Дата и час: Съб Фев 01, 2025 10:42 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 9 [ 123 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Как да поръчаме манга от чужбина?
МнениеПубликувано на: Чет Апр 05, 2007 10:42 pm 
Аватар
Masaka?!

На българския пазар все още никъде не може да се купува свободно манга, а желанието е огромно. В раздела през време постоянно някой пита как да си поръча, имало е поне 10тина теми с подобни въпроси. Имах желанието от доста време да направя такава тема, ама като съм поръчвал на принципа ‘пътуване в чужбина по друга причина и междувременно ограбване на всяка книжарница с манга’ не мога да съм особено полезен.

Отправям апел към вас да помогнете за създаването на тази тема.
Искам да покрива различни методи на поръчка – чрез Хеликон, Artline, amazon.com, някоя друга българска книжарница/фирма, сайт за интернет покупки, etc.

Методите може да съдържат подробна информация за закупуването структурирано горе долу по следния начин.
  1. Закупуване на манга от ‘insert name here’
      a. Откъде се купуват заглавията/на какъв език са?
      b. За кои български градове е достъпна услугата?
      c. Самият метод на поръчване
      d. Ценови диапазон на самата манга и има ли доп. такси
      e. Скорост на извършване на доставката
  2. Лично мнение и оценка
      a. Плюсовете – струва ли си от там да се взима, etc.?
      b. Минусите – може поръчката да идва твърде бавно, цената да е неприемлива за вас лично, etc.
Ще ъпдейтвам първото мнение с линк към вашия специфичен пост, когато пишете. Мерси на всички, които ще помогнат за попълването на темата.
    • В тази тема и само в нея ще се задават въпроси свързани със закупуването на манга от България, всичко друго ще бъде пращано в небитието.
    • Темата ще бъде преместена в Искаме (Manga) след време, но сега искам просто повече хора да я видят.

[size=117]theDarkSide[/size] относно поръчването чрез Бг книжарниците написа:
Така, малко въведение за тези поръчки - както всички вече знаят, манга в България няма (ако не се броят хентай книжките, които са боза :P ) затова единственият начин е поръчка от чужбина. Това ни ограничава до два начина - тези, които имат кредитни карти спокойно могат да си направят акаунт в големите сайтове като amazon.com , tokyopop.com и т.н., а за тези, които нямат този аксесоар, им остават книжарниците. Аз ще напиша пълна информация за втория начин :wink:

Първо, големи вериги книжарници, които могат безпроблемно да изпълнят поръчките са Хеликон и Пингвините за мен. Общо взето процедира се по един и същи начин:
  1. Трябва да сте си избрали вече покупката, и да сте и намерили ISBN номера! В amazon.com е най-лесно това, защото като стока има почти всичко, а и ISBN-а е налице :wink: Други сайтове могат да се използват също, стига да се намери ISBN номера (tokyopop.com като например :wink: )
  2. Събраната информация за мангата (име, ISBN) се носи в книжарницата. Всяка една книжарница си има офис за поръчки, към които да се обърнете. Внимание!!! Книжарниците могат да поръчат от други сайтове, в които някои манги не са в наличност, и то от различни страни. Страните са Англия, Германия и Америка със съответните online доставчици + Amazon.com (в Хеликон). Така че бъдете готови за всичко :wink:
  3. Дава се капаро, което е от 10 лева до цялата сума на мангата. Освен тази цена се смята и цената на доставката, която е различна в зависимост от страната, от която идва поръчката, времето, колко книги са били с нея и etc. Заедно с капарото е естествено да се даде име, на което се доставя мангата и телефон. Както и тези, които ще поръчват сами, постоянно проверявайте за доставките си, че се е случвало да продадат мангата на друг (на мен вече ми се случи веднъж, но компенсираха :wink: )
  4. Чакате да ви дойде мангата. По принцип поръчката идва от две седмици до два месеца, в зависимост от къде идва и други неща.
  5. Мангата си пристига, доплащате каквото имате останало след капарото. После правите каквото си искате с книгата :wink:
Общо взето това е за поръчването от книжарница. Но имам и някои препоръки за новите в тази насока:
  1. Поръчвайте много хора, в групички от над три човека. Защо - доставката ще е по-малка откъм пари, както и има възможност по-бързо да дойде :wink:
  2. Най-добре е да се поръчва от Англия или Amazon.com , защото ако е от Америка или Германия доставката минава първо през Англия, и тогава чак при нас :roll:
  3. Когато сте група с организатор (като при мен) по-добре оставяйте за капаро цялата цена на мангата, защото иначе има проблеми при доплащането (и това се е случвало :roll: )

Също така ако някой възнамерява да поръчва чрез Хеликон, предлагам да поръча чрез мен, защото аз съм организатор в Бургас за поръчки, а офиса на Хеликон е също в Бургас и всичко е по-лесно :wink: За парите няма да има проблем, вече съм правил поръчка и с хора от Стара Загора и ми предстои от София :wink: Просто всичко се доставя чрез Спиди или чрез Българските Пощи :wink:

Ако имате въпроси спокойно си ги задавайте, аз ще отговарям доколкото мога :wink: Приятни поръчки :mrgreen:

Цитат от тема в форума на Aртлайн (10x to Faye) написа:
От м. Април 2007, Студио Арт Лайн започва да внася комикси, играчки, настолни и ролеви игри, фентъзи романи, игри на карти, анимационни сериали и всякакъв фенски мърчандайзинг от водещия дистрибутор в Щатите и един от най-големите в света Diamond Comics. Благодарение на съвместната работа с Diamond, имаме най-сетне възможността да ви предложи всичко, което излиза на пазара за комикси, играчки и стотици хиляди други стоки от всички големи и малки западни производители.

Понеже изборът е колосален, почти всичко, което си харесате в Интернет, всичко ново, за което прочетете по сайтовете на производителите, може да бъде намерено и доставено чрез Diamond Comics. За точна справна на цени, може да използвате и каталозите на Diamond Comics, които са на разположение за клиенти във фирмения ни магазин на пл. Райко Даскалов. С почти всяка доставка получаваме нови каталози, които ще може да намерите там.

За съжаление разходите по транспорт и ДДС не ни позволяват да предложим цени съизмерими с тези в Съединените Щати. Все пак сме в Европа и цените на продуктите, които може да закупите през Diamond Comics, се налага да са европейски - доларите се преобразуват в евро, за да отчете немалките разходи по доставка и данък добавена стойност. Например, фигурка за 30 долара в каталога може да поръчате на цена от 30 евро в нашия магазин.

Всяка поръчка трябва да бъде гарантирана с авансово плащане от 30% от нейната крайна стойност. Например фигурка от 30 долара в каталога има крайна цена 30 евро и авансовото плащане от 30% възлиза на 10 евро. То се заплаща във фирмения ни магазин, срещу което ви се издава разписка, с която можете да получите фигурката, когато пристигне. Добре е да оставите пълни данни, с които да се свържем с вас - име, адрес, телефони за връзка. Студио Арт Лайн не носи отговорност ако съответната поръчка не може да бъде изпълнена поради изчерпване в складовете на Diamond Comics UK - в този случай заплатеният аванs се връща обратно на клиента или се използва като кредит за бъдещи поръчки, според избора на клиента.

Поръчки се приемат от 1-во до 31-во число на месеца. В края на месеца, ако поръчките възлизат на минимум 300 долара, тя се изпраща в Diamond Comics и се изпълнява. Ако поръчките в рамките на месеца не възлизат на горепосочения минимум, те изчакват натрупването на горепосочения минимум стойност за поръчка. Това е с цел да предложим поносима за нашите клиенти надценка за транспорт. Тези от вас, които не искат да чакат и могат да си позволят допълнително оскъпяване на желания от тях продукт, могат да направят своята поръчка и тя да бъде предадена на Diamond Comics за изпълнение моментално - за повече подробности се свържете с персонала на фирмения ни магазин.

Последна промяна Morri D'in на Вто Юли 17, 2007 9:33 pm, променена общо 11 пъти

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 06, 2007 12:04 am 
Аватар

И един въпрос от мен - ако се поръчат няколко, примерно 5-6, за всяка една ли трябва да се плаща доставка или?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 06, 2007 12:14 am 
Аватар
Masaka?!

Еми то още никой не е написал нищо, аз лично не съм поръчвал, чакам theDarkSide и Faye да пишат, дано се излъже и някой друг.

Иначе на твоя въпрос мога да отговоря :P
Ако поръчаш заглавията от едно място и по едно и също време се плаща само 1 доставка.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 06, 2007 10:20 pm 
Аватар

аз писах, ама като отделна тема :roll: за Artline не знам нищо, затова и не съм писал, ама си е същото като другите книжарници :wink:

Такам, най-после се наканих да напиша тема за поръчки от книжарниците ни :roll: Малко се забавих, но бях зает и... :roll:

Така, малко въведение за тези поръчки - както всички вече знаят, манга в България няма (ако не се броят хентай книжките, които са боза :P ) затова единственият начин е поръчка от чужбина. Това ни ограничава до два начина - тези, които имат кредитни карти спокойно могат да си направят акаунт в големите сайтове като amazon.com , tokyopop.com и т.н., а за тези, които нямат този аксесоар, им остават книжарниците. Аз ще напиша пълна информация за втория начин :wink:

Първо, големи вериги книжарници, които могат безпроблемно да изпълнят поръчките са Хеликон и Пингвините за мен. Общо взето процедира се по един и същи начин:
1. Трябва да сте си избрали вече покупката, и да сте и намерили ISBN номера! В amazon.com е най-лесно това, защото като стока има почти всичко, а и ISBN-а е налице :wink: Други сайтове могат да се използват също, стига да се намери ISBN номера (tokyopop.com като например :wink: )
2. Събраната информация за мангата (име, ISBN) се носи в книжарницата. Всяка една книжарница си има офис за поръчки, към които да се обърнете. Внимание!!! Книжарниците могат да поръчат от други сайтове, в които някои манги не са в наличност, и то от различни страни. Страните са Англия, Германия и Америка със съответните online доставчици + Amazon.com (в Хеликон). Така че бъдете готови за всичко :wink:
3. Дава се капаро, което е от 10 лева до цялата сума на мангата. Освен тази цена се смята и цената на доставката, която е различна в зависимост от страната, от която идва поръчката, времето, колко книги са били с нея и etc. Заедно с капарото е естествено да се даде име, на което се доставя мангата и телефон. Както и тези, които ще поръчват сами, постоянно проверявайте за доставките си, че се е случвало да продадат мангата на друг (на мен вече ми се случи веднъж, но компенсираха :wink: )
4. Чакате да ви дойде мангата. Попринцип поръчката идва от две седмици до два месеца, в зависимост от къде идва и други неща.
5. Мангата си пристига, доплащате каквото имате останало след капарото. После правите каквото си искате с книгата :wink:

Общо взето това е за поръчването от книжарница. Но имам и някои препоръки за новите в тази насока:

1. Поръчвайте много хора, в групички от над три човека. Защо - доставката ще е по-малка откъм пари, както и има възможност по-бързо да дойде :wink:
2. Най-добре е да се поръчва от Англия или Amazon.com , защото ако е от Америка или Германия доставката минава първо през Англия, и тогава чак при нас :roll:
3. Когато сте група с организатор (като при мен) по-добре оставяйте за капаро цялата цена на мангата, защото иначе има проблеми при доплащането (и това се е случвало :roll: )

Също така ако някой възнамерява да поръчва чрез Хеликон, предлагам да поръча чрез мен, защото аз съм организатор в Бургас за поръчки, а офиса на Хеликон е също в Бургас и всичко е по-лесно :wink: За парите няма да има проблем, вече съм правил поръчка и с хора от Стара Загора и ми предстои от София :wink: Просто всичко се доставя чрез Спиди или чрез Българските Пощи :wink:

Ако имате въпроси спокойно си ги задавайте, аз ще отговарям доколкото мога :wink: Приятни поръчки :mrgreen:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 06, 2007 10:37 pm 
Аватар

Ми аз реших да понапиша малко зо Артлайн. До колкото знам от продавачките в магазина индивидуална поръчка не може да е направи не извършват такива услуги. Единственият начин е като направят голяма поръчка да кажеш какво искаш да ти доставят а ако вече са поръчали това което ти трябва остава само да го капарираш. Капарото не съм сигурен колко е но май е от порядъка на 10лв. Това е всичко което знамза друго просто не мога да се сетя

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 06, 2007 11:00 pm 
Аватар

Местоположение: Akihabara Town Music:Drum&Bass Movement:WalkingVehicles MAD
имам ? ... какво значи etc. >_<

и това etc... ми носи manga-та на моя адрес... така ли ?

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 06, 2007 11:06 pm 
Аватар
Masaka?!

etcetera = и така нататък.

Въпросът на Sango-chan:

Може ли да се поръча това - http://tinyurl.com/35tho6.

Аз имам малко въпроси - колко е средно една доставка от Америка, а от Англия?
Има ли разлика в цените на мангите в различните държави - за САЩ средната цена е някъде 10 долара, как стоят нещата в Англия и Германия?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 06, 2007 11:12 pm 
Аватар

http://www.darkhorse.com/
ето тук има информация за цените на някои манги

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 06, 2007 11:27 pm 
Аватар

Значи от некъв жалък опит знам че цената на Мангите в Америка е от 14 долара на горе зависи от размера на изданието.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 06, 2007 11:32 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

И тук ще питам : Знае ли някой дали има фирма в България предлагаща купуване на манги от японския Amazon?

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 07, 2007 10:46 am 
Аватар

А никой ли не е пазарувал с дебитна карта направо от европейските амазони, аз ще се опитам следващия месец

When you`re hiding in your cloud castle of blind clowns and sinister butterflies.Don`t you feel like wanting to be erased from existence?What is not will never be and what if it was?...Don`t cry...I`ll take care of your dark heart while you glow in anger.
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 07, 2007 11:52 am 
Аватар

За Sango-chan - още търся ISBN-а

За Morridin - Цените са различни - в Англия е по-скъпо, но затова пък по-бързо идва доставката. Разликата варира от около 7-8 лева, но зависи изцяло от книгата (може и да е по-малка разликата, както и по-голяма)
За доставката пак казвам, винаги може да се промени, както и винаги зависи колко книги пристигат с една доставка, както и за колко дена е предвидена доставката и дали няма да се увеличи на митниците :wink:

Safiir написа:
И тук ще питам : Знае ли някой дали има фирма в България предлагаща купуване на манги от японския Amazon?

Ако търсиш манга на японски спокойно можеш да видиш дали няма да я има и в доставчиците на книжарниците, както и в обикновения amazon. Всичко може да го има, стига да имаш ISBN-а за да потърсиш :wink:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Апр 09, 2007 5:12 pm 
Аватар

ще си кажа и аз скромния опит, който е от една поръчка, но може да послужи за сравнение, защото първо пробвах през Хеликона - занесох един списък с 8 заглавия и на другия ден получих разпечатка, че ще струват 323 лв със стандартна доставка - малко множко ми се видя, щото се бях подготвил (психически) за max 200 лв о.О

отидох после от вкъщи на страницата на амазон и си я поръчах оттам - и за същите неща искаха $116,66 за стандартна доставка. По-добре звучи нали :P Та избрах опция за money order, но после бащата изскочи с кредитна карта и стана по-бързо :)

поръчката я направих на 2 март, на 8 март на страницата с поръчката изписа, че е изпратена и получих мейл, че ще пристигне на 28-ми. На 28-ми амазон вече я третираха като доставена, а 2 дена по-късно (30-ти) получих бележка да ходя в пощата да си взимам един чувал от гишето за колетите (Чикаго-Париж-София със самолет и после БГ Пощи) ^^

и в крайна сметка за цялата операция платих 175 лв, защото като поръчах директно от амазон ползвах и 20 долара намаление (10 от едната книга, която беше на промоция, но от хеликон си я таксуваха на оригиналната цена; и още 10 защото поръчката е над $50 или нещо от рода)

периода за доставка, който първоначално бяха обявили е от 1 до 2 месеца горе-долу, защото минава време между поръчването и самото изпращане (първо трябва да ги съберат, ако не са им под ръка и т.н.) затова и се плаща по около 5 долара за доставка на парче - за цялата поръчка доставката беше $40,41...

та, цените от двете места с включена доставка, както ми е излязло:

ориг. цена _______от Хеликон ______от Амазон
__________________-------____________-------
5х $9,95___________ 38 лв ___________20,70 лв
2х $9,99 ___________39 лв ___________20,76 лв
1х $24,95 __________55 лв ___________30,00 лв
__________________-------____________-------
__________________323 лв___________175 лв

тук цените на хеликона са тези, които те ми дадоха - от амазон си ги смятах >_<
а тази книжка дето е $25 - от амазон я смятаха за $16,47 заради промоцията ;)

разликата между кредитна карта и платежно нареждане, е че второто става по-бавно - с около 2-3 седмици, защото в амазон трябва първо да получат парите (а нареждането се праща по пощата) преди да пратят поръчката, а с кредитната карта директно си теглят колкото трябва, когато са готови и пращат - в моя случай им отне 6 дни да подготвят пратката

П.С. я кажете от Хеликона колко ви излизат мангите, че да не би да не са ме харесали нещо и затова такива цени да са ми дали :lol:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 10, 2007 9:16 pm 
Аватар

На мен за сега от Хеликона ми излизат около 28 лв. Имаше 1-2 манги, които ми бяха по 23-25, явно защото са попринцип са по 8 долара и пратката не е минавала през толкова много страни. Но Х, който е 10 долара, ми излиза по 35 лв някъде. Повечето други около 28 лв. Така че или и нас не харесват, или това са цените просто :D
Преди това и аз бях поръчала 3 манги дирекно от Амазон и излязоха на същите цени, така че се очудих като видях, че са ти излезли толкова ефтино.
Но все пак някой, който повече знае да каже по-добре. Моят опит не е толкова голям.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 11, 2007 10:04 pm 
Аватар

Ми аз не мисля, че има кой знае каква голяма разлика. Разум, когато си сравнявал цените си взел цените, които са посочени от друг доставчик :wink: Иначе Хела вече поръчва и от амазон и почти няма разлика в цените :wink:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 9 [ 123 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]