Дата и час: Съб Мар 01, 2025 1:29 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 3 [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Японската кухня
МнениеПубликувано на: Пон Авг 15, 2005 11:21 pm 
Аватар
Orange Samurai

Всеки народ има своя национална кухня. Тя се отличава не само със специфични блюда, но и със способността да придава на заимстваните ястия собствен, неповторим вкус. Японската кулинарна традиция се отличава силно не само от европейската, но и от съседните азиатски. Преди всичко тя проявява дълбоко уважение към външния вид на продуктите, които винаги трябва да са с високо качество.

В дълбока древност на олтара на боговете - ками, са полагани дарове от поля, гори и морета: най-свежата риба, зрели класове ориз и плодове т.е. това, което е създадено от самата природа и което не е докоснато от ръцете на кулинара. Като уважение към даровете на природата, японските готвачи се стремят да съхранят първоначалния вкус и външен вид на продуктите.
Изображение

Етикет на масата и при хранене. В Япония, в някои ресторанти и в много домове, има традиционни ниски маси и въглавнички за сядане.
Изображение
Преди хранене се казва "итадакимасу" (с благодарност приемам), а след това - "гочисосама дешита" (благодаря за ястието). На много места съща така не е необичайно да се споделят ястията с други хора на масата. В този случай трябва да се отсипе част от храната в собствена чиния с обратната страна на хаши (пръчици за ядене), ако вече са използвани или със специално поставени хаши за целта. Правилното им изпозване е фундаментален елемент от етикета на храненето.

Маниери, които правят изключително лошо впечатлени са: духане на носа, оригане (за разлика от други части на източна Азия), водене на разговор, на теми, за които ние казваме "това беше гнусно". Ще направите добро впечатление, ако: оберете чинията си до последното зрънце ориз (естествено с пръчиците), поставите всички чинии и прибори по същия начин, по който те са стояли при сервирането.

Стар японски обичай е, когато се пие алкохол, хората да се обслужват един друг и не само това, но и да се проверяват периодично чашите на другите и да се сипва питие, всеки път, когато напитката започне да намалява. Ако някой иска да ви сипе алкохол, ще трябва набързо да изпразните чашата и да протегнете ръка към него с празната чаша. В скъпите и луксозни ресторанти напиването се счита за проява на лош вкус, докато в тези средна ръка това е нормално стига да не се притесняват останалите клиенти. Първата глътка се отпива, едва след като е сервирано на всички на масата и чашите се вдигнат за традиционния поздрав "кампай". Употребата на "чин чин" трябва да се избягва, защото това означава 'пенис' на японски.

Как се яде...

Изображение
... ориз:
Вземете купичката ориз в едната ръка и хаши - в другата и придържайте купичката до устата си, докато се храните. Не сипвайте соев сос върху бял варен ориз.

Изображение
... суши:
Сипете малко соев сос в малката купичка, предвидена за това. Счита се за много лош маниер да се хаби соевия сос, затова се опитайте да не сипвате повече сос, отколкото можете да използвате.

Не е нужно да добавяте уасаби (много люта японска горчица) към соевия сос, защото в парченцата суши има достатъчно, а някои видове суши се консумират без уасаби. Ако въпреки това решите да си сложите, използвайте много малко количество, иначе рискувате да обидите майстора готвач. Ако не сте привърженик на пикантните манджи, помолете да не ви слагат уасаби в сушито.

В общия случй се предполага, че едно парче суши се яде на един път. Опитите да се раздели парчето на две части завършват с разрушаване на красиво приготвените топчета. Суши може да се яде с ръце или с хаши.

Ако ви е поднесено нигири-зуши, потопете го в соевия сос, а при гункан-зуши - сипете соса отгоре.

Изображение
... сашими:
И тук както при суши има малка чинийка за соев сос. Поставете малко уасаби върху парче сашими, но не прекалявайте, за да не развалите вкуса на суровата риба и за да не обидите майстора готвач. Някои видове сашими се сервират с джинджифил на прах вместо уасаби.

Изображение
... супа Мисо:
Изпийте бульона направо от купичката, а останалото изяжте с хаши

Изображение
... японски спагети:
Навийте спагетите на хаши и ги поставете в устата си, след което ги 'изсмуквате' като внимавате да не сърбате много силно. Дръжте купичката близо до устата си, за да не 'изскочат' спагетите навън. Ако са ви сервирали керамична лъжица, използвайте я за бульона, в противен случай го изпийте направо от купичката.

Изображение
... къри с ориз:
(както и други ястия с ориз и сос)
Яденето им с хаши е доста трудно упражнение дори за самите японци, затова често се сервира с широки лъжици, а не с хаши..

Изображение
... големи парчета храна:
(напр. темпура или тофу)
Раздeлете парчетата с вашите хаши или отхапете част от парчето и върнете останалото обратно в чинията.

nadqvam se tova da vi xaresa i da zadovoli interesite vi :P
skoro 6te ima o6te :P :P :P

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 27, 2005 7:17 pm 
Аватар

Мисля че няма да е лошо да постнем някоя друга рецепта от японската кухня . ( то по - скоро като рекуест , щото аз не знам , а искам да знам ... )

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Авг 27, 2005 7:22 pm 
Аватар

Това беше много полезно Сега ако отида в япония по малко ще се излагам :)

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 29, 2005 12:19 pm 
Аватар

clover написа:
Японската кухня не ми изглежда особено вкусна :roll: Преди време исках да пробвам една рецепта,но после се отказах :mrgreen: Малко са ми странни хора като японците,които ядат водорасли(не искам да обидя никого!)

Водораслите са вкусни,а и ако опиташ тенпура ще си промениш мнението.

Последна промяна rogue на Чет Дек 08, 2005 11:27 pm, променена общо 1 път

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 29, 2005 12:36 pm 
Аватар

clover написа:
Някак се съмнявам в това :roll:

Ще ти хареса.
Ето и рецептата:
Трябват ви брашно,вода и яйце за панировката.Избирате си любимите ви зеленчуци и ги мешате във водата,брашното и яцето(те са смесени),после ги пържите в олио(олиото трябва да покрива зеленчуците).Препоръчвам ви царевица,много е вкусно.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 29, 2005 2:00 pm 
Аватар

Аз пък предлагам следната рецепта . Избирате си някоя от тези и сте готови.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 29, 2005 8:57 pm 
Аватар

clover написа:
Ами...доста рецепти за ориз(мога да готвя...някой ден ще пробвам да направя нещо подобно :D).Rogue,тази рецепта я има и в българската кухня под името "панирани зеленчуци" :P Какво и е японското?

Паржи се в далбоко олио и става много по-вкусно,а и не трябва предварителна обработка на зелен4уците

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Авг 29, 2005 9:13 pm 
Аватар

ядох суши ._.
имаше вкус на развалени кисели краставички >_<

http://onepiece-bg.com
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2005 5:25 pm 
Аватар

Robin-chan написа:
ядох суши ._.
имаше вкус на развалени кисели краставички >_<

гадно :crazy: Та за темата мисля че със сичко мога да се справя :P :P

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2005 5:34 pm 
Аватар

Прости ми за любопитсвото, но само като чета не ми се дояжда... КАРТИНКИТЕ ТИ НЕ ТИ ИЗЛИЗАТ ... :mrgreen:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2005 7:07 pm 
Аватар
Orange Samurai

еми просто са ги истрили
като намеря време ще ги актуализирам

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Дек 23, 2005 12:11 am 
Аватар

ето една страничка по въпроса в едно мое сайтче, има и рецепти:

http://www.animeproject.hit.bg/Eliks/An ... ishes.html

Досега съм опитвала суши, много ми хареса, онигири - също, някаква супа - удон с гъби и сусам - не беше лоша, тамаго-яки - доста прилича на омлет, и юфка по японски - тази си я правихме на една манга сбирка преди 2 години и никак не е лоша. Определено кухнята им е доста странна, но пък си има много вкусни неща, сушито е едно от тях ^_^
Ааа сетих се, опитвала съм и чай на чайната церемония преди 2 години в НДК, предлагаха и оризови сладки, бяха супер странни и почти безвкусни...

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 22, 2006 7:49 pm 
Аватар

Хм нещо картинките са се бъгнали.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 05, 2006 1:43 am 
Аватар

Вземате ориз колкото ще изядете.Варите го ,докато не стане леко на каша.вземате консерва риба тон и я разделяте на хапки.Соса е от уасаби,но става и с горцица.Омажете хапките риба тон в уасабито +соев сос и ги остажете в хладилника докато рибата попие вкуса на подправките но не загуби своя.Когато ориза изстине добре направете го на топчета като сложите и рибата ,ориза може да овкусите сус подправки.Топчетата оставете завити в някякво водорасло дето го няма у нас.Става сравнително вкусно.Казва се Онигири.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 10, 2006 1:05 pm 
Аватар

Супер кул Kujiro, готина рецепта, това и аз мога да го направя! :P
Наскоро ядох рамен-изглежда рамена е съставен от различни видове зеленчуци, мъничко месо и спагети. Много, много е вкусно(поне не мен страшно ми хареса, разбирам вече наруто, но имаше и хора с друг вид рамен. Едно от момичетата после повърна от нейния..но това е друг въпрос, каза, че водораслите не рулз :P )! Е купичките са колкото две шепички големи, не големи тенджери, както по аниметата, но иначе препоръчвам на всички да пробват(стига вътре да няма водорасли изглежда :shock:)!!

Deep roots are not reached by the frost.
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 3 [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]