Дата и час: Пет Яну 31, 2025 12:09 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 2 от 3 [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Умира ли мангата?
МнениеПубликувано на: Съб Сеп 10, 2011 11:41 pm 
Аватар

Чак пък да умира. Според мен си е доста добре. Даже е по извесна от преди, но има едно нещо което сасипва всичко и това е интернета. Защо да давам пари за нещо което мога да чета онлайн или да си дръпна от нета. Милиони хора мислят така.

МнениеПубликувано на: Съб Сеп 10, 2011 11:43 pm 
Аватар

В никакъв случай.Просто става по-бозава.

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 12, 2011 4:23 am 
Аватар

Позволете ми да направя малко по-щателен анализ на казаното досега.

Първо на първо, както бе казано, спада е и заради икономическата криза. Но освен това, може и да се прибави ужасното бедствие, което сполетя Япония не много отдавна. Това намаля временно покупателната способност на японците. Затова търсенето може да е голямо, но купуването - малко.
Отделен е въпроса, че се издава основно и предимно на сънародниците японци. Износа за САЩ, макар и следващ най-голям пазар, не е толкова голям. При което имаме масово ечита и шоунени. И при наличието на толкова много, както и автори, трудно се появяват свежи идеи, които да подпомогнат развитието на индустрията.
Но най-вече препъващото си остава точно онова изречение, което е даже в първия пост на темата от запитващия.
Ние не сме вече култура на четене. Интернет дотолкова опрости нещата, че само заглавия с голям тираж и стабилна база фенове може да продължи да се издава. За останалите ще трябва или силна реклама, или някаква невероятно добра история, с която да спечели.

Или накратко казано: не умира, но е твърде много затлачена и крета адски бавно. Затова така ни се струва. :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 12, 2011 10:07 am 
Аватар

Eien Ryuu написа:
Износа за САЩ, макар и следващ най-голям пазар, не е толкова голям.

Всъщност след Японският пазара най-голям е Френският.

МнениеПубликувано на: Съб Сеп 17, 2011 1:41 am 
Аватар

Eien Ryuu написа:
Първо на първо, както бе казано, спада е и заради икономическата криза. Но освен това, може и да се прибави ужасното бедствие, което сполетя Япония не много отдавна. Това намаля временно покупателната способност на японците. Затова търсенето може да е голямо, но купуването - малко.

Лично аз несмятам че това нанесе особенни щети на манга идустрията( поне не забави сроковете на публикуване),също съм на мнението че правиме твърде голям проблем от online manga for free.
Нека представя нещата по следният начин:
С какво са навредили онлаин саитовете на манга индустрията освен с безплатна реклама!Ако не си готов да си платиш,то тогава и безтова няма да си я купиш,що се отнася до самия японец неговия манталитет е напълно различен от нашия.Но накрая манга индустрията не е нищо друго освен бизнес така че в дългосрочен план спадовете са нещо естествено.
ПС.
(Wiki)След 1868 г. Япония започва развитието на модерната медийна комуникация, включително вестници и списания. В тях за първи път се появява мангата. Но най-значителният напредък в този вид изкуство идва след края на Втората световна война, когато окончателно се формира модерната манга като вид изкуство. С други думи, съвременната манга, която се разпространява в момента, е мангата, която се е появила след ВСВ. Този вид манга има вече половинвековна история.
малко се отклоних heh?

МнениеПубликувано на: Чет Окт 27, 2011 2:11 am 
Аватар

Според мен няма никакъв спад,като се сетя просто за каква масова продукция иде реч,свят ми се завива...

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 03, 2011 7:40 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Тъй като финалната ми работа при "специализацията" ми в Япония беше точно за популярността на мангите имам доста добра представа относно какво е положението й там. В действителност (общите) продажбите на хартиените издания спадат. За това обаче има няколко причини:

1. Продаването на манга втора ръка. Има огромни сайтове като bookoff, в които може да си поръчаш почти всяка излиза някога манга, за половината от пазарната й цена. Има много добра инфраструктура за куване на манги от читатели, на коите вече не им трябва и са добре запазени. Доста томчета си бях купил и в действителност не може да познаеш, че това е втора ръка книга.

2. Разпространяването в интернет. Факт е, че масово японците си теглят манга от нета. Не че и не купуват. Но като си ги теглят все пак спестяват по някоя йена (а имайки предвид, че основно младежи и девойки четат манги демек нямат кой знае какви приходи) това си е фактор, но освен това и не си трупат и без това малките апартаментчета с купища томове.

3. Манга кафета и библиотеки. Откъм втората половина на 90-те насам се появиха страшно много кафенета, където може да си четеш манги и други книжки. В последствие се обединиха с интернет кафетата и предлагат пълен набор от услуги за да си прекараш много часове в тях. Включително си има барчета и т.н. Освен това може да преспиш там доста евтино ако се наложи :lol:

4. Последната от основните причини е преминаването към дигитална дистрибуция. Вече има доста автори (от по-неизвестните), които си правят сайтове където може да си платиш за да им четеш мангите. При доуджините това е масова практика, но и при комерсиалните манги почна да се използва. За мангаките това е добре, тъй като получават директно печалбите от продажбите, а не минават през издателската къща. Друг плюс е, че не са вързани от редакторите относно това, което искат да пишат. Големите издателства от няколко години провеждат срещи за да дискутират бъдещето преминаване към дигиталната дистрибуция. Естествено това ще стане след доста години, но по всичко личи, че на там минават нещата.

Та накратко казано интереса определено не е намалял, но начините на дистрибуция са се увеличили поради, което продажбите които се следят са намалели.

Принципно мога да пусна цялата си работа тук, но не знам на кой ще му е интересно да я чете на японски >>

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Ное 03, 2011 10:55 pm 
Аватар

Safiir написа:
3. Манга кафета и библиотеки. Откъм втората половина на 90-те насам се появиха страшно много кафенета, където може да си четеш манги и други книжки. В последствие се обединиха с интернет кафетата и предлагат пълен набор от услуги за да си прекараш много часове в тях. Включително си има барчета и т.н. Освен това може да преспиш там доста евтино ако се наложи :lol:

Човече,това си е направо рай за мен,уникално ! Тия японци за пореден път ме изумяват !
И в България трябва да направят такива местенца,за да се зарибят повече хора,та да започнат да купуват след това според мен(макар и да знам че това никога няма да стане).

Цитат:
4. Последната от основните причини е преминаването към дигитална дистрибуция. Вече има доста автори (от по-неизвестните), които си правят сайтове където може да си платиш за да им четеш мангите. При доуджините това е масова практика, но и при комерсиалните манги почна да се използва. За мангаките това е добре, тъй като получават директно печалбите от продажбите, а не минават през издателската къща. Друг плюс е, че не са вързани от редакторите относно това, което искат да пишат. Големите издателства от няколко години провеждат срещи за да дискутират бъдещето преминаване към дигиталната дистрибуция. Естествено това ще стане след доста години, но по всичко личи, че на там минават нещата.

Добре ама има си и хора които искат нещата да са им на хартия,като например аз,колкото и да тегля манга от нета,не ми доставя пълно удоволствие.Не и по начина да държа хартията в ръчичките си.
Може и да го наложат това след мнооого години,но едва ли ще се установи 100%-во.

Цитат:
Принципно мога да пусна цялата си работа тук, но не знам на кой ще му е интересно да я чете на японски >>

На мен лично ще ми е интересно да я прочета,но ако я постнеш на БГ,т.е. ако ти се занимава де :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Ное 04, 2011 12:27 am 
Аватар
Пантсу Мастър

The Dark Knight написа:
Добре ама има си и хора които искат нещата да са им на хартия,като например аз,колкото и да тегля манга от нета,не ми доставя пълно удоволствие.Не и по начина да държа хартията в ръчичките си.
Може и да го наложат това след мнооого години,но едва ли ще се установи 100%-во.

Сигурно няма. Но просто това е една от причините за намаляването на продажбите. Аз докато бях там още не се продаваха kindle-и (и доколкото знам каквито и да е било други e-reader-и), но като им се вдигне популярността дигиталните продажби ще заемат още по-голям дял.

Темата ми е 10 печатни страници на японски. Честно казано ме съмнява да се хвана да я превеждам на български >< Ако някой я иска на японски може да ми драсне лично съобщение.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Ное 04, 2011 12:55 am 
Аватар

Популярността на електронните четци (незнам правилно ли го изписах :lol: ) според мен ще се вдигне особено,когато излезнат модели с цветно мастило,дотогава смятам че ще са ъндърграунд,т.е. едва ли популярността им ще нарасне повече от това,което е в момента.
Макар че и така си е добре да имаш едно под ръка,понеже мангите са черно-бели по принцип.
Сега даже като се замисля,точно заради тях ще намалят производството на хартиените книги/манги и на каквото и да е било.Макар че усещането за една обемиста обхващаща целия ти поглед колекция от книги и манги да е незаменима,поне за мен,си остава практичен четеца заради паметта,която побира дузина книги и можеш да го разнасяш навсякъде.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Ное 04, 2011 1:34 am 
Аватар

Цитат:
Al Kahn, CEO of 4Kids Entertainment, stated that "Manga is a problem because we are in a culture that is not a reading culture"

Може би не съм разбрал, но цитираното в първия пост не се ли отнася главно или само за САЩ ?

Спад може би има на западния пазар - може да се посочат групите като причина, но едва ли са толкова голям проблем в момента - зависи от цената, формата и дистрибуцията - е ние имахме 2 списания нито едно не прокопса - не бяха лоши ама с тези цени при заплатите в бг - няма как да стане - та примерно ако на 1 французин или американец не му е чак толкова евтина книжката , защо да не си я чете в нета за без пари ?

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Ное 04, 2011 7:09 pm 
Аватар

Пинко смесваш нещата - списанията не прокопсаха поради глобални причини, засягащи нашата цивилизация и свързани с новата епоха, технологии и комуникации. Хартията като формат е нефункционална за подобни издания. Единствено книгите държат ниво, поради причината, че при тях не се търси, или поне не с такава сила, актуалност. Не , че бурята ги е подминала, както горе казаха - електроните четци са на "ей толкова" да заместят изцяло и тях, просто още малко време (да свикнат хората, цената, да се подобри самия хардуер, да имаш избор според нуждите си и тн).

Примерно аз имам нужда от четец с по-голям дисплей, който логично ще е по-малко удобен и компактен, но пък на мен ще ми е по-удобно да работя с него. Сегашните са ми малко смотани, но имам ли избор - не знам (май не). Не да е таблет, а точно четец с електронно мастило.

Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Ное 04, 2011 9:39 pm 
Аватар

Наистина ако е-четци се променят(към по добро,искам да кажа усъвършенстват в тва-онова),ще настане драстична промяна сред книжните изделия.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Ное 07, 2011 4:15 am 
Аватар

Logrus , съгласен съм но това с бг списанията го дадох ей така като пример. Все още си мисля че новината е за американския пазар.

А за четците тези сега не ме кефят по причината която и ти каза - не че не съм чел и по -малки книги в хартиен формат ама това като джаджа в момента не ме устройва.

Ако трябва да бъда алчен ще се радвам на електронна книга като джаджа - нещо с 2-3 дисплея които да си разгръщам като странички, ама това сигурно ще стане като внедрят холограмите или както там се води в телефони и като цяло модерните дажджи - замисления Iphone 5 щеше да има нещо такова .

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Ное 07, 2011 10:01 pm 
Аватар

Pinko написа:
ние имахме 2 списания нито едно не прокопса - не бяха лоши ама с тези цени при заплатите в бг - няма как да стане - та примерно ако на 1 французин или американец не му е чак толкова евтина книжката , защо да не си я чете в нета за без пари ?

Добре,донякъде си прав,но не заради това не прокопсаха списанията.Мисля че всеки ще успее да задели някой лев за хобито си.Та за бога това са само 2 списания и то месечни...Хората с различно хоби от анимето и мангата,хвърлят пари за свои си неща,които ги влекат и интересуват(а ако нямат пари поне се стараят да се сдобият с придобивките ценни за тях,в което съм убеден защото познавам много такива хора).
Всичко е заради това че в България са малко феновете на мангата,рекламацията на неща не толкова известни в Б-я е слаба,това е просто пробива на мангата у нас и мисля че е нормално да има спадове и успехи,докато си утвърди позицията у нас.Но засега е и ще си остане яко ъндърграунд.
Те французите и американците дори и да нямат пари,за да си купят книжката(което ме съмнява) съм убеден че в техните държави нивото на популярност на мангата значително надхвърля тази на България и дори на Балканите,общо взето.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 2 от 3 [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]