Заглавие: Exception | エクセプション
Тип: ONA
Излъчване: 13.10.2022
Епизоди: 8
Жанр: Space, Horror
Производители: Bakken Record, 5 Inc.
Web:
AniDB MALРезюме:In the distant future, human beings have been forced to leave earth and migrate to another galaxy. An advanced team of spacecraft arrives at a planet that is to be terraformed. Each member of the team is output by a biological 3D printer.
------------------------------------------------
Exception ep. 1 - Netflix са избрали да финансират доста странно шоу. Керъктър дизайнът е грозноват, 80-тарски и някак европейски. Напомня ми български заглавия, като Планетата на съкровищата или книжката Звездните приключения на Нуми и Ники. Някой ще каже "Yoshitaka Amano е легенда, как смееш да го критикуваш?". Е, този пък по изключение не харесвам работата му. Точно заради такъв тип естетика, като малък предпочитах анимета (те пък се брояха на пръстите на едната ръка), пред всичко останало.
Космическият кораб има интересна външност, но интериорът му ми напомня на недодяланите pre-rend-нати дизайни на Full Motion Video куестове от края на 90-те.
Анимацията е, колкото там да има нещо. Японците просто отказват да инвестират време и усилия в 3D CGI.
Въобще подходът е изненадващо ретро.
Сюжетът също напомня на дърт sci-fi разказ, вместо нещо модерно и политически натоварено от рода на Obsolete. Определено има интересни идеи, като биологическото 3D принтване и тераформирането и още героите са поставени пред различни морални дилеми, но историята се влачи, а персонажите се държат малко като аматьори, вместо специално обучени екип готов за всякакви космически изненади и кризи. Хорор елементите са буквално смехотворни.
Та на мени ми е интересно и някак носталгично, но не виждам как съвременната публика, особено тази на Netflix, би го харесала.