Дата и час: Нед Фев 23, 2025 1:32 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 3 от 4 [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
За или против атомната енергетика.
 ТВЪРДО ЗА!!! Това е енергията на бъдещето.  49%  49%  [ 38 ]
 Бе Има си много предимства, ама ако се окучат нещата...  31%  31%  [ 24 ]
 Не ми харесва. Опасно е. Повече недостатъци отколкото предимства.  10%  10%  [ 8 ]
 ТВЪРДО НЕ!!!! Предпочитам даже ТЕЦ- овете пред тях ако трябва.  10%  10%  [ 8 ]
Общо гласове : 78

Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юни 30, 2007 1:44 pm 
Аватар

Факт - в района на АЕЦ Козлодуй има по-ниско ниво на радиация, от колкото е това в София.

Bo71raL - Чернобил 2 трудно ще има. Аварията в Украинския АЕЦ е базирана преди всичко на грешни преценки и слабо обезопасена техника.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юни 30, 2007 3:20 pm 
Аватар

За,разбира се.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юни 30, 2007 5:56 pm 
Аватар

и аз съм за

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 31, 2007 1:02 pm 

Манци, добър, но непълен опит да изброиш предимствата и недостатъците.
Unal, има от какво да се опасяваш, защото опити са правени в открити простванства, но тогава хората са си нямали и на идея за що иде реч. Иначе американците нямаше да проведат всичко на своя земя. Чела съм доклади от онова време. Некадърен начин за изследване. За щастие, вече всичко е контролирано. Като изключим политиката, ест.
Както всичко атомното гориво е изчерпаем ресурс. За разлика от слънчевата енергия, която е ограничена. Изработката и употребата на една фотоклетка е много по-неекологично от АЕЦ. Има литература, която описва процесите.
Hellfire, поздравявам те за знанията. Водород му е майката. Там всичко е наред, но не съвсем. Въпреки че са финализирани опитите за това гориво и то съществува, ефективно е и т.н.... хех, има проблем. Да си представим бензиностанция. Времето, за което зареждаш е минимално, дори и съглано Закона за движение по пътищата. Времето, за което би се заредило водородно гориво не е сведено до минимум. С което би могло да се направи конпромис. Но остава друго. Зареждаш 1 час, караш 2 /!примерно!/. После пак. Е, не. Ето защо хората изследват, изследват, хмм, дори и в България. 2 метра под Земята /наистина :)/
Lorenar, "студеният" синтез е осъществен, но не и с нужните параметри.
А за Франция... Бях там. Видях. Тези хора си имат АЕЦ на Ривиерата... И никога няма да откажат да загубят енергетичната си независимост. Faragow, не "фузия", а "торзия". Такова нещо функционира в град във Франция, или по-точно под града. Радиусите почти съвпадат.
И хората не се страхуват. Живеят си нормален живот. Авариите са почти невъзможни. Разработени са нови системи за защита. Кадрите са специалисти.
Red_namish, немм, не мисля, че е било слабо обезопасено. Но за грешните преценки не си сбъркал. Като се замислим кои са били студенти в онова време, или по-точно как се е влизало в университетите... Как да очакваме кадърни атомни физици... Самочувствието, произхода, политическата ориентация и т.н. не означава знания. Не, че сега атомните физици са на по-високо ниво. Но както всичко си опира до човека. А и за тях има мнооогооо допълнителни критерии, за да ги вземат на работа...
И последно, faragow, атомните отпадъци си имат начин за "преработка". В България много семейства се съгласиха в дворовете им да се заровят части от тях. Не, тези хора не са луди. Просто те са интелигентни и запознати с проблема хора. Справка: Елхово си има даже отделно екологично селище, които подкрепят активно идеята. Не, че е минало достатъчно време, но няма проблеми. Това си е начин за "складиране".
А за рисковете. Всяка намеса на човек в естествения ход на нещата е малка катастрофа за Земята. От екологична гледна точка това е... Но по-меко казано, спазвайки друг закон. Няма начин да не дадем, за да получим. Системите ще се стремят към равновесие, независимо дали сме съществуващ вид...
Надявам се, че не съм Ви отегчила. Спестих Ви физичните подробности, защото си имам на идея как се плашат хората от тях :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 31, 2007 1:03 pm 
Аватар

NO OFFENCE ама тва е малко пенсионерска тема :?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 31, 2007 1:05 pm 
Аватар
The No-Goodnick

Аз съм за слънчева енергия 8)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Авг 31, 2007 1:06 pm 
Аватар

един вид да се печеш и да хващаш тен :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 02, 2007 11:46 am 
Аватар

тззз :D какфото дойде, нищо не отказваме, особено като сме чернобилчета :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 02, 2007 1:36 pm 

За Чернобил е доказано, че е човешка грешка... Даже политическа. Ръководителя на екипа, който е работил по време на инцидента, случайно е бил външен човек... Така де атомен физик, издигнал се достатъчно добре в партията и политическите среди, за който по-бързо е било по-добре от качествено и безопасно. Постоянно е увеличавал обороти и температури, с което работниците не са били съгласни особено много... Но всъщност нищо не са можели да направят, защото ако кажат нещо си губят работата и апартамента в града. Извинявам се за непрофесионалните обяснения но... Забравила съм термини и така нататък... В самия контейнер има едни пръти, които стоят там и контролират процеса. Да обаче ръководителя е искал да стане по-бързо и е наредил да бъдат извадени. Тук пак има грешка. Прътите е трябвало да бъдат изцяло от един материал, ама не били... Били графит, обвит от другия материал. Така процеса станал неконтролируем, плочките покриващи контейнера (тежащи всяка 1 или 2 тона), започнали да изкачат нагоре от налягането. Тогава решили да върнат прътите, за да забавят процеса на делене. Само че това покрие на графита било само от страни. Съответно контакта с графита ускорява всичко още повече...
Както е грешка и, че не са казали на хората за радиоактивните дъждове. У нас поне не са го направили. В Сърбия са го казвали и тези, които са успявали да слушат сръбско радио или са били близо до политическата върхушка са знаели да не ядат плодове и зеленчуци... и да не излизат на манифестация. Това е изцяло политеческа грешка, всъщност.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 02, 2007 1:44 pm 
Аватар

Е ТАЯ ТЕМА НИКОГА НЕ СЪМ СИ ПРЕДСТАВЯЛА ЧЕ МОЖЕ ДА Я ИМА :shock:
КОЙ ТЪПАНАР БИ НАПИСАЛ ЧЕ Е ЗА? :wink:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 02, 2007 2:13 pm 
Аватар

alucard_itachi`` написа:
Е ТАЯ ТЕМА НИКОГА НЕ СЪМ СИ ПРЕДСТАВЯЛА ЧЕ МОЖЕ ДА Я ИМА :shock:
КОЙ ТЪПАНАР БИ НАПИСАЛ ЧЕ Е ЗА? :wink:

Мислиш!!!

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 02, 2007 2:22 pm 
Аватар

рисковете са прекалено големи,едва ли някой исна да има увреждания от радиация или децата му ето затова зтварят Козлудуй има радияция...абе както и да е не искам да мисля затова все още

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 02, 2007 2:23 pm 

Пф... Аз съм ЗА... атомната енергетика, а против атомната експерименти. Не знам защо бъркате АЕЦ с атомна бомба. В момента атомните реактори са добре обезопасени и няма партийни глупости, които да причиняват грешки като тази в Чернобил.
Да, до 2010 трябва да имаме 10% от енергетиката ни от алтернативни източници на енергия... Но определено не може да се пренебрегнат класическите източници.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 02, 2007 2:25 pm 
Аватар

Цитат:
Пф... Аз съм ЗА... атомната енергетика, а против атомната експерименти. Не знам защо бъркате АЕЦ с атомна бомба. В момента атомните реактори са добре обезопасени и няма партийни глупости, които да причиняват грешки като тази в Чернобил.
Да, до 2010 трябва да имаме 10% от енергетиката ни от алтернативни източници на енергия... Но определено не може да се пренебрегнат класическите източници.

:dontknow:
има истина

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 03, 2007 9:03 am 
Аватар

100% ЗА.
А Naku e прав/а :o за Чернобил. Всъщност нашият АЕЦ е един от най-сигурните в Европа. Даже във Франция, която беше държавата с най-много АЕЦ в света (така мисля, не съм сигурен) има по-опасни и не толкова добре обезопасени реактори от нашите.
Искат да ни затворят АЕЦ-а не защото е опасен или силно радиоактивен, а по политически причини (общо взето, пак отзад :x :evil: ) :P :roll:

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 3 от 4 [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]