Изгледах две серии от Kamisama No Memochou. Първата беше двойна и може да се каже, че съм изгледал материал, като за три серии
.
Първото което забелязах е, че заглавието е фрашкано с идиотски и откровено абсурдни идеи.
В това аниме е голяма гордост да си NEET. Маса хора твърдят, че са такива въпреки че деюре не са: примерно милитари нърдът е студент, а пък главната героиня заработва достатъчно пари от детективската си дейност, щом може да си позволи всичките тези климатици, компютри и камери, но пак твърди че е NEET. (Полезен социален съвет - NEET сега е модно!)
Друг тъпизъм: главният герой е стандартният безличен лузър...животът му е толкова скучен, че с радост приема, когато го набъркват в каши, товарят с работа (естествено без заплащане) и го правят част от полу-криминални схеми. (Полезен социален съвет - остави се да те командва банда от непознати откачалници! Те знаят какво е добро за теб.)
Трети тъпизъм: Якудза са външно отблъскващи, но всъщност симпатични и добри хора. (Полезен социален съвет - стани приятел с Якудза!)
Списъкът е доста дълъг, пък и не съм сигурен, че ще ми достави удоволствие да го съставям.
За главна героиня имаме n-тото за годината лоли тсундере детектив. Тя процедира малко в стил Неро Улф (за който не е чел книгите на Рекс Стаут -
http://en.wikipedia.org/wiki/Nero_Wolfe) - притежава добре оборудвана и защитена централа, в която събира нужната информация, а мръсната детективска работа се върши от маса второстепенни и тясно специализирани агенти. И точно като Неро Улф в кулминацията отива лично и разкрива убиеца...което не е особено убедителна hikikomori проява.
За главен герой имаме типичния лузър и rookie детектив, който постоянно мрънка "В какво ме забъркахте?", но няма достатъчно воля да се чупи.
Т.е. клише, върху клише, върху клише...навързани по такъв абсурден начин, че с глупостта си ми напомня за безумният премайз на Angel Beats - чистилище във форма на гимназия, всеки втори размахва огнестрелно оръжие, всеки трети е член на дамска рок група...
Визуално шоуто е много добре - страхотни бекграунди, страхотни анимации. Е, керъктър дизайнът не ме кефи, но е пипнат.
Определено е скъпа и качествена продукция...което кара абсурдният сюжет да изпъкне още по-зле. Къде са дремали продуцентите и ТВ шефовете? Как може толкова пари да се излеят в такава идиотия?
За разлика от Angel Beats, тук тези странности не ме забавляват, загадките (т.е. ядрото на шоуто) не ме кефят, а и пробутват някакъв тъп лоли фенсървис...не намирам достатъчно причини за да следя шоуто. Дроп.
ПП
Като написах "тъп лоли фенсървис" нямах в предвид, че всичкия такъв ми е противен...примерно този в Gosick беше много сладък...за разлика от този тук...