|
Дата и час: Пет Яну 31, 2025 3:55 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пон Мар 02, 2015 7:28 pm |
|
Llabroe |
|
|
|
KoP3Le7o написа: може и да се окаже интересен комикс, но тоя първи брой беше една трохичка от цялата картина Да, може би е лек минус, че са разделени на толкова дребно частите.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пон Мар 02, 2015 7:47 pm |
|
VastoLorde96 |
|
|
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 7:34 pm Мнения: 4127 Местоположение: Lawrence, Kansas
|
Така и не се разходих из лафките, но мерси, че споделихте, че ги има в онлайн магазините. В Озон пише, че са изчерпани количествата, затова и аз си поръчах от стор.бг заедно с още няколко манги.
_________________ SAVING PEOPLE, HUNTING THINGS - THE FAMILY BUSINESS
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Чет Мар 05, 2015 7:45 pm |
|
Moonflame |
|
|
|
Цитат от Студио Арт Лайн - "Ако тъй наречената ви манга общност, беше истинска манга общност, продажбите ни биха били такива, че да можем да докажем пред праводържателите, че в България има интерес към техните продукти. За съжаление тези 300 - 400 човека с гръмки думи и разочарования нямат нищо общо с цяла общност. Продажбите са доказателство за интереса, а това, което правим ние, е показване на желание към развитието на тази култура в България, независимо от отрицателните стойности на баланса ни. Вашата манга общност освен справедливо разочарована, оплакваща се, мрънкаща и с големи очаквания е и общност, която предпочита английски и всякакви други издания, най-вече пиратски, пред българските. Въпреки че праводържателите класират именно българските за едни от най-добрите в света адаптации. За какъв диалог говорим тогава? От коя страна е редно да са справедливите разочарования?"
_________________ Ако света го е начукал на всички други освен на теб, значи най - голямата ти битка още предстои.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Чет Мар 05, 2015 11:05 pm |
|
VastoLorde96 |
|
|
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 7:34 pm Мнения: 4127 Местоположение: Lawrence, Kansas
|
Значи за всичко сме виновни ние? Баси... Ние сме виновни, че те не си спазват сроковете, които сами са си поставили? Уж щеше на всяка манга да има по нов брой през 2 месеца, уж в началото на 2014 щяха да пускат още няколко манги - Белината, Розариото, Клеймор, ама всъщност излиза, че не ние, "не-манга общността" сме с гръмки думи, а те самите. По половин година, ако не и повече, чакаме за следващия том на някоя манга, но същевременно не дават никаква информация как върви, защо се бавят и т.н. Не може при такава несериозност (и то още в началото да очакват) някакви невероятни печалби. Освен това мангите тепърва навлизат в страната ни, как очакват да имат хиляди продажби? Адаптацията била една от най-добрите в света - окей, признавам, че са направени страхотно, ама все пак има и грешки. Едва ли само аз се дразня, като на цялата тази красота видя някакви грешки? Отделно, че много неща не ми харесва как са преведени, особено в Наруто и Уан Пийс, но това си е лично мое мнение. Въпреки всичко аз съм си купил всичко излязло, а и не съм само аз. Ако не за друго, то заради самия факт, че са на български и да продължават да издават още.
Но както и да е, явно ние, "не-феновете", сме виновни за ниските продажби, неоценения труд, тероризма, глобалното затопляне и т.н...
Последна промяна VastoLorde96 на Пет Мар 06, 2015 12:11 pm, променена общо 1 път
_________________ SAVING PEOPLE, HUNTING THINGS - THE FAMILY BUSINESS
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пет Мар 06, 2015 3:52 am |
|
Ice-Man |
|
|
Регистриран на: Нед Сеп 28, 2008 10:44 am Мнения: 5256 Местоположение: Стара Загора/Варна/Албена/Златни пясъци/София
|
Васто, човек, нали се сещаш, че една птичка пролет не прави? Защо пишеш за неща, които явно не разбираш? Преди доста време си мислих, че ако разполагам със средства, бих се захванал с такъв бизнес. Но след като понаучих доста неща, разбрах, че последното нещо, в което бих инвестирал е фирма за направа на офиц. превод и разпространение на манги на български език. Просто не виждам каквато и да е била рентабилност при започване на такъв бизнес. Нали се сещаш, че ако от Арт Лайн бяха доволни от приходите, щяха не на 2 месеца, ми всеки месец да пускат по томче на по-вървежните манги. В нашата малка страна просто няма търсене. Както от самата организация са посочили, "манга общността" предпочита английските издания и най-вече пиратските такива, които циркулират в интернет. Не разполагам с конкретни цифри, свързани с печалбата им на том и най-вече какъв им е разходът, за да се направи 1 том, но съм абсолютно склонен да им вярвам, че балансът им е отрицателен. Та, драги ми Васто, как очакваш редовно да правят нещо, с което реално се вътрят?! А дори в дългосрочен план не изглежда нещата да се променят. Дори да предположим, че не са на минус. Аз не бих правил нещо, с което едва да си покривам разходите за направата му.
Ако има някой от Арт Лайн във форума и следи темата, искам да го помоля да сподели колко броя копия се продават при излизането на том от по-популярните заглавия. Ще се изненадам, ако цифрата е над 300.
_________________ Powered by SFP+ 650 Gold Modular|ASUS Z170-A|Intel i5-6600K| CM Hyper 212 EVO|CORSAIR DDR4 2400MHz 2x4GB| SAPPHIRE R9 380 4GB|SEAGATE 1TB Barracuda| Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design R5 White Window
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пет Мар 13, 2015 12:32 pm |
|
Love child |
Feed you with a kiss |
Регистриран на: Нед Апр 23, 2006 11:49 am Мнения: 3363 Местоположение: Daten City
|
Ice-Man, хем съм съгласна с теб, хем не съм... Защото аз интерес и възможност да си купувам БГ манга, например, имам... но няма заглавия, които да ме интересуват мен. Търся си и си купувам манга на английски, ако си намеря по книжарниците. Често си набелязвам заглавие и седмица по-късно като имам възможност да се го взема, книжката вече я няма в книжарницата. Покупателността може и да не е голяма, но я има. Друг въпрос е, че са се насочили само към шонен, а не всички, които искат да си взимат манга се интересуват от екшън :/ Отделно Артлайн от край време са познати на хората, често с не особено хубави неща и силно ме съмнява изведнъж да са станали бахти точните хора, пък ние, анимарската сган да сме им проблема.
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пет Мар 13, 2015 4:21 pm |
|
Ice-Man |
|
|
Регистриран на: Нед Сеп 28, 2008 10:44 am Мнения: 5256 Местоположение: Стара Загора/Варна/Албена/Златни пясъци/София
|
Love child написа: Често си набелязвам заглавие и седмица по-късно като имам възможност да се го взема, книжката вече я няма в книжарницата. Това е много относително, най-вече защото едва ли книжарниците зареждат много копия от въпросните книжки. То че покупателността я има - има я, ама въпросът е, че е недостатъчна. И тук темата става много обширна като започнат да се търсят причините за ниските продажби. Ти си посочила една от причините - разновидността на търсенето. Но това далеч не е единствената причина. Тук ще упрекна Арт Лайн, защото съм на мнение, че стратегията им е много слаба. На болшинството хора им е писнало от комерсиалните заглавия, които организацията предлага. Манги като One Piece и Naruto, които имат издадени над 60 тома, тепърва да започват да се издават на БГ в моите очи е неперспективно. Дори да предположим, че се утвърди някаква постоянна скорост на издаване - примерно томче на всеки 2-ри месец, това значи, че за да се издадат 60 тома на БГ ще отнеме 10 години?! Сериозно? Това е супер глупаво. Според мен е най-удачно да се заложи на сравнително нови заглавия, които нямат чак толкова много излезли томчета, или на завършени такива с продължителност не повече от 20 тома. Ще дам примерни заглавия, с които биха ме спечелили като клиент - Shingeki no Kyojin, Veritas, 666 Satan, Blazer Drive, Soul Eater (25 тома), Nanatsu no Taizai, Boku no Hero Academia, Rikudou, One Punch-Man... Все перспективни заглавия за продажба.
_________________ Powered by SFP+ 650 Gold Modular|ASUS Z170-A|Intel i5-6600K| CM Hyper 212 EVO|CORSAIR DDR4 2400MHz 2x4GB| SAPPHIRE R9 380 4GB|SEAGATE 1TB Barracuda| Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design R5 White Window
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пет Мар 13, 2015 8:14 pm |
|
FirePenguin |
|
|
Регистриран на: Пон Сеп 01, 2014 3:10 pm Мнения: 1034 Местоположение: Whole Cake Island, New World
|
Ice-Man написа: Shingeki no Kyojin, Veritas, 666 Satan, Blazer Drive, Soul Eater (25 тома), Nanatsu no Taizai, Boku no Hero Academia, Rikudou, One Punch-Man... Все перспективни заглавия за продажба. Половината от тези са туку що утвърдени в САЩ и Япония. Аз смятам, че ще е по-добре да се заложи на вече завършени манги. Death Note - ок, но само тя е малко. Манги като Mirai Nikki и Kiseijuu биха ме спечелили... Шоджо не чета, но и там биха имали продажба. Ето пример как щеше да е по-добре да започнат: 1. Death Note 2. шоджо с до 10 тома и да гледат да ги завършат долу-горе по едно и също време. След това отново други две манги от двата жанра. Така ще се завършат повече манги, защото не ми се вярва Naruto до го завършат, а за OP да не говорим... Вече са издали 15 тома. Досега щяха да са на половината на двете манги и вероятно щяха да бъдат по-известни от тези с 1796379 тома. Така няма шефа да реве като недарена сватя. Иначе съм съгласен, че трябва да се обърне внимание и на шоджо фенките/феновете.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пет Мар 13, 2015 8:53 pm |
|
Ice-Man |
|
|
|
FirePenguin написа: Половината от тези са туку що утвърдени в САЩ и Япония. Точно току-що утвърдените неща се харесват на хората и ги подтиква да направят покупка. За шоджо-то съм абсолютно сигурен, че няма да има толкова търсене и разходите ще превишават приходите от издаването на такава манга.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Съб Мар 14, 2015 3:58 pm |
|
vampire killer |
|
|
Регистриран на: Вто Дек 18, 2007 10:41 pm Мнения: 1039 Местоположение: wasteland
|
Moonflame написа: Цитат от Студио Арт Лайн - "Ако тъй наречената ви манга общност, беше истинска манга общност, продажбите ни биха били такива, че да можем да докажем пред праводържателите, че в България има интерес към техните продукти. За съжаление тези 300 - 400 човека с гръмки думи и разочарования нямат нищо общо с цяла общност. Продажбите са доказателство за интереса, а това, което правим ние, е показване на желание към развитието на тази култура в България, независимо от отрицателните стойности на баланса ни. Вашата манга общност освен справедливо разочарована, оплакваща се, мрънкаща и с големи очаквания е и общност, която предпочита английски и всякакви други издания, най-вече пиратски, пред българските. Въпреки че праводържателите класират именно българските за едни от най-добрите в света адаптации. За какъв диалог говорим тогава? От коя страна е редно да са справедливите разочарования?" Сори момчета аз съм виновен. Не си взех трития том на Death Note. Мързеше ме да чакам.
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Съб Мар 14, 2015 5:24 pm |
|
Love child |
Feed you with a kiss |
Регистриран на: Нед Апр 23, 2006 11:49 am Мнения: 3363 Местоположение: Daten City
|
VastoLorde96 написа: ^ Аз си ги купих и двете. Както и Дистопия. Прочел съм само Лукс и да ви кажа не е зле. Е, и шедьовър не е, но си я купих и не съжалявам. ем, реално откъм история не са лоши, нищо, че има някакви предъвквания в историята, което си е дразнещо... но арта ми идва леко като от "как да рисуваме шоуджо" книжка, дето всичко е прекалено преувеличено...особено очите if anything, поне събудиха интерес в дечора и допринесоха с разнообразие на пазара. would still prefer something that actually came out from Japan. Не знам кой внася Сейлър Муун, ама евалата му правя, герой ми е <3 vampire killer написа: Сори момчета аз съм виновен. Не си взех трития том на Death Note. Мързеше ме да чакам.
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Вто Мар 17, 2015 1:16 pm |
|
Logrus |
|
|
Регистриран на: Нед Апр 22, 2007 1:31 am Мнения: 8529 Местоположение: Hotel Moscow
|
Онзи цитат, не мога да го намеря в нета. От къде е (форум, фб, лично съобщение?!?!). p.s. offfffffffffffffffffffffffff съобщението е от Мар 05, къде съм спал ебаси
_________________ グリフォン However, by that point you might be torn into pieces. 'til next time
Erza Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|