Дата и час: Пон Фев 24, 2025 7:10 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 1 [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Филм: Come and See/Иди и смотри (1985)
МнениеПубликувано на: Нед Юли 31, 2011 10:35 pm 
Аватар

Изображение

Режисьор: Elem Klimov
В ролите: Aleksey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Lauciavicius
и др.

Жанр: Драма, Военен
Държава: СССР
Година: 1985
Времетраене: 145мин.

IMDB

Резюме:
По време на Втората световна война, белоруско момче е захвърлено в жестокостите на войната, сражавайки се заедно с безнадеждно неподготвено съветско съпротивително движение срещу безмилостни немски сили. Ставайки свидетел на сцени на унизителен терор и оцелявайки ужасяващи ситуации, той губи своята невинност, а след това и умът си.

----------------------------------------------------------------------

Лично мнение:
Невероятен филм.
Действително един от най-добрите военни филми правени някога, дори ако не е и на челна позиция.
В сравнение с него, всички американски героични филми на същата тематика могат пасти да ядат.
Нито ефекти, нито някакви лъскави декори или чистички актьори, нито герои, които да спасят положението, нито нищо. И най-важното - никакъв катарзис. Целият ужас на войната се трупа върху зрителя с всяка изминала минута, без да се изпуска напрежението, дори и след финала.
Страхотните кинематография, игра на актьорите и режисура като цяло, са главните виновници за чистия реализъм, който е постигнат. Всичко това въпреки факта, че актьорът в главната роля играе за първи път и няма никакъв предишен опит.
Няма как и да не споменем страхотния soundtrack. Може да са само две произведения("Die Walküre" на Вагнер и "Lacrimosa" от прочутия реквием на Моцарт), но са използвани брилянтно в едни от най-емоционалните части на филма.

Заглавие: Re: Филм: Come and See/Иди и смотри (1985)
МнениеПубликувано на: Нед Юли 31, 2011 11:13 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Само не мога да разбера защо трябваше да плюеш американското кино. То какво общо има с този филм? Не е ли достатъчно добър за да не трябва да бъде сравняван с нещо друго? И ако ще сравняваш защо не вземеш например френските военни филми? Или немските? Или английските? Или дори българските? Каква е тази мания във всяка тема да се говори колко са некадърни американците?

С което не искам да кажа, че филма не струва >< Дай им на руснаците да правят депресарски военни филми. И на времето са ги правили и сега продължават да правят. Обективно погледнато едва ли има друга държава с такива традиции и успехи. (за военните филми говоря, а не за военните успехи >.>) Е, преди известно време гледах някакъв филм (основно заради майка ми) за някакъв огняр, бивш военен, който един от бившите му колеги му праща да изгори един труп, който се оказва дъщеря му. На огняря дъщерята. Баси и бруталитетността...ок както го описах звучи супер тъпо, но като го гледаш и все едно с чук те удрят. Та предполагам и при този е такова положението. И после що руснаците се напивали...

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Юли 31, 2011 11:35 pm 
Аватар

Никъде не съм казал, че американците са некадърни. Да, повечето им филми са доста далеч от реалността, но това не винаги ги прави лоши. Сигурно 50%, ако не и повече, от американците свързват войната с филми като Рамбо, Форест Гъмп, Пърл Харбър и т.н.
Немците със сигурност имат повече стойностни военни филми от американците. :lol:
Корейците и японците също могат да се похвалят с добри заглавия.

Аз си падам по депресарски филми, ако са направени и реалистично - просто чудесно. И ми се струва малко тъпо да се обръща глава от гадната страна на войната, с цялата тази жестокост. Режисьорът(Elem Klimov), доколкото четох, е преживял втората световна, дори е бил повреме на Битка при Сталинград. Отделно е правил подробно проучване на тези беларуски кланета и е говорил с оцелели. Т.е. филмът е 99% автентичен.

Да, уцелил си настроението доста точно. Но това си му е чарът. :>

Бтв, как се е казвал този филм, че ми стана интересно.

МнениеПубликувано на: Пон Авг 01, 2011 1:41 am 
Аватар

Всъщност честно казано по това време руското кино имаше доста добри филми. Главно защото имаха и актьори, и режисьори. :) Затова може да се каже, че имаха от комедия до драма.
Както и за този филм де. Мисля че съм го мяркал преди години, но май само отчасти. Ще трябва да го видя целия. :)

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Авг 01, 2011 2:22 am 
Аватар
Пантсу Мастър

Грешно съм те разбрал значи :) Ще проверя как се казваше филма. Имаше и още един подобен...май на същия режисьор даже беше. Същия в смисъл не на Елем Климов, а на този с огняря. Ще ти го пратя на лично :)

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Авг 01, 2011 10:32 am 
Аватар
Пантсу Мастър

WrathOfGod написа:
Бтв, как се е казвал този филм, че ми стана интересно.

Балабанов е режисьора. http://www.imdb.com/name/nm0049326/ Единия филм беше груз 200, а другия е Кочегар.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 07, 2011 11:42 pm 
Аватар

Това е един от онези филми, за който знаеш, че са шедьоври, но просто нямаш нерви за да ги гледаш втори път, понеже са тежка работа. Като "Кечистът" и "1984".

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]