Дата и час: Съб Фев 22, 2025 3:21 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 9 от 17 [ 248 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: BG: Parasyte - the maxim [on]
МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 12:24 pm 
Аватар

Доста добро взе да става анимето дано за напред да виждаме доста нажежени моменти с участието на Идзуми..Колкото до тоя с трите дървета аз не видях никъде да пише Трики или съм пропуснал..Не искам да обиждам никой но това Трики за мен звучи като марка тоалетна хартия..По - добре да си е с оригиналното име.. :D

П.П И благодаря за буквите..

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 12:38 pm 
Аватар

Raigart написа:
Не искам да обиждам никой но това Трики за мен звучи като марка тоалетна хартия..По - добре да си е с оригиналното име.. :D

Най-добре е хора, които никога не са се занимавали с превод, да не дават акъли как е най-добре да е каквото и да е.
Подкрепям избора на Копелето за Трики, защото хем е запазило донякъде близостта с оригиналното име, хем предава на зрителя и част от значението му. И ако Трики на някои хора им звучи като тоалетна хартия, то Мики на мен ми звучи като един небезизвестен мишок.

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 1:34 pm 
Аватар

Да се включа и аз в дискусията за имената.Доколкото разбирам името на героя е Мики, но "ми" от японски е числото "три" и "ки" от японски "дърво" и от там името Трики. Това означавали,че ако героя се казваше Иван вие щяхте да го пишете Богопомазанчо,защото Иван означава богопомазан.Според мен личните имена не трябва да превеждат.Между впрочем три на японски не е ли "сан".

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 2:22 pm 
Аватар

^ 三つ (mittsu), 三 (san) - това са и двете произношения за числото три. Аз също съм на мнение, че трябва да се запази името както си е без да се превежда буквално значението му, но и Трики не е лошо(въпреки че ми напомня за трици :lol:). Вече както реши преводачът така ще си го пише.

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 2:26 pm 
Аватар

Ако името значи нещо, то е хубаво и то да се преведе.
Пример мога да дам за превод от български на английски.
Ако имаме на български изречението "Къртичко имаше малка къщурка.",
то на английски би следвало да бъде "Mr. Moll had a small house."
В случая с името се предава информация, която няма как чуждоговорящите да разберат,
освен ако не я преведеш.
По твоята логика трябва да се транслитерира името и да стане "Kartichko",
което един англоговорящ човек ще гледа кат' теле в железница. :lol:

И това не го казвам аз. Казали са ми го хора, които се занимават професионално с преводаческа дейност.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 3:16 pm 
Аватар

Затова казах, че хора, които не са се занимавали с превод, по-добре да не дават акъли. Наскоро един приятел реши да ми обяснява, че съм превел неправилно в едно заглавие Wall Maria като Вал Мария, а не като Стена Мария, защото валът бил автомобилна част, а не стена. =))

Цитат:
Това означавали,че ако героя се казваше Иван вие щяхте да го пишете Богопомазанчо,защото Иван означава богопомазан.

Абсолютно несполучлив пример. Името Иван е съществително собствено, с което се назовава определено лице. То може, а може и да не носи някакъв субективен смисъл, но той в случая няма връзка с действието и не интересува зрителя. Затова преводът му би бил тъп и не на място.

Името Мики, от друга страна, е съществително нарицателно име, което може да преминава в собствено и обратно (български пример за това са Вяра, Надежда, Любов). То носи смисъла от две отделни японски думи, които са от същество за зрителя и могат да се предадат по два начина:
1) да се оставят в оригинал с обяснителна бележка (практика, която се избягва от сериозните преводачи на субтитри поради много причини);
2) да се заменят с близък еквивалент в българския език, като запазят неговото значение (такива примери има бол не само в литературните, но и в аудиовизуалните преводи). Например Silverleaf - Сребролист, Torin Oakenshield - Торин Дъбощит, King's Landing - Кралски чертог, Bilbo Bagins - Билбо Торбинс (във филма го превеждат Бегинс заради правата на превода) и безброй други.

Ако името се остави в оригинал, то престава да значи каквото и да било и зрителят се обърква, когато в диалога се правят референции към значението му. В случая паразитите не дават пет пари за имената и значението им за човеците, затова някои от тях се наричат с нарицателни от нашия език, които по някакъв начин характеризират техните физиологични особености. Миги се нарича Дясна, за да отбележи, че просто представлява дясната ръка на Изуми, а Мики - защото се разклонява в три паразита като дърво. Обясни сега това на зрителя с една дума, сине майчин. :lol: Тези неща се учат в процеса на превод и са въпрос на практика и опит. Така че е тъпо хора без нито едно от двете да дават съвети за тях, защото звученето не им харесвало или защото поназнайват малко японски и значнието им е ясно така или иначе. Преводите се правят за хора със знания, за хора с ограничени познания и за хора без никакви знания. На всички трябва да е ясно, но не е задължително на всички да им харесва. Опитай се да угодиш на всички и ще се изложиш като кифладжия.

Последна промяна Ragnos на Нед Яну 25, 2015 4:31 pm, променена общо 1 път

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 4:17 pm 
Аватар

Изображение

Етап 15: Чувствам, че идва нещо зло (само субтитрите)

Качен е и торент в Замунда, но не мога да вляза в сайта им, та линк тук по-късно.

Бях тръгнал и аз да пиша, ама г-н Златанов каза всичко, което и аз щях да кажа.
Името си остава преведено, изгледайте епизода и ще разберете защо е нужно това,
въпреки че вече ви се обясни и би трябвало, евентуално, да сте схванали идеята.
Единствено ще запазя името Гото, тъй като е често срещано име. Желая ви приятно гледане.

Raigart, виж, приятелю, моята задача е да напиша свестни субтитри, без значение дали на зрителя му е през оная работа кое какво значи.
Като и на теб ти е през оная работа какво изобщо се говори, защо просто не го гледаш без звук и без субтитри, та да ти е още по през оная работа?

п.с. Между впрочем и по между другото на японски "три" не е само "сан", а и "ми", и "мицу", но откъде ще го знаете...

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 5:32 pm 
Аватар
Модератор

Благодаря за субтитрите, Триклончо. xD

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 6:17 pm 
Отаку България

:lol: Анимето не го гледам, но сериала, който се води в темата му ми е много забавен! :lol:

Искам да кажа, че потребителя Raigart, който така усилено хулите си е прав до една степен! Масовия потребител наистина слабо го вълнува как ще преведете нечие име, стига да има превод, но и това не е вариант. Хубаво е да се влага не само бързина, но и старание в писането на субтитри. Да се избягват буквалните преводи и повторенията, и още куп глупости, но като цяло е хубаво и препоръчително да се стремиш да направиш макар и по-бавно, но по добре изпипани субтитри. Изказвам мнение и като преводач, и като масов потребител на хубави анимета! :D

Не се скупчвайте като хиени на потребителите с по-различно от вашето мнение. А относно преводите, 99 процента от преводачите си превеждат за себе си, а не за потребителите. Всяко едно заглавие е било превеждано заради това, че преводача го е харесал, а не защото 10 човека са му писали "баси големите ръки човек, ба, това аз ли съм?". :lol:

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 6:52 pm 
Аватар

KoP3Le7o написа:
Качен е и торент в Замунда, но не мога да вляза в сайта им, та линк тук по-късно.

Ето го линкът.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 7:57 pm 
Аватар

Много хора се изказаха, но някои не ми схванаха въпроса,
който не беше дали да оставя името в оригинал, а как да го преведа, защото още преди да почна превода на епизода аз вече бях решил,
че ще го превеждам. А за да не го преведа, се боя, че трябваше някой да дойде до нас и да ми отреже ръцете. :lol:
Мисълта ми е, че ако не си бях отварял устата да питам този въпрос, дори нямаше да забележите, че реално казват на японски Мики,
защото това "ки" накрая създава илюзията, че си казва наистина "Трики". Брат ми дори още не знае, че на японски е Мики. :lol:
Та решението ми според мен беше доста добро да смеся нещо между български и японски,
което по никакъв начин няма да накара зрителя да си зададе въпроса: "Това пък откъде-накъде?!"
И без това по думите на потребителите разбирам, че им е през оная работа, та к'во ви топли в крайна сметка как е? =))

п.с. Все още не мога да вляза в Замунда, поне торент има, но с объркани снимки, които ще сменя, когато най-сетне всичко се нормализира.

Едит: Оправен линк към субтитрите на 15-и епизод

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 8:32 pm 
Аватар

Изображение

Етап 16: "Щастливо семейство" - Zamunda.NET

Заглавието е от тук - Щастливо семейство

Днес трябваше аз да получавам подаръци, но ей на - пак аз ги раздавам!

Огромни благодарности на всички, които днес ми честитихте празника, наистина много ме зарадвахте!

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 8:34 pm 
Аватар

Аре бе, аз ти го честитих цели два дена по-рано! :D

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 8:36 pm 
Аватар

Не си единственият. =)) =)) =)) =))
Ама още вярвайте на тоя Фейсшит.

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 8:50 pm 
Аватар

Благодаря за превода на новия епизод и честит рожден ден! Да продължаваш да ни радваш с все така хубави проекти.

Поздрав:

:party:

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 9 от 17 [ 248 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]