Дата и час: Вто Мар 04, 2025 12:07 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 4 [ 59 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Литература, свързана с Япония (романи и подобни)
МнениеПубликувано на: Съб Окт 01, 2005 10:03 pm 
Аватар

ми струва ми се, че темата си е за тука, щото като се замислиш, от един роман се научава понякога повече за дадена страна, отколкото от разни енциклопедии и научни работи. или поне се запомня повече. :roll:

мисълта ми е за нещо като ревюта на по-леко написани и лесни за четене книжки, свързани по някакъв начин с Япония - знаете ги разните шогуни, дневници на гейши, изгряващи и залязващи слънца и самураи-детективи... поствайте кратко инфо за книгата - заглавие, автор, издателство, нещо от съдържанието, какво ви е направило впечатление, къде сте намерили книгата, отбележете, ако сте чели нещо на чужд език, и т.н. мисля, че ще е полезно да се обмени инфо. а, да.. мислех си да не включваме хайку (само да отбележа), щото това си е отделна работа.

нет книжарници, в които да търсите инфо или да поръчвате:
http://www.books.bg
http://www.bgbook.dir.bg
http://books.balkanatolia.com/
http://www.svetove.com/
http://www.trud.cc/ (сайт на изд. "Труд")
http://www.iztok.net/ (сайт на изд. "Изток-Запад")

"Дневникът на един страхлив войник"
"Изкуството икебана"
"Класическа японска поезия"
"Митология на Япония'"
"Над кървавите Мукденски хълмове"
"Нинджите"
"Пърл Харбър - денят на позора"
"Пътят на воина. Самурайски завети"
"Самурайски истории. Легенди, предания и летописи"
"Светът на японците"
"Хирошима"
"Япония - от самурайиския меч до изкуствения интелект'"
"Япония от А до Я'"

Александър Долин, "Кемпо - традициите на японските бойни изкуства"
Артър Голдън, "Мемоарите на една гейша"
Дайдоджи Юдзан, "Кодексът на самурая (Будо Шошиншу)"
Дейл Фурутани, "Смърт на кръстопътя", "Вендета в Нефритения дворец", "Убий шогуна" (трилогия)
Джеймс Клавел, "Шогун", ''Цар плъх'', "Тай Пан", "Търговска къща"
Джон Донахю , "Деши"
Ейджи Йошикава, "Мусаши", "Тайко"
Eрик Ван Лустбадер, "Нинджа", "Мико"
Инадзо Нитобе, "Бушидо - Духът на Япония"
Лафкадио Хърн
Лиан Хърн, "Кланът Отори" (четирилогия)
Лора Джо Роуланд, "Японски загадки" (поредица, 11 книги досега)
Марко Семов, "За Япония - като за Япония"
Минеко Ивасаки, "Животът на една гейша"
Миямото Мусаши, "Пътят на меча", "Ръкопис за петте стъпала"
Никола Бувие, "Японска хроника"
Рут Бенедикт, "Хризантемата и меча"
Рюносуке Акутагава
Сакьо Комацу, "Денят на възраждането", "Потъването на Япония"
Стивън Хънтър, "47-ият Самурай"
Стоян Петров-Чомаков, "Япония - Записки на дипломата"
Такаши Мацуока, "Есенен мост"
Такаши Мацуока, "Облак врабчета"
Урсула Рихтер, "Усмивката на гейшата"
Шоко Тендо, "Дъщерята на Якудза"
Юкио Мишима, "Златният храм"
Ямамото Цунетомо, "Хагакуре - Записките на самурая"

Последна промяна neferet на Пет Сеп 11, 2009 9:33 pm, променена общо 10 пъти

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 01, 2005 10:46 pm 
Аватар

"Шогун" на Джеймс Клавел. Два тома. Може да се намери навсякъде. В някой от по-старите издания има цензура на една много интересна сцена в един....как да кажа.... не точно, но прибризитлено - бордей. Бордей, ама не точно. Някак си много по-културно и извисено място. Японска работа :wink: . За да няма цензура, търсете новите издания.

Историята е за английския лоцман Блекторн, който попада във все оща слабо познатия свят на средновековна Япония (и да - има много самураи). Книгата прекрасно запознава читателя с японския бит, култура, философия, а също и с пътя на самурая - бушидо. Повече нямам намерение да казвам. Препоръчвам я.

А също и другите книги на Джеймс Клавел - "Тай Пан", "Цар Плъх", "Търговска къща", чието действие се развива също в Източна Азия.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Окт 03, 2005 9:12 pm 
Аватар

За Япония-като за Япония от Марко Семов е един чудесен пътепис.Гледната точка е българска,така че нещата са "по нашенски".
ПС.И се разбира от къде се взеха магазинчетата по левче :D

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 09, 2005 2:36 pm 
Аватар
Orange Samurai

''Мусаши''
на Еиджи Йошикава
2 тома
класически самурайски роман за подвизите на легендарния
майстор
мисля 4е трябва да я има на Славеиков

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 09, 2005 3:32 pm 
Аватар

Такаши Мацуока-"Облак врабчета" и продължението й "Есенен мост". Действието се развива края на 19 век. Тъй като, както пише: "Блестящ роман в традициите на Джеймс Клавел", го препоръчвам на всеки фен на Азиатската сага на Клавел. Сравнението между тези книги на двамата автора е доста интересно-на мен, като че ли повече ми допада Мацуока.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 09, 2005 11:36 pm 
Аватар

Една поредица, която съм чувала и да хвалят, и да оплюват - "Японски загадки" на Лора Джо Роуланд, изд. "Труд". Засега 11 книги. Лично на мен ми харесват доста, гълтам ги за отрицателно време. Историите се въртят около един самурай - Сано Ичиро, - който преспокойно можем да наречем детектив. В разследванията му малко по малко се включват и други важни фигури - съпругата му (доста фрапираща с бойните си умения на фона на Япония от ХVІІ век), главният му васал (с прекомерно желание да служи на господаря си и да се проявява като смело момче), доктор Ито (практикуващ забранени чуждоземни науки като аутопсията) и други. Има ги и "лошите", естествено - простоянните противници на Сано. Криминалните истории са на доста добро ниво според мен - има напрежение, тайни, скрити машинации, има бой с мечове, дебнене, изпадане в немилост пред шогуна и каквото още ви се иска. Има и любопитни неща като описания на кимона, къщи, нрави и обноски, традиции и прочее. Голям плюс на книгите е речникът в края на всяка от тях, в който са упоменати използваните японски думи и изрази. Друго като че не остава да кажа, освен малко сухо инфо за книгите:

"Шинджу" (328 стр.; 6.99 лв.)
"Бундори" (324 стр.; 6.99 лв.)
"Урагири" (311 стр.; 6.99 лв.)
"Иредзуми" (358 стр.; 6.99 лв.)
"Китаноката" (292 стр.; 6.99 лв.)
"Якешину" (373 стр.; 6.99 лв.)
"Кейсей" (432 стр; 7.99 лв.)
"Суиши" (454 стр.; 7.99 лв.)
"Цуамоно" (432 стр.; 7.99 лв.)
"Дим Мак" (416 стр.; 7.99 лв.)
"Какунохана" (408 стр.; 8.99 лв.)

Инфо за съдържанието на всяка книга можете да намерите в повечето електронни книжарници като http://www.books.bg и http://www.bgbook.dir.bg , както и в сайта на издателство "Труд" - http://www.trud.cc/

Съвет към тези, които биха искали да купуват повече книги наведнъж - изчакайте до панаира на книгата (декември и май), защото правят отстъпки и дават подаръци за по-големи покупки. ;)

Последна промяна neferet на Пет Фев 08, 2008 10:39 pm, променена общо 6 пъти

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 24, 2005 1:16 pm 
Аватар

Над Кървавите Мукденски хълмове. Става дума за един офицер от руско- японската воина. Писана е от руснак, но не помня автора

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 24, 2005 10:49 pm 
Аватар

link написа:
знаи4и моита любимата може и да не сте я 4ували поради простата при4ина 4е ми я подариха като бях в испания :)
та за книгата на англииски заглавието е tails of the otori(между другото мислех да я препоръ4ам в канала за културата ма както и да е)та действието се развива в няква измислена държава която само по името се реазли4ава от япония :wink:
разправая се за едно мом4е 4ието семеиство е убито о6те в на4алото на 1 том(об6то са 3) намира го един от клана отори и го спасява от тук нататък след това се разбира 4е ба6та му е от не6то кат организация наре4ене the tribe които имат някви супер яки уменя кат да стяат невидими за някакъв период от време и тн.и след това по4ва интереснота ма 6те ми отнеме доста време да ви опи6а за какво става въпрос :)

ПП-ако намерите книгата я про4етете няма да съйалявате а и 6те нау4ите много
ППП-авторката е lean hearn
ПППП-от това не6то сте стане велико аниме ако го направят просто ....
ППППП-има мноо :shuriken:
ПППППП-ако някои я намери аиде да се похвали в лаф4ето мноо ми е интересно како мислят другире за таза велика книжка :mrgreen:

това го написах в темата за любимата книга аре наистина ако я намерите да ми са похвалите щот ми са иска да я имам и на български :)

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 05, 2006 2:48 pm 
Аватар

Ериц ван Лустбадер -страхотната поредица ''Нинджа'',''Мико'',и др.Старичка но златна.
''Японски загадки''-имам всички излезли досега.Издателство Труд.Прекрасно четиво.
''Облак врабчета''Такаши Мацуока-Интересен роман за самураи.
''Светат на японците'' последната която съм чел.Издателство Рива.
Юкио Мишима- Златният храм.Труд.Не ми хареса много.
Джеимс Клавел-''Шогун'',''Цар плъх'' класики.
''Япония от а до я''-чудна книжка.
''Япония-от самурайиския меч до изкуствения интелект''-старичка също.
Мусаши-''Пътят на меча.
''Нинджите''-супер книга.
''Дневникът на един страхлив войник''-описжа тихоокеанския фронт,погледнат през очите на обикновен воиник-много скъпа за мен.
''Хирошима''-знаете какво описва.
''Пърл Харбър -денят на позора''.Енциклопедия.
''Ваведение в японското искуство''.
''Изкуството икебана''.
'Таико''-страхотна е.
''Бързаш ли заобиколи''-японски поговорки-Изток-Запад.
''Митология на Япония''
и още много.Който иска да намери книги по тази тема препръчвам издателство Изток-Запад,ще откриете речници,романи и други книги описващи мпятя страст Япония.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 15, 2006 11:16 pm 
Аватар

мдам издателство Изток-Запад имат доста книжки свързани с Япония, ама трудно се намират :\ - в малко книжарници ги има

жалко, че я няма преведена на български новелата Battle Royal (или Battle Royale беше не помня) а доставката ще ми излезе скъпа ако си я взема от амазон ком ... ноооо и това може да стане :mrgreen:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 16, 2006 1:52 am 
Аватар

Миямото Мусаши
"Ръкописа за 5 стъпала"
какво мислите за тази книжка мен мн ме изкефи за тея който незнаят Миямото е 1 от най-известните самурай и 1 от най-силните(бил е де) той се е превърнал в живата легенда на 17 веки това което ме израдва още повече че в книгата има и самоучение за стойки удари.
Той е бил майстора на битка с 2 меча

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Апр 16, 2006 7:57 pm 
Аватар

Изображение

Деши - Джон Донахю
Издателство: Бард

Конър Бърк – преподавател по азиатска история и експерт по бойни изкуства, - който продължава да се усъвършенства под ръководството на строгия си учител Ямашита Сенсей, е привлечен в ново разследване на убийство. Полицията е открила връзка между жертвата и тайнствения Кита Таканобу, изтъкнат сенсей по бойни изкуства, създал синтез между тибетския мистицизъм и смъртоносното наследство на самураите. Междувременно Бърк се оказва въвлечен в странната орбита на лама Чангпа, тибетски мистик и ясновидец, който вижда около Кита да надвисват тъмни облаци, но е неспособен да предотврати трагедията. Бърк тръгва по следа, която в крайна сметка го отвежда в планинското училище по бойни изкуства на Кита, където ще се изправи срещу най-опасното предизвикателство в живота си.

Сега я почнах, така че не мога да кажа още какви са ми финалните впечатления, но засега много ми харесва.
Всички други, които съм чела, са вече по-горе,така че е излишно да се повтарям.

edit:вече мога да кажа, че книгата е интересна и си струва четенето.

Последна промяна Dunan_Knut на Вто Юни 27, 2006 7:30 pm, променена общо 3 пъти

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 27, 2006 6:20 pm 
Аватар

Изображение

Автор: Никола Бувие
Обем: 206 стр.
Издател: ИК "Рива"
Нашата цена: 6.75 лв.

След „Употребата на света" (2004) българският читател има възможността да се докосне до още едно от произведенията на издавания в цял свят швейцарец Никола Бувие (1929-1998), „пътешественик от рядка порода", провъзгласен за предводител на цяло поколение писатели пътешественици.
Запитан „Можеш ли да разбереш Япония, без да си роден там?", Бувие отговаря кратко и без колебание: „Несъмнено. Въпрос на ангажираност и съпричастност." Навярно затова той съумява да поднесе безценни мисли, мигове, прозрения, сякаш рони бисери. И до нас достига мъдростта на дзен, интерпретирана с лекота от роден писател пътешественик, дарен с интуиция и сетива, които улавят сърцевината на онова, за чието обхващане на мнозина са нужни томове и томове. Според авторитетния в. „Монд" „с Японска хроника Никола Бувие е създал нещо, което старите майстори занаятчии са наричали шедьовър".
Информацията е взета от тук

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 27, 2006 7:19 pm 
Аватар

Има една книжка с японски разкази - за съжаление не ми е под ръка в момента, но имаше интересни.

И на мен ми харесва Роуланд, нищо че е малко шаблонна в писането - това, че си следва един модел не и прави книгите скучни. Само нещо последните 2 не са ми чак толкова тръпка.

Иначе бях си купила една книга на английски от книжарнижата до Славейков - една тъничка с много хубава черна корица - толкова беше тъпа, че и името й не запомних - разказваше се за легендата за 47-те ронин и имаше претенцията да е криминале - скууууукааа.

Иначе да не забравяме Артър Голдън :) - Мемоарите на една гейша - имаше я на Славейков - ако някой иска да си я разпечата и чете английски - имам я, ще я кача някъде.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 12, 2006 7:35 pm 
Аватар

За книжката на Бувие не мога да се изкажа много позитивно,не ми хареса нито езика ,нито опитите на тоз ''пътешественик '' да определи къде се намира и какво го заобикаля.Съжалявам че си я закупих ,общо взето.

Цитат:
Иначе бях си купила една книга на английски от книжарнижата до Славейков - една тъничка с много хубава черна корица - толкова беше тъпа, че и името й не запомних - разказваше се за легендата за 47-те ронин и имаше претенцията да е криминале - скууууукааа.

Да не е книгата по филма ''Ронин'' ,там май за това ставаше дума...
Цитат:
И на мен ми харесва Роуланд...

Знаеш ли някои други заглавия?

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 4 [ 59 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]