|
Дата и час: Чет Фев 13, 2025 6:23 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Дек 15, 2007 7:31 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=11979_1257855219.jpg) |
Exotic Pirate |
|
![](./images/ranks/rank5.gif) |
Регистриран на: Пон Юни 18, 2007 7:22 pm Мнения: 822 Местоположение: Shinigami Sekai 8)
|
добре, хора, всички говорите за 'реалност', но никой не го е дефинирал свястно! как тогава изобщо се спори?! какво имате предвид под реалност - ежедневието си (това, което мислите за ежедневие) или най-базовия свят/съществуване/вселена? ако е първото, значи е доста непукистко. а ако е второто, има да си се чудите и да чакате, докато разберете... въпрос на избор. на мен ми харесва и вторият вариант като тема за размисъл, но не ми харесва, защото поне от нещата за момента нямаме начин да му повлияем или осъзнаем.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Дек 15, 2007 7:39 pm |
ShApEsHiFt3r |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
|
Exotic Pirate написа: добре, хора, всички говорите за 'реалност', но никой не го е дефинирал свястно! как тогава изобщо се спори?! какво имате предвид под реалност - ежедневието си (това, което мислите за ежедневие) или най-базовия свят/съществуване/вселена? ако е първото, значи е доста непукистко. а ако е второто, има да си се чудите и да чакате, докато разберете... въпрос на избор. на мен ми харесва и вторият вариант като тема за размисъл, но не ми харесва, защото поне от нещата за момента нямаме начин да му повлияем или осъзнаем.
Май се говори за нещо някъде по средата, но по-скоро клоним по вселената... или най-малкото нашата планета.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Дек 17, 2007 1:09 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=269_1419871212.png) |
Ensenga |
|
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am Мнения: 3381 Местоположение: cyber-sekai
|
под реалност разбирам това как хората възприемат всичко около тях, целия свят, материя, нематерия, духовност и т.н.
но много е важно това "хората възприемат", защото ако не възприемаха, нямаше да съществува реалноста
_________________ skype: zenscape
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Дек 17, 2007 1:21 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=8113_1384858638.jpg) |
Logrus |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
Регистриран на: Нед Апр 22, 2007 1:31 am Мнения: 8529 Местоположение: Hotel Moscow
|
Специално това за сънуването как падаш и че се събуждаш след това - ами ако е вярна теорията на психопатите (извинете - психолозите), че сънят е функция на мозъка, която му позволява да почива, без да се изключва (изключване=смърт) , а ако симулацията стане твърде натоварваща за съзнанието - то съответно се буди.
Има логика и по принцип това отхвърля идеята , че ние сме нечий сън (било то и наш). Много фантасти са дълбали темата, уви не помня вече името, но има един страхотен разказ за това, което пишеш Моридин. Там главният герой се събуди след смъртта си, само за да разбере , че всичко което е преживявал допреди малко е било компютърна симулация , тип игра и е минало съвсем малко време в "истинския" свят. Накрая май се питаше дали и този свят е истински или не е симулирал в симулация ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) .
Даосите също имат сходни идей, въртящи се около света като сън, като нематериална плоскост, върху която хората създават своята твърдина. Те твърдят, че ако погледнеш през фалшивата материя и "видиш" истинската нематериалност, то ти ще постигнеш власт над света , каквато имат магьосниците в повечето фентъзи произведения , че и повече. Демек така те са обяснавали как и защо според техния фолклор, е имало даоси, които са владеели нечовешки сили (левитация, промяна на реалността и всичко останало ) .
Друго , което мисля че застъпихте е вече не помня кое християнско течение , тип секта , в което вярват , че сме сън на Бог или нещо подобно - както и да е , схващате основната картинка - Бог сънува и ние сме неговото въображение . Така както всеки може да си въобрази как двама души си говорят в главата му (не буквално лол ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif) ), Бог сънува цели светове (може и да е луд Бог, в лудница в собствения си свят, но това е вече прекалено ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) )
Накрая винаги се стига до власт и контрол - умираме си или да знаем кой точно или да сме ние. А шепата хора на които въобще не им пука или си живеят доволно и щастливо или наистина имат силата да властват над реалността
Frostburn написа: под реалност разбирам това как хората възприемат всичко около тях, целия свят, материя, нематерия, духовност и т.н. но много е важно това "хората възприемат", защото ако не възприемаха, нямаше да съществува реалноста ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
ами ако има други форми на живот, които не възприемат нашето съществуване , то тогава ние бихме ли съществували или бихме изчезнали в парадокса на "как е възможно форма на живот, да не възприема друга форма на живот в една ограничена физическа плоскост, каквато е Вселената" ?
j/k ^^
_________________ グリフォン However, by that point you might be torn into pieces. 'til next time
![Изображение](http://prikachi.com/images/58/8099058X.png) Erza Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Дек 19, 2007 7:57 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=11784.png) |
shnolichka |
|
![](./images/ranks/rank1.gif) |
|
Ох,...
Каква е моята гледна точка ли?
Моето виждане съвпада с това на Frostburn до момента, в който не намекна, че цялото съвкупно човечество е Бог(заедно).
Аз съм индивид, който се влияе от въздействието на околната среда и след като гледах няколко интересни филмчета за квантовата физика и пречупих всичко това през моя мироглед стигнах до следните изводи:
- всичко е енргия (нищо от това около нас не е реално, понеже не съществува(Упс тук почвам да се повтарям с Frostburn.Няма да продължавам понеже той достатъчно добре го е обяснил!))
- Всички сме свързани в едно цяло като клетките на един организъм, но с довода, че хем сме едно цяло, хем сме същества осъзнали своята индивидуалност(мислеща единица). Не мога обаче да си представя, че всички сме един Бог. В някой от житиетата беше написано: "Бог е във всеки от нас"!
Следователно ние сме Бог.Способни само чрез мисълта си да сътворим заобикалящата ни природа и да изкривим дори "реолността", в която се намираме.
Ужас...знам съвсем се оплетох и накрая подчти винаги излиза, че си противореча, какво да кажа темата е повече от сложна за осъзнаване!
P.S. Цитат: ами ако има други форми на живот, които не възприемат нашето съществуване , то тогава ние бихме ли съществували или бихме изчезнали в парадокса на "как е възможно форма на живот, да не възприема друга форма на живот в една ограничена физическа плоскост, каквато е Вселената" ?
Първо ще започна с един пример(Макар да предусещам, че мисълта ми пак ще се разпръсне в многобройните възможни посоки.)
И до сега е интересно как атстеките не са забелязали наближаващите кораби на Конквистадорите на хоризонта?
Един от тях стоял всеки ден на брега загледан в хоризонта. Виждал единствено раздвижването на вълните под корабите, но нищо друго.(Той не можел да ги види понеже до сега не бил виждал такова нещо.)След като в продължение на няколко дена наблюдавал странното за него явление започнал да различава и самите кораби.Уви прекалено късно.(това е взето от едно филмче за квантовата физика)
Така че другите форми на живот не възприемат нашето съществуване понеже не са ни видели или не са ни видели в съзнанието си или са ни видели, но по различен начин(като риби например!? ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif) )
Сега пък ми хрумна друго. Да кажем, че мислите ни(който създават всичко около нас) се разпространяват във вселената като радио вълни.Те пътуват през времето и рано или късно ще достигнат до тази извънземна единица.В дадения момент тя може да осъзнае, за нашето съществуване. ![Surprised :o](./images/smilies/icon_surprised.gif) (Леле мале навлязох на дълбоко май!)
Оооо....съвсем се оплетох(Някой да има пояс?Давя се в мислите си!) ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) ....спирам, че ми стана сложно...
Я чакайте...бях слушала, че всичко се е появило от едно голямо разцепване на големия вакум.От там са се появили някой от елементите, след това звездите и т.н., но какво излиза.Ние живеем в свят на енергия, която пречупена през нашето виждане се превръща в "материя", която фактически не съществува, от тук следва, че ние също не съществуваме....(Бълбук, бълбук и бавно потъвам към дъното!)
О, не отказвам се!Трудно се размишлява в 6 часа сутринта!
P.S.2 ТЕМАТА ОТ ТЕЗИ, В КОЙТО ВСЕКИ Е ПРАВ!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Дек 19, 2007 11:47 pm |
ShApEsHiFt3r |
|
|
Ааааа! Култовото заглавие "What the bleep do we know" XD
Утре ще го изгледам, че днес нямам време просто
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Дек 20, 2007 10:21 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=6319_1693147043.png) |
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19394 Местоположение: Tōkyō
|
В крайна сметка просто трябва да се запитате "Трябва ли да ни пука, ако живота ни си е хубав" ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) ...
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Дек 20, 2007 10:29 pm |
ShApEsHiFt3r |
|
|
Това не опира до това дали животът ти е хубав или лош...
Просто самата тема е интересна и идейна... а и да живееш един спокоен живот цял живот е нещо... досадно... Ето например това където се разнасят слухове за 2012. Било то извънземни, размяна на полюсите, or whatever, това ще направи живота ми още по-интересен. Дори и да умра ще по време на тези случки аз ще съм доволен, защото ще съм живял един забавен, впечатляващ(за мен) живот.
Същата е и работата при тази тема. Ако е вярно всичко ще бъде в пъти по- увлекателно ако не живеем в един прост, нормален свят, а в съня на некой си там. Или компютърната симулация на дедо Цоцьо, компютърния специалист... Нали?
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Дек 20, 2007 11:14 pm |
Ensenga |
|
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2005 4:06 am Мнения: 3381 Местоположение: cyber-sekai
|
а какво имате предвид под "хубав живот", училище, приятели, работа, секс, деца, старческа склероза, смърт.... блях, сори но за това почнах философията - просто се отвръщавам от идеята за хубав живот на повечето хора
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Дек 20, 2007 11:39 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=6319_1693147043.png) |
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19394 Местоположение: Tōkyō
|
Frostburn написа: а какво имате предвид под "хубав живот", училище, приятели, работа, секс, деца, старческа склероза, смърт.... блях, сори но за това почнах философията - просто се отвръщавам от идеята за хубав живот на повечето хора
Не знам за другите, но ще ти кажа моето мнение.
Липсата на ограничения и същевременно съществуването на такива.
Безкрайните възможности за възприятие на всичко. За мен минало, настояще и бъдеще са безлични понятия.
Повечето хора израстват и са израснали с определени иден какво е живота и как трябва да се живее, аз обаче не съм от тях. Никога не съм следвал "пътеката" по какъвто и да е начин, за това така и не се научих да ценя нещата които подсказа. Всъщност никога и не съм имал каквато и да е морална или друг тип ценностна система
За мен реалността е просто дума. Сънища, фантазии, реалност, нищо няма значение ако те удовлетворява съществуването му
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Дек 21, 2007 12:24 am |
Ensenga |
|
|
току що ми хрумна нещо ново, което за разлика от другите неща не мога сам да си го оспора - аз живея за нещата с добър стил, било то аниме, арт, музика, истории, предмети.....
хрумна ми като си гледах аватара, и се оказа че ако не съществуваха подобни яки неща дето да ме кефят щях да се самоубия отдавна, гаранция
това може да е поредния ми пробив във възгледа за живот
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|