|
Дата и час: Пет Фев 07, 2025 6:45 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Младите хора в България нямат знания?!? Публикувано на: Вто Сеп 04, 2007 12:40 pm |
|
Eovin12 |
|
|
Регистриран на: Сря Окт 12, 2005 9:15 pm Мнения: 451 Местоположение: В светът на мечтите и фантаэията
|
Токущо гледах един репортаж по телевизията на тази тема...как нашето поколени било ,глупаво,не сме четели и така нататък.......Не съм журналистка, нито имам журналистическо образование, нито знам как се пише статия...Просто исках да изразя мнение по този въпрос,по коментарите, които се правят за образованието в България и за младите хора и да чуя вие какво мислите....
Наскоро съобщиха, че голяма част от българските младежи нямат образование, нямат знания и оценките от дипломите им не съответстват на знанията им. Незнам хората, които са направили този коментар, дали въобще са наясно какво е положението с образованието в нашата мила родина(това"мила родина" не го казвам иронично).
Не мога да разбера, защо има мнение, че младите хора в България нямат знания. Завърших гимназия с профил информатика и математика,кандидаствах и ме приеха специлаността,която исках,почти всички мои съученици също са приети више.
Вярвам, че не съм единствената и съм убедена, че има страшно много младежи на моята възраст, които са далеч по- добри от мен във всяко отношение. Защо тогава постоянно се повтаря колко сме неуки, колко малко знаем и как не четем книги? И защо никой не погледне как се преподва в училище и какви са учебниците, и тогава да се правят каквито и да било коментари. Защото наравно с тези ученици, които не се интересуват от нищо има и такива, които са интелигентни и знаят много...просто знанията им са концентрирани в различни области. Образователната ни система не ни предоставя възможност да можем да учим паралелно по всички предмети...учебниците са наблъскани със страшно много излишна информация, на различна тематика и просто е невъзможно да учиш по всичко, да знаеш по всичко за 6 и едновременно с това да се готвиш за кандидат-студентски изпити. Или учителят се смилява над теб, или дипломата ти не е отлична и можеш само да се молиш да успееш. Има и друго: на повечето учители не им пука дали научаваш нещо, как го научаваш и т.н...Гледат да си изкарат парите с по-малко нерви, защото тъй или иначе трудът им не се възнаграждава.
А и както следя по медиите, все по- малко се обръща внимание на знаещите и можещите, и все повече на тези, които дори не искат. Защо например толкова много се пънем с извинение да интегрираме ромите, при положение, че дори нямат желание? А децата, които са умни и просто искат да знаят или изостават в клас поради факта, че някое ромче не ще да научи азбуката, или просто никой не им обръща толкова внимание. Кой се поинтересува от математиците ни, които обраха наградите по състезания в световен мащаб? Никой..казаха две три думи и толкова...Иначе страшно много се говори как трябва малките ромчета да се изучат...
Не я разбирам тая работа и няма да я разбера. В България има страшно много умни хора, които знаят и могат...Кога ще им се обърне внимание? Изглежда никога. Тогава никой да не се оплаква, че бягаме на запад, където ще бъдем оценени!!!
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Сеп 04, 2007 12:55 pm |
|
victor_1988 |
|
|
Регистриран на: Вто Май 02, 2006 9:57 pm Мнения: 3161 Местоположение: Sofia
|
Цитат: Младите хора в България нямат знания?!? Какво откритие! Цитат: Защото наравно с тези ученици, които не се интересуват от нищо има и такива, които са интелигентни и знаят много...
Защото за всеки знаещ има поне по 10 незнаещи (нз дали заедно се пише ).
Иначе това, че в училище се учат 2/3 безполезни неща си е вярно.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Сеп 04, 2007 1:09 pm |
|
Cagalli |
in need of a hero |
Регистриран на: Пет Сеп 30, 2005 6:44 pm Мнения: 2511 Местоположение: Sky Състояние: весело ^-^
|
Абе не знам за гимназиите и студентите, обаче преди няколко месеца като си минавах покрай началното училище до нас една майка крещеше на първокласничето си, че не знае кой е хан Аспарух, камо ли пък годината 681 каква е ...
Не мисля че проблема е толкова в нас, колкото в онези недоносчета вече . В сравнение с тях ние още поддържаме някакво ниво на интелигентност.
По дяволите онези вече пушат щом навършат 9, а на 13 си мислят че познават тайните на целия свят...
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Сеп 04, 2007 1:29 pm |
|
Eovin12 |
|
|
Регистриран на: Сря Окт 12, 2005 9:15 pm Мнения: 451 Местоположение: В светът на мечтите и фантаэията
|
Аз се опитах именно да оповергая това,че сме неуки,българите сме много умен и способен народ,просто никои в училищета,за университетите вс еоще нямам мнение не обръща внимание на децата.Всички учители напират да си добър по техният предмет...Поне в моята гимназия никои учител не е обърнал внимание в какво е добър ученикът,никои не ни е поптла какво ни харесва,кое ни е интересно,кое ни влече.Защото никои не може да е добър по всичко и всичко да му е интересно или може да е добър в някои предмет,но този предмет да не го влече. Ео мен за пример:по Математика съм доста добра,идва ми отвътре,но предмета го ненавиждам.Влекат ме историята,легендите,митологията на различните държави:Египет,Гърция,България......но на никои даскал в гимназията не си направи труда дори да ме попита какво ми е интересно,а вместо това всички ми се нахвърляха да уча по техният предмет...или друг пример много хора от класа ми ги влечеше литературата,пишеха разкази,стихотворение.но учителката ни смаза желанието и самочувствието.повтаряше само да сме спрели да се лигавим и да спрем да се подиграваме така с литературата.Аз лично не съм и показала нито едно мное произведение,след като така гадно с еподигра с едно мое стихотворение,което бях написала.Не ни позволяваше да изказваме вижданията си за дадено произведение,важно бе само неиното виждане и това на автора............
А за пушенето,аз на дискотека съм виждала някакви пишлемета до кръста ми,със шише водка и цигара в ръка......
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Сеп 04, 2007 1:53 pm |
|
Belgarion |
Ecchi Warrior |
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 5:24 pm Мнения: 19394 Местоположение: Tōkyō
|
Колкото и да горчи истината си е такава - българите не са това което бяха
Не е виновно само училището, не са виновни само учителите, нито само родителите, нито икономическата ситуация в страната.
Виктор и Домус го казаха вече, тъй че не мисля да ги повтарям. Само ще кажа, че съм на 100% съгласен с написаното от тях
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Сеп 04, 2007 3:04 pm |
|
Divinity |
|
|
|
твърде много хора в даскало мислят не за бъдещето си, а за настоящето, което е просто детинска и незряла постъпка, и затова не им пука за оценките и изпитите, а тъпите даскали от съчувствие накрая им пишат нещо, с което да може да се кандидатства, за да не ги гризе съвестта че са "съсипали бъдещето на толкова хубави дечица"
според мен в това се състои цялото пропадане на бъдещото поколение и незнамсикво
а колкото до алкохола и цигарите - те нямат общо, познавам хора, които един ден козят, а на следващия са на първо място на математически състезания, олимпиади и т.н.
_________________ Repent!
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Сеп 04, 2007 3:33 pm |
|
Wizarda |
|
|
Регистриран на: Чет Яну 04, 2007 10:01 pm Мнения: 2739 Местоположение: Delta Quadrant
|
Blinkers написа: С всяко следващо поколение става все по-зле,децата стават все по-неубразовани.Незнам къде е проблема,но проблем има и като гледам никои не прави нищо за решаването му. Така е ,всяко следващо поколение деградира.....Аз не казвам ,че сък кой знае какво но имам някакви занания коит ще ми помагат.На 16 съм завърих с 5.20 не е кой знае какво ,но се пак е нещо има хора и има хора,в случея умни и не толкова умни.Скоро даваха пак репортаж за младеща(не ,че съм голям ) и ги питха за Втората световна война,кой срешу кого е воювал и според тях САЩ е воювала срещу Русия ,не знаят извесни имена ,дати,събития както от нашата така и от световната история, но забележете 80% знаят всичко за Азис.....
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Сеп 04, 2007 3:49 pm |
|
Haruka |
|
|
|
Първият проблем е, че винаги говорят в множествено число. Казват, че учениците вече не искат да учат, стават все по-мързеливи и все по-незаинтересовани и един вид излиза, че всички са такива. Дори голяма част от тях /нас/ да са такива, защо трябва да те да се взимат под внимание и умните деца да се причисляват към масата глупави.
В покрепа на това, че българските учиници далеч не са глупави бих казала, че ежедневно срещам такива, които знаят много повече от един човек на средна възраст. В училище примерно тази година имаше много високи резултати на крайния изпит по английски, а едно момче влезе в Харвард. Също така почти всички дванадесетокласници от познати ми семейства сега учат в елитни у-ща в чужбина. В контраст на това, сега като бях при баба и дядо и ми говореха за хора, които се връзват на детски шеги по телефона и сами дават парите си без да мислят; хора, които копуват на търг без да знаят какво копуват; хора какви ли не. Такива хора колкото щеш, стари хора, които нямат елементарна обща култура колкото щеш. Ама тях не ги считат, а учениците били зле..
Също така много ме изнерви наскоро по БТВ като казаха, че учениците не знаели елементарни неща, а знаели за кого ще се жени Азис. Това от устата на човек, работещ в сферата на медиите звучи просто смешно. Как няма всички да знаем подобни идиотщини като ни се натякват именно от тях всеки божи ден. Да пуснат нещо образователно по телевизията вместо това като искат да знаем.
И последното, което искам да оплюя е образователната система. Аз лично не мисля, че има човек, който може да запомни цялата тази излишна информация от учебниците без да я назубри. А резултата от това точно аз знам много добре. Признавам си, че общата ми култура не е на нивото, на което трябва да тази за моите години. И за какво излиза, че съм се трепала да уча тези неща, които даже не ми трябват..
+Учителите не са чували как да си вършат работата. Но честно казано това е нормално, защото спецеалисти не биха се хванали да преподават на тези мизерни заплати.
Добре, за да не остана неразбрана, ще кажа, че въобще не смятам, че всички бългаски деца са толкова умни. Дори в една добра гимназия е пълно с хора отишли на у-ще да се гримират и да обикалят по стаите, а не да учат. И после ми викат: "Добре де защо учиш сега? Няма да те изпитат днес". Ами не е ли очевадно, че уча, защото искам да знам нещо -.-. За жалост повечето хора учат точно от страх от оценки. А мога да си представя какво става в една не много елитна гимназия...А началните училища че стават все по-зле, стават. Когато си тръгнах от моето, първокласниците вече обарваха седмокласниците и бягаха без срам. Ама какво да се прави..Честно казано не бих искала всички да са толкова умни. Тогава ще се получи една зверска конкуренция и преуспяващо общество, в което би било невъзможно да оцелееш. Вниманието по-скоро трябва да се насочи към това децата да растат в по-нормална среда и да знаят поне основните неща, за да не се срамуват от себе си и да не срамят репутацията на държавата.
Как се съмнявам някой да седне да чете този дълъг и безсмислен пост, ама ми се пишеше да му се незнае ^^
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: Вто Сеп 04, 2007 3:59 pm |
|
Wizarda |
|
|
Регистриран на: Чет Яну 04, 2007 10:01 pm Мнения: 2739 Местоположение: Delta Quadrant
|
Цитат: Добре, за да не остана неразбрана, ще кажа, че въобще не смятам, че всички бългаски деца са толкова умни. Дори в една добра гимназия е пълно с хора отишли на у-ще да се гримират и да обикалят по стаите, а не да учат. И после ми викат: "Добре де защо учиш сега? Няма да те изпитат днес". Ами не е ли очевадно, че уча, защото искам да знам нещо -.-. so damn true .Пример:Езикова Гимназия "Асен Златаров"
час по ипаснки момичетат в моя клас се гримират(няма нишо против нека) ама в час,даскала(от Испания е) нищо не каза ,но накрая те почнаха да го ебават крещяха и му и после дирекорката се кара на останалите щото те избягаха и нас ни направиха на нищо.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|