|
Дата и час: Чет Фев 06, 2025 5:09 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1 [ 10 мнения ] |
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: българското отношение към Русия Публикувано на: Вто Юни 25, 2013 4:55 pm |
|
genesis |
|
|
Регистриран на: Сря Окт 03, 2007 9:18 pm Мнения: 110 Местоположение: на всякъде, та и по-далеч
|
Обикновени руснаци са измирали покрай Освобождението и от там поне аз тача едно уважение и приятелско отношение към тях. Баща ми ми е разправял, че като е бил в Русия по Съветско време са го приемали като брат. Дори на улицата като е питал хората за упътване и е споменал, че е от България - така са му се зарадвали и даже веднъж са го хванали под ръце и са го завели в близката кръчма и там водка, хайвер и всичко Аз съм имал професори руснаци и винаги много съм им се радвал и съм бил пленен от тях (е, че са специалисти - специалисти са, но примерно на англичаните лекциите съм ги проспивал ), харесвам им научната фантастика, музиката... Общо взето - "обикновен" руснак ако срещна - винаги ще съм усмихнат и доброжелателен. Политиката е съвсем различна история и там трябва да се пазим от тях на всяка цена. Голяма държава с интереси, които може да не съвпадат с нашите. Това е.
_________________ "Всеки пожънва що сее. И както постила – спи. Човек е роб на свойта воля, но господар на свойто дело, създател на съдбините си"
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: българското отношение към Русия Публикувано на: Пет Юни 28, 2013 9:39 pm |
|
lovelyangel666 |
|
|
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 5:01 pm Мнения: 5243 Местоположение: Outer Heaven
|
Има един руски магазин до нас. Продават много хубави сладки, редовно си купувам оттам. Само дето вътре малко мирише на риба.. И всички продавачи са руснаци, говорят добре български и винаги ми казват "добро утро" и "приятен ден". Не че изпитвам братски чувства към тях, ама са симпатяги.
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: българското отношение към Русия Публикувано на: Пет Юни 28, 2013 9:56 pm |
|
TheAncient |
|
|
Регистриран на: Чет Авг 28, 2008 3:21 pm Мнения: 54 Местоположение: Варна
|
Самоопределението, което направи един познат руснак за народа си, беше "хора са по-студени, не като тук". Самият той се държеше малко особено, поне на мен така ми се стори. Сякаш никога не знаеш какво си мисли, нищо че е приятелски настроен. Иначе момчето музикант, възпитан (държеше се учудващо нормално, като цяло руснаците, които се изсипват в града сезонно са доста цивилизовани), не съм го виждала пиян нито веднъж Това, което ми направи лошо впечатление обаче, беше че винаги успяваше да се набърка в някакви свади, и то така, че на следващия ден го виждах я бинтован, я шит... Руската музика, поне класическата, е добра. Точка. А, и Черный Кофе. И Земфира. Руската класическа литератира може да е прекрасна и възвишена в оригинал, досега обаче прочетеното е успяло само да ме приспи. Сигурно е от културните различния, де да знам. Но аз пък какво ли разбирам от литература. Руската кухня е ужасен бълвоч, но пък имат страшни бонбони, сладолед и шоколад Альона. За особеностите на руската любов нищо не знам освен че има такава пиеса. Е, и няколко повести, но те не са кой знае колко актуални... Та в резюме май нямам много общо с руснаците, като изключим понабитичкото тяло, южносибирския тип физиономия, няколкото фрази на руски и един-двама познати руснаци (или такива с руска кръв).
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: българското отношение към Русия Публикувано на: Вто Юли 02, 2013 5:34 pm |
Н Ю |
|
|
|
Аз бих желал да взема отношение, само че за мен впечатленията са противоположни. Бих участвал в дискусия ако първо изясним точните параметри на взаимоотношенията ни със САЩ, НАТО, ЕС и Русия и по-конкретно: какво и от кого получаваме, какво и на кого даваме.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: българското отношение към Русия Публикувано на: Вто Юли 02, 2013 8:20 pm |
|
tracK |
|
|
|
Общо взето тези "топли чувства" започват при руско-турската освободителна война . Естествено, тази война не започва защото руснаците ни обичат, а от чисто икономическа и гео-политическа гледна точка. Те забелязват, че Османската империя е отслабнала сравнително много. Осъзнават, че т.нар. Велики Сили (Англия, Германия, Италия, Франция) имат достъп до Балканите (чрез Гърция), а те нямат. Това общо взето е причината поради, която те ни освобождават. Все пак ... не се получава, както те искат . Великите сили не биха позволили толкова голяма християнска държава с руско управление за това свикват Берлинският Конгрес, който по принцип е бил с чисто дискусионна цел относно размириците на балканите, последиците от войната и т.н.. Тези неща се претупват и се започва изцяло да се говори за България. След, което територията НИ бива разпокъсана на 7 части с 5 различни начина на управление. От тук се раждат други проблеми, който по-късно прерастват в първа и втора балканска война. Не съм благодарен за нищо на руснаците, не ги и обичам особено много.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: българското отношение към Русия Публикувано на: Съб Юли 13, 2013 7:29 pm |
|
Jesus |
|
|
Регистриран на: Пон Юни 23, 2008 8:31 am Мнения: 778 Местоположение: navsqkude
|
Започват много по-рано от войната 1877-78. Ако трябва да бъдем честни- руската пропаганда започва по времето на Иван Грозни, който бидейки внук на София Палеолог, а чрез нея и на българската династия Асеневци, му светва, че може да превърне Москва в "Трети Рим" и Русия да замести, а защо не и да абсорбира Византия, включително и земите на империята, заселени със славяноезични племена.
Но заеби политиката и пропагандата.
Обикновеният руснак, както и обикновеният българин от 16 век насам живее с идеята, че православните сме близки, славяноезичните сме братя итн. Разните селски Альоши и Серьоги не са идвали да мрат в многобройните рускот-турски войни с убеждението, че защитават интересите на императора, а че са на "православная рать". И съответно като го разквартируват в българска къща така и се държи- като брат с брата. Пък и българина се е радвал.
Рехавата българска интелигенция преди Освобождението почти изцяло е получила образованието си в Русия. по разни правителствени програми, подобни на днешните американски. Нормално е тези хора да бъдат проводници на проруското- вижте до един възрожденците ни: като изключим Раковски и донякъде Ботев (дето има двойнствено отношение- той хейти имперската власт, но иначе симпаризира на руснаците).
Отделно след Освобождението разни "жестове", като плащането на българската независимост например итн засилват русофилията.
А пък във времето на СССР се наливат много пари- повечето българи с умиление си спомнят за времето когато "цените падат, а заплатите растат", строят се заводи и училища- това всичко е с пари на СССР, да не мислите, че е от продажба на чушки и домати. Ходят нашите на специализация в СССР покажат им ГУМ, повозят ги на метрото и типичните за комунизма банкети- върнат се ако не научили нещо за производството на там каквото са се занимавали, то щастливи (някои мъже и рускиня облажили), в едната ръка със шевна машина в другата с шоколадчета "Коровка".
За руснаците е било същото- идва ли са на курорт, всичко им е било "щракай с пръсти", идвали са на обмен на кадри- почти н са излизали от банкетните зали- е как да не обичат българите?
Сега тук там има некви псевдонационалисти дето ни хейтят, наричат ни "предатели" задето сме се обърнали към ЕС, но общо взето българин в Русия го посрещат добре. Макар и да не знаят думата "братушка"- тя си е наша измислица.
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=01USG9xp ... re=related
Джийсъс срещу Хитлер. Бия го до скъсване!
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: българското отношение към Русия Публикувано на: Сря Юли 31, 2013 6:20 am |
|
Eien Ryuu |
|
|
Регистриран на: Сря Юли 18, 2007 1:06 am Мнения: 9939 Местоположение: In the unreal reality of Rousse.
|
^ Съвсем точно, съгласен съм с Джийзъса. Точно политиката е проблема и руското правителство не ми харесва с тези апетити да се владее всичко. Но пък обикновените хора са много приятни хора. Срещал съм се с руснаци като съм на бил на морето и разбирателството е чудесно. Едно на ръка, че хем не трябва да се знае езика им, че да се разбирате. Аз си говоря ня български, те на руски - пак си разбираме приказката.
Последна промяна Eien Ryuu на Пет Авг 02, 2013 5:28 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
Заглавие: Re: българското отношение към Русия Публикувано на: Пет Авг 02, 2013 12:09 am |
|
cheril |
|
|
Регистриран на: Вто Окт 06, 2009 10:22 pm Мнения: 323 Местоположение: Earth
|
Нещо с днешна дата... Аз като дете между рускиня и българин, не виждам разлика в отношенията между българи и руснаци. Друг е въпросът, че баща ми живее повече от 30 години в Русия и миналата година се прибра, за да си подновява документите. Та той ми каза, че през последните години се забелязва някакво отчуждение, дори дискриминация спрямо българите. До преди това той успешно е можел да си подновява документите чрез българското посолство в Москва, сега вече не. Освен това майка ми има стаж като медицинска сестра тук, но в Русия не й признават стажа... В частност, откакто ние се присъединихме към ЕС, от тогава и руснаците са ни отписали, така да се каже. Политиката така или иначе се намесва в отношенията ни...
|
|
|
|
|
|
|
|
Страница 1 от 1 [ 10 мнения ] |
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|