|
Дата и час: Сря Фев 12, 2025 7:02 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
|
Заглавие: Re: Shiki (лято 2010) ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Нед Яну 02, 2011 11:05 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=37639_1492892239.jpg) |
trancer4e4life |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
Регистриран на: Пон Ное 02, 2009 7:20 pm Мнения: 1093 Местоположение: In Eren's basement, watching Isayama write his manga from a distance.
|
Sayuki написа: Чудя му се на акъла на Мурой-сан, да загърби селото си в такъв момент, в който той трябва да е опора за него. Той и без туй си беше странник, но както и да е. Виж историята, която разказва на Сунако за малкия и големия брат и ще разбереш ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif) . Оф-топик: На мен пък на моменти ми идваше на ум песента Fly on the Windscreen на Depeche Mode. "Death is everywhere..." зловещо начало и подходящо ![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif) . Да вземе някой да направи амв с тази песен ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) .
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Shiki (лято 2010) ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Яну 03, 2011 12:14 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=8009_1281383381.gif) |
Ryoka__ |
|
![](./images/ranks/rank8.gif) |
|
Съгласен, че Мегуми не трябваше да умира толкова брутално :[ Е, всички получиха наказание все пак... Освен най-голямата виновничка (Мурои-сан е боклук) Биха го, стреляха го, пиха му кръвта - той се шикинизира за отрицателно време. well, w/e
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Shiki (лято 2010) ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Яну 04, 2011 11:36 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=22466.jpg) |
Elayne_S |
|
![](./images/ranks/rank2.gif) |
Регистриран на: Нед Мар 02, 2008 3:23 pm Мнения: 169 Местоположение: Тар Валон
|
Доволно, доволно аниме! Приятно изненадана съм , радвам се, че не го оплескаха като Хигурашито. Артът ми хареса -косите, очите. Евала на лекаря, на всички, че се обединиха така накрая, нямаше как иначе освен с толкова жестоки мерки да се справят с шикитата. Жалко, че и малката не я довърши накрая, ама нали трябва да е отворен краят. Muroi си ми остана малко неразбран персонаж, изнерви ме как накрая за такова отрицателно време се възроди, нямаше никаква логика в това.
_________________ Smile, tomorrow will be even worse
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Shiki (лято 2010) ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Сря Яну 05, 2011 10:31 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=12426_1365276874.jpg) |
bloodhunterr |
|
Регистриран на: Нед Юни 24, 2007 9:43 am Мнения: 1419 Местоположение: None of your fuc*ing business
|
Цитат: Приятно изненадана съм , радвам се, че не го оплескаха като Хигурашито Uber fag на тема Higurashi съм,но ще кажа само че втори сезон завърши добре историята + 5 епа фенсървис за трети.По-добре не можеше да стане... Ще ни глезят и със спешъли в Шики,дано да са добри...Да не дават платонически или какъвто и да било фък между Мурой и Сунако.Няма да понеса и the drag show:Takumi/Natsuno.MoAr дисекции онегай!
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Shiki (лято 2010) ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Чет Яну 06, 2011 8:34 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=37639_1492892239.jpg) |
trancer4e4life |
|
Регистриран на: Пон Ное 02, 2009 7:20 pm Мнения: 1093 Местоположение: In Eren's basement, watching Isayama write his manga from a distance.
|
Не е тук мястото, ама изчетох излезналия чаптър и мога да кажа само, че Оокава наистина си заслужаваше да пукне накрая ![:icecream: :icecream:](./images/smilies/ice_cream.gif) . Пълен изтрещляк. Ще ми говори за Ацуши, че бил такъв, бил онакъв. Ми то при родител като теб, Оокава, как детето ти няма да изперхоляса и да тръгне по лошия път. Ама си и ти. Говориш ми за правила? Какви правила, ве? Морал, етика, традиции, религии. Всичко измислено от хората (ще ме извините вярващи, аз съм атеистка, така че нека поне за момент приемем, че религиите са измислица). Природата такава каквато ни е направила е била тук още преди ние да се пръкнем и да ги измислим тея неща. Природата е дала 'закони'. Виж животните и става ясно. Наричаш шикитата убийци? Но не виждаш ти какъв си. Селяните избиха своите съселяни така лесно. Първоначално имаше колебание, но по-късно беше "айде да ги изтребим". Страх? Хаха, това не е от страх, това е от жажда за отмъщение, при положение, че Оокава и компания убиваха през деня, когато шикитата спят. Шикитата не съжаляват ни най-малко за това, което правят? Няколко епизода показват точно обратното. Докато стареца уби невинен човек (Мацу май му бе името) без капка съжаление! Били предатели? Някои са си решили, имат я тази свобода (Сейширо, Сейшин). Какво могат те да направят като Озаки и ко. избиха почти всичките! И като не сте сигурни дали онзи крие еди кой си, завържете го, отведето го при Озаки, наблюдавайте го и като всичко свърши го освободете. Но не. Хората така се нахъсаха, че нямам думи. Шикитата убиват, за да се хранят, който не иска да умира (но Киришики не позволяват и при тях таз свобода възкръсналите да решават дали искат да умрат или не). Искат да се размножат като всеки вид на тая планета, искат да имат място, където спокойно да живуркат. Разбиха много семйства, но и хората го правят. И да се бяха представили на жителите като вампири, селяните щяха да ги прогонят избивайки ги. Сунако е живяла доста, та знае как хората реагират в такива моменти. Война за оцеляване. Убиването на същество със съзнание е грях, според някои, но и хората накрая избиха такива създания, да не говорим, че това са хората, с които са яли, пили и веселили. Доктора измисли един начин да се справят - да ги убият. И какво, изчака подходящия момент, докато хората умират и се превръщат в шикита? Това вече не е в името да защити селото, а чисто желание за отмъщение. Можеше да им покаже експеримента на някои и така по-бързо да вземат мерки (да се заключват, да не канят никого, но и това доктора не направи). Обективно погледнато, такова каквото е според природата, която ни е създала, ние не сме нищо повече от същите животни, които населяват земята. Разликата е, че имаме разум (даже някои и това го нямат). Много по-лесно се поддаваме на инстинктите, които са ни вродени, отколкото на разума. И някои ще попита, "ми тогава това оправдава хората, които убиха невинни". Е, да, но оправдава дейстявията и на шикитата. И двата вида са прави в действията си, но хората ги показаха в отвратителна светлина. Ясно е - за шикитата съм. Един пример: 5-6 вълка нападат хора, хората се групират и решават да изтребят всеки един вълк, защото са заплаха за хората. Но и вълците имат правото да се защитават. Като видят човек и разберат на какво е способен, нормално е по-натам подсъзнателно да се пази от нас и дори и да ни напада. За Сейшин. Става ми смешно като хората го наричат страхливец. Той не е. Той просто не иска да става като Тошето (и слава богу). Знаеше какво ще последва, ако доктора предупреди хората. Той просто не иска да бъде част от това. Не иска да убива. Друго ключово нещо е в еп. 15."Where there is an intent to kill, there is always a reason." и "But i didn't have the intent to kill. I don't want to kill anyone. I really had no reason". Но вече като се сприятели със Сунако и се стигна до действията в 21-ви еп. вече нещата са различни. Вече има причина да убие. Историята за двамата братя е историята на живота му. Малкия брат=Сейшин, който познаваме, големия брат=другата личност в него (не, не ментално болен). Мразил е дългът, който му бил натякван. Мразел е това, че е трябвало да бъде всичко, което не е - да се грижи за селяните, да служи в храма, както традицията повелява. Пак в един епизод беше казал, че селяните очакват много от доктора и от храма. Един вид не можеш да живееш свободно, заради очакванията на хората около теб. И ако се освободиш... кой знае какво щеше да стане и как щяха да реагират селяните. Присъедини се към шикитата, защото те са "забравени от бог". Тоест, те са свободни, а Сейшин винаги е играл ролята на добрия свещеник. Не казвам, че е зъл, но и добър да си, ако не искаш да правиш нещо, а ти го натякват, ти... си в окови. Сигурно романа е по-детайлен откъм мислите и действията на героите, така че само това мога да коментирам. Шикитата са свободни, той стана един от тях и вече човешките творения (морал и т.н.) нямат тежест, защото той вече не е човек, а съвсем ново създание. Може пак нещо да напиша някой ден. Надрасках всичко набързо, нямам време да формулирам всичко по-детайлно и добре формолирано ![:drop:](./images/smilies/drop.gif) .
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: Re: Shiki (лято 2010) ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Яну 07, 2011 12:34 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=38361_1279880800.jpg) |
posteriori |
|
![](./images/ranks/rank7.gif) |
|
trancer4e4life, много провокативен коментар, но с много преиначени и изкривени изводи. Забелязвам, че акцентираш главно върху три въпроса: -вината на хората -погрешните решения на Тошио -решението на Сейшин
Лично аз не съм съгласен с нито един от доводите ти. Самото съществуване на "шики" не е природен феномен - те са ирационално съществуване и не понадлежат на каквито и да е природни закони. Имали чуства и емоции? Че те са просто трупове, мъртви, които по същите тези закони, по които ние хората живеем, би трябвало да си останат такива. Казват, че нямат избор и трябва да убиват - това не е вярно. И Ритсуко и Натсуно са абсолютния пример за несъстоятелността на това твърдение. Истината е, че повечето шикита убиваха или за удоволствие (като Мегуми), или от слабохарактерност (Тоуро), или от чист егоизъм (бащата на Каори и Акира). По отношение на последните, имаше цял епизод за Нао, която сама признава как избива цялото си семейство, за да бъдат те като нея. На какво основание има право тя да се разпорежда с живота на хората? Да взима решението вместо тях? В резултат, никой от тях не се превръща в шики и тя остава безнадеждно сама. "Изпитвате ли съжаление към мен?" Лично аз не. Постъпката и е чудовищна, подтикната единствено от егоизъм. При това положение, къде точно е вината на хората? Че искат да живеят мирно, както до сега, със собствените си несъвършенства? Как точно бихте реагирали вие в подобна ситуация? Ще си седите ли мирно в очакване на смъртта, само защото някакво същество, наподобяващо човек е решило, че няма друг избор и трябва да ви убие, за да съществува или все пак ще се борите за живота си? Жестокост? Шикитата си го заслужиха след арогантното поведение стил "ние сме по-велики от вас, а вие сте просто прасета за храна". И мирното решение не е възможно, точно поради това отношение. Или сигурно те биха се съгласили да ги регистрират поименно и да им заделят дарена кръв? Някой друг път. Сред отрицателните им качества се среща и едно, наречено "гордост". Така че, решението на доктора е правилно. Той трябваше да се бори с цялото натрупано неверие, независимо от доводите. Филма нямаше да помогне. Щяха просто да го обвинят във фалшифициране и убийство на съпругата си. Остава единствено да намери начин да "отприщи" изведнъж цялото това неверие, задействайки го в иснстинкт за самосъхранение. И той го направи. Евалата, за което. Да, хората стигнаха до крайности, до ръба на допустимото, но когато си притиснат в ъгъла, какво друго ти отава? Да клекнеш мирно и кротко и да ги милваш с перце? А от всички изброени, били те хора или шики, Сейшин е най-лошият. Абсолютният лицемер, който въпреки своето "аз не мога да убивам" и "Тошио, аз не съм като теб", сам се превърна в убиец. И не за друго, не поради симпатия към "тежката" участ на шики, ами от омраза към собствения си живот и това, което е. Струва ми се, и че цялата тази съпричасност към шики е просто проява на някакво странно емоционално съжаление, без адекватна база, на която да се каже ""да, те имат право". Поне не и от човешка гледна точка.
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|