* ориз - 2 ч.ч. * лук - 2 глави * яйца - 2 бр. * брашно - 2 с.л. * черен пипер, сол - на вкус * олио - 1 к.ч. * брашно или галета за овалване - около 1/2 ч.ч. * За доматения сос: * олио - 2 с.л. * брашно - 3 с.л. * доматено пюре - 2 с.л. (или два настъргани домата) * сол - на вкус
1. Сварете поистения и измит ориз. 2. Задушете нарязания на дребно лук и го прибавете към ориза. 3. Добавете разбитите яйца и черния пипер. 4. Посолете сместа и я омесете. 5. Оформете кюфтета, всяко от които оваляйте в брашно или галета и изпържете.
Проготвяне на доматения сос:
1. В сгорещеното олио запържете брашното до златисто след което разредете с малко вода. 2. Бъркайте непрекъснато до получаването на гладка рядка каша. 3. Прибавете размитото с 2 с.л. вода доматено пюре (или настърганите домати). 4. По желание посолете.
Omurice:
Спойлера:
Omurice
Omurice is a Japanese word for "omelet and rice." Seasoned and fried rice is wrapped or topped by omelet. Omurice was invented in Japan, and it became a popular dish.
Продукти: 4 чаши варен ориз (може и на пара) 200 гр. пилешки гърди 1 зелена чушка - нарязана 4 гъби - нарязани (каквито има) 1/2 глава лук - накълцан сол и пипер на вкус кетчуп олио 8 яйца
Приготвяне: Сварете ориза. Нарежете пилешкото на дребни кубчета. Нарежете чушката и лука. Нарежете гъбите на тънки шайби. Загрейте олио в голям тиган и запържете пилешкото. Добавете гъбите, лука и чушката в тигана и ги запържете до омекване. Добавете ориза и запържете всичко заедно. Поръсете със сол и пипер на вкус. спрете огъня и добавете кетчуп като разбъркате добре. Сложете сместа настрани. Загрейте 1 ч.л. олио в голям тиган. Разбийте две яйца в купичка и ги изсипте в нагорещеното олио. Бързо разстилете яицата за да се получи голям кръгъл омлет. Сложете 1/4 от сместа по средата на омлета и загънете двата края отдолу и отгоре за да покрият сместа. Сложете чиния върху тигана и обърнете за да падне омлета на опъки. Гарнирайте отгоре с кетчуп.
*Рецептата е за 4 порции *Яде се с лъжица.
Панирани скариди:
Спойлера:
Панирани скариди
Съставки: 12 скариди (тигрови или по-малките, не и най-малките) 1 / 2 чаша галета (колкото по-големи са пърченцата, толкова по-добре) 1 / 4 чаша брашно 1 яйце олио за пържене
Начин на приготвяне: Обелете скаридите и направете няколко разреза върху стомаха така че тя да остава права. Ако е от по-големия вид ще трябва да се отстрани една голяма вена, която минава през цялото тяло. Първо овалете скаридите в брашното, а след това ги потопете в разбитото яйце. Поръсете скаридите с галета. Загрейте олиото в дълбок тиган. Пържете скаридите до кафяво .
В Япония поръсват скаридите с panko (нещо подобно на галета, но по едра). Но тук не съм виждал такова нещо.
Onigiri:
Спойлера:
Onigiri[/size]
Съставки: 4 чаши сварен ориз (най-добре от лепкавия за суши) 8 ленти от сушени Nori (водорасли) Сол на вкус
* За пълнежа: UME (кисели сливи) / осолени сьомга на скара (малки хапки) / kombu tsukudani По принцип мисля, че може със каквото си поискаш да напълниш топката. Аз си правя смес от риба тон от консерва и майонеза.
Начин на приготвяне: Сварете ориза. Сложете около половин чаша сварен ориз в купичка. Направете кладенче в центъра на ориза и сложете от пълнежа. Намокрете ръцете си във вода, така че оризът да не лепне по тях. Разтрийте малко сол по ръцете си. Поставете ориза от купичкат в ръцете си. Завийте пълнежа, така че да остане вътре в топката. Оформете като кръг или триъгълник, като натиснете леко с двете си длани. Завийте топка ориз с лента от Nori.
Japanese Pork Curry Rice:
Спойлера:
Japanese Pork Curry Rice Recipe
Съставки: 300 гр свинско месо, нарязано на кубчета (може пилешко или телешко) 1 глава лук, нарязан на полумесеци 2 картофа 2 моркова 3 1/2 чаши вода 1 блокче японско къри * 4 чаши лепкав ориз олио
* Японското къри е различно от индийското. Продава се на твърди блокчета и прилича на шоколад. Обикновено в една кутия има по две такива блокчета. Едно от тях е достатъчно за около 4 - 5 порции. Продава се в китайския магазин на "Пиротска".
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете картофите и морковите на едри пърчета. Загрейте малко олио в дълбока тенджера и запържете свинското месо. Добавете лука, картофите и морковите и леко задушете заедно. Налейте вода в тенджерата и оставете да заври. Намалете силата на котлона на ниска степен. Варете съставките 30-40 минути докато зеленчуците омекнат. В същото време обирайте пяната или други частици, които изплуват. Добавете едно начупено къри блокче и оставете да къкри 10 минути. Сервирайте с варения ориз. Слага с в чиния, като в едната половината се слага ориза, а от другата кърито.
Телешко със соев сос, задушено с домати и малки лукчета
Спойлера:
Телешко със соев сос, задушено с домати и малки лукчета
Необходими продукти (за 4 порции):
4 с.л. олио 675гр телешки стек, нарязан на кубчета 4 малки лукчета, обелени и нарязани 100гр нарязани гъби 400гр домати на кубчета от консерва 4 с,л. Соев сос KIKKOMAN 1 с.л. брашно 425мл телешки бульон
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 170 С 2. Загрейте 2 с.л. олио в тиган и запържете телешките кубчета на силен огън. Когато месото се зачерви, прехвърлете го в тенджера 3. Намалете огъня под тигана, изсипете останалото олио и запържете леко лукчетата и гъбите за 2 минути. Добавете доматите и соевия сос. Смесете брашното с малко бульон, докато се получи каша, добавете в тигана останалия бульон и оставете да заври, като разбърквате докато се сгъсти. Изсипете в тенджерата , покрийте с капака и запечете във фурната за 1 ½ часа или докато месото стане съвсем крехко.
Време за приготвяне: 2 часа (30 минути подготовка и 1 ½ часа за печене)
Телешко Сукиаки
Спойлера:
Телешко Сукиаки
Необходими продукти (за 4 порции):
2 с.л. фъстъчено или царевично олио 450гр. телешко филе или стек, нарязано на тънки ивици 1 глава червен лук, разрязана на 8 2 глави чесън, обелен и разделен на скилидки 100 гр. нарязани моркови 150 гр. гъби, нарязани на четвъртинки 1/2 с.л. червен пипер 100 мл. Сукияки сос KIKKOMAN (или Терияки Mарина KIKKOMAN)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте олиото в тиган (уок) и когато е добре сгорещено, запържете телешкото на две или три части за 2-3 мин., докато покафенее. Извадете го от огъня и оставете настрана. 2. Изсипете лука, чесъна и морковите в тигана и запържете за 6-7 мин. 3. Добавете гъбите, запържете за 2-3 мин., поръсете с червения пипер. 4. Полейте със сос Сукияки, върнете обратно телешкото в тигана и оставете всичко на огъня за 1-2 минути. 5. Сервирайте веднага с пресни картофи.
1. Разделете пилешките крилца на 2 в ставата и отстранете долната част. 2. Смесете настръгания джинджифил със соевия сос, лимоновия сок, меда и чилито на прах. Добавете крилцата и ги поставете в подходяща тава. 3. Загрейте предварително фурната до 220°С и запечете пилешкото за 30-40 мин., като обърнете и полеете крилцата със сос на 15-20-тата минута. 4. Запечете фъстъците или кашуто, докато покафенеят. 5. Нарежете ананаса на малки парченца и го добавете към пилето за 5 минути преди края на печенето. 6. Сервирайте крилцата като ги украсите с пресен лук и фъстъци.
Време за приготвяне: 60 минути
Пържен Ориз
Спойлера:
Продукти:
3 с л олио 1 червена чушка 2 скилидки чесън 5 см джинджифил или 1 ч л сух джинджифил 400 г сварен ориз 2 яйца 120 мл замразен грах 4 стръка зелен лук 2 с л соев сос
• В тигана олиото се нагрява. • Чушките се нарязват на ивички и се запържват за 3 минути. • Добавят се пресованите скилидки чесън, настърганият на ситно джинджифил и се пържи още 1 минута, разбърквайки. • Прибавя се вареният ориз, постояно разбърквайки се запържва още 5 минути. • Оттегля се от огъня. • В друг тиган се счупват две яйца и се пържат до готовност с бъркане, след което се добавят при ориза. • Тиганът с ориза се връща на котлона и се добавя замразеният грах, зеленият лук, соевият сос, Херес. • Пържи се още 2-3 минути, като непрекъснато се бърка. • При сервиране се посипва със сусам.
трябва нещо такова да се получи
Пиле темпура:
Спойлера:
400гр. пилешко филе (ако предпочитате, може да го замените с кралски скариди, други морски дарове или зеленчуци.) 2 белтъка брашно ледено студена вода
Пилето се измива и нарязва на по-тънки филенца, най-добре с дебелина около 2 см. Предварително трябва да сте сложили вода с лед, за да се изстуди хубаво. Аз попринцип сипвам студена вода в каничка и допълвам с лед и оставям да престои поне десетина минути преди пърженето, за да стане наистина ледена. В купа се разбъркват белтъците, брашно и вода като сместа трябва да има консистенция на гъста каша и когато потопите пилето то да остава плътно покрито. Ако трябва добавете още вода/брашно. За да запазите сместа студена по време на пърженето, сложете още лед/студена вода в по-голяма купа и сложете купата със сместа вътре. Пържи се в сгорещено олио до златист цвят. Яде се със соев сос, като аз добавям и малко оризов оцет. Получава се нещо такова
Сусама се запича в тиган без мазнина като внимавате да не го изгорите. Много малка част от него се отделя, а останалото се смила (аз използвах мелачка за кафе). В купа разбийте жълтъците, захарта и ваниловата есенция за около минута. Изспипете млякото, сметаната и кондензираното мляко в тенджера и затоплете, разбърквайки. Внимавайте да не заври - свалете от котлона когато започне леко да пуши. Малко по малко изсипете сместа при жълтъците и разбийте с миксер. Изсипете обратно в тенджерата, добавете сусама и върнете на котлона при непрекъснато разбъркване. Когато сместа е достатъчно гъста да покрие лъжицата, свалете от котлона. Изсипете в метална купа, предварително изстудена във фризера. Поставете сместа във фризера. (аз лично не я сложих директно както беше топла, оставих я малко да се изстуди в тенджерата и след това изсипах в купата). На всеки 30-40 минути разбърквайте докато не се получи консистенция близка до сладолед (ще отнеме около 4-5 разбърквания). Прехвърлете в пластмасова кутия и замразете за още 1-2 часа. Enjoy!
Бих снимала моя сладолед, но съм изяла почти целия и е останала само 1 лъжичка Но ето една снимка от нета
та.. itadakimasu~ ;3
Последна промяна solecito на Пон Сеп 19, 2011 8:35 am, променена общо 1 път
_________________ ~ The Resistance ~
Заглавие: Re: Рецепти за японски ястия
Публикувано на: Сря Мар 17, 2010 6:27 pm
voin_bg
Регистриран на: Пон Ное 10, 2008 12:07 am Мнения: 2310
* ориз - 2 ч.ч. * лук - 2 глави * яйца - 2 бр. * брашно - 2 с.л. * черен пипер, сол - на вкус * олио - 1 к.ч. * брашно или галета за овалване - около 1/2 ч.ч. * За доматения сос: * олио - 2 с.л. * брашно - 3 с.л. * доматено пюре - 2 с.л. (или два настъргани домата) * сол - на вкус
1. Сварете поистения и измит ориз. 2. Задушете нарязания на дребно лук и го прибавете към ориза. 3. Добавете разбитите яйца и черния пипер. 4. Посолете сместа и я омесете. 5. Оформете кюфтета, всяко от които оваляйте в брашно или галета и изпържете.
Проготвяне на доматения сос:
1. В сгорещеното олио запържете брашното до златисто след което разредете с малко вода. 2. Бъркайте непрекъснато до получаването на гладка рядка каша. 3. Прибавете размитото с 2 с.л. вода доматено пюре (или настърганите домати). 4. По желание посолете.
Това го пробвах ама поглъщат много олио.Пак бяха хубави.Следващия път ще пробвам с масло
_________________ pulp fiction
Заглавие: Re: Рецепти за японски ястия
Публикувано на: Сря Мар 17, 2010 6:40 pm
Vagabond
Регистриран на: Пон Фев 11, 2008 7:30 pm Мнения: 4507 Местоположение: До оня от лево
Omurice is a Japanese word for "omelet and rice." Seasoned and fried rice is wrapped or topped by omelet. Omurice was invented in Japan, and it became a popular dish.
Продукти: 4 чаши варен ориз (може и на пара) 200 гр. пилешки гърди 1 зелена чушка - нарязана 4 гъби - нарязани (каквито има) 1/2 глава лук - накълцан сол и пипер на вкус кетчуп олио 8 яйца
Приготвяне: Сварете ориза. Нарежете пилешкото на дребни кубчета. Нарежете чушката и лука. Нарежете гъбите на тънки шайби. Загрейте олио в голям тиган и запържете пилешкото. Добавете гъбите, лука и чушката в тигана и ги запържете до омекване. Добавете ориза и запържете всичко заедно. Поръсете със сол и пипер на вкус. спрете огъня и добавете кетчуп като разбъркате добре. Сложете сместа настрани. Загрейте 1 ч.л. олио в голям тиган. Разбийте две яйца в купичка и ги изсипте в нагорещеното олио. Бързо разстилете яицата за да се получи голям кръгъл омлет. Сложете 1/4 от сместа по средата на омлета и загънете двата края отдолу и отгоре за да покрият сместа. Сложете чиния върху тигана и обърнете за да падне омлета на опъки. Гарнирайте отгоре с кетчуп.
*Рецептата е за 4 порции *Яде се с лъжица.
_________________ イヴァン - 이반
Заглавие: Re: Рецепти за японски ястия
Публикувано на: Нед Мар 21, 2010 7:29 pm
zdzdz
Модератор
Регистриран на: Сря Май 10, 2006 9:11 am Мнения: 3661 Местоположение: Sofia
Съставки: 12 скариди (тигрови или по-малките, не и най-малките) 1 / 2 чаша галета (колкото по-големи са пърченцата, толкова по-добре) 1 / 4 чаша брашно 1 яйце олио за пържене
Начин на приготвяне: Обелете скаридите и направете няколко разреза върху стомаха така че тя да остава права. Ако е от по-големия вид ще трябва да се отстрани една голяма вена, която минава през цялото тяло. Първо овалете скаридите в брашното, а след това ги потопете в разбитото яйце. Поръсете скаридите с галета. Загрейте олиото в дълбок тиган. Пържете скаридите до кафяво .
В Япония поръсват скаридите с panko (нещо подобно на галета, но по едра). Но тук не съм виждал такова нещо.
Съставки: 4 чаши сварен ориз (най-добре от лепкавия за суши) 8 ленти от сушени Nori (водорасли) Сол на вкус
* За пълнежа: UME (кисели сливи) / осолени сьомга на скара (малки хапки) / kombu tsukudani По принцип мисля, че може със каквото си поискаш да напълниш топката. Аз си правя смес от риба тон от консерва и майонеза.
Начин на приготвяне: Сварете ориза. Сложете около половин чаша сварен ориз в купичка. Направете кладенче в центъра на ориза и сложете от пълнежа. Намокрете ръцете си във вода, така че оризът да не лепне по тях. Разтрийте малко сол по ръцете си. Поставете ориза от купичкат в ръцете си. Завийте пълнежа, така че да остане вътре в топката. Оформете като кръг или триъгълник, като натиснете леко с двете си длани. Завийте топка ориз с лента от Nori.
_________________ イヴァン - 이반
Заглавие: Re: Рецепти за японски ястия
Публикувано на: Вто Мар 23, 2010 2:20 pm
zdzdz
Модератор
Регистриран на: Сря Май 10, 2006 9:11 am Мнения: 3661 Местоположение: Sofia
Всички продукти от рецептите, които дадох ги има и тук. Всяко нещо съм го правил и съм намирал нещата. Все пак темата е за рецепти. Коийто иска ще ги прави, койта не - няма. По-добре да се правят с оригиналните продукти, отколкото да се побългаряват с каквото има тук.
Japanese Pork Curry Rice Recipe
Съставки: 300 гр свинско месо, нарязано на кубчета (може пилешко или телешко) 1 глава лук, нарязан на полумесеци 2 картофа 2 моркова 3 1/2 чаши вода 1 блокче японско къри * 4 чаши лепкав ориз олио
* Японското къри е различно от индийското. Продава се на твърди блокчета и прилича на шоколад. Обикновено в една кутия има по две такива блокчета. Едно от тях е достатъчно за около 4 - 5 порции. Продава се в китайския магазин на "Пиротска".
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете картофите и морковите на едри пърчета. Загрейте малко олио в дълбока тенджера и запържете свинското месо. Добавете лука, картофите и морковите и леко задушете заедно. Налейте вода в тенджерата и оставете да заври. Намалете силата на котлона на ниска степен. Варете съставките 30-40 минути докато зеленчуците омекнат. В същото време обирайте пяната или други частици, които изплуват. Добавете едно начупено къри блокче и оставете да къкри 10 минути. Сервирайте с варения ориз. Слага с в чиния, като в едната половината се слага ориза, а от другата кърито.
_________________ イヴァン - 이반
Заглавие: Re: Рецепти за японски ястия
Публикувано на: Съб Апр 03, 2010 2:55 pm
Trius
Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 2:51 am Мнения: 1
В Пикадили има цели рафтове с азиатски подправки и оризи. Мисля, че и в Пловдив има Пикадили. Има и нори, и лепкав ориз за суши, и виетнамски ориз, и оризов оцет, та дори и саке.
О трябва да се разходя из Варна тогава да видя при нас в кой магазин има такова дано има някъде
Някой може ли да пусне рецепта и начин на приготвяне на суши ?
//това със панираните скариди е чиста проба разваляне на месото, както и самото им пържене, ама айде прието е само черноморските да се варят официално.
Заглавие: Re: Рецепти за японски ястия
Публикувано на: Съб Май 08, 2010 2:18 pm
zdzdz
Модератор
Регистриран на: Сря Май 10, 2006 9:11 am Мнения: 3661 Местоположение: Sofia
попаднах на нещо интересно за соевият сос : Как започнало всичко ...
Преди повече от 2500 години в Китай, една общност от Будистки монаси приготвя подправка от соя под формата на сос, тъй като вярата им не позволявала да ядат месо или сосове, приготвени от месо. По-късно през 6-ти век група Будистки монаси тръгнали към Япония и пренесли рецептата за соевия сос. Много скоро соевият сос станал изключително популярен в Япония, тъй като придавал допълнителни вкусови качества на не особено богатата по онова време оризова кухня. Установили също, че соевият сос може да се използва за съхранение на храната. През 16-ти век опитите показали, че ако към оригиналната китайска рецепта (която била приготвяне изключитекно и само на основата на совеите кълнове) се добави същото количество пшеница , то вкусовите качества и мирисът на соса се подобряват значително. Това поставило началото на японската рецепта за соевия сос. Умами
Съществуват 5 основни вкуса – сладък, солен, кисел, горчив и умами. Умами е името на вкусовото усещане, предизвикано от свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни и в хранителната добавка мононатриев глутамат, който е открит като хранителна добавка през 1907 г. от Кукунае Икеда. Умами се смята за основен в японската и китайската кухня, но не се споменава често на Запад, където го смятат за пикантен или прекалено силен. Името му идва от umami (旨味 или うまみ), японското име за вкусово усещане. Йероглифите означават буквално „приятен вкус“. Соевият сос е подходяща за всякакви ястия подправка именно защото той всъщност е комбинация от основните вкусове – солен, сладък, кисел, горчив, но най-вече умами.
5 основни вида соев сос
В Япония има 5 основни вида соев сос. Най-популярни са koikuchi (тъмният или т. нар. класически сос) и usukuchi (light или „светъл”). Непосредствено след тях се нареждат tamari, saishikomi и shiro.
Koikuchi е резултат от т.нар. процес на естествена ферментация – равни количества соя и пшеница се смесват (за да се получи koji смес), като се добавят единствено сол и вода (за да се получи смес moromi). Следва процес на естествена ферментация, който продължава 6 месеца, а през това време в moromi се развиват над 300 различни аромата . Ферментиралата течност после се „пресява” и „изцежда” , за да се получи суровият соев сос, който от своя страна се подлага на топлинна обработка (hi-ire или „добавяне на огън). Така се активира действието на ензимите, които всъщност допринасят за уникалния аромат (умами) и специфичния цвят на Класическия Японски соев сос (Koikuchi).
и ето и малко рецепти
Телешко със соев сос, задушено с домати и малки лукчета
Необходими продукти (за 4 порции):
4 с.л. олио 675гр телешки стек, нарязан на кубчета 4 малки лукчета, обелени и нарязани 100гр нарязани гъби 400гр домати на кубчета от консерва 4 с,л. Соев сос KIKKOMAN 1 с.л. брашно 425мл телешки бульон
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 170 С 2. Загрейте 2 с.л. олио в тиган и запържете телешките кубчета на силен огън. Когато месото се зачерви, прехвърлете го в тенджера 3. Намалете огъня под тигана, изсипете останалото олио и запържете леко лукчетата и гъбите за 2 минути. Добавете доматите и соевия сос. Смесете брашното с малко бульон, докато се получи каша, добавете в тигана останалия бульон и оставете да заври, като разбърквате докато се сгъсти. Изсипете в тенджерата , покрийте с капака и запечете във фурната за 1 ½ часа или докато месото стане съвсем крехко.
Време за приготвяне: 2 часа (30 минути подготовка и 1 ½ часа за печене)
Телешко Сукиаки
Необходими продукти (за 4 порции):
2 с.л. фъстъчено или царевично олио 450гр. телешко филе или стек, нарязано на тънки ивици 1 глава червен лук, разрязана на 8 2 глави чесън, обелен и разделен на скилидки 100 гр. нарязани моркови 150 гр. гъби, нарязани на четвъртинки 1/2 с.л. червен пипер 100 мл. Сукияки сос KIKKOMAN (или Терияки Mарина KIKKOMAN)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте олиото в тиган (уок) и когато е добре сгорещено, запържете телешкото на две или три части за 2-3 мин., докато покафенее. Извадете го от огъня и оставете настрана. 2. Изсипете лука, чесъна и морковите в тигана и запържете за 6-7 мин. 3. Добавете гъбите, запържете за 2-3 мин., поръсете с червения пипер. 4. Полейте със сос Сукияки, върнете обратно телешкото в тигана и оставете всичко на огъня за 1-2 минути. 5. Сервирайте веднага с пресни картофи.
1. Разделете пилешките крилца на 2 в ставата и отстранете долната част. 2. Смесете настръгания джинджифил със соевия сос, лимоновия сок, меда и чилито на прах. Добавете крилцата и ги поставете в подходяща тава. 3. Загрейте предварително фурната до 220°С и запечете пилешкото за 30-40 мин., като обърнете и полеете крилцата със сос на 15-20-тата минута. 4. Запечете фъстъците или кашуто, докато покафенеят. 5. Нарежете ананаса на малки парченца и го добавете към пилето за 5 минути преди края на печенето. 6. Сервирайте крилцата като ги украсите с пресен лук и фъстъци.
Време за приготвяне: 60 минути
_________________
Заглавие: Re: Рецепти за японски ястия
Публикувано на: Пон Юни 21, 2010 4:24 pm
talan
Регистриран на: Чет Май 29, 2008 10:47 am Мнения: 6
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения