Дата и час: Съб Фев 22, 2025 1:22 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 22 от 68 [ 1014 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 68  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: ~>Gintama<~ (пролет 2006)
МнениеПубликувано на: Вто Апр 13, 2010 12:48 pm 
Аватар

The Good Old Time
Цитат:
Надали ще го превеждат на бг.субс нали ?

Нещо не ми е ясно какво искаш да кажеш с това изречение...едно от тълкуванията е, че никой няма да почне да превежда Gintama на български...ако е така, може би ще ти е интересно да научиш, че:
Вече са преведени няколко серии (аз попаднах на 17) и едното OVA.
Хвърлих им един поглед и съм със смесени впечатления - някои от епизодите звучаха, като тези в английския превод, други - не. Бяха пропуснати и част от бележките.
Винаги съм бил адски критичен към БГ преводи на анимета и затова обикновено ги избягвам. Според мен хората, които се занимават с това, просто не подхождат достатъчно сериозно.
Или прилагат някакъв техен квартален жаргон (мацката насочва пистолет и казва Shine!, а преводът е "Гепи тоя демидж!") или пък превеждат всичко буквално от английски (самурай се покланя на феодал и казва "Да, сър!"...ъъъ не е ли по-добре "Да господарю!", бе?). Друго подходящо нещо за "господар" е lord, което нашите хора никога не пропскат да преведат като "лорд".
Примерно в БГ превода на Gintama Шимпачи говори ту в множествено ту в единствено число (според кефа на преводача), докато в английския превод той винаги говори свръхучтиво с всички. А това "како" към сестра му от българския превод, според мен трябва да е "сестро", защото той и с нея говори в множествено число. Просто това си е част от образа на Шимпачи, който се губи.

Обаче точно преводът на Gintama според мен е рядко добър :) . Обикновено нещата са много по-зле, а хора в този случай очевидно са фенове и са вложили доста усиля. Най-малкото адмирирам ентусиазма им.

Друг характерен момент в българските любителски аниме субтитри е, че групите лесно се хващат с произволни проекти от произволни жанрове, но бързо ги зарязват. Ето примерно Draker Than Black 2 го почна една група, дропна го, почна го втора група и го дропна 3 серии преди финала...говорим за някакви 12 мижави серийки, а не за гиганти от по 100-200 серии.

Ако искаш да кажеш друго, извинявай че те занимавам с моята омраза към българските преводачи на аниме :lol: :lol: :lol: .

CLC: БГ субтитрите се коментират ей в този раздел :arrow: viewforum.php?f=29 Тук коментираме предимно ако не само анимето :hat:

I think you should shoot him instead

BANG!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Апр 13, 2010 2:40 pm 
Аватар

Незнам братле сигурно знаеш много добре английски език и за това си критичен,но аз например нямам никакви критики(много рядко,ако неможеш да разбереш за какво се говори :D),като неразбирам английски - дайи да има някакви български субтитри,па к'ви ще да са :D.
Иначе да,това питах,дали някоя група ще правят български субтитри за Gintama ?

Последна промяна crazy_little_crow на Вто Апр 13, 2010 2:52 pm, променена общо 1 път
Reason: По-полека с цитатите!~

ñ_ñ
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Апр 13, 2010 2:45 pm 
Аватар

The Good Old Time написа:
Иначе да,това питах,дали някоя група ще правят български субтитри за Gintama ?

Не се знае,то ако група започне превода най-вероятно няма да остане скрито-покрито,иначе може да попиташ човека превел 17тте епизода и овата дали ще продължава превода Еее,тука :lol:

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Апр 13, 2010 3:12 pm 
Аватар

velush написа:
The Good Old Time
Цитат:
Надали ще го превеждат на бг.субс нали ?

.........

Та значи моето мнение по въпроса е леко смесено, например думата лорд, да лорд може и да означава господар, но може и да е просто титлата лорд, хубаво е, че в даден момент започваш да правиш разлика например като попаднеш на гошуджин или там както се пише в транскрипция или е просто сама. :lol: Както и редкия случай на оджуо-чан, дето дори в английския някои го превеждат като лейди или мадам, а то си е подигравателното "госпожичке". :lol: Сега обаче за кака и сестра думите на японците същото са различни както и при нас и при превод ще отиде на свободно съчинение ако го караме така :lol: Не че и в английските преводи ги няма, мале, точно ти Велуш си гледал Тенчи муйо, ама аз пуснах по грешка на GXP субтитрите за английското аудио върху японското и се чудех защо написаното няма нищо общо с говореното :lol: Беше ужас, все едно субтитрите бяха за друго аниме.
Но да се върна на темата, Гинтама е кошмар за преводачите и не бива да се имат много претенции, защото там има толкова много неща за поясняване, че направо нямам думи. Така че трябва да сме благодарни на хората захванали се с този проект, знам че вече и други ако още не са, ще се захванат с него. Дано удържат до края, вече се знае, че са точно 201 епизода :lol:

МнениеПубликувано на: Вто Апр 13, 2010 6:27 pm 
Аватар

Съгласен съм, че е адски сложно за превод...и казах, че ми харесват усилията които са вложили хората (преводач/стайлър/енкодера и редакторите)...то принцирно да превеждаш точно комедия си е таралеж в гащите...
Но пък от друга страна, тези които не разбират английски губят доста от оригинала въпреки вложените усилия (като да гледаш "Ало, ало" с български дублаж...разбираш какво става, но губиш 1/3-та от удоволствието на оригиналното изпълнение...нашите актьори дори и не се опитват да докарат фалшивите немски и френски акценти :? )
Това за "лорд" може дори да го няма в Gintama, просто цитирах разни произволни впечатления от БГ преводи на анимета.
И аз съм се мъчил с преводи на анимета от английски (преди 100 години...Ninja Scroll и Wicked City), но първо не бях доволен от резултата (не мога да пиша и трудно изразвяма мисълта си...просто нямам талант или пък воля да компенсирам оцъствието му с трудолюбие :lol: ), второ тогава нямаше такава проста и достъпна система за разпространяване на субтитри и трето открих едни много гаден ефект - след n-тото гледане на някоя сцена с цел по-добро разбиране или с цел да нагласиш по-добър тайминг, намразваш филма...просто ти втръсва от него...дори да ти е бил любимия... :shock:

zlobcho, да и на мен ми се случи такова нещо точно с GXP :lol: :lol: :lol: . Това се казва "адаптиран превод"...просто решават, че някоя сцена е неразбираема и я променят в "разибаема", което понякога включва и добавяне на реплики, които ги няма в оригинала. Някога гледал ли си немска версия на "Розовата пантера"? Същата работа. Оригиналната анимация си е пантонима, но в немската версия диктор обяснява "мислите" на главните герои, за да не стане грешка :lol: :lol: :lol: .

The Good Old Time, учи английски (пък и други езици) защото ако разчиташ само на български източници (преводи, статии, журналистически информации, преподаватели и пр.) ще си останеш с доста ограничена и "българска" (в лошия смисъл) представа за света.
Покрай гледането на любимо аниме (или още по-добре, четенето на любима манга) може да научиш доста, защото най-добрия начин да научиш език е да го практикуваш. Хем се учиш, хем се кефиш - добър стимул.
Само колко хора научиха намски, заради аниметата по RTL2 в пред-интернет ерата, не е истина. Ами колко хора научиха английски просто от гледане на Cartoon Network (когато даваха свестни неща по него - примерно SWAT KATS!)

Мога да ти дам един адски гаден пример на български превод. Миналата седмица излезе нещо далгоочаквано - БГ субтитри за Macross Zero на SvenSubs (абе може и да греша, може да са техни имитатори, що ли). Преводът е правен със софтеур...човек не го е поклеждал...пълен абсурд...не се разбира нищо...особено пасажите с митологията (гледах го с една позната, която не ще да научи английски :lol: )...Гледал съм и по-свестни преводи на SvenSubs (заедно със същата позната), което засилва подозрението ми за имитация/саботаж...но де да знам...
Та на такива хора ли ще разчиташ? По-добре вземи нещата в свои ръце!
Гледай си ги така...като не разбереш нещо, биеш паузата и търсиш в речника, гледаш и какво се случва в кадъра...това е начинът...

Сега някой ще каже, защо като съм такъв отворко не взема да науча японски :lol: . Ами, виноват! Но просто не ми се влагат, чак толкова усилия, пък и английският ми е полезен и за много други неща, а япноският освен с анимета и RAW манги, няма как да го практикувам. Бих му дръпнал един начален курс, просто за удоволствие...стига да имах времето и парите...

Към модератора: последен пост за БГ субтитри в темата за Gintama...честна дума!

Последна промяна velush на Сря Апр 14, 2010 11:43 am, променена общо 1 път

I think you should shoot him instead

BANG!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Апр 13, 2010 7:42 pm 
Аватар

Прав си братле.
При мене стана така заради стелките се обстоятелства,неискам да се оправдавам ама си е така.
Бях в училище в което съм учил английски език около 1 година и половина и то въобще не беше кой знае колко сериозно.
Това е за досегашните ми 17 години.
Просто повече време съм оставял за футбола.

Последна промяна crazy_little_crow на Вто Апр 13, 2010 8:48 pm, променена общо 1 път
Reason: Няма нужда от километрични цитати!!!

ñ_ñ
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Апр 22, 2010 3:11 am 
Аватар

ако не друго, тази почивка поне ще даде време на Ръмбел да понастигнат с превода... не че не им остават още 70 епа, ама...

иначе, защо пиша тук? минах първата четвърт и в момента карам по малко по малко от втората... най-вече заради този ОП, предишните два бяха доста по-добре. Но ЕД радваааа, и заслужама отделен (спам) пост :lol:
Hii~~ dareka boku ni
Fuu~~ hi wo tsukete
Mii~~ moyashitekure
Yon~~ yeah yeah

и тъкмо щях да питам защо този ЕД е за бащата на Гинтоки, и видях превюто за следващата арка :lol:

иначе, генерално за развитието, започваха да правят ин-рефърънсис... което от една страна си е смешно, от друга страна, тези неща не ме карат да се хиля до припадък както първия сезон. сега ще видя как ще е тази арка :lol:

МнениеПубликувано на: Чет Апр 22, 2010 11:01 am 
Аватар

За бащата на Гинтоки? Ако не си го разбрал до сега, той родители няма! Реално още на я има 10 годишна възраст, я не, го дават как обикаля на бойното поле след битка и взима каквато храна намери от труповете.

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Апр 22, 2010 11:35 am 
Аватар

^^;; мдам, нещо се бях объркал. но този герой го бяха показали само в един епизод, та е нямало време до сега да си поправя объркването... а иначе, можеше да не ме спойлваш толкова за миналото :lol: щото наистина не бях разбрал досега.

edit: ти нещо да не се бъркаш? сцената с преподаването и учениците е от арката която току що минах... тази, дето свършва 61ви еп. Такасуги се появяваше за един епизод и преди това, и по някакъв начин точно този епизод успях да се изментя, че е баща на Гинтоки... и понеже това е Гинтама, не му отделих особено мислене... не, по-скоро въобще не го и обмислих, в момента ми звучи много тъпо. Иначе съм доста сигурен, че не съм стигнал Джирая арката.

едит2: а, аз да си кажа все пак, както съм тръгнал: Бенизакура арката си беше жестока :rocknroll:

Последна промяна erejnion на Чет Апр 22, 2010 7:39 pm, променена общо 2 пъти

МнениеПубликувано на: Чет Апр 22, 2010 7:04 pm 
Аватар

Еми то още първия път, като го даваха, се виждаше как преподава на учениците си, а Гинтоки, Катсура и Шинске са там, така че и нищо повече не се знае за него. Дори имаше цял ендинг посветен на това как им преподава и нашия как спи в часа му. Има и една кратка сцена напред (в Джирая арката), където показват как взима Гинтоки за свой ученик.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 03, 2010 11:57 pm 
Аватар
Ecchi Warrior

152ри беше епичен :hotl: Смях се със сълзи крещейки от възторг =)) =)) =)) Корема ме боли, гърлото ми пресъхна но не мога да спра да се смея по демоните =)) =)) =)) Няма толкова побъркано аниме просто =)) =)) =))

Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Юни 20, 2010 2:49 am 
Аватар

аз пак се върнах на Гинтама след "кратка" почивка
и...
защо всеки ОП е по-зле от предишния? :( и нататък ли продължава така?
от друга страна ЕД7 е толкова fabulous, че ще им простя ОП4

МнениеПубликувано на: Нед Юни 20, 2010 3:09 am 
Аватар

То вече си е до личен вкус... Иначе и на мен не ми допадат особено много (до четвърти), но от пети нататък са по-добри. Но по някаква странна причина всички бледнеят в сравнение с ендиговете. Те са кой от кой от по-добър от към музика и видео. Не малък брои от тях са просто върховни.

Sayonara no Sora :wow:

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Юни 22, 2010 9:27 am 
Аватар

Не знам, обаче, само като си спомня Сого във влака и цапащите се с кръв табели покрай релсите :love: Не се сдържах и аз, върнах се към първите епизоди, не знам защо, но те са ми най-любими.

МнениеПубликувано на: Вто Юни 22, 2010 3:06 pm 
Аватар

:lol: Говориш, като кака-сан... Внимавай... Но да, красива гледка си беше :vicious: Още от момента, в който ония тръгна да убива Кондо, нататък, Окита спря да бъде просто демонче, а стана истински демон.

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 22 от 68 [ 1014 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 68  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]