Дата и час: Пон Фев 24, 2025 12:49 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 3 от 3 [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: BG: Infinite Stratos 2 [on]
МнениеПубликувано на: Съб Дек 21, 2013 10:34 pm 
Аватар

Илияне, благодаря ти, че ме мислиш за професионален преводач, но нито аз съм такъв, нито прогамата ми. Интерфейсът на новата версия е много интуитивен и дори индианец може да се оправи с него след ден-два експериментиране. Освен това в нета има много добри инструкции за ползване + вграден туториал в инструментите. Всичко опира да желание и проба. Просто до такава степен сте свикнали с Аеги, че дори не щете да чуете за друго. От любопитство се опитах да открия предимствата на Аеги и освен възможностите за стилизиране не намерих нищо, което да извежда подробна информация за субтитрите. А с ноутпада дори професионалист ще се изложи, гарантирам ти. Затова и никой уважаващ себе си преводач не пише субтитри в ноутпад.

Относно IDI спелчека - явно има неща, които не са ти ясни. Въпросните "предложения за грешки", които той често ти извежда, са резултат от алгоритъм, в който са заложени различни словесни комбинации. Те обаче невинаги са верни, защото възможните варианти многократно надхвърлят заложените в алгоритъма и тогава трябва да разчиташ на знанията си по български.
Същото важи и за членуването. Това, че програмата не засича потенциално неправилна употреба на пълен/кратък член, не значи, че всичките са верни. Вече сме водили този разговор в чата и тогава ти обясних да не разчиташ на програмата на 100%, защото нейната основна функция е да засича правописни неточности, а другото са допълнителни екстри. Те само ти обръщат внимание за някои често допускани грешки, но не е задължително изведеното съобщение да бъде основание за поправка. Затова и пише "невинаги е грешка" или "потенциално сгрешен/о" в края на забележката.

Пълният член се намира с отговор на въпроса "Кой извършва действието?". Прави си синтактичен разбор и търси подлога. Подлогът винаги получава пълен член, допълнението - кратък. Ако пред думата, за която се колебаеш, стои предлог - зад, пред, на, върху... членът винаги е кратък. Ако има прилагателно, което пояснява подлога, то също получава пълен член. Това са три прости правила за употреба на пълен/кратък член, които никоя програма не може да замени.

Друго нещо, което програмите не могат да заменят, е специфичният стил на превеждане, който е различен за всеки човек. С достатъчно постоянство и четене на книги, това умение може да се развие много лесно. Но само с желание - не. За да разбереш дали един субтитър звучи добре, е достатъчно да направиш нещо, което малко хора правят - четеш субтитъра на глас и си задаваш въпроса "В аналогична ситуация аз бих ли се изразил по този начин?".
Ако отговорът е "да" - оставяш го така, а ако е "не" - търсиш по-добър вариант. Повечето хора просто пишат първата мисъл, която им дойде наум и не се замислят, че тя може да звучи нелепо. После обаче се бият в гърдите, че са превели епизода за 2 часа. Голямо геройство, няма що.

Тези упреци отправям не само към редактора, но и към преводача. Ако аз получа подобен превод за редакция, или го връщам за цялостна преработка, или го пренаписвам така, че преводачът да не си го познае. И в двата случая страните са недоволни и е много вероятно никога да не повторят опита заедно. Затова и едната, и другата страна трябва да подхожда с необходимата отговорност /не перфекционизъм/ и да е готова да отнесе някоя друга критика, без да й потънат гемиите от това. В основата на всичко е диалогът, затова, Илияне, води диалог, а не скачай всеки път като ощипан. Днеска ще сгрешиш, утре - не. Никой не е съвършен и всеки има какво да научи от другия.

Последна промяна Ragnos на Нед Дек 22, 2013 12:15 am, променена общо 2 пъти

МнениеПубликувано на: Съб Дек 21, 2013 11:24 pm 
Аватар

Ragnos написа:
Пълният член се намира с отговор на въпроса "Кой извършва действието?". Прави си синтактичен разбор и търси подлога. Подлогът винаги получава пълен член, допълнението - кратък. Ако пред думата, за която се колебаеш, стои предлог - зад, пред, на, върху... членът винаги е кратък. Ако има прилагателно, което пояснява подлога, то също получава пълен член. Това са три прости правила за употреба на пълен/кратък член, които никоя програма не може да замени.

Най-елементарният начин за определяне на пълен и кратък член е като се замени дадената дума с "той" - за пълен член, и с "него", "го" или "тогава" за кратък.

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Дек 22, 2013 12:09 am 
Аватар

И това също. Но пак може да се сбърка. Най-добре е да се имат предвид всички варианти. За мен най-лесен е този в предишния ми пост. :)

МнениеПубликувано на: Нед Дек 22, 2013 2:48 am 
Аватар

Chep_92 написа:
Като всяка програма и тя си има недостатъци и те са много смотаната опция за оправяне на тайминг и това, че не може да следи броя на символите в един титър или поне на мен не ми е известно това как става!

Има опция, която следи броя на символите, но не е във официалната версия на аеджи. Е тая има такава опция.
Е, малко по-различна е от SW. Тя следи само броя символи на реда, който има повече.
Тоест, ако разделиш реда с "\N", и единия ти ред има 32 символа, а другия 18,
ще ти покаже само 32 символа в кутийката, дет брои. Ако махнеш тага(\N),
ще ти излязат пълния брой символи. Но пак имаш някаква представа.
(Или се праиш на идиот кат мен и копираш сяко изречение от аеджи в SW,
за да видиш колко символа има lol) Обаче има някой промени към тази версия, които се отнасят за тайпсета.
Както и са махнали функцията duplicate and shift with one frame, но пък аз си иам макро за тая работа
и сичко е ток. :3

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Дек 22, 2013 10:40 am 
Аватар

Още една грешка, която много често се допуска, а именно - слято и полуслято писане на числителни.

Изображение

В случая може да се напише само по два начина:
тризвезден;
3-звезден;

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 23, 2013 11:16 am 
Аватар

12 епизод кога да го очакваме?

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Дек 23, 2013 12:49 pm 
Отаку България

Днес трябва да се преведе от колегата, които го превежда и още същия ден ще се редактира, енкодне и пусне за свободно теглене! Батч естествено ще има, но засега няма да се правят в2 версии, защото има непредвидени ситуации, касаещи членството ми в Tокисубс! :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Дек 28, 2013 7:20 pm 
Аватар

Честита Коледа на всички, благодарим за превода, извинявам се за въпроса си но дали скоро ще можем да се насладим и на последния 12ти епизод? Весело посрещане на Новата година :D

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Дек 28, 2013 10:24 pm 
Отаку България

Да ще се насладите, защото в момента го редактирам! Закъснявам, защото правя превод на една игра!

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Дек 29, 2013 7:39 pm 
Отаку България

Епизоди 1-12

Пореден завършен проект на колегата Димитър Геровски - да му е честит и на нас също, и Приятно гледане! Ще продължавам да ви радвам и с други проекти, но от друга група, която няма да споменавам тук, че е некоректно спрямо TokiSubs! Нападайте докато е топличко още! :D

Профил  

Заглавие: Re: BG: Infinite Stratos 2 [c]
МнениеПубликувано на: Пон Дек 30, 2013 6:29 pm 
Аватар

Благодаря за превода, живи и здрави да сте! :hat:

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Яну 02, 2014 12:37 am 
Аватар

благодарско за прекрасния и качествен субс и чеп късмет в която и група да си ,и силно се надявам да не чакаме отново 2 години за да видим 3 сезон от това прекрасно аниме

МнениеПубликувано на: Чет Яну 02, 2014 1:18 am 
Отаку България

Гена, благодаря за пожеланието и дано 3 сезон е по-добър от 2-я,а относно отборите, където и да отида преводи ще има само ще са под името на различна група! Проектите, които съм поел и не довършил под името на TokiSubs ще се довършат - 1 проект е оставащ - Самурай гърълс!

П.С Стози постер ме подлъгаха да се присъединя към анисубс!
Изображение

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Яну 04, 2014 3:33 am 
Аватар

Хахаха с каката по-средата ли ?:lol:
Благодаря за превода :hat:
Искам само да попитам защо в батча 5 еп липсваше :idea:

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Яну 04, 2014 1:16 pm 
Отаку България

Не знам защо но при мен изчезват 5-тите епизоди! =)) В батча на Инфинити Стратос 2 също липсваше! Тука има някаква конспирация!

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 3 от 3 [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]