Дата и час: Сря Фев 12, 2025 9:04 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 17 от 21 [ 315 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Shiki (лято 2010)
МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 1:17 pm 
Аватар

Виж ся, posteriori, ще е глупаво да кажа, че не си прав. За много неща съм съгласен с тебе.
Естествено, никой не очаква хоратасамо да стоят и да гледат как ги унищожават един по един, просто това противоречи с инстинкта за оцеляване на всяко живо същество на планетата. И да, и за мен Сейшин е що-годе безгръбначен страхливец, в сцената в която за последно се видяха с доктора преди войната, когато му каза "Няма да убивам", простооо.....
Ще използвам пример. Да речем че не става въпрос за вампири, а за глутница вълци. Изключително глупаво е, когато тази глутница напада твои познати и близки, а ти седиш и скимтиш как не ти давало сърце да ги убиеш при дадена възможност. Но, какво става когато хората решат да се отърват от гореспоменатите вълци? Започват да им залагат капани, да ги отстрелват и т.н. Обаче, в един момент яростта им започва да излиза извън контрол, започват, започват да убиват и малките вълчета, които нищо не са направили, а може и да посегнат на други животински видове, щото, видиш ли, и те технически биха могли един ден да им скочат. И така, докато накрая мсичко не стане кръв.
Не знам доколко ми беше удачен примера и дали имаше нужда въобще от него, ама накратко какво искам да кажа: Това, че си в правото си да се защитаваш и че някои наистина си го заслужават (Мегуми, например), не означава, че имаш право да убиваш който и да е (и хора и не-хора) за щяло и нещяло (хипнотизираните селяни и семейството на Сейшин). Селяните, за мен лично, в тези моменти официално се отказаха от човешката в тях и деградираха в жадни за кръв зверове (ирония, нали) и всъщност се превърнаха в нещо, което напълно си заслужаваше да бъде екстерминирано. Пак, не казвам, че шикитата ЧАК толкова заслужавха да живеят, но каквито и да са, те си остават вид, който се бори за оцеляването си. А това, че хората са храната... Еми, по тоя път на логика скоро време трябва да очакваме кравите, прасетата и всички други животни да тръгнат срещу нас с цел да ни избият, защото те са нашата храна (а и не само) и ние убиваме тях, за да оцелеем ние.
Доста парадоксално бих казал. :?

п.п. Май не беше толкова кратко, а? :lol:

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 2:25 pm 
Аватар

trigun написа:
, започват да убиват и малките вълчета, които нищо не са направили.

Обаче всички шикита бяха замесени. Нямаше такива "малки, невинни вълчета", за които говориш.
Колкото до хората, както в предишните ми постове, ще повторя, че според мен постъпиха крайно инфантилно, но с право! Нямаха друг избор.
Бих искал някой на страната на шикитата, като транасер4е, да ми отговори на следните въпроси:
Защо според вас хората постъпиха грешно?
А как трябваше да постъпят?
Как оправдавате дейсвията на шикитата? (най-вероятно, с това че нямали избор, трябвало да убиват, за да живеят и т.н)
И как бихте постъпили ако бяхте на мястото на хората?

Твърдо подкрепям действието на хората, с което и постъпките на Озаки, и продължавам да ненавиждам решението на Сейшин.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 2:31 pm 
Аватар

Той примера не беше много удачен. Под вълчета може би имах предвид хипнотизираните и такива като семействата на Сейшин, ама то освен мен никой не може да разбере. :lol: Пък и като цяло примера ми не беше за съвссем буквално интерпретиране, ставаше въпрос за ситуацията като цяло. :)

EDIT: Вече казах какво не ми хареса в действията на хората, а какво можеха да направят? Ами като за начало, да не убиват себеподобните си. А Сейшин все още си остава страхливец. :lol:

Последна промяна trigun на Пет Яну 07, 2011 2:37 pm, променена общо 1 път

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 2:37 pm 
Аватар

trigun, разбирам какво искаш да кажеш, но и ти подхождаш погрешно.
Да, съгласен съм, че хората стигнаха до крайности, някои деградираха (което беше неизбежно), но това само по себе си не оправдава нито действията, нито самото съществуване на шики. Това е следствие, а не оправдание. Там е тънката разлика.
За прасетата и кравите по-добре да не коментирам, че темата ще стане мазало.

Последна промяна posteriori на Пет Яну 07, 2011 2:39 pm, променена общо 1 път

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 2:39 pm 
Аватар

Прав си, прав си, тука вече не мога да споря с тебе. :)

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 3:41 pm 
Аватар

Като все още нагледал анимето и не четящ нечий друг пост освен на posteriori, да се обадя за малко...

1. От достоверен източник знам, че яко е плагиатствало от романа "Дракула", като е ояпоно-отаку-оаниме-зачило, с други думи главно омекотило доста неща, но все пак бивало xD
2. Не знам до колко примера ми ще да е точен за анимето, нито пък каква теза поддържам за анимето, но все пак да кажа... В първата версия за историйката за Прометей то той е бил изобразен, като бунтовник от гледна точка на боговете, едва ли не като палав ученик правещ номера на учителите си... В следствие обаче Есхил обърнал образ му героичен... Станал човеколюбец, борец за правда и прочие... А т'ва са пълни глупости, защото един виш вит, като гръцките богове не биха имали абсолютна никаква причина да дават на едни най-обикновени животни просто приличащи външно на тях, каквито сме били, каквото и да е знание, умения и сила. Просто е, какво печели един биологичен вид от това да си създаде потенциален враг и унищожител. Все едно ние хората да почнем да обучаваме прасетата, нормално е след даден период от време да решат да се опитат да ни изтребят и да станат доминантен вид благодарение на придобитите им способности, преобразувани инстинкти и начина по които биха почнали да гледат на нас... Т'ва ме подсеща... Защо в филма "Кучета и котки" вместо да се избиват взаимно не избият първо нас? Oфф, както и да е :lol:

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 4:04 pm 
Аватар

Местоположение: In Eren's basement, watching Isayama write his manga from a distance.
posteriori написа:
Лично аз не съм съгласен с нито един от доводите ти.
Самото съществуване на "шики" не е природен феномен - те са ирационално съществуване и не понадлежат на каквито и да е природни закони. Имали чуства и емоции? Че те са просто трупове, мъртви, които по същите тези закони, по които ние хората живеем, би трябвало да си останат такива. Казват, че нямат избор и трябва да убиват - това не е вярно. И Ритсуко и Натсуно са абсолютния пример за несъстоятелността на това твърдение. Истината е, че повечето шикита убиваха или за удоволствие (като Мегуми), или от слабохарактерност (Тоуро), или от чист егоизъм (бащата на Каори и Акира).

Тя Мегуми си беше к*чка и приживе, така че само това й оставаше, за да убива. Както и с Тоуро и бащата на Каори и Акира - такъв си им е характера. Тези, които не искат да умират отново ще трябва да убиват. Ри-чан и Нацу направиха своя избор. Но не всички са като тях двамата. Може и да са мъртви, но са и живи. Не може да отречеш всичките емоции и индивидуалност, която имаха. Какво като кръвта ги държи живи? Какво от това като са трупове? Те са същества функциониращи по съвсем различен начин. Тошио си беше напълно прав, но и да не беше показал записа с експеримента, можеше да изчака преди да го проведе и да доведе няколко човека, за да се убедят. Не е било невъзможно. Аз ако бях в подобна ситуация не бих тръгнала да избивам. Нямам желанието да го направя, пък камо ли да се наложи да убия човек, който ми е бил близък.

Така ще отговоря на въпросите на Саюки

1. Защо според вас хората постъпиха грешно?
Не постъпиха грешно. В право са да се защитят. Говоря само за отвратителното представяне на хората към края. Избиха невинни. Нямаха причина. От страх ли от какво? Че те бяха избили всичките шикита (с изключение сигурно на някакъв малък брой). Написах на другата страница как можеха да постъпят, но те ги убиха. Дори Озаки беше шокиран от действията на Оокава, когато смаза Мацу.
2. А как трябваше да постъпят? По същия начин, но да не се поддават на тези си импулси до краен предел. Същества с разум сме, нали? Те действаха инфантилно, както ти каза, но да не би да бяха неспособни поне за секунда да се замислят, че хората в храма наистина не знаят къде е Сейшин? Озаки го каза "ако ги убием е убийство", когато говореше за хората, които биват ухапани и контролирани, но на никой не му дремеше вече едва ли не.
3. Как оправдавате дейсвията на шикитата? Това, което оправдава и нас в действията ни.

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 4:41 pm 
Аватар

Първо, не бих казал, че Мегуми е кучка. Не я оправдавам, но още от самото начало тя бе просто едно заблудено и глупаво момиче, манипулирана върху собсвените й нереалистични мечти. И аз съм израстнал в град, който ненавиждам, така че я разбирам и дори в началото й съчуствах до известна степен.
Относно шики.
Цитат:
Може и да са мъртви, но са и живи.

Не, не може. Те такова животно нема.
И да, мога да им отрека всичките емоции и индивидуалност. Защото те са малко като портретите в Хогуортс (ако някой е чел или гледал ХП) - просто подобие на своите живи първообрази. И пак казвам, тяхната същност не им дава оправдание за постъпките им. И се видя как обикновената и скромна Ритсуко беше в пъти по-силен персонаж от Сунако (при това не само като характер).
И казваш, че не можеш да убиваш някой, който веднъж е бил твой приятел. Окей, добре, никой и не те кара насила, в анимето това се вършеше от ограничена група доброволци, но това, че ти не желаеш, не означава, че само по себе си е неправилно като решение. :wink:

djhot написа:

1. От достоверен източник знам, че яко е плагиатствало от романа "Дракула", като е ояпоно-отаку-оаниме-зачило, с други думи главно омекотило доста неща, но все пак бивало xD

Източника ти е изключително недостоверен. :lol: единствената връзка с Дракула са няколко чисто технически аспекта от типа на непоносимост към светлина, пиене на кръв, умиране от кол в сърцето и т.н. Нищо повече. Истинското плагиатство е от романа Сейлъмс Лот на чичко ти Стивън Кинг. :wink:

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 4:46 pm 
Аватар

С целият разум даден ни отгоре,осъзнаем ли че сме в опасност и то такава,ставаме животни.Убийството в храма изобщо не е прекалена мярка,та повечето от хората нямаше за какво/кого да живеят.Никой нямаше да ги съди или сочи с пръст след това.Те ще станат герои.Смачкаха физиономията на мастията,какво пък толкоз,дисекцията за мен беше по-нехуманна(беше му съпруга и тн.)

Шикитата си получиха заслуженото,както исках и да стане.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 5:01 pm 
Аватар

Местоположение: In Eren's basement, watching Isayama write his manga from a distance.
Posteriori, беше казал, че шикитата се мислят за велики и са горди, но хората сме същите. Мислим се за най-великите на тая планета. Нао нямала право да се разпорежда с живота на семейството си? А хората имат ли право да се разпореждат с живота на невинни хора? Не, а някои оправдавате отвратителната постъпка на Оокава при храма. Както и човека, който рани Сейшин, само защото беше решил друго. Има ли право да го убие, въпреки че е предател? Не. Кой е той, че да решава кой да умре или не? Всичко започна с идеята да се върнат труповете в гробовете им, а се стигна до избиване и на невинни. Хората в тези моменти прекосиха границата на допустимото. Амебата и растенията функционират различно от хората, но са живи, нали?

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 5:08 pm 
Аватар

posteriori, в такъв случай трябва да се накарам на източника си :lol: Няма да го приеме лесно... Въпреки че ми разправяше за някакви сюжетн подобия, но знам ли аз... Нито съм чел Дракула, нито съм гледал Шики, просто си говоря...

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 6:05 pm 
Аватар

trancer4e4life написа:
Мислим се за най-великите на тая планета.

А не сме ли? Хората са на върха на еволюционната верига (според някои) или създадени по божий образ и подобие (според други).
Отново казвам, някои хора прекалиха, да, но само заради тези няколко, трябва ли да окачествим всички хора като "отвратителни" или от сорта? Да, хората са несъвършени, правят грешки, вършат злини и съответно си получават заслуженото по един или по друг начин. Така е устроен света. Но да кажеш, че заради няколко невинни жертви всички хора са виновни, че са чудовища... е нелепо.
Колкото до амебата и растенията, те може и да са живи, но и аз понякога тъпча тревата и не ми е особено гузно от този факт...
Накрая ще се самоцитирам, за да приключиме този "спор":
Цитат:
Да, съгласен съм, че хората стигнаха до крайности, някои деградираха (което беше неизбежно), но това само по себе си не оправдава нито действията, нито самото съществуване на шики. Това е следствие, а не оправдание. Там е тънката разлика.

П.П. djhot, съветвам те да прочетеш първо Дракула, а после и да изгледаш Шики. Заслужава си повече отколкото да разчиташ на нечии мнения. :wink:

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 6:11 pm 
Аватар

Егати забавлението да се разпъват дървени философии :roll:
джхот, като не си го гледал, тогава за къв се обясняваш :doh:

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 6:20 pm 
Аватар

Ти си тъпчи тревата и т.н., в природата няма неща от рода на "никой няма право да отнема живот". Живота на тази планета не се ограничава само да същества функциониращи като хората, котките, кучетата, конете и други. Затова дадох и този пример. Шикитата може и да са различни, но не е като да са неудошевени предмети. Правя евала на няколкото хора, които не искаха да участват, защото почти всичите, които тръгнаха на война, станаха същите като шикитата, които убиват. И щом така е устроен света, то и шикитата ги правят тея ргешки, злини като хората. И двата са отвратителни, че убиват, но и прави да убиват, за да оцелеят. Доколкото знам Масао май не се и приспособи към убиването, а други му даваха храната. Мегуми го каза, един вид, че трябва се научи. Бебето Масао :lol:. Не знам доколко ще ми трае обективността :lol:.

МнениеПубликувано на: Пет Яну 07, 2011 6:33 pm 
Аватар

trancer4e4life, това твойто е точно начина на мислене на Сейшин. Не се обиждай, но когато ножа опря до кокала, той прати цялата си идеология и пацифизъм по дяволите, като се видя що за стока е. Така че, извинявай, че не мога да погледна особено сериозно на аргументите ти. :wink:
А аз отивам да си тъпча тревата... :lol:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 17 от 21 [ 315 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]