Дата и час: Пон Фев 10, 2025 5:47 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 2 от 4 [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Превод и обработка на субтитри в Subtitle Workshop 6.0
МнениеПубликувано на: Вто Дек 24, 2013 5:04 pm 
Аватар
Модератор

:doh: :doh: извинявам се.(оправях 2-3 теми и ... )
та... не знам, ще видя да говоря с още 1-2 да видим как ще е най-добре
(не говоря само за тази тема, ами за всички теми, които спомагат за фенсубъра )

МнениеПубликувано на: Вто Дек 24, 2013 5:18 pm 
Аватар

Според мен е добре ръководствата да се отделят в няколко отделни теми с конкретни заглавия, разделени по някакъв общ признак. Например темата за галактическия фенсъбър може да я разцепите на две - Пътеводител на преводача и редактора и Ръководство за стайлинг, енкод и тайпсет. Вътре вече могат да се поместят най-удачните програми и приложения за работа със субтитри, да се задават въпроси и т.н.

МнениеПубликувано на: Сря Дек 25, 2013 6:48 pm 
Аватар

Ще има ли проблем, ако имам Subtitle Workshop 2.51 и Subtitle Workshop 6.0 едновременно инсталирани?

МнениеПубликувано на: Чет Дек 26, 2013 8:41 pm 
Аватар

Мисля, че не, но трябва да са инсталирани в различни директории. Друг е въпросът защо ти е да го правиш? Версия 6.0 има абсолютно всички функционалности на предшественика си + много други, при това са премахнати множество бъгове. Бих те посъветвал да си държиш версия 6.0 и 4.0 на компютъра, тъй като 4.0 подкарва някои .асс файлове, които по някаква причина не се зареждат в 6.0. После ги конвертираш в .срт и ги отваряш в последната версия. Поне аз така правя.

МнениеПубликувано на: Чет Дек 26, 2013 10:04 pm 
Аватар

Искам първо да свикна с 6.0 и тогава ще махна 2.51.

МнениеПубликувано на: Чет Дек 26, 2013 10:11 pm 
Аватар

Споко, малко е странна първоначално, но свикнеш ли й, е ток! :)

МнениеПубликувано на: Пон Яну 13, 2014 10:54 pm 
Аватар

Някой може ли да ми пусне на ЛС един .срт файл на превод, който е обработван през Аеги? Ако се намери и .асс вариант на същия превод - още по-добре. Искам да си направя един експеримент за подкарването му в SW.

МнениеПубликувано на: Пон Яну 13, 2014 11:09 pm 
Аватар

Че някой прави ли сейф на това което е обработвал в аегито в .srt (то се губи смисъла), мисля че всички ги оставят в .ass.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 13, 2014 11:25 pm 
Отаку България

Срт е много скапано разширение за субтитри за анимета, едно време го използваха в писанията на Стария завет! Срт се използва предимно за писане на игрални филми и сериали почти никой преводач на аниме не го ползва вече!

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 13, 2014 11:26 pm 
Аватар

Разнообразието е хубаво нещо :mock:

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 14, 2014 12:20 am 
Аватар

Аз не говоря за сейф, а за извличане на вече вграден софтсуб, който лесно се конвертира в .срт и всякакви други файлове с помощта на Аеги. Тъй като досегашните ми опити да вкарам такъв файл в SW за техническа проверка и обработка се увенчаваха с неуспех заради разликата в кодировката, тази вечер се натъкнах на нещо, което може и да промени крайния резултат.

Илияне, тия глупости за филмите и сериалите ги разправяй на някой, дето не ги разбира. Видео контейнерите за игрални филми и сериали в днешно време са същите като тези за аниметата, а това че повечето фенсубери имат навика да си вграждат субтитрите в тях, няма нищо общо със свойствата на .срт и .асс и доказва колко недалновидно е цялото мероприятие. Големите хора гледат качеството на превода и начина на изразяване на преводача, а не умението му за боравене с шрифтове и шарении. :)

Последна промяна Ragnos на Вто Яну 14, 2014 1:04 am, променена общо 1 път

МнениеПубликувано на: Вто Яну 14, 2014 12:38 am 
Аватар
AnimeGod

Да качествените субтитри си остават такива без значение от опаковката. Факт е обаче че асс имат повече възможности точно като мкв сравнение с ави.
Друг факт е че SW е зарязана от години (доколко са успешни личните напъни на някой хора да я обновят не знам но явно са в насока подобряване на съществуващи възможности)
и е като да се опиташ да ползваш в днешно време MV2Player. Възможно е но ще има куп досадни проблеми и просто хората се отказват.
За това е и това разделение на хора които ползват SW или Aegi. Не че е проблем да се ползват последователно но е досадно...

пс. Рагносе асс не е нужно да са шарени въпроса е да има възможност да се работи с тях в SW пък как ще изглеждат си е лично предпочитание на преводача.
Ето ти асс субтитри - http://dox.bg/files/dw?a=fcd4f74d3c Твоя превод прекаран през Аеги (не е най-новата версия ако има значение).

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 14, 2014 12:51 am 
Аватар

Зарязана е от Урософт, но дори в апогея си софтуерът им беше калпав е недостатъчно функционален. Направиха добре, че предоставиха отворен код на програмата и Андрей успя да направи чудеса от работата на предшествениците си. Не става въпрос само за подобряване на съществуващи функции, но и за създаване на адски много други възможности. Освен това продължава да я ъпгрейдва.

Това, че .асс са по-функционални от .срт не е било обект на спор - то е ясно, че са по-функционални, но досега не съм намерил смислена причина да се възползвам от техните екстри. Намирам ги за интересни и занимателни, но безполезни, когато нещата опрат до чист превод.

П.П. Мерси, магията се получи! Вече ще мога да вадя бърза справка за техническото състояние на всеки превод, правен в Аеги, независимо с колко стилове и чудесии е нагрухан, и да извеждам пълен списък на грешките в текстови файл.

Последна промяна naruutto на Вто Яну 14, 2014 1:04 am, променена общо 1 път
Reason: Двойното (и повече) постване е забранено, освен в случаите, когато вторият пост е с 12+ часа разлика от първия. Не забравяйте за бутона "Edit" в горния десен ъгъл на своите мнения. Така може да добавите нещо, ако е необходимо.

МнениеПубликувано на: Вто Яну 14, 2014 2:24 am 
Аватар
AnimeGod

Не забравяй че грешките не винаги са грешки. Например застъпването може да е направено целенасочено.
Разбирай караокета, обяснителни бележки, имена на области, обекти и т.н. включително заглавие и подзаглавие които са направени с различен размер, шрифт и цвят.
Има и един момент с броя символи на ред. Например твоите субтитри в това състояние което съм ги качил (зададения размер при релийз 1080p)
на места не е нужно да се делят на два реда понеже е дразнещо (получават се два кратки реда с много свободно място отстрани).
Разбира се при релийз с ниска резолюция би било различно. А и при srt когато се ползват зададените настройки във VSFilter (VobSub).
Та аз лично не бих се доверявал прекалено на подобна информация освен за времетраенето (това си е често срещан проблем).

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 14, 2014 11:49 am 
Отаку България

Димитре, ако ти трябваха преводи, казвай мога да ти предоставя колкото желаеш и с каквото желаеш вътре! Имаш ме във фейсбук, ако трябва и на скайп ме намери! Винаги съм готов да ти обърна внимание и да обсъдим, която и тема желаеш! Относно асс и срт се изразих малко грубовато, за което се извинявам. Просто вчера ми повлияха други странични дейности и се бях изнервил, а относно справката защо просто не си инсталираш аеги и не опиташ да преведеш нещо с нея пък може да ти хареса. Аз аеги го ползвам не дотолкова за шарениите - както можеш да видиш от последните ми преводи, а защото имам вграден спелчек в нея, лесно се борави, не е тежка програма има редовни ъпдейти, а и интерфейсът й не е никак сив и ебнообразен и лесно се свиква! Като всяка програма и тя си има недостатъци и плюсове! Наистина има какво да се желае от нея като например превод на роден език, което скоро време ще го има - стига да ми се отвори време да я разбия на съставни елементи! Добра опция за преправяне на тайминг, което може да се добави или преправи от един колега стига да е по-свободен! Аегито има голямо бъдеще като програма за преводи не, че SW няма, но не знам аз лично бих продължил да боравя с Aegy! Темата за SW, която си направил е много полезна и добре оформена! Ако ти трябва моето мнение - драскай! :D

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 2 от 4 [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]