|
Дата и час: Пет Яну 31, 2025 6:43 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Сря Сеп 17, 2014 6:33 pm |
|
KoP3Le7o |
|
|
Регистриран на: Съб Яну 06, 2007 4:43 pm Мнения: 9766 Местоположение: J✯O✯J✯O
|
Най-вероятно към средата на другия месец. Около през три месеца почнаха да изкарват. После сигурно следва малоумният "Наруто" и чак след около евентуално 6 месеца може да видим трети том на "Death Note".
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Нед Сеп 21, 2014 12:26 pm |
|
vampire killer |
|
|
Регистриран на: Вто Дек 18, 2007 10:41 pm Мнения: 1039 Местоположение: wasteland
|
KoP3Le7o написа: Пети том на "One Piece" е обявен. Засега няма информация кога ще излиза. гръм да ме удари, ко става тука. Нова том на пърчето. Баси кефа. Направо незнам. 2 тома за една година! Как да не ги почерпиш една гроздова тея от артлайн.
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Нед Сеп 21, 2014 12:33 pm |
|
KoP3Le7o |
|
|
|
Миналата година се хвалеха, че са изкарали 8 броя или нещо от сорта и били страшно доволни, но с всяка година почнаха да намаляват. Тая година едва 4 броя... Похвално! п.с. Може и да ни огрее още един брой, айде уе!
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Нед Сеп 21, 2014 10:01 pm |
|
Love child |
Feed you with a kiss |
Регистриран на: Нед Апр 23, 2006 11:49 am Мнения: 3363 Местоположение: Daten City
|
любопитно ми е какво точно ги бави в издаването..
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Нед Сеп 21, 2014 10:13 pm |
|
VastoLorde96 |
|
|
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 7:34 pm Мнения: 4127 Местоположение: Lawrence, Kansas
|
Т'ва явно е фирмена тайна. 'Щото като питаш за някаква информация - глас в пустиня...
_________________ SAVING PEOPLE, HUNTING THINGS - THE FAMILY BUSINESS
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Нед Сеп 21, 2014 10:51 pm |
|
KoP3Le7o |
|
|
|
И преди съм казвал, ще се повторя. Самото оформление на мангата. Всичките тия йероглифи от сорта на "Бам, цун и т.н.", табели на магазини и т.н., които биват превеждани на български и оформяни по страхотен начин, се обработват от един-двама души, а това отнема много време и определено не е работа за сам човек, защото те дори за всеки знак си комуникирали с японците колко трябва да е голям, колко санта у лево, колко санта у десно. Поне с такива впечатления съм останал след няколко разговора и с редакторите, и с хората, които оформят мангите. Разбира се, може и да си имат други проблеми, но, според мен, там се корени проблемът.
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пон Сеп 22, 2014 12:17 am |
|
VastoLorde96 |
|
|
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 7:34 pm Мнения: 4127 Местоположение: Lawrence, Kansas
|
Да, личи си, че изпипват всичко и определено им се получава много добре, ама след като не е лесна работа, защо се изхвърлят така? Мангите са двумесечни - демек на всеки два месеца трябва да пускат по един том на една манга. Това означава, че на година би трябвало да има по 6 тома на дадена манга. А мангите в момента са три - следователно на година трябва да издават общо 18 тома. А даже бяха казали, че от началото на 2014 започват да издават още 3 манги... Обаче нищо не е както трябва да е. На година вместо по 18 тома, има по 5-6, а за новите 3 манги няма никакви изгледи да видят бял свят... Или да си намерят още хора, или да кажат как мислят да процедират, защото определено не вървят по план. Методът "когато - тогава" е присъщ за фен преводачите, но както каза vampire killer - дори те са по-бързи. Да, не си играят с "бум, фрас, тряс", ама има какво да четем, нали?
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пон Сеп 22, 2014 12:28 am |
|
KoP3Le7o |
|
|
|
Наистина самото оформление е много яко, но щом отнема толкова време, ако то е проблемът де, защо не правят като английските издания - отстрани е написано к'во значи или под самия йероглиф с по-дребен шрифт? Просто става по-бързо, а и определено ако има повече преведени томове, продажбите ще се засилят. Тия бавения само отблъскват клиентите. Ето аз например последните 3 манги не съм си ги още закупил. Дори и не бързам, защото не виждам изгледи да се засилят издаванията. Не искам да звуча като някой голям разбирач, но поне да си изкажа чисто потребителската гледна точка. На всички ни е ясно, че издаването на манга у нас си е изключително трудно. А и от това подновяване на договора за още 2 години издаване на манга ми е малко смешно, предвид че ще видим едва по има-няма 5-6 броя за тия години с това темпо. Поне ако се работеше само по Тетрадката, да я видим поне нея завършена, но уви...
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пон Сеп 22, 2014 1:43 pm |
|
Love child |
Feed you with a kiss |
Регистриран на: Нед Апр 23, 2006 11:49 am Мнения: 3363 Местоположение: Daten City
|
Абе, силно ме съмнява, че броят точно пък колко голям трябва да е тоя звуков ефект и на колко милиметра от края на панела трябва да е. Както казаха по-нагоре, фен преводите са по-бързи! Аз самата седя и превеждам манга, когато не ме мързи да гледам и за една страница, без редакции на текста и ако изключим и частите, които трябва да прерисувам, повече от 20 минути не ми отиват. Ако седна и се занимавам сериозно, един чаптър за една седмица ще ми е готов, като сама си отговарям за превод, typesetting, прерисуване и качествен контрол... Там са повечко хора, та не разбирам какво им е извинението :/ Силно ме съмнява от Япония да ги заплашват с война, ако "Бум" е с един пиксел по-наляво. И както KoP3Le7o отбеляза, те за един договор време ще изкарат по колко? ...2-3 тома? Това е такова пилеене на собствените им ресурси D: Ясно ми е, че на Слави, например, който отговаря за една(?) от мангите, това не му е главната работа...предполагам и на други хора от екипа е така.. И може би има и други причини да се забавят така нещата, но реално това, което имаме като информация звучи абсурдно и все едно сами се спъват .-.
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пон Сеп 22, 2014 2:19 pm |
|
VastoLorde96 |
|
|
|
А, ето още един проблем! Слави обикаля наляво-надясно, занимава се с Некст ТВ - няма лошо, ама така работата по Тетрадката остава на заден план... Може би и другите преводачи се занимават с други неща, ама т'ва според мен е непрофесионално. Ако някой фен преводач каже, че си има лични проблеми и други ангажименти - окей, нормално е. Ама при положение, че си плащаме и са дали определен срок, е тъпо да не го спазват...
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пон Сеп 22, 2014 5:26 pm |
|
Logrus |
|
|
Регистриран на: Нед Апр 22, 2007 1:31 am Мнения: 8529 Местоположение: Hotel Moscow
|
спри малко, защо си мислиш, че преводачите определят графика? Техният работодател им дава срок за изпълнение на поръчката, като в този срок си е калкулирал неговите си сметки А бат Слави какво прави, стига да си е свършил в срок работата, надали ги интересува Артлайн. Това е бизнес, не са фенски преводи.
_________________ グリフォン However, by that point you might be torn into pieces. 'til next time
Erza Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пон Сеп 22, 2014 6:52 pm |
|
VastoLorde96 |
|
|
|
Не казвам, че преводачите са виновни. Просто се презастраховам, ако някой каже, че нямал време да превежда. А колкото до графиците... Който и да ги е правил, ръцете си е оставил...
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Пон Сеп 22, 2014 9:11 pm |
|
KoP3Le7o |
|
|
|
Това, че казвам, че самият стайлинг на мангата ги бави е на база на това, че и самите стилисти ми се оплакаха. Отделно преводачите да бавят - едва ли. Те хората си имат график, както при книгите. На преводачите на книги им дават срок месец и работиш по превода когато си поискаш. Важното е накрая на месеца ти да им го пратиш. Поне така ми е казвала една колежка професионален преводач на книги. Та какво правят през свободното си време нямаш право нито ти, нито Артлайн да ги съдите.
|
|
|
Заглавие: Re: Манга на българския пазар Публикувано на: Вто Окт 14, 2014 8:06 pm |
|
Llabroe |
|
|
|
Днес ми пристигнаха 1 и 2 том на Death Note. Чета тук темата и се надявам да пуснат 3-ти скоро, понеже хич не ми се губи меракът, когато се надъхам по нещо.. Но уви, ще видим! П.С. Понеже не погледнах в интернет като поръчвах, размерът на книжките ме изненада - сравнително по-дребни са в сравнение с английските ми издания, например. Размерите със същия вариант на Death Notе, но на различен език също се разминават... Може би пестят хартия/мастило/пари ? Както си бях развълнуван, отварям и гледам - 2 манги с формата на джобна библия. Нищо де, тръпката си остава!
Последна промяна Llabroe на Вто Окт 14, 2014 10:26 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|