|
Дата и час: Чет Яну 28, 2021 11:17 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
 |
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Кога момчето се превръща в мъж?  Публикувано на: Пон Май 30, 2011 3:07 pm |
 |
WrathOfGod |
|
 |
|
Ъхъм, от биологична гледна точка, много добре се знае кога се възмъжава. По-скоро ставаше дума за качествата, които всеки един от нас мисли за нужни, за да може едно момче да се нарича мъж. Разбира се, че биха били доста различни, но все пак ми е интересно какво мислят другите. Нали, от патриархална гледна точка, от модерна гледна точка, някакви собствени възприятия. И, да, темата е главно за чесане на езици, няма за цел да се достигне някаква универсална гледна точка. Започната е по-скоро от някакво любопитство. Аз ще напиша мнение малко по-кънсо.
|
 |
|
Заглавие: Re: Кога момчето се превръща в мъж?  Публикувано на: Пон Май 30, 2011 6:45 pm |
 |
K4HVD |
|
 |
Регистриран на: Сря Яну 18, 2006 9:41 am Мнения: 2192 Местоположение: In the middle of nowhere
|
Когато си на 28 все още живееш при родителите си, нямаш работа и пак те те издържат брои ли се  Едно време дефиницията беше: Момичето става жена като роди. Момчето става мъж като мине казарма. За съжаление момичетата почнаха да раждат на по 14 години, а момчетата наблегнаха на CS.
_________________ Най обичам гол по плажа аз да тичам ! ! ! Мечо пух: Колкото повече, толкова повече. И каза Господ: Да нямаш друг Георги освен мене и неспоменавай напразно името Жоро.
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Кога момчето се превръща в мъж?  Публикувано на: Вто Май 31, 2011 3:29 pm |
 |
Logrus |
|
 |
Регистриран на: Нед Апр 22, 2007 1:31 am Мнения: 8529 Местоположение: Hotel Moscow
|
Отчасти съм съгласен с всички в темата, но Сафире хората стават мъже от 10 000 хиляди години насам, сигурен ли си, че наистина човешкия вид не знае ТОЧНО как се става  ? Според работата на разни професори по антропология, ритуали, митове и разни такива, по-старите общества са имали изградени процеси, които да помагат на хората в тези най-трудни и объркани моменти за тях. Според тях ритуалът като процес е ключов за човешкото възприемане на Света. Тоест имаш регламентиран ритуал, при които момчето се трансформира в мъж. Кембъл описва един такъв (най-пресният ми пример в главата) - мъжете от племето се обличат странно (тоест РАЗЛИЧНО от обичайното), взимат момчето, което е почнало да дава признаци на възмъжаване и го подлагат на бой, ебане и сръбска музика, докато не му уври главата. После го връщат в племето, дават му жена и хоп - готово. Имаме си мъж. Накратко ставането на мъж е болезнен процес, винаги придружен със страдание. Едно време казармата е пасвала идеално за целта, по изброените по-горе причини - момчето е било отделяно от майка му!!! Една жена много трудно може да възпита едно момче като мъж и за целта се налага помощта на други мъже, като най-често те са братята, бащата или друг мъж в живота й. Или ако жената е достатъчно "умна" тя може и сама да го "отбие", но винаги е необходимо (според мен) да имаш примера на други мъже в живота си. Да гледаш и да се учиш от тях. Така както майката учи дъщерите си как да съскат и да тормозят мъжкото съсловие. Така това са хубави теории, но на практика (според мен) те не са напълно достатъчни и идват индивидуалните хмм ритуали. Както Гатлер написа - да се сбиеш, да наречеш някого брат, да можеш да се грижиш за друг (да прескочиш от детския егоцентризъм, към едно по-зряло поведение. То също не изключва его-то, но и вече знаеш как да се държиш с хората, как да си взаимодействаш с обществото, в което живееш) и това другото - да накараш жена да се чувства жена. Всъщност има една хубава приказка "злато се проверява с огън, жена с злато, а мъж - с жена" и то това си е същото - една жена може да извади от теб най-мъжките ти характеристики, ама можеш и жестоко да се изпутиш  Останалите - да сложиш хляба на масата, да се отделиш от родителите, да си финансово независим, да започнеш ти да се грижиш за тях ... това малко или много зависи от социалната среда и не е "длъжностна характеристика" на мъжко поведение. За момента това е което ми хрумва, темата си е обширна, може би трябва по-конкретно да се забие. Друг път обаче
_________________ グリフォン However, by that point you might be torn into pieces. 'til next time
 Erza Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Кога момчето се превръща в мъж?  Публикувано на: Вто Май 31, 2011 9:18 pm |
 |
Aspirin4o |
|
 |
Регистриран на: Чет Юли 05, 2007 9:28 am Мнения: 4552 Местоположение: Manchester, United Kingdom
|
Logrus написа: Според работата на разни професори по антропология, ритуали, митове и разни такива, по-старите общества са имали изградени процеси, които да помагат на хората в тези най-трудни и объркани моменти за тях. Според тях ритуалът като процес е ключов за човешкото възприемане на Света. Тоест имаш регламентиран ритуал, при които момчето се трансформира в мъж. Кембъл описва един такъв (най-пресният ми пример в главата) - мъжете от племето се обличат странно (тоест РАЗЛИЧНО от обичайното), взимат момчето, което е почнало да дава признаци на възмъжаване и го подлагат на бой, ебане и сръбска музика, докато не му уври главата. После го връщат в племето, дават му жена и хоп - готово. Имаме си мъж.
Накратко ставането на мъж е болезнен процес, винаги придружен със страдание. Ми той Campbell си го е казал, а той е знаел за какво говори  Подкрепям.

|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|