|
Дата и час: Вто Фев 11, 2025 3:11 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Юни 03, 2007 3:00 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4318_1267384268.jpg) |
HollowMan |
|
![](./images/ranks/rank4.gif) |
Регистриран на: Съб Апр 29, 2006 3:39 am Мнения: 691 Местоположение: EXILED
|
Mephisto написа: Иначе аз оная тема не съм я е пуснал за тоя дето духа.Там е за аниметата.Тук е по принцип. да знам, извинявай, ест че не е за тоя дето духа. аз нямах предвид за аниме дискусии, ами щото малко дадох такива примери, понеже за тва по-първо се сетих... сори, де, никви дискусии ест. i meant no disrespect, honestly. и в знак на извинение: A V A L O N![Изображение](http://www.cyberpunkreview.com/images/avalon10.jpg) ![Изображение](http://www.cyberpunkreview.com/images/avalon01.jpg) Mephisto написа: Ето това е сайбърпънк филм.
by Mamoru Oshii.
няма такъв филм, просто... току-що го изгледах и впечатленията са ми малко прекалено пресни, ама нищо... историята се развива около an illegal online battle game simulation called Avalon. and the main character's resolve to complete the final level... но по отношение на визия, атмосфера и сичко, просто нечовешкия киберпънк... и сега проблема е, че ако продължа ще са спойлери. така че няма.
иначе е доста тежичък. действието се развива в полша и говорят на полски, с което се свиква, макар и леко трудно, гл герой е жена, което в началото не звучи обещаващо, но към края... не е истина...
атмосферата обаче е супер сдухваща, ако обикновените киберпънк филми са мрачни, то този си е откровено трудносмилаем. но си струва. определено...
PS: and here come sthe best part: LINK
сега остава дискусията:)
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Юни 03, 2007 12:09 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=3485_1365159118.jpg) |
Mephisto |
|
![](./images/ranks/rank8.gif) |
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 1:01 am Мнения: 2112 Местоположение: Plovdiv, Bulgaria
|
Лол,apologies accepted.
Филмът е определено трудно смилаем и трябва да се гледа поне два пъти,за да се осъзнае.Много тъмен,много тежък,много готин.И определено се изкефих като го даваха наскоро по ТВ 7.
И дето се вика "You had a bad day,you watch Avalon -> you have a good day!"
Следващата задача,която ви поставям е да гледате Immortel,ако не сте.То също толкова си заслужава.
EDIT : А за българско изкуство,което да е в този стил да кажете?
Според мен само някои музикални изпълнители се вписват в този стил.
_________________ One has to conquer nothing but himself.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Юни 03, 2007 3:36 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=176_1234423123.gif) |
KnX |
|
![](./images/ranks/rank7.gif) |
|
HollowMan написа: населението, всмисъл анимета или филми... щото аз единствения, за който се сещам е GITS SAC, ама то е пост-киберпънк.
Ще ме извиняваш но аз като човек,който не се интересува кой знае до каква степен а просто гледа и си правя изводи базирани на това,което съм разбрал от самото аниме,манга и разликата между пост-киберпънк и киберпънк немога да я хвана изцяло.
Праз си че в повечето киберпънк анимета(според мен) предстаяват човечеството доста изгнило.Но тезите които съм си направил ми произлизат основно от Лайн(еххх каде без мойта малка любимка).Пради да продалжа поста си ще ти задам един въпрос.Лайн пост-киберпънк ли е или е киберпънк?
И после мога да продължим дискусията си,защото ако излезне че Лайн е пост-киберпънк ще бъда доста бос и ще трябва да се върна на твойто мнение,защото повечето анимета които съм гледал и си мисля че киберпънк се вписват в твойто описание.
_________________ bah
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Юни 04, 2007 1:23 am |
HollowMan |
|
|
@KnX:
LAIN си е Cyberpunk. сори, ако примерите ми са едностранчиви, и please, continue what you were saying...
а че е деменция, деменция е...
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Юни 04, 2007 3:28 am |
HollowMan |
|
|
siluro написа: LAIN е пост-киберпънк.
аве мислех си, честно, дали не носи повече от характеристиките на пост-киберпънка, но понеже dе facto навсякъде, където се споменава нещо за него, то анимето винаги е квалифицирано като киберпънк. (не че толкова се водя от квалификациите, просто не бях достатъчно сигурен...)
и всъщност не мисля че е пост-киберпънк, дори само заради сцената в Cyberia (regard it as an emblematic one, not an insufficient example:), както и цялостното... как да кажа... внушение на анимето. цялата идеология, която стои зад него, философските въпроси - еми Cyberpunk e. според мен...в случая просто не сетинга и the social environment играят толкова, колкото the embracing of crucial for the cyberpunk genre philosophical ideas and issues (so to speak). ама аре утре повече че мн ми се спи и ги дрънкам едни... -_-"
/плюс тва това не е тема за дискусия на анимета.../
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Юни 06, 2007 3:06 am |
HollowMan |
|
|
ко стана, ве...
нищо, аз продължавам да си наливам инфо, ако не друго, то поне за ранообразие...:]
и сори, че дабъл-поствам, ама няма как, тряа да я кача нагоре
и такааа... ето още едно заглавие, на което бих искал да обърна специално внимание
RENAISSANCE
филма е френски, нещо като 3D, но не точно...
сниман е като A Scanner Darkly, т.е. с истински актьори, след това анимиран, но за разлика от него тук резултатът е откровено зашеметяващ. черно бял, филмът е пропит от типичната film noir атмосфера, която френския, на който говорят героите, доста успешно подсилва. /само за протокола има и англ дуб, ама тва е оригинала:)/
типичен сайбърпънк сетинг, действието се развива в Париж, 2054 година. има малко елементи на биопънк и проблемите, които представя доста се доближават... историята се върти около изчезването на една обещаваща изследователка от лабораториите на водеща компания за медикаменти и медицинска козметика. като цяло филма представя разследването на гл герой, който е печено френско ченге, тук-таме появяващата се супер готина сестра на изчезналата и... и секви др работи, всъщност стига съм дрънкал глупости.
а, и в началото има една убийствена сцена как въпросната мадама (сестрата, де) танцува в няква дискотека, просто е жестока... но както и да е.
с новаторска, изключително зрелищна и въздействаща визия и грабваща история, филмът представлява брилянтен пример за това какво огромно удоволствие може да достави качествения Киберпънк...
а, да, ето:
LINK
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Окт 22, 2007 9:47 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=3485_1365159118.jpg) |
Mephisto |
|
![](./images/ranks/rank8.gif) |
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 1:01 am Мнения: 2112 Местоположение: Plovdiv, Bulgaria
|
Окхохохохо...
Това е една от най-фешън темите...с "Празния" щяхме д ая правим нещо каот енциклопедия..., ама нали сме хора...забравихме я...
Ще гледма да си напиша километричния пост, който съм обещал юни!
П.С. ЛОЛ! Юни к'ви глупости правих...ех...минало!
_________________ One has to conquer nothing but himself.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Окт 22, 2007 12:14 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=6512.jpg) |
AOK |
|
![](./images/ranks/rank3.gif) |
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 11:43 pm Мнения: 468 Местоположение: forum.animes-bg.com
|
Mephisto написа: ...П.С. ЛОЛ! Юни к'ви глупости правих...ех...минало! ![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif) Ако за теб Юни вече е "минало".... не знам какво да кажа. И все пак. Къде да си намеря този филм?
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Окт 24, 2007 1:02 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4465.gif) |
Jenx |
|
![](./images/ranks/rank3.gif) |
Регистриран на: Пет Юни 02, 2006 10:23 pm Мнения: 485 Местоположение: The Nexus
|
Цитат: филма е френски, нещо като 3D, но не точно... сниман е като A Scanner Darkly, т.е. с истински актьори, след това анимиран
That's called rotoscoping. Иначе изглежда интересен, може и да го дръпна...
_________________ What can change the nature of a man?
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Съб Ное 22, 2008 1:59 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=3022.jpg) |
Matakezo |
|
![](./images/ranks/rank0.gif) |
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 1:21 pm Мнения: 20 Местоположение: A place out of time
|
Виждам, че по темата отдавна не е писано. Ето малко по-подробно за какво става на въпрос - що е това "киберпънк" - погледнато малко по-идеологически:
Как започна всичко?
Думата "киберпънк" се появява за първи път като заглавие на разказ от Брус Бетке публикуван в списанието "Удивителни Научнофантастични Истории" бр. 57 през ноември 1983. Думата е била измислена през пролетта на 1980 и се отнасяла до "странната, технологична" научно фантастична литература появявила се по това време. Главните герои в разказа са група хакери / кракери тийнейджъри.
Самият Бетке разказва, че е вложил доста усилия в измислянето на тoзи на термин. Целта му е била да създаде една запомняща се дума, която да събере в едно пънкарския дух и новите технологии. И експериментът му наистина успява.
В самото начало думата "киберпънк" се използвала като описание на даден човек, а именно "млад вандал или престъпник с добри технологични познания и неясна етика." Днес обаче значението й се простира върху една цяла субкултура и литературно движение.
Бетке е искал да включи следните асоциации в своята дума :
- Децата имат някаква необикновена способност да учат езици много по-бързо от възрастните, като това не се отнася само до "органичните" езици.
- Тийнейджърите могат да бъдат опасни, защото живеят в един все още неутрален по отношение на етиката свят, и не си дават ясна сметка за последствията от своите действия.
- Както доброто владеене на езика ти дава власт, така и технологичните умения могат да бъдат огромнно преимущество. Според Бетке 20-30 години след 1980 година ще избухне технологична "експлозия", която радикално ще промени разпределението на властта в обществото.
- Родителите и управляващите като цяло ще срещнат големи трудности във възпитанието и изобщо общуването с новото поколение тийнейджъри, говорещо на "компютърен" език.
Кибер и пънк
"Кибер" идва от думата "кибернетика", а това е названието на науката изучаваща контрола върху и комуникацията с животните и машините. Тя е измислена от Норбърт Вийнър и идва от гърцката дума "kubernetes", която означава пилот или кормчия.
Първоначално кибернетичната система е представлявала верига с обратна връзка, която дава на работещия с нея информация за резултата от неговите действия. След като през 60-те и 70-те години компютрите започнали да бъдат използвани в много контролни системи, те били асоциирани с тази дума.
Днес тя се използва и в състава на други думи свързани с комуникация, информация, взаимодействие. В термина "киберпънк" представката "кибер" означава нещо машинно или създадено от / съществуващо с помощта на кибернетична машина.
"Пънк" : анархистично младежко движение през 70-те и ранните 80-те. Свързва се с хардкор рок музиката на Секс Пистълс. Думата първоначално е означавала "боклук" или "изгнил".
"Пънкарят" се определя като "антисоциален бунтар", а в литературата се отнася до вид контра култура, един вид "улична анархия", която е свързана повече с определен стил поведение и начин на обличане, отколкото с престъпна дейност. В думата "киберпънк", "пън"' й дава нейното анархистично, анти-авторитарно значение.
И така, двете думички в "киберпънк" подчертават двете основни характеристики на движението : технологии и индивидуализъм.
Един по-разтеглен негов синоним значение би бил "анархия чрез машини" или "машинно / компютърно бунтовническо движение". Технологията на киберпънка е една ултратехнология, която смесва генетичния материал на различни животни или на хора и животни като по този начин създава човешки ембриони за трансплантация на органи, машини, които да мислят като хора или хора, които да мислят като машини. Това е технология предназначена да държи обикновените хора затворени в системата, която изцяло доминира живота им. Тя е науката, опитваща се да контролира човешките функции и създаваща механични или биологични контролни системи, които да ги заместят.
Самата технология достига до хората във вид на мозъчни импланти, крайници протези, клонирани органи. Тя не е извън нас, а под кожата ни, в мозъците ни. Технологията е обхванала целия човешки организъм, а целта е сливането на човека и машината.
Киберпънк историите се отличават с мрачната си атмосфера и песимизъм. Главните герои обикновено за аутсайдери, престъпници или идеалисти, които търсят своето място в заобикалящия ги свят или просто искат да живеят по своите собствени правила. Те притежават техническите знания, които са им нужни за да се борят със системата, но това не ги прави автоматично герои.
Общо взето навсякъде е пълно със всякакви определения за киберпънка. Все още се коментира дали е жив или не. От всички определения обаче най ми харесва това на Thomas Eicher, тъй като в крайна сметка точно определена дефиниция не може да се даде:
"Gibson said it in a short story somewhere. Cyberpunk is the stuff that has EDGE written all over it. You know, not edge, it's written EDGE. All capital letters. Now ask me how I'd define EDGE. Well, EDGE is not about definitions. To the contrary, things so well known that they provide an exact definition can't be EDGE. They probably once were but now they ain't. SO DON'T TRY TO DEFINE IT!!!"
И още един много полезен сайт - ТУК. Разгледайте форума и първите постове в блога.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|