противен случей как може хората да продължават да протестират срещу управляващите ,като дори не са гласували. Някои разсъждават, че само техния глас нищо няма да промени,но фактите показват,че тези някои са едва ли не мнозинство. Дали техния глас нищо няма да промени???
Малко се отклоних,но нещата са напълно свързани. Активността на гласоподавателите се оказа срамно ниска! Има много фактори разбира се. Най-абсурдното което чух от кмета на бургас беше,че хората си останали вкъщи поради ненормално ниските темпетартури за града и УРАГАННИТЕ ветрове... колко достоверно оправдание,а? времето нито беше толкова студено,нито ветровете бяха ураганни(в бургас винаги е духал вятър).
Това,което до някъде приемам е,че хората намират за бесмислено да дадат своя глас, защото той би бил глас в пустиня. И са абсолютно прави. Дори и 100 процента против да бъде резултатът всъщност ползата би била никаква.Това е жалкото на положението. Че нещата се случват,но са ненавременни,а това от своя страна напълно ги обезсмисля.
И все пак смисъл има...макар и нищожен. Протесните, грасуването и всички други начини за показване на несъгласие и за изказване на мнение от страна на народа са нещо,което даказва,че ние не сме само някакви мърморковци,които се оплакват от положението,а всъщност нищо не правят по въпроса,а хора със осъзната гражданска съвест,които имат мнение и го исказват.
Трябва да се чуе, че Бургас е против петролопровода и държи на природата си.
Резултати до сега аз не съм чула, единствено,че активността е била много ниска следователно изборите са невалидни.
Да ни е честито!
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Фев 17, 2008 10:46 pm |
ShApEsHiFt3r |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
|
Ами... българите вече от ~700 години са си с мисленето, че те не могат нищо да променят. Аз наричам огромна част от българите идиоти точно заради този техен манталитет. Докато ти смяташ, че твоето съществуване няма значение то... ами, няма. Не са ни виновни оправниците и т.н., защото народът=държавата=народът(не случайно 2 пъти присъства народът), това е демокрацията и докато мислим като роби ние ще останем такива. Само че не на турците/рандъм друг народ, а на собствените си оправници, които ние дори не сме избрали... но не мисля, че този пост ще промение мисленето на 80-те% от хората в този форум, о, да, определено и тук има мнооого индивиди, които смятат че техния глас/мнение по дадени въпроси не е от значение, и това става очевадно като се прочетат темите на SayanMK в На лафче или по- скоро отговорите към тях. Но както и да е, това е за друга тема...
Аз не мога да дам мнение като човек, който е пряко засегнат от проблема, но само поставяйки се на мястото на хората, които искат да ходят на плаж(да кажем), и виждайки тези красиви плажове, моментално мога да отговоря с Против. А и изообщо не ми се мисли за екологичните щети, които този петролопровод причинява. И все пак... тъй като явно огромна част от бургазлии също са решили, че това, което мислят те по въпроса не е от значени, живейте си с тези красиви плажове...
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Фев 18, 2008 10:57 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=65.png) |
640509-040147 |
Silent Assassin |
Регистриран на: Пет Юли 22, 2005 1:50 pm Мнения: 1856 Местоположение: Шумен/Русе
|
аз пък съм ЗА петролопровода.
който говори за екологична катастрофа явно не знае че никой не иска да си губи ценните литри нефт, не толкова за околната среда колкото за бизнеса. всеки прави максимални усилия да защити бизнеса си и съответно в случая да пази петролопровода от разливи.
а и най-малкото от сделката че ще вливат много пари в държавата, а и за самия строеж на тръбите ще отворят работни места.
в Бургас сега е много мръсно на плажа с мазут защото незаконно се изхвърля там. петрола кой ще си го изхвърля като се опитва да го продаде?
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Фев 18, 2008 12:41 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2544_1247044367.png) |
PA3YM |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
|
демокрацията не е лошо или добро само по себе си - зависи от това народа как ще се възползва от правата, които му дава... референдума не е някаква викторинка към народа, която идва отгоре, отстрани или откъдето и да е - той идва отвътре, ако самия народ не каже че иска да има референдум и не го организира, случаите в които такъв се изисква задължително, не са много - затова и е нямало референдуми, щото демокрацията ни е неосъзната и всеки се опитва да се оправдае с нещо >.>
дам хубаво е че имаше референдум, щото показва че бургазлии сме се осъзнали че може да се промени нещо, ама дотам ...
сега малко онтопик:
Цитат: А и изообщо не ми се мисли за екологичните щети, които този петролопровод причинява. ето на такива подвеждания се гради цялата кампания на 'еколозите' -хората се лъжат, че петролопровод = екологични щети и катастрофи >.> ама това не е първия петролопровод ever, има си технологии и практики така че АКО има разливи те да се локализират и неутрализират максимално бързо. за да стане правилно това което съм цитирал, трябва да пише, че "има риск", а не директното равенство петролопровод = еко щета... другото нещо - плакатите за референдума показваха птици, покрити в мазут - грозна картинка, жал ми е за тях наистина, че човек е причината за тая 'атака' срещу природата... обаче това не е резултат от нефтопровод - това е резултат от потънал кораб, превозващ нефт - само тогава може да има тооолкова голямо петно и еко-катастрофа. сега не мога да отрека че доста потенциално опасни от тая гледна точка кораби ще влизат в бургаското пристанище, обаче кораби не потъват всеки ден - особено модерни и нови, а четох че корабите които ще правят доставките ще са до 5 годишни (което означава доста млад за кораб) петролопровода до колкото знам ще започва от южния край на пристанището, което е някъде около Отманли - доста далеч от бургаския централен плаж, така че ако се получат разливи ще могат спокойно да бъдат неутрализирани, без да се отцепват плажове примерно и т.н. (като разлив =/= катастрофа, което е при потъване на цял танкер) и накрая - не ходих да гласувам вчера, защото уважавам хората, които искаха да променят нещата - имам приятели, които по една или друга причина са против, защото ако бях отишъл да гласувам щях да гласувам ЗА а и бтв Цитат: Аз съм против целия петролопровод. Сделката мирише най-много от всички руско-български договорености в последно време.
ето това е доста по-добра и разбираема причина да е против човек, и нищо чудно целия референдум да е имал такава основа, въпреки че беше облечен с еко-агитации, които за мен имаха повече манипулационен характер, отколкото нещо реално
_________________ GIDA owns U! ![Изображение](http://img237.imageshack.us/img237/6296/kukukusz8.gif)
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Страница 1 от 1 [ 7 мнения ] |
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|