|
Дата и час: Пон Фев 10, 2025 2:35 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
|
Заглавие: Re: BG: HiShinSubs > Kingdom [on] ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Яну 09, 2014 12:57 pm |
|
Пичове, батко ви Ичо е тука, няма се газирате! Какви са тия вафлени истории, обяснихте на новите колеги все едно са в аулата на лекция по история! Научете се да опростявате, иначе никой няма си прави труда да ви чете писаниците, изписахте 10 и горница постова да обясните, това което ще го обясня с няколко реда! Китайски династии Интересни факти, които може да помогнат за превода! ПЕРИОДИТЕ "ПРОЛЕТИ И ЕСЕНИ" - (VIII - V век пр.н.е) И "ВОЮВАЩИ ЦАРСТВА" - (V - III век пр.н.е.) В тези времена възникват първите школи в китайската военна наука и изобретяването на такива оръжия, като: меча - Цзиен, сабята - Дао, секирата - Цзи, сърпа - Г и др. Методите за водене на ръкопашен бой в този период били известни под названието "Сян Буо" - "стълкновение". Военни рангове! Император - предвожда главната армия на страната, обикновено е наброявала от 100 до 200 хиляди въоръжени войника(имало е и по-големи армии в Древен Китай, но не е документирано, защото са слухове, идващи от простолюдието и крепостните селяни.)! Първи генерал - най-приближения до императора от всички генерали, който обикновено се славел със следващата по тежест дума след императорската. Имало е и случаи, през които дори са отговаряли за построяването на гробницата в "Гробищния град", град създаван специално за задгробния живот на императора и освобождаван от всички данъци! Императорът определял свой феодал или генерал, който не харесвал или не одобрявал начина на управление на императора и бил преселван в "Гробищния град" заедно с цялата си войска и семейство. Генерал - е звание, давано на най-добре изявените и опитни войни, но нямали никакви други правомощия, освен да командват армиите на феодалните владетели управляващи императорските провинции. Феодали - благородници, които управлявали владенията на императора, събирали данъците подписвали мирни договори или започвали войни Другите по-ниски звена на военната и изобщо йерархия са: Императорската стража - най-добрите сред най-добрите войници, който били избирани и се славели с честта, че бранят самия император. Пехотинец(mendu) - обикновен боец, въоръжен с алебарда, брадва, сабя, които не се сещам как точно се наричаха в Китай, но е подобна на френските алебарди, но по форма прилича на българско печатно "Г". Стрелци - войски, въоръжени с лъкове и бамбукови стрели, използвани са горящи, барутни или прости бамбукови стрели с метален връх. Конница - въоръжена с копие или гуандал - оръжие приличащо на дебел, сплескан меч с дълга дървена дръжка и пискюл в края на острието. Пехотинец Джен - обикновен войник, въоръжен с къс, прав меч и плетено облекло - обикновено кожа. Националност в династиите. Обикновено за китайското население няма известни названия като: България - българи! Повечето хора използват - народа на Цин, народа на Хан и т.н. По-горе написаното не са простотии от разни сайтове като Wiki и прочие Американски говнарии, а лични знания и информация, взета от лекции на български и руски историци, публикувани в личните им сайтове или сайтове на музеи! Само Йерархията е взета от Wikipedia - за което съжалявам! ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) Втора глупост, която чета в предните постове - даването на разни статии според предпочитанията на потребителите, които са си изказвали мнението! Какви са тия шуро-баджаночовщини - SubtitreWorkshop - стига я натягахте тая програма, всеки човек сам ще си избира с какво да превежда - AegySubs, SubtitreWorkshop, NotePad! Какви са тия просташки начини за търсене на информация - WikiPedia та WikiPedia - този сайт е пълно лайно, първо - всеки може да го редактира, по какъвто си начин иска и да те подведе както си поиска! Информация се търси в библиотеки, в сайтове или блогове на професори, академици, университетски онлайн библиотеки и прочие реални и коректни източници, стига с тия глупости, ама аз прочетох в уикипедията, че пишеха така, абе нали такива кратунковци като тебе си ги съчиняват тия глупости. ![:death: :death:](./images/smilies/death.gif) Забравих да допълня следните факти: Имало е съветници, но самият им брой е различен, защото всяка династия имала различно разбиране за управлението! Обикновено съветниците на императора са били от 2 до 10, а съветниците на феодалите и другите разновидности не са с ясно изявен брой. Не е имало адютанти колега, а оръженосци или там както ги наричали китайските благородници - оръжейна прислуга. Китайците са много добре организиран народ и имат длъжност за всяка дейност, която извършват - твърдения от сорта на - били са много прости нещата изобщо не са верни. Като се има предвид, че са имали различен ранг за всеки царски лекар, готвач и човек който опитва храната до различна длъжност за хората, които са затопляли императорските тронове и дори хората, които са чистили оборите и конюшните! ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) Направо се пръснах да се смея какви глупости са писани по-горе, че даже получих инфаркт на минискуса! Направо ми таковахте нервите ![=))](./images/smilies/=)).gif) Прости били нещата - най- сложната империя в света, която е толкова непонятна и до ден днешен е наречена просто устроена и били им прости нещата по онова време! Сега нещата са опростени, тогава не е имало нищо на пръв поглед просто съставено! ![=))](./images/smilies/=)).gif) Направо се изумявам как американската култура душевно ви е сринала! Използвате американски сайтове, за да обясните факти, които са произлезли далеч, преди да съществува тази отвратителна страна и са написани от хора които са интелигентни историци и преписвани на американски говнари който нямат идея защо съществуват. Всяко второ хлапе не знае кой е Цар Борис и кога е управлявал ама знае коя американска сган е измислила модела на айфона, открадната от японска компания!
Последна промяна Chep_92 на Чет Яну 09, 2014 1:19 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: BG: HiShinSubs > Kingdom [on] ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Яну 09, 2014 2:07 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=35646_1538937108.jpg) |
Ragnos |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
|
Баце Ичо, не видях кои точно са твоите знания в написаното, след като и таблицата, и военната йерархия са взети от уикипедия и не се различават с нищо от това, което написах аз. Адютанта според теб какво е правел? Наливал е кафе ли? Естествено, че е бил оръженосец. Останалото са личните ти впечатления за това, което сме писали. Колкото до това колко са били сложни нещата - моля те, не ме разсмивай. Тогавашният административен апарат се е ръководел от една шепа хора с власт - императора, съветниците му и феодалите. Всичко надолу по веригата може да се нарече с една-единствена дума: чиновник. Я сега помисли малко, дали в днешно време нещата са по-прости. Примерно в нашата страна имаме три вида власт - законодателна, съдебна и изпълнителна. Начело на всяка от тях е система от сложна йерархия, която е разделена в множество дирекции, звена и подзвена, които се разклоняват още повече със слизането от върха към основната. Отделно си имаме президент, който командва армията и има право на вето върху законите, и народно събрание с 240 депутати, които гласуват законопроекти. За тях работят една армия консултанти, младши и старши експерти и специалисти, без да броим обслужващия персонал. В армията и системата на МВР нещата стават още по-сложни, защото дори обикновените катаджии имат различни степени и рангове, за генералите и тези под тях - да не говорим. Мисли, преди да пишеш нещо, и спри да повтаряш едни и същи фекални изрази, с които един вид си придаваш важност. Мнението ти ще натежи не по броя "говняни" думички, които използваш, а по това дали е обективно и точно. Горе съм дал една статия, която очевидно не си прочел, защото щеше да знаеш, че една от причините родната ни литература, свързана с Китай, да е тотално оплескана е именно безмозъчното допитване до американски и руски източници. Затова и българската литература в книжарниците е на 90% копи-пейст и нерядко - доста неадекватна. Аз самият съм чел икономическа история на Китай от едни големи български "капацитети" и същите бяха сбъркали китайското име на Конфуций над 10 пъти само в една от главите. Така че, айде моля ти се, не ми ги обяснявай на мен тия...
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: BG: HiShinSubs > Kingdom [on] ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Яну 09, 2014 5:50 pm |
|
Димитре, оценявам опита ти като преводач и големите ти познания като цяло, но в момента приказваш пълни глупости! Адютанта принципно не е никакъв вид оръженосец или прочие както го обясняваш, а просто момче за изпълнение на щабни поръчки и задачи, адютанта се въвежда като военен ранк много години след средновековието, а да не говорим за династии на хиляди години! ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) Извинявай, обаче моите лични впечатления бяха много добре обяснени в кратка и стегната форма, подплатени с една снимка от Уикипедия, останалите знания съм ги видял в един сайт, който се занимава с изследване на средновековни дейности, свързан с изследвания и разгадаване на всякакви проблеми свързани с човешката военна история през годините и лични знания, придобити в училище, четене на специализирана литература и много научно популярни филми, което за филмите не е особено голям довод! От там съм взаимствал много от моите "лични впечатления". В постовете по-горе имаше само и единствено глупости на търкалета, подкрепени с общи приказки. Кое и къде си видял просто устройство на империя - самата дума империя трябва да ти говори за мащабност и като цяло за голямо количество хора, ръководени и побрани под общото управление на един владетел! Къде го видя това просто устройство - не го проумявам. Китайската империя като цяло се смята за най-сложната и развита империя просъществувала хиляди години. Толкова добре съм запознат с тези неща, че просто си нямаш и на идея! Хубаво си чел книги - няма лошо, но това, че са сгрешили името на Конфуций 10 пъти не е довод за грешна информация! Относно това за военната йерархия, първо никъде я няма в Уикипедия. Проверих дали информацията, която давам не съвпада с информацията, която я има в Укипедия и открих, че във въпросния сайт има всичко друго за Китай, но йерархията на военните единици и етажи просто липсва или аз съм сляп и съм я пропуснал, ако напишеш дори само думата "император" ще ти излязат няколко мижави 20 думички. Не си придавам тежест с изказванията си, а ви обяснявам, че това което говорите - първо са глупости, които сте чули от тук и там и ти сам каза, че не си особено запознат с тези неща, а сега друга песен пееш, хайде да се разберем последно кое ще е! Колега, имате склонността да четете, мислите и обсъждате всичко друго, но не и по тази тема говорите ми неща касаещи съвсем друга тематика. Къде забърквате съвременна йерархична система с средновековна йерархична система съвсем през просото вече минахме! Мога да си пиша така и до утре, но поста ми вече става толкова голям. че то и не трябваше изобщо да ги пишем тези наши доводи в тази тема, защото няма вече нищо общо с превода, а си е чиста доза спам и да се намеси модератор и да помете малко!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: BG: HiShinSubs > Kingdom [on] ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Яну 09, 2014 6:06 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=38515_1391939940.png) |
SonGoku |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
Регистриран на: Нед Яну 03, 2010 12:35 pm Мнения: 6203 Местоположение: HxH World
|
Колега, направи сравнителна оценка между китайската империя и която и да е друга (Византийска, Римска, Монголска, Отоманска) или въобще със средновековната българска държава (след административните реформи при Крум и Омуртаг, дейността на Борис I и Симеон, както и Асеневци) и ще установиш огромни сходства в администрацията. Държавният и административният апарат на различните средновековни могъщи държави се припокрива, като огромна роля за тпва изиграва премахването на робовладелския и въвеждането на феодалния строй. Казваш, че имало сума ти титли в китайската система. Ами отгърни страниците с титли в българската (която е реципирана от византийската) например и им обърни внимание, гарантирам ти, че ще останеш изненадан. И имам предвид не само титли на лица, осъществяващи държавната власт, а въобще - като епикерний, столник и т.н.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: BG: HiShinSubs > Kingdom [on] ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Яну 09, 2014 6:17 pm |
|
Еми това се опитвам да кажа, няма такова нещо като просто устроена йерархия!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: BG: HiShinSubs > Kingdom [on] ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Яну 09, 2014 6:56 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=47122_1409773205.png) |
FREEZELORD |
|
![](./images/ranks/rank2.gif) |
|
Момчета, нека да уточним нещо. Действието в анимето се развива преди Китай да е станала империя, така че за императори и свързаното с тях не трябва да говорим. Действието е, когато Китай е била разделена на седем провинции. И, Чеп, ако знаеш точно по това време какви са били военните единици и рангове, ще ни е от голяма помощ. В анимето се говори за hundred-men commander, наричан captain, 1000-men commander/general, 2000-men commander/general, 3000, 5000, 10000 и Full General и техните първи помощници vice-captain/vice-general (понякога ги пишат и lieutenant). Единствените военни единици, които се споменават са отряд и армия. Също така в анимето владелите ги обозначват на английски като Kings, а подчинените му са prime-minister, minister of the left, minister of the right. Та знаеш ли как на български да се запишат посочените на английски думи, съобразявайки се с историческите факти?
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: BG: HiShinSubs > Kingdom [on] ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Яну 09, 2014 7:43 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=35646_1538937108.jpg) |
Ragnos |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
|
Илияне, единствените военни звания, които си описал в сложната "военна йерархична система" на Китай са генералите. Останалите неща са видове военни единици - пехота, конница, стрелци и прочие. Това е едно на ръка. Второ, различните думи в китайския език за тези неща не ги правят самостоятелни титли, които да ти свършат работа в българския превод. Виж съвременната йерархична структура и вземи направи нещо много елеметарно: преброй всички видове офицерски рангове и ги съпостави с тези от Древен Китай. Отговорът ще те удари като мокър парцал през лицето. После, ако искаш, пак заповядай да ми обясняваш, че йерархията, която в общия случай се е изразявала в строго разделение между благородници и простолюдие, е толкова сложна, че едва ли не няма равна на себе си. Колкото до адютанта и какво значи, самият факт, че почти си преписал значението на думата от Уикипедия, ме кара да се питам какво изобщо се опитваш да докажеш? Ако се върнеш малко назад в темата, ще прочетеш следното: Цитат: имало е съгледвачи и адютанти /ама думата "адютант" има по-съвременен произход и не я препоръчвам/. Иначе казано, много добре знам произхода на думата и кога се е появила за пръв път, но това не значи, че в исторически план в армейската практика не е съществувала същата длъжност, но с друго име. Между другото, според теб оръженосеца не е ли изпълнявал "щабни поръчки и задачи"? Самото значение на думата е синоним на помощник. И като си много на Ти с етимологията на думите, я провери кога за пръв път се е появила думата "оръженосец" като общо понятие? Отговорът е баш през средновековието. Демек, колкото "адютант" е неподходяща, толкова е и "оръженосец". П.П. Все още не си ме убедил в знанията, за които претендираш. Постарай се повече. Така ще си по-полезен и на колегите, защото в поста преди моя задават въпрос, чиито отговор поне аз не знам. Ще се радвам и аз да го науча от теб.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: BG: HiShinSubs > Kingdom [on] ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Яну 09, 2014 8:26 pm |
|
Ще се постарая да ти обясня възможно най-разбираемо, кратко и по възможност стегнато! Така, ами то принципно американците са си тъпа пасмина и всеки управник си го пишат кинг или лорд, което си пълна простотия! Би трябвало по онова време да отговаря феодал - феодала е бил благородник, който е бил управник (владетел) и предводител (генерал) на армията на дадената провинция! В Китай и Монголия са използвали владетелската титла ХАН - (Властващ). Капитан си е капитан, капитана (капитаните) е водил атаката редом до феодала и е препускал от единия край на конницата (пехотата, стрелците) и е обявявал началото на атаката и е ръководел битката отблизо! Всеки феодал си е имал по няколко "генерала" в кавички, които на свой ред са имали по един или два капитана! Друг вид длъжност е първи генерал, но тя е използвана много по-късно от по-скорошните Китайски провинции! Съвета ми е следния - Владетеля го пишете така: ХАН "Иван" владетел на народа на Хан, ако има "генерали" тези "генерали ги пишете" предводител, генерал или васал (не е особено подходящо, но е мулти функционална титла, използвана при много народи в този период)! Капитана си е капитан, prime-minister си и съществувала такава титла и си е ПЪРВИ МИНИСТЪР, принципно тези другите двама министри не знам защо са писани така, но ми е известно, че са били известни така - Министър на военното дело и Министър на вътрешните дела! Вече както писах и по-горе това адютант не е подходящо и може да се пише с БЪЛГАРСКАТА дума ординарец (оръженосец)! Имало е тогава и съветници, които са помагали на феодала да взема решения за държавните дела в провинцията, но не съм гледал анимето и не знам дали ще ви е от помощ подобна титла! Ако ти трябва помощ относно въоръжението, снаряжението или имената на дадено китайско бойно изкуство, или име на ритуално оръжие - драскай! ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) Прегледах и на няколко места в руския форум и искам да добавя следните няколко факти - Наричат го царски дворец, но не е исторически възможно, защото тогава не са имали царе династиите там, а са били ханства, а "дворците" им се наричали ханския палат "в превод голяма къща"! Друго нещо, което забелязах, че използват е думата кампания не е лошо да го пишете декрет.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|