Дата и час: Чет Фев 27, 2025 4:00 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 6 [ 88 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Съвет относно нова PC конфигурация.
МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 10:37 am 
Аватар

Добро утро,

От около 3 години вече карам със следната система:
Дъно: Gigabyte GA-EP45-DS3
Процесор: Intel Pentium Dual-Core E5300 @2.6GHz, 2MB L2 кеш, сокет LGA775, BOX охлаждане
RAM: 2x2GB A-DATA DDR2-800+ Vitesta Extreme Edition
Видеокарта: Sapphire HD 4850 GDDR3 512MB Dual Slot Fansink (овърклок ядро 690MHz, памет 1188MHz)
Захранване: Point of View Black Diamond 500W
HDD: Samsung Spinpoint F1 750GB + Seagate Barracuda 1000GB

Навремето го правихме с един приятел за Crysis, на който поддържа доволни за мен 28 фпс на 1024х768 с Very High графични настройки. Сега обаче съм вече с 1080p 32-инчов телевизор и се усеща че имам нужда от ъпгрейд. Повечето игри които излизат напоследък с Unreal Engine 3 като Bulletstorm например направо летят, и за моя изненада даже Battlefield 3 ми върви доволно гладко на Ultra настройки при 1920х1080, хайде понабозва на места но за сингъл плейър върши работа. Но сега като пробвах Serious Sam 3: BFE и като гледам изискванията на идващата ArmA 3, мисля че е време за ъпгрейд. Особено на процесора, тъй като сегашния ми определено спъва системата.

За видеокарта съм се спрял на Gigabyte GV-R695OC-1GD, тази с 3-те вентилатора, и съм почти решен на нея, но докато събера пари може да излезне 7-ма серия та ще видим за нея, но колкото до процесора обмислям 2 варианта:
1) Intel Core 2 Quad Q9550 + охлаждане Thermaltake DuOrb + овърклок ~4GHz - директно става на това дъно така че мога да спестя пари които да дам за други неща.
2) ново дъно Asus Sabretooth P67, процесор Intel Core i7 2600K + охлаждане Coolermaster V10, RAM 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1600, и някакво ново захранване понеже не вярвам 500W да са достатъчни за тази конфигурация.

Ясно е че втората опция ще е по-бърза от 1-вата, но ще излезне около 3 пъти по-скъпо, и не знам дали това ще си заслужава тъй като разгледах малко бенчмаркове из гугъл, и не знам колко са актуални но според тях Core i7 води Core 2 Quad само с по около 5-10 FPS на повечето игри.

Също трябва да добавя че съм решил да си взема и нова кутия Coolermaster HAF 922, която ще е необходима за да побере некои от по-големите компоненти, а и е красива. Все пак в нея не може да се сложи май EATX дъно, така че такива като Evga P67 FTW не са избор за съжаление.

Надявам се да можете да ми помогнете с окончателното решение какво да направя с PC-то :)

Заглавие: Re: Съвет относно нова PC конфигурация.
МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 1:09 pm 
Аватар

Значи, според мен всичко опира до сумата, която можеш да заделиш. Ако искаш да минеш по-евтино си вземи Core2Quad на сегашното дъно и смени видеото и всичко ще ти се закърпи временно, но ако си решил да сменяш целият компютър, това вече е друг въпрос. :lol: Все пак като смениш дъно, процесор, кутия, видео и то какво остава? Един РАМ и един хард. :P

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 1:25 pm 
Аватар
TokiSubs

Спести си парите за Core i7 - по-добре си вземи един Core i5 с отключен множител, за да можеш да си го клокнеш съвсем мъничко и компа ще ти е пушка.

Има и трети вариант - да изчакаш да излязат Ivy Bridge процесорите и да си вземеш направо един Core i5-3570K.

Няма да е лошо да ми кажеш какъв ти е бюджета, за да може да ти препоръчам компоненти.

Никой няма да дойде и да ни спаси, ако ние самите не искаме да се спасим.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 1:59 pm 
Аватар

ъпгрейда на сокета най-често ъпгрейдва цялата архитектура на пс-то, като PCIe шините, рамта, и/о интерфейсите, ...

ако нямаш тежки математически изчисления към прока, или недостатъчен трафик/достъп към някой от допълнителните компоненти най-вероятно можеш да си минеш с куада (на старо например) и някое видео при нужда вече

ест. че общата производителност на цялото пс ще скочи с цялостния ъпгрейд, и сигурно ще има и допълнителна функционалност, но и цената ще му е съответната

пускаш един перформънс монитор и един процес експлорер и глейш кое и как се товари

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 2:02 pm 

За гейминг разликата между 2500к и 2600к е пренебрежително малка, така че ще спестиш 100-тина лв , ако вземеш 2500к. Ako сменяш конфигурацията.

Ако си се спрял твърдо на 6950, потърси референтния модел на тази карта, който ще може да се отключи до 6970.

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 3:03 pm 
Аватар

@zlobcho & @svenxx
В момента имам само 230 лв които ще дам за кутията HAF 922 тъй като спешно се нуждая от нова кутия и тази ще помогне доста при ъбгрейда и овърклокването. След като се реша на финална конфигурация, колкото и пари да е ще си намеря работа и ще ги събера, но не ми се дават напълно излишни пари, примерно ако се спра на 1-вата опция за ъпгрейд на процесора на това дъно, най-мощния който става е Core 2 Extreme QX9770 който е цели 900лв, а с гореспоменятия Q9550 (~250лв) ако се овърклокнат заедно разликата между тях ще е около 20 MHz така че просто наистина няма нужда да се пръскат пари за QX9770 като с Q9550 ще получа същия резултат.

Това ми е логиката и за избора на процесора, в смисъл, ако смяната с LGA1155 дъно и овърклокнат core i7 2600K или евентуално core i5 2500K ще се представя съвсем малко по-добре от Q9550 няма смисал да пръскам всичките тези пари, но ако е по-значителен наръста в производителността от да кажем 5-10 фпс бих ги взел.

С това охлаждане което съм си избрал предполагам i7 2600K би се клокнал до около 4.6 GHz, нз какъв ще е резултата от i5 2500K, но ако е много близък пак бих предпочел това. Като гледам обаче той има само 6MB кеш докато 2600K е с 8MB което мисля че ще прави разлика.

Повече май клоня към втората опция с цялостния ъпгрейд, защото ме съмнява наистина разликата от core 2 до i7 да е толкоз малка.
Не съм сигурен за това дъно което съм си харесал, тези с x68 чипсет се чудя дали може да са по-добри? Знам че се различават само по това че имат вградено видео от което аз нямам нужда, но може и да се бъркам?

@perfect-blue
поразтърсих се малко тъй като мисля че тази версия на 6950 се води за референтна, все пак е модната от Gigabyte, и намерих няколко биоса от 6970 за такъв ъпгрейд, но като гледам и 3-те биоса за gigabyte sa s 2GB VRAM, което ме учуди тъй като този модел с 3-те вентилатора доколкото знам е 1GB - няколко версии ли са пуснали от Gigabyte?
http://www.techpowerup.com/vgabios/index.php?page=1&architecture=&manufacturer=&model=HD+6970&interface=&memSize=0
едит: изглежда всички 2Г версии могат да се отключват, а 1Г версиите не могат. Отново горния въпрос, дали с повечето шейдъри след ънлока ще има сериозна разлика за да взимам 2Г или да се придържам към тази 1Г заради хубавото охлаждане с 3 вентилатора? Сега нз как са, но когато си взимах този комп преди около 3 години най-хубавата на пазара беше 4870 х2, и си взех 4850 защото разликата между 2-те в няколко бенчмарка на игри беше само около 5 фпс.

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 4:18 pm 
Аватар
TokiSubs

2600К е напълно излишен процесор, ако няма да работиш нещо професионално (3D моделиране, видео обработка с резолюции 1080+ и т.н.). За игри - 2500K е напълно достатъчен. Просто на Core i7 2600K няма да можеш да му извлечеш цялата мощност и няма смисъл да даваш излишни пари, като 2500K ще ти върши абсолютно същата работа. Но ти си знаеш - ако имаш бол пари и си хардуерен ентусиаст, вземи си го пък, какво? Ама няма смисъл.

Също така няма смисъл и от ъпгрейдване на стара платформа. Все едно да се опитам да разкрася баба ми. :lol:

Ето какво ти препоръчвам аз:
Дъно: ASROCK Z68 EXTREME3 GEN3, Z68, DDR III 2133(O.C)/1600/1333, VGA, DVI, HDMI, SATA III, eSATA, GLAN, LGA1155
Процесор: INTEL CORE i5-2500K, 3.30GHz, 6M, BOX, LGA1155
Рам: CORSAIR 2x4GB Vengeance DDR3 1600MHz, CMZ8GX3M2A1600C9R
Захранване: SEASONIC SS-750AM Bronze, 750W

С това ще можеш спокойно да изкараш 2 години. След това може да преминеш на Ivy Bridge или то дотогава направо ще има Ivy Bridge-E.

Имаш няколко избора, но в никакъв случай не избирай опцията за ъпгрейд на стара платформа - чиста загуба на пари и хардуерна мощност.

п.п. Видео карта и хард диск не съм включил.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 5:33 pm 
Аватар

На това което ми препоръчваш ако му се лепне и едно Noctua NH-D14, стига да му е достатъчно висок предния вентилатор да не си пречи с радиаторите на тази рам, и ще стане сигурно най-мощната възможна система за момента :lol:
Но реших да изчакам Ivy Bridge, че вероятно ще са по-добри във всичко. Също не съм сигурен на сегашните дъна дали са оправили проблема с 3GB-овите SATA портове, дано ги оправят дотогава :)

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 5:37 pm 
Аватар
TokiSubs

Най-добре изчакай Ivy Bridge. Тамън дотогава ще си си събрал парички и ще можеш да си сглобиш една добра система, с която ще караш сума си време.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 6:03 pm 
Аватар

God Of Gaming написа:
не съм сигурен на сегашните дъна дали са оправили проблема с 3GB-овите SATA портове, дано ги оправят дотогава :)
отдавна са фикснати, а з68 никога не са го имали

svenxxx написа:
Дъно: ASROCK Z68 EXTREME3 GEN3, Z68, DDR III 2133(O.C)/1600/1333, VGA, DVI, HDMI, SATA III, eSATA, GLAN, LGA1155
Процесор: INTEL CORE i5-2500K, 3.30GHz, 6M, BOX, LGA1155
Рам: CORSAIR 2x4GB Vengeance DDR3 1600MHz, CMZ8GX3M2A1600C9R
Захранване: SEASONIC SS-750AM Bronze, 750W

С това ще можеш спокойно да изкараш 2 години. След това може да преминеш на Ivy Bridge или то дотогава направо ще има Ivy Bridge-E.
какви 2 години за конфигурация бе?
аз още малко и ще направя 1г със сандито, а айвито едва има само вътрешна информация от интел :)

Последна промяна anAngel на Сря Дек 07, 2011 6:07 pm, променена общо 1 път

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 6:07 pm 
Аватар
TokiSubs

Има-няма, през 2012 Ivy Bridge ще са налице. Това поне е сигурно.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 6:10 pm 
Аватар

ама кога? първите 3 месеца? първата половина на годината? втората? края? кога ще е налично в бг? :lol:

МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 6:11 pm 
Аватар
TokiSubs

Говори се, че март месец ще ги пуснат. Да се надяваме до средата на 2012 да ги има по цял свят.

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 12:18 am 
Аватар
AnimeGod

След като няма бюджет... Цените на дънцето и проца със сигурност ще паднат докато събереш пари.

ASRock Z68 Extreme7 Gen3 - 520 лв. - Малка статийка.
Intel Core i7 2700K - 649 лв. - Малка статийка.
8GB Kit Corsair Vengeance White - 119 лв. - Без гребенче
CM HAF 932 - 237 лв. - Малка статийка и още инфо.
Seasonic SS-660KM Gold - 239 лв.

За тия пари дето си ги приготвил може да вземеш направо следващия модел HAF932 вместо HAF922. А памет има и с по-малък размер та не е проблем.
Ivy Bridge не е проблем да се сложи на дъното но как падне малко цената на 2700К така новите у нас ще са скъпи и докато паднат ще излезе нещо друго.
С новите видеокарти същата работа. За това след кутията събирай за захранване после за паметта да мине време и накрая мисли за останалото.
За конфигурация с HD6950 (200W + 95W за проц при натоварване) и 520W Сеасоник върши работа. След като ще се правим на ентусиасти 620W Bronze.
Вече ако ще се дават повече пари може да се вземе модулното с златен сертификат Seasonic SS-660KM Gold.

Изображение Изображение

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 12:56 pm 
Аватар

То по твойта теория мога да взема направо Cooler Master HAF X или Thermaltake Chaser MK-1 за кутия :D Обмислял съм варианта, но не се нуждая от огромен Full Tower щом няма да слагам водно охлаждане и 4 видеокарти :) Mid-tower ми стига, освен това HAF 922 ми харесва на външен вид повече, особено предния панел, от 932 и Х. Колкото до процесора, както казах ще изчакам за 3770K, и те като излезнат Ivy Bridge, най-вероятно ще пуснат и някъкви нови дъна които да им вадят по-пълен потенциял от сегашните z68, така че казвам да ги изкарат пък тогава ще решим точната конфигурация :)

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 6 [ 88 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]