|
Дата и час: Пет Фев 07, 2025 6:39 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Novels/Light novels ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Дек 30, 2013 9:24 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=407_1470342821.png) |
faye |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
|
![Изображение](http://store.picbg.net/pubpic/57/43/45bcf87d9f535743.jpg) Щеше ми се да добавя и едно /VN в заглавието, ама като знам, че CaBa ще ме захапе без да пуска подобно на булдог, ротвайлер или просто упорит пекинез с обратна захапка ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) Та по темата или по-точно обуславянето и: Японски новели типични с малко по-малката си дължина на томовете, илюстрациите, често вдъхновени от аниме/манга стила и целевата група от младежи главно. Това най-общо илюстрира японските Light novels. Много анимета и манги са базирани точно на такива произведения, като за по-широко популярни и всеизвестни примери могат да се посочат: Zero no Tsukaima, Toaru Majutsu no Index, Sword Art Online, Spice and Wolf, Slayers, Kaze no Stigma и т.н. Новели или казано нормално романи получили признание и в отаку общността също не са малко на брой, но както може да се предположи разликата е, че текстът е доста повече и липсват картинките ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) (освен от корицата понякога :Р) Друга разновидност са онлайн публикуваните новели. Има и доста корейските, китайски, ….миск произведения . И сега идва големият въпрос: ???? Колко души в този форум се интересуват и разгеле, даже четат такива чудеса ?
_________________ <3
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Дек 30, 2013 11:24 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=46242_1547931948.gif) |
The Hollow Shrine |
|
![](./images/ranks/rank7.gif) |
Регистриран на: Пон Окт 17, 2011 7:55 pm Мнения: 1635 Местоположение: Akasha
|
О, муцка. ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) Бях останал с впечатление, че най-много двама-трима от тоя форум са пипвали новели. Аз самият не мога да кажа, че съм чел много/достатъчно, понеже съм супер взискателен към всяко четиво и не ми се хаби време, дори да е за LN, което се чете бързо. Най-доброто, което съм чел си остава Kara no Kyoukai. Не мога да се похваля, че така ми е дошла инициативата. Филмите бяха първи, разбира се. Но пък за сметка на това новелата е прекрасна, имам я и на хартиен носител. Мога да се похваля и да ви похваля Utsuro no Hako to Zero no Maria, което си няма аниме, но пък и ме съмнява да има. Трудоемко ще да е, ако се адаптира, особено първият том. Там трябва да се вадят някакви titlecards, вместо диалог, че да се получи. Но като цяло е едно страхотно четиво - много заплетено, много пленително и много атмосферично. Чел съм каквото е преведено и от Decoration Disorder Disconnection и в момента ми е щукнало да го превеждам за кеф.(Същото правя от време на време и с HakoMari). Друго, което съм изчел е Fate/Zero въпреки прекрасната работа, която ufotable свърши с адаптацията. Чел съм няколко тома на САО, но то беше от скука и дойде момента, в който с удоволствие го зарязах. С помощта на великото човешко творение, наречено Google Translate съм чел първите 2 тома на Shakugan no Shana от испанския превод в БакаЦуки, преведен в Гугъл на английски(смятай колко е било зор) и после каквото има от английския превод. Страшно нередовни преводачи, значи... Минавал съм тук-там от епизодични истории като Tsukomodo Antique Shop и Dantalian no Shoka, колкото за настроението. Сега съм намислил да почвам Trinity Blood. Първият епизод на анимето ме изплаши с посредствеността си, но пък чувам, че е доста различно от новелите, което е хубаво, предполагам. Пробвал съм се и на Mahouka, но първите 10 страници мигновено ме отказаха. Дано предстоящото аниме да не е толкова досадно и да оправдае очакванията за хит на 2014. Може и аз да не съм бил в нужното настроение, но на момента ми се стори, че не е мой тип. Преди всичко обаче искам да почна DRR!! или Baccano, но все не намирам време, пък настроение има. За VN няма да отварям дума, щом няма да се брои, но и без това там още по-малко съм чел. Нещо съвсем не ми допадат въобще като стил и с някои промени биха били страхотни, но кой знае защо ги пишат толкова разточително.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Дек 31, 2013 12:08 am |
faye |
|
|
Абе, не е въобще малко. Имайки предвид, че повечето заглавия още от ревюто отблъскват, да изнамериш 4-5 прилични заглавия, които да следиш е напълно достатъчно. Utsuro no Hako to Zero no Maria може да му метна оче като имам време - изглежда сравнително интересно. От нещата, които изброи съм чела само SAO - подобно на теб го зарязах, като последния прочетен том беше на инат за да си довърша арката(на практика съм чела до там докъдето е анимето). В момента чета DRRR!!. Narita Ryohgo си го бива, но преводите на първите томове... да кажем, че бях неприятно изненадана. За самата новела от прочетеното до тук(не съм напреднала много) е манджа с грозде, също като анимето :Р От автора също чета Vamp! което доста повече ми допада от гледна точка на по-добре дефинирани герои и като го гледам как главоломно добре се развива, нищо чудно след някоя и друга година да видим и аниме адаптация ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) Дррр за момента ми страда от прекалено много герои, които разказват средно интересна история. Колкото до Baccano! - някой ден ще стигна и до него. Особено ми допадат корейските новели - Legendary Moonlight Scuptor, Kill No More, Ark... - адски пристрастяващи са. За ЛМС дори отворих тема преди време. Тъй като спомена за книжки - имам първите 5 тома на Guin Saga и 2 тома на Twelve Kingdoms. И двете са добри заглавия, но надали в скоро време ще видя края на историите им (никога и за двете >>)
_________________ <3
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Дек 31, 2013 2:45 am |
The Hollow Shrine |
|
|
Лол, и аз често ги режа само на резюме сюжет и ме хвана срам, но реално наистина не си струва времето да чета поредния фенсървис със zero plot. По самите новели - няма да ми стигнат думи, за да опиша колко добро е ХакоМари. Не много хора са го чели, но пък никой не може да каже едно лошо нещо. В МАЛ е с рейтинг 9,**. САО и аз се мъчих с него, колкото да сбъдна някакво неизпълнено обещание на анимето, изчетох първите 4 както теб и след петия се предадох. Историята може да си продължава до стотния том и пак нищо кой знае колко вълнуващо и запомнящо се да не се е случило, така че дори не довърших арката Gun Gale Online. DRRR анимето беше нещо страхотно, много му се израдвах и наистина беше леко объркващо на моменти, но съм чел къде-къде по-объркващи неща, така че ме съмнява новелите да са особено трудни за четене. Виж, при лош превод обаче наистина върви трудно, колкото и да е добър материала. Надявам се да не е чак толкова зле. 2 пъти съм почвал анимето на Baccano и 2 пъти съм го дропвал, понеже просто изглежда съвсем не мой тип, но няма човек, който да е чел и да не ми го е похвалил. Vamp! изглежда... странно, както и ДРРР, но предполагам, че и то е увлекателно. От корейските съм чувал само за Лунния скулптур, но досега сблъсъците ми въобще с манхва, корейски анимета, к-поп и к-драми са доста неуспешни, така че ме съмнява и light novel-ите им да ми харесат. ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) Sorry for the generalisation. А това Guin Saga съм го срещал. Онова с 130-те волюма и още е онгоинг. ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) Не мога да си представя що за история има нужда от 130+ волюма, но не смея и да задълбавам. Пък и е далеч от предпочитанията ми. Изглежда ми като история от някоя хорър манга - писателка е проклета и не може да спре да пише книгата си и дори след като умре, историята продължава да се пише. ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif) Ужас. Ти чела ли си след петия том, който разбирам, че е последния издаден на английски? Много ми е интересно какво толкова се разказва в 130 волюма.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Дек 31, 2013 12:49 pm |
faye |
|
|
Чела съм коментари за следващите томове. Анимето на Guin достига до 15-6 том, тъй че даже на се покрива тази история от 5те ми тоа ><, но издадените на английски книги са красота! Хубави описания, задълбочаване в героите с един недостатък подобен на Властелина например - бавно действие. Ако преведат всички 130 тома определено има огромен шанс да ги прочета всичките(или да се мъча да науча японски до такова ниво XD). Guin Saga е едно от вдъхновенията при създаването на Berserk ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) Drrr е приятна мешаница. Засега смесените ми чувства към историята се дължат в 30% на мешаните преводи и 70% на факта, че не е почнало "голямото меле". След още 1-2 тома трябва да пиша ново мнение :Р Колкото до Vamp! пробвай като имаш време ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) Абе за скулптора го почнах на шега, ама тая шега свърши след 2 дни като достигнах края на преводите. Голям хип, голямо нещо За САО - историята е изчерпана след 2рия том. Въобще нямаше нужда да се продължава. Други, които заслужават оче е продължението на Legend of the Legendary Heroes. Тук признавам, че съм назад с главите - искам като седна да мога поне 2-3 тома наведнъж да хапна ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) Log Horizon му прегледах първите 2 тома и не е лошо, но в момента не ми се чете такъв тип история. Пробвах за Mahouka Koukou no Rettousei, заради добрите коментари, но само като прочета описанието и ме отказва. Като алтернатива пробвах мангата, но това крещящо чувство да не си го причинявам не спря. Тъй като след няколко месеца се оказа че ще има аниме, може би ще разбера какво се има предвид под "Все едно Супермен да влезе в училището на Х-мен" ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) @ Logrus, шансовете ти за на български са малки. Май някъде превеждаха новелите на FullMetalPanic, и може да има още нещо дребно, но не залагам голями надежди. Виж на руски, не е като да няма. Ето например за Kara no Kyoukai веднага се намери. Из бака-тцуки има и други, макар рядко да са толкова напред колкото с английския превод.
_________________ <3
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Дек 31, 2013 2:48 pm |
The Hollow Shrine |
|
|
Ех, а като видя, че за повечето от изброените сериозно съм се замислял дали да ги чета... сега пак се надъхах. Колкото до преводите на чужди езици - на руски особено са най-много. Тия хора са пълни маниаци и превеждат хем светкавично, хем качествено. DDD на Киноко Насу го имат преведено цялото, а на английски още не са довършили първия волюм. Питате ли ме как ме е яд, че не знам руски... А не искам да чета и да си правя догадки какво съм прочел. Тези имат една камара преводи и не само на light novels - имат и visual novels, та чак и аудио драми. Не знам откъде намират толкова... енергия/свободно време, че да превеждат по толкова много и така професионално. Евалата им. Направо щях да се родя, ако знаех руски.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Дек 31, 2013 3:09 pm |
faye |
|
|
Руският не е лош, но познанията ми са на доста ниско ниво. На времето като го учих даскалката много много не я тачех и затова май така и не си го развих :/ Случвало се е да прочитам средно дълъг текст, но си ми е мъка, което е жалко имайки предвид с какви чудеса разполагат руснаците на роден им език. @ lotloren, ти се оказа скрита лимонка ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) Я, кажи нещо за Mahouka Koukou no Rettousei - както вече споменах много му се чудя
_________________ <3
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Дек 31, 2013 3:17 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=31878_1291897953.gif) |
lotloren |
|
![](./images/ranks/rank3.gif) |
|
faye написа: Я, кажи нещо за Mahouka Koukou no Rettousei - както вече споменах много му се чудя ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) Ами по някаква непонятна за мен причина ми прилича на Full Metal panic ! новелите . За новелата като цяло бих могъл да кажа че самата логика откъде идват уменията и тн. ми се струва най близка до нещо което може да се нарече възможно... от всички други които съм чел или може би обяснението е по - добро. Но на момент Brocon/siscon - a ми идват в повече ^^.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Дек 31, 2013 3:43 pm |
The Hollow Shrine |
|
|
lotloren написа: Но на момент Brocon/siscon - a ми идват в повече ^^. Мен точно това ме отказа. Още в първите страници се почна с "Онии-чан", пъшкания и стенания и тотално ме отказа. Надявам се анимето да се представи подобаващо, че да опровергае сегашното ми мнение.
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Novels/Light novels ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Дек 31, 2013 7:20 pm |
The Hollow Shrine |
|
|
О, и аз съм го заглеждал. Почнали са някакъв превод, обаче той е общо взето доникъде. Аз иначе още си мечтая за превод на DDD и новоизлязлото попълнение Kara no Kyoukai: Shuumatsu Rokuon -the Garden of oblivion-, ама пита ли ме някой. Направо ми идва да запиша едни уроци по японски, като знам с какво количество книги бих разполагал, ако знаех японски. Пък и те там са евтини, направо всичко ще напълня вкъщи само с новели. Ама...
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|