Филмът не е крайъгълен камък на седмото изкуство, но нито някой очаква това от него, нито пък той се стреми да бъде такъв. Целта, която създателите на филма са си поставили е изпълнена на 100% - зрелищен фантастичен екшън, запомнящ се летен хит! (и въпреки това, все си мисля, че ако Спилбърг го беше и режисирал, освен продуцирал, както се говореше преди години, филмът щеше да е далеч по-добър)
За ефектите едва ли има нужда да говоря, впечатляващи са
Лично аз бих предпочел обаче масивни битки на Кибертрон преди да дойдат на Земята - по принцип в Transformers роботите са героите, а хората са за цвят, да не говорим че в някои от сериалите изобщо няма хора. Тук историята беше през човешката гледна точка разказана, което от една страна им е спестило сцени с роботи (и съответно пари за специални ефекти) и е дало възможност за главни герои хора, с които публиката (или предимно тази част от нея, която не е запозната с поредицата и историята на роботите) да се идентифицира.
А за мен, като фен на Трансформерите, удоволствието бе двойно!
само няколко от многото причини, поради които ФИЛМЪТ Е!
- Питър Кълън озвучава Оптимус! - оригиналния глас от старите анимационни серии и филма от 1986
- когато Сам си купува кола на старо до Бъмбълбий седи жълт Wolksvagen - пак препатка към старите серии!
- Сам казва "More than meets the eye" - отново, tagline-a на оригинала от 80-те
- битката Оптимус срещу Мегатрон, Оптимус повтаря реплките си от филма от 1986 - "One shall stand, one shall fall!"
- когато Оптимус представя останалите автоботи на Сам и му казва, че са научили английски от интернет, Айрънхайд насочва към Сам оръжията си и му казва "Do you feel lucky, punk?!" - култовата реплика на Клинт Ийстууд като Мръсния Хари.
- избъзикаха Буш, кагота президента в самчолета си поиста Ding-Dongs с тексаски акцент
- Бъмбълбий говореше с цитати от филми!
- повториха един от най-добре режисираните кадри на стария филм от 1986 - с изкривването на оръдието на танка.
- момиченцето от къщата с басейна носи розова плюшена играчка пони - My Little Pony, друга култова серия играчки на Hasbro, която също има анимация от 80-те.
Това, от което не съм очарован е саундтрака. Песента на Goo Goo Dolls не е лоша, напомня парчето, което вокала им записа за "Планетата на Съкровищата" на Дисни. Песента на Smashing Pumpkins също не звучи зле. Но на фона на железния осемдесетарски рок от анимационния филм, саундтрака от 2007 просто не струва. Но аз по начало съм носталгично настроен и старото ми харесва повече.
Продължението идва през 2009. Надявам се да върнат Джаз!