|
Дата и час: Пет Яну 31, 2025 11:16 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: ~ Seikimatsu Occult Gakuin (Лято 2010) ~ Публикувано на: Пон Сеп 27, 2010 11:02 pm |
|
djhot |
|
|
Регистриран на: Вто Май 01, 2007 9:23 pm Мнения: 2515 Местоположение: Едо
|
Обещах да пиша, така че ето ме, пиша... Дори Йоши(bloodsong) ми каза, че съм имал навика казвам разни очевидни неща, сякаш са нещо велико. Само дето не е точно така. Наблягам на тези очевидни неща толкова много, точно защото са очевидни, но въпреки че хората ги забелязват не им обръщат внимание. Та ето някои от очевидните неща и още нещо... Първо нека започнем с ключовите дати в анимето. 2012 - както предполагам всички знаем, това е новия "голям" край на света. Календара на майте, Нострадамус го бил предсказал и какво ли още не... В анимето изглежда, като някаква комбинация между "Войната на световете" и "Терминатор". Нека се върнем назад през 1999-та година или за да сме по-точни 20-21 Юли. Голяма част от форума едва ли си спомня, заради възрастта си по онова време, но това беше предишния "голям" край на света, около който се вдигна доста шум. Предсказанието на Нострадамус в анимето не е измислено просто там, а предсказанието използвало се и при нас (е може да се види в различни варианти дори и при нас, но винаги се въртят около едно и също). Както всички виждаме, че края на света не дойде. Някои хора обаче са си сътворили теория, в която включват вероятно най-известния автор в света (J.K. Rolling не заслужава такова призвание) Стиван Кинг. Не съм разучвал честно казано дали поне инцидента е реален, но все пак... На 19-ти Юли Кинг бива блъснат, но оцелява. Знаем какви са му творбите и има защо да го смятат за "великия цар на ужаса" или както беше там... По онова време Кинг работил по книга от поредицата "Тъмната кула". Според някои хора това представлявало отражение на събитията в друг свят, като с завършването на книгата доброто щяло да бие злото или нещо от този род беше... Хора от този свят обаче се опитали да убият Кинг, но друг герой от книтата му го спасява и той не умира. Ако ако умре, като важен човек за двата свята би се разпаднало равновесието във вселената и света ще свърши. Но той довършва книгата си успешно и спасява света, без никой да знае за това освен лунатиците в някоя секта Както и да е... Защо пиша за това ли? Реално в книгата му, както и в много други негови, били използвани по един или друг начин неща от книги, поезия, филми и песни... Ето дори един лист, който изрових от wiki-то: Какво се опитвам да кажа ли? Аз лично не съм чел "Тъмната кула", но предполагам че "Окултната Академия" е нещо, като нея. Реално преди да почне анимето го очаквах да е по-сериозно, с други думи по-мрачно, по-ужасяващо и по-психологично, каквато навярно и "Тъмната кулата". Още малък гледам филми, особено филмите на ужасите давани в късните часове, които съм гледал заедно с майка си. Затова бих и предпочел по-сериозна история, чрез която можеха да получат същия ефект, та и може би къде-къде по-добър. Реално на "Окултната Академия" дадох оценка 8/10, така че спокойно не съм някакъв фенбой. Лесно забравям имена и подобни неща (така да го кажем), така че не мога да дам лесно точни примери, но има много неща, който са ми изглеждали повече от познати и виждани в анимето, било то и попремине някак (говоря за игрални филми). Междувременно са слагали неща и от "аниме културата". Стереотипни видове герои, случки и разни други работи. Видяхме дори и битка между две "magic shoujo" едва ли не. Но тук има и един ключов момент. За разлика от местата където сме виждали вече тези стериотипи, тук не се разправяме смалдки сладки момиченца, нито пък гей бишита. Всъщност ни пробутват всякакви неща определяни от много време насам, като абсурдни и глупави с всъщност зрели герои. Да, точно така. На пръв поглед не изглежда нищо необичайно, но ако човек се загледа малко повече нещата започват да изглеждат не на място и някак изкривени. Естествено (подобно на "Тъмната кула" предполагам), анимето си има самото то някаква изградена основа за история и път, по който тя да върви, като междувременно ни засипва с всякакви подобни неща. Да не говорим, че само по себе си предава и една доста интересна атмосфера, която ми е честно казано ми е някак трудно да опиша. Точно това и ми харесва най-много, как вървейки си по своя път ни заспива с всякакви стереотипи и въпреки това правиш нещо интересно и смислено. Въпреки това дори и аз смятам, че на места прекалиха с несериозността сериозност. Точно така! Както беше казано по-горе аз съм задник! Като такъв, само ще сипя известно количество бензин в огъня и ще ви оставя сами да разберете защо гори. Казах ви някои неща, огледайте историята, героите, случките, всичко, та дори имената на епизодите. Забелязахте как имената на героите бяха все с главни букви, нали? Всъщност всяко от тях значи нещо: Бумей - знание, яснота, цивилизация, култура; Мая - илюзия; (ка)Миказе - божествен вятър; Козуе - treetop(използвайте по-добре гугъл за това); Ами - мрежа, приятел; Акари - светлина. Впрочем щях да му дам до 12-ти 7/10, но края ме накара да вдигна с още една единица. Изглеждаше някак супер стереотипен, защо тогава съм му дори качил оценката ли? Първо, побиха ме тръпки, беше супер готино. Второ, "Това, което не можеш да видиш, е важното" или там както беше... С други думи, може би дори този край, ако го събереш с всичко останало можеш да намериш нещо отвъд това, което уж казва и показва. П.С. Е, винаги може да се окаже, че съм дори по-голям идиот от колкото самия аз смятам, че съм. Дали е за добро или лошо, не знам, но поне е забавно... От друга стана винаги може да ми кажете "Идиот!", да изхъмкате и да ми обърнете гръб с презрение. П.С.2 Абе честно казано ме гвожди дали да не вдигна оценката на 9 Е до 10 няма да стигне със сигурност.
Последна промяна djhot на Пон Сеп 27, 2010 11:45 pm, променена общо 1 път
|
|
|
|
Заглавие: Re: ~ Seikimatsu Occult Gakuin (Лято 2010) ~ Публикувано на: Вто Сеп 28, 2010 2:19 pm |
|
Sayuki |
|
|
|
Какво може да се напише след изчерпателния пост на djhot?! Обаче, за разлика от него без да се церемоня мога да вдигна оценката с 1,5/2.... Лично, според мен, анимето е за околко 7.5/8, но аз ще му дам 10.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: ~ Seikimatsu Occult Gakuin (Лято 2010) ~ Публикувано на: Вто Сеп 28, 2010 10:55 pm |
|
Kudrokoska |
|
|
Регистриран на: Съб Дек 23, 2006 4:06 pm Мнения: 3358 Местоположение: София
|
Не разбрах как по дяволите се пребиват извънземни с една лъжица, ама карай.. Поне спокойно мога да приема, че големия Бунмей умря, въпреки че го има варианта и да е отишъл в измерението на извънземните и да им е станал крал, заплашвайки ги с лъжицата Краят обаче ме очуди, защо бяха в къщата на Фумиаки (нали пишеше Учида на табелката отпред) и какво бяха направили.. майка му беше умряла, бащата на Мая го беше осиновил - имаше само три чинии на масата? о.о Иначе за цялото аниме, ами не знам, не ме очарова, очаквах нещо по различно.. ако трябваше сега да почна да го гледам, нямаше да го направя :/
|
|
|
|
Заглавие: Re: ~ Seikimatsu Occult Gakuin (Лято 2010) ~ Публикувано на: Вто Сеп 28, 2010 11:02 pm |
|
Ryoka__ |
|
|
|
Реално след доброто начало и посредствените епизоди с почти минимална връзка към главната нишка на историята, вече си имах едно на ум, че това ще е поредното заглавие с потенциал, който е пратен в дън земя с течение на времето. Но след тея последни три епизода, страхотния край и асоциациите със Ст. Кинг и историята на "КРАЯ НА СВЕТЪТ", представени ни от djhot-a, съм с коренно различно мнение. Kaто цяло ще запомня "Академията" (като се има предвид, че напоследък мн. други анимета, които съм изгледал потъват в дебрите на мозъка ми и спомена за тях е нещо от рода на 'Ауе, ставаше'). Не само с гаврата с всеки друг жанр, който се сетиш, ами и с djhot написа: "Това, което не можеш да видиш, е важното" Добре го каза, ама и аз добре го цитирах! Купичина простотии изписах аз, но му се накефих! Честно! Щом мисля да го гледам отново О, да! И мене побиха тръпките накрая.
|
|
|
Заглавие: Re: ~ Seikimatsu Occult Gakuin (Лято 2010) ~ Публикувано на: Сря Сеп 29, 2010 12:26 am |
|
bloodsongg |
|
|
Регистриран на: Сря Окт 24, 2007 3:02 am Мнения: 1981 Местоположение: In the long episode
|
Едно от най-добрите анимета за годината определено. Не знам как хората ще продължават да се абстрахират от понижаването на стандартите си и да заявяват, че "еди кое си" аниме било за 10/10, като дори и в жанра си не е стигнало тази оценка. Както и да е. Много красив край и след като изгледах последните два епизода + нещата които спомена djhot се уверих, че тук се крие нещо по дълбоко и интересно от типичните ти "сплоужъни и psycho сили". Имаше си добрите комедийни моменти, както и някои неловки реакций/ситуаций, но определено искаха да изразят повече неща в анимето от рода на djhot написа: "Това, което не можеш да видиш, е важното" и за спомените на човек пътувал през времевата права, нещо което никой може би няма да запомни и ще остане заключено само в съзнанието на Мая заедно с чувствата й към Бунмей. Намирам такъв сетинг иключително красиво илюстриран, понеже поставят героите си в границите на невъзможното, но все пак успяват да се справят, ако си стъпят на краката и си живеят живота както те смятат за правилно (нещо което е белег на Бунмей още от малък) което междудругото е и едно от тези малки, но все пак важни елементи в живота ни. Изключително красиво аниме за 2010-та. 8/10.
Последна промяна bloodsongg на Пет Окт 01, 2010 7:20 pm, променена общо 2 пъти
|
|
|
Заглавие: Re: ~ Seikimatsu Occult Gakuin (Лято 2010) ~ Публикувано на: Сря Сеп 29, 2010 11:00 am |
|
Thaumaturgist |
|
|
Регистриран на: Пет Сеп 29, 2006 3:53 pm Мнения: 7578 Местоположение: В разпадащата се аура на БДЖ
|
Изключително аниме беше. Смисълът му беше доста добър, а музиката бе напасната страхотно. Особено епизодът, в който се показаха спомените на Бунмей, когато майка му го удря, празното петно, инвазията. Всичко бе добре пипнато, но последният епизод бе наистина силната му част. Точно когато очакваха, че са успели да пренапишат историята, историята успя да се огъне и да се повтори, но само до момента на саможертвата. Изключително добър завършек, заслужена оценка 10/10
|
|
|
Заглавие: Re: ~ Seikimatsu Occult Gakuin (Лято 2010) ~ Публикувано на: Чет Сеп 30, 2010 3:34 pm |
|
B1nKaTa |
Anime Hunter |
Регистриран на: Сря Апр 07, 2010 2:06 pm Мнения: 3668 Местоположение: Велико Търново
|
изключително добро аниме, историята беше добре замислена с един два пропуска дет не се връзваха 9/10 от мен
|
|
|
Заглавие: Re: ~ Seikimatsu Occult Gakuin (Лято 2010) ~ Публикувано на: Пет Окт 01, 2010 8:00 am |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Таа... хм. Изгледах го това аниме най-сетне, сега разбирам темата "В търсене на Пътя" пусната по казуса му по-добре, но все паккк... бая високи оценки му давате. Аз бих казал 5, максимум 6/10, защото имам слабост към махоу-шоуджото и ме изкефи мазната хентай целувка на вещицата... ;0 Това аниме е 3 епизода. 1ви, 11ти и 13ти... Другите и с тях и без тях. Спокойно можеше да е една ОВА или филмче... тогава щеше да е и по-оправдан внезапния край. След първи епизод се бях настроил за някакъв хорор-аниме, дето ше ме е страх да го гледам нощно време, после обаче така се разпусна, че язък за старта. Честно казано, ако го бях следял на онгоинг сигурно щях да го дропна на 5-ти, 6-ти епзиод. Действието спря ;/ И то жестоко зацикли в това да ни вкара в ежедневието и да ни хареса то, вместо да си върви по историята. Яко скука беше до развръзката. Общо взето подозирах, че вещицата ще е ключа, щом толкова се привърза към нея нашия. Половината се оказа истина. И после беше ясно, че малкия Бунмей ше избяга от вкъщи и ще се натресе на големия. Колко удобно, че стана на покрива... Поне се радвам, че ни показаха първо, че той е доста мощен психокинетист още от малък, че да оправдае малко борбата срещу извънземните. Относно парадокса, той бе реално-интересното нещо в анимето, действително. В случая сме в свят, в който няма правила на мултивселената. Вселената е една единствена и движението във времето е възможно. Бунмей среща малкия, отваря вратата, всички измират, бащата сформира "резистънса", праща хора обратно, вещицата ги избива, пращат Бунмей, той предотвратява отварянето на вратата от вещицата, но свършва отваряйки я сам. Това е просто един силен момент в историята, който не може да бъде променен лесно. От шока, който сам си създава, губи спомени. Но това го осъзнава едва СЛЕД като е унищожил вещицата. Съответно преди това е имал повече спомени, въпреки, че машината не успя да ги извади. Унищожаването на вещицата е довело до леко - но все пак различно бъдеще. Всъщност в момента на осъзнаване той извади 1-2... как крещи на извънземното. И той не побеждава извънземните, а просто се разкарва от реалността, самоубива се, с което пространствената дупка се затваря, поради липсата на преинформация, която да претоварва вселената. Малкия Бунмей губи спомените си в момента на удара от извънземно и не помни вече за срещата със себе си, а големия е мъртъв. Съответно дупката се затваря. А големия Бунмей просто взе извънземните обратно през дупката, не толкова ги победи. И по този начин, с унищожения Нострадамус ключ, който да - аз все пак смятам, че е Вещицата, и с поправката на грешката си и разкарването си от вселената, Бунмей променя света. Тъй като вселената е една, той вече не е нужно да умира, някъде напред в бъдещето. Бъдещето се променя симултанно. В момента на излизане на хората от бункера, те вече са се променили и отишли по домовете си/там каквото са щели да правят по принцип. Но реалността - това е нашата персепция за света. За това бащата на Мая има период на ходене през бункера. В момента на излизане, той вече е на абсолютно променена реалност. В джоба му звъни нормален телефон. И му се обажда Мая, за която всичко това е вече преди 13 години... Та интересно и си се връзват нещата, но единствената дупка в сюжета е последната сцена с кърито с ориз --- трябваше да са клечки, а не лъжица ;0 Ма ае.. 6/10
|
|
|
|
Заглавие: Re: ~ Seikimatsu Occult Gakuin (Лято 2010) ~ Публикувано на: Пет Окт 01, 2010 1:30 pm |
|
djhot |
|
|
Регистриран на: Вто Май 01, 2007 9:23 pm Мнения: 2515 Местоположение: Едо
|
Имам само едно нещо да поспоря... Лъжица си е за кърито! Обратно в трети епизод, когато показват миналото му той пак го яде с лъжица. С други думи идеята му за пръчици идва от омразата му към лъжици, защото постоянно го карат да ги прегъва, и идеята за пръчици реално му идва, когато идват в Академията. С други думи, както си казаха в самото аниме, Мая снима Миказе и Бунмей заедно и за това показа хубаво бъдеще. С други думи, Миказе никога не е успява да унищожи света по какъвто и да е начин, винаги е било срещата им.
И впрочем SayanMk, като принципно мислещ човек (за разлика от тези дето почнаха да дават десетки след поста ми, като две седмици по-ранно говориха к'ъв боклук било) мини на задната страница и виж поста ми. В него намеквам, защо безсмислените единични епизоди не са толкова безсмислени. Но дори и аз, човек принципно обичащ да дава високо оценки, съм му дал 8, защото несериозната му сериозност му дойде в повече.
|
|
|
|
Заглавие: Re: ~ Seikimatsu Occult Gakuin (Лято 2010) ~ Публикувано на: Пет Окт 01, 2010 4:04 pm |
|
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
|
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
Ми четох последните 3 стр. преди да постна предното, ама нз за кой точно пост говориш ^^" За мен епизодите си остават филъри. С тия епизоди аз щях да го дропна. Принципно да- те развиват атмосферата, създават леката интрижка, в която си мислиш, че лошата е зам.директорката(но още като се опита на съммонне директора вече ми се отвея тая интрижка), един вид са предверието на злото, но в крайна сметка кажи ми честно не се ли пита от как разбра за телефона, защо подяволите тия двамцата не се снимат САМИ с телефоните си ??? =D Това би било поне моята първа и очевадна реакция... да изключиш всичко близко и мило за теб... Ако тия епизоди бяха сериозни, ужаси, каквито очаквах, а не " несериозно сериозни", тогава ок.. но те бяха пародично-сериозни и абсолютно несвързани... Колкото до спора. Не мисля така. Принципно е с лъжица, да, но той намразва лъжицата, както показват в 13ти епизод. 3ти е от явно по-далечното му минало, когато майка му не го използвала за златна кесия. Преди самата академия е спомена, в даден ресторант. Тоест той ги намразва преди 21ви Юли и би следвало дори след това да ги намрази още повече даже. Следователно трябваше на финалната сцена да има клечки, за да не му връщат спомена за това как е бил използван. Мая ги снима и двамата, да. И това бе единственият начин да се види мирно бъдеще бтв!! Миказе Е унищожавала света. За съжаление, ако я бе снимал само нея НЯМАШЕ да се покаже мирно бъдеще, защото Бунмей щеше да е все още жив в тази реалност. Ако се беше снимал само Бунмей пак нямаше да е мирно бъдеще. Реално ключът е от 2 части. Те счупват основната, когато победиха Миказе. Така апокалипса не идва, но остава риска от пренатоварване на измерението, докато Бунмей е още там. След като и той се разкарва, знаем резултата, а малкия Бунмей най-вероятно си продължава живота с майка си, поне известно време след това, след което се отделя и заживява с кака си Мая... Не е било винаги срещата им, защото първия път, в който са минали по тази линия, е нямало пратен обратно човек. Бунмей си изживява линията с майка си в ужас и паника, подтиска силите си, за да го оставят намира и живее в мизерия. Този Бунмей в бъдещето вече го изпращат назад във времето, за да поправи нещата, при което той умира (/се терминира, лол). И едва с това вече се е стигнало до кризисната информация с отварянето на портала от претоварване на измерението. НО има доста голям шанс да си прав. Защото моята теория приема факта, че вещицата е искала да отвори такава дупка. Т.е. тя е смятала това измерение за "Ада", а всъщност е било... нали там.. квото е. А ако тя е щяла да отвори др. измерение извънземните щяха да са други. И реално погледнато е доста ограничено, ако вещицата е могла да претовари с информация настоящето, че да отвори дупка към точно това измерение. Но за да е вярна теорията ти, ще трябва да ми излесеш с по-силни доводи за цикличността на времето в анимето. Защото според мен няма такава... и само това подкрепя пък моята теория по-скоро.. а именно: Първа времева линия: 99та - директора се покрива, вещицата отваря портала, ивазия, бунмей се подтиска от майка му, проси, става 2012, директора връща Бунмей 13 години назад; Първа времева линия -13 години, +1 заплаха (условно я наричаме Втора, като всъщност е първата): 99та - №1,2,-5 се провалят, директора тръгва да търси портала, Бунмей in da house(демек комуникация с първата), подтиска се от майка си, тръгват към окулта, ключа на нострадамус се дублира(поради изкривяването на времето, за компенсация =+1 заплаха), вещицата е спряна, опасността от втората част остава, Бунмей се вижда и претоварва вселената, елеминира и втората заплаха, като разкарва преинформацията от вселената /демек умира, разкарва себе си/ и портала се затваря. Мая казва на баща си от Първа да излезе и чупи телефона. С това връзката с бъдещето е прекъсната и последиците от Втора изкривяват Първа по линията на Втора. С което Бунмей израства с готината кака Мая, баща ѝ се връща вкъщи след бягството, "резистънса" изчезва. И така времевата линия си продължава. Абее.. нещо такова го виждам аз Да се самоубиеш, за да оцелееш... баси лудото
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|