Приятели (:
Имате ли любими фантасти и фантастики – родни или чужди; открити през предишната година или влезли в сърцето ви отдавна; написани, нарисувани, заснети или изиграни? Номинирайте ги до
29 май в първия етап от Националните фантастични награди:
http://nfnagradi.net/Особено много ни интересуват:
– в категории „Любим комикс“, „Любимо списание“, „Любим фензин“: български фантастични манги (рисувани/писани от българи, все едно на какъв език), излизали през годините или (в категориите „за 2015 г.“) специално миналата година
– в категория „Любимо визуално представление за 2015 г.“: фантастичните пиеси, показани на Аниплея миналата година (и се чудим дали целият Аниплей 2015 също може да се приеме за фантастична пиеса – все пак, имаше русалка в него...
)
– пак там: AMV, правени от българи
– в категория „Любима книга-игра за 2015 г.“: фантастични визуални романи (visual novels), правени от (преобладаващо) български екип (
имаме ли такива?)
– в категория „Любим популяризатор“: имената на хората, които движат Анивенчърите, Аниплеите и другите фестивали и общностни срещи тук
... и въобще всичко българско и фантастично, което е грабнало сърцата и умовете ви през 2015-а.
(Пояснявам „фантастика/фантастичен“: българската дума е обхватна и включва научната фантастика, фентъзито, свръхестествения хорър, киберпънка, сюрреализма, слипстрийма, ..., ..., ... Ако за нещо се колебаете – номинирайте го, пък ние ще ви питаме за подробности при нужда.)
ВАЖНО:1. За да участвате в гласуването (което ще тече през юни), е нужно
първо да се регистрирате – най-късно до началото на юни, за предпочитане
до 29 май.
2. Регистрацията ви сега ще важи и следващата година; и по-следващата... и въобще докато имаме сили да организираме НФН. Правите я веднъж (отнема 5 минутки, макс.) и не я мислите повече.
3. Тази година основната новост в правилата за гласуване е, че имате право да подкрепяте
произволен брой номинации в категория (а не само една). Значи, да се отблагодарите на
всеки, който ви вдъхновява/кефи/ви е платил... опа, опа!... така де, схванахте ми мисълта.
Ако тая мисъл ви вдъхновява/кефи/така де – вижте 1.
Ако участвате за първа година, препоръчвам ви при регистрацията да се удостоверите с
линк към ваш пост в този форум (стига да имате поне 10 поста и да сте създали профила си преди 1 февруари 2016-а). Ето за пример валиден линк за Tra[n]ceR:
viewtopic.php?p=1276064#p1276064(
Важно е линкът да се вижда от външни хора без регистрация във форума.)
Накрая няколко лични мисли:За мен основната цел на Националните фантастични награди е да популяризират – многото чудни творби и събития, които минават под радара ни – и да ни помагат да се опознаваме взаимно. Миналата година сред
260-те номинации, които получихме, открих напълно неподозирани бг уебсериали, нови писатели за деца, компютърни игри с бг участие...
И въпреки че следя родната аниме, манга и косплей сцена от 3-4 години, измъчва ме мисълта
колко малко знам всъщност. Колко ли интересни неща пропускам...
На вас не ви ли се случва? Когато създавахме НФН, искахме тия пропускания да стават все по-малко, пътищата помежду ни – все по-къси.
(Аз съм мостостроител. Всички пътища са ми важни.
)
Мога да продължа и още – но времето тича, 29-и препуска насам... чакаме ви!
И още: ще се радваме, ако поне двама от вас се включат в организацията на НФН догодина. Споделената работа спори повече.