Дата и час: Нед Фев 23, 2025 12:28 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 4 [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Guide: Adobe Premiere Pro
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 6:56 pm 
Аватар

Tуториал за една от най-използваните програми за AMV-та :wink: Отдолу най-подробно съм обяснил всичко важно за работа с програмата, така че тези, които тепърва почват с Pro-то да се оправят по-бързо :) Така и ако някой има въпрос с връзка с програмата, спокойно да си я задава тука, за да може аз или някой друг да отговори :D

*** http://kaldata.com/comments.php?id=11164&catid=1&highlight=adobe+premiere ***

Начални настройки

Когато стартирате програмата, ви се появява долният прозорец. Въведете промените (долу съм подчертал кои), и сейфайте файла:

Изображение

Adobe Premiere Pro

Изображение

1. Project + Effects

Този прозорец представлява композицията ви! Тук се съдържа едитнатият файл, както и клиповете, снимките и песните, използвани за него. Тук се намират и специалните ефекти.

1.1

Тук се намира едитнатият файл и файловете, използвани за него. Горе в прозореца се намира монитор. С щракане в/у триъгълничето се пуска файла, който сте посочили. Долу се намират самите файлове. С дясно копче + Import се поставят файлове от компютъра. Могат да се импортват .AVI файлове, както и снимки и mp3-ки. MKV и OGM файлове не могат :!:

1.2

Тук се намират всички APP ефекти. Има audio и video ефекти. За тях не мога да обяснявам подробно, защото са много; препоръчвам да се изпробват ефектите, а ако спешно ви трябва определен ефект, да питате тука. Попринцип всяка папка пише за какво се отнасят ефектите в нея :wink: За да използвате някой ефект, просто го придърпвате в/у монитора (големият на точка 2), или в/у timeline-а!!

2. Monitor

Този прозорец показва файла, който работите, както и всички ефекти, които са в/у него.

2.1

Тази част е разделена на две: първото (на което пише no clips), показва оригиналния файл, в/у който работите. От тук може да се реже клипа, но е за предпочитане при timeline-а да се реже! Второто показва ефектите, използвани в/у файла. Всеки файл има два basic ефекта. Единият "Motion" променя местоположението на файла в/у монитора (да се мести по четирите посоки, както и по диагонал), както и големината на файла спрямо монитора. Вторият "Opacity" променя процентите на видимост на файла спрямо другите зад него (на 100% се вижда изцяло, когато % слизат надолу, картината става по-прозрачна, докато на 0% изчезне изцяло). Този ефект позволява да се виждат повече от един кадри! Другите ефекти се поставят, като с мишката се завлече избрания ефект в/у прозореца.

2.2

Този монитор показва едитнатия файл с всичките ползвани ефекти. Не смятам, че тук има нужда от обяснения, player като player :wink:

3. Timeline

Това представляева работната площадка на клипа: тука се редят видео и аудио файловете, както и снимките. Горният ред (oт video1 нагоре), са всички видео и jpg файлове, картината на клипа! Може да има всякакъв брой layer-и, като за това се щрака с дясно копче в/у един от layer-ите (Video1 например) и се избира add track. Излиза прозорец, на който се задават настройките: Add и Placement. Oт там се настройват колко layer-а искате, както и къде да се появят, и давате ОК (прозореца се отнася и за аудио, и за видео layer-и).
Под layer-ите има малка скала, която променя zoom-а на timeline-а (колкото по-надясно е, толкова повече се увеличава timeline-а).
Други неща, които трябва да знаете: очите на жидеото (съответно на аудиото триъгълничето със звукови вълни) задава дали даденият layer да се вижда/чува или не. Когато щракнете в/у окото/триъгълничето, файла спира да се вижда/чува (това се отнася и за самият ренднат файл!).
Над layer-ите отгоре на прозореца има две картинки: Сnap и Market. Snap-а помага когато местите файлове да се "слепват" с другите без да има разминаване. Marker-а се ползва да се отбелязват определени места и после да отивате направо там без отново да ги търсите :wink:
Файловете се слагат в timeline-а, като с мишката се придърпват от Project-а в/у съответния layer.
На самият timeline са показани клиповете, които сте сложили. Можете да ги местите наляво и надясно, да ги режете, да им задавате различни скорости и т.н.
Най отгоре на timeline-а са показани едни скоби в бежав цвят. Те помагат когато искате да видите или ренднете определено място, да настроите с тях от къде до къде да е файла!
По-надолу се намира една червена линия. С нея гледате определен кадър от клипа. Тя помага когато искате да режете определени места да не пропускате кадри (освен с мишката може да се мести с копчетата със стрелки на дясно и на ляво). Кадъра се показва горе на монитора от дясно.

Команди

Рязане (Cut) - става с копчето от клавиатурата "С". Появява се нещо като ножче вместо мишка. С него кликате в/у даденото място (може предварително да го отбележете с червената линия). Файла се разделя там, където сте резнали :wink: По друг начин рязането става, като с мишката хванете края на файла и го местите наляво/надясно.

Промяна на скоростта - става с дясно копче в/у избрания файл + Speed/Duration - излиза прозорец със следните команди:
- Speed X% - тук се променя скоростта на файла. Колкото е по-малък процента, толкова по-бавен е файла и обратно.
- Duration - тука ви показва времетраенето на файла след промяната
- Reverse Speed - от това файла върви отзад напред.
Промяната на скоростта става и с копчето от клавиатурата "Х" - появява се червена линия със стрелки. С нея хващате края на файла и местите отзад напред. Целостта на файла се запазва, променя се само скоростта!

Keyframe - това позволява на ефектите да се променят спрямо всеки кадър (примерно с opacity - примерно от 4-тата секунда да започне да избледнява, докато стигне до ~10 секунда). Задава се още в прозореца за ефектите горе при Monitor - има едно часовниче отстрани на всяка опция на ефекта. Когато въведете keyframe долу се показват квадратни отбелязки, които можете да местите по timeline-а. За пълен keyframe са нужни две отбелезки -> първата се въвежда с часовничето, а втората с промяна на опциите. Повторно кликане на часовничето маха keyframe-овете на дадената опция!

Присъединяване два файла - придърпва се единият и се съединява чрез Snap-а до другият.

Копчета от клавиатурата, които се използват :!:

C - рязане
V - мишка
Z - zoom
X - Speed/Duration
Ctrl + Z - Undo
Ctrl + Shift + Z - Redo
Ctrl + C - Copy
Ctrl + V - Paste
"-" - намаляне timeline-а
"=" - увеличаване timeline-а
Delete - триене на файл
Бутон за наляво - местене на линията на ляво
Бутон за надясно - местене на линията на дясно
Page Up - насочване на линията в левия край на файла
Page Down - насочване на линията в десния край на файла

Рендър

Когато сте готови с клипа, идва ред на самия рендър - File - Export - Movie/Audio/Frame :
Настройките са следните:

Movie - Settings:
General

File Type - избира вида на файла, който рендвате
Range - избира дали целият файл да ренднете, или само зададеното със скобите
Video
Тук наново имате възможността да промените кодека, с който ще рендвате, както и големината на монитора (640х480). За кодека препоръчвам или Huffyuv v2.1.1 или None - с тях клипа излиза по-голям, но с перфектно качество!

Frame - Settings:
General

File Type - избира вида на файла, който рендвате

Audio - тук няма нужда от настройки

Това е за програмата, или поне най-важното, за да можете да работите с нея в началото. Ако имате въпроси, задавайте ги долу, но да са смислени и да не са такива, чийто отговор е даден в туториала. За ефектите както ви казах е нужно да ги изпробвате всеки поотделно, за да видите какво правят. Можете да попитате за определен ефект, ако знаете какво искате да прави, но се ограничавайте с тези въпроси.
Надявам се че тази тема че ви е от полза, а мен ако не ме мързи мога да постна някой ден туториал и за Adobe After Effects :P :mrgreen:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 7:13 pm 
Аватар
клош antisleeper

аз лично предпочитам 24 фпс, но иначе вс е много добре обяснено :thumbsup:
мене ако питате - темата важна

EDIT : всъщност е най-добре амвто да е толкова фпс колкото е сорса, ако е фенсъб аниме най-често 24 или 23.98, макар че не е за предпочитане да се работи на 23.9, таймлайна тогава поглъща някои кадри

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 7:30 pm 
Аватар

Местоположение: "BS" Занимание:Canceling Baiken's Youzansen for fun :P Професия:FMF
:shock: :shock: Киро нз колко време ти отне го напи6е6 това но сам 6окиран!Браво ,браво.Добре си се справил! :thumbsup:

Funky-kun написа:

Нека оважим труда нa Киро! :thumbsup:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 8:33 pm 
Аватар

браво темата треа да е важна...много хубаво е обяснено....
след малко 6те ти пусна и оп 10 за това :lol: :lol: :lol:
тьи като не сам пристрастен кам premiera 4увах 4е про било по тапо от по старите версиии мисля 4е P-b говоре6е не6то такова :dontknow:

Последна промяна Super_Beast на Нед Ное 12, 2006 9:00 pm, променена общо 1 път

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 12, 2006 8:43 pm 
Аватар

Funky-kun написа:
аз лично предпочитам 24 фпс, но иначе вс е много добре обяснено :thumbsup:

EDIT : всъщност е най-добре амвто да е толкова фпс колкото е сорса, ако е фенсъб аниме най-често 24 или 23.98, макар че не е за предпочитане да се работи на 23.9, таймлайна тогава поглъща някои кадри

принципно фпс-а зависи от видеото
тоест ако видио футиджа ти е 29.9 фпс и проджект футиджа трябва да ти е толкова щото ако е по малко има как да се появат бъгави пиксели и други неща
но най големия проблем е примерно в забавяне на 1 фрейм той може да стане като забавяне на 2 сцени с 50% опасити :?
такаче гледайте си фпс-то на сорса и тогава задавайте това на проекта или това на рендъра :wink:
иначе туториалчето е много добро
жалко че мразя премиера в червата :roll:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 13, 2006 12:07 am 
Аватар

по принцип много мразя хора да ми дават акъл кое е важно кое не е... Ако е реша че е важна ще я направя важна... Не съм си бил в нас не съм я видял. Мислех на пук на мненията ви "ооо темата е яка ама треа да важна" да не я направя важна но реших да не преча на другите потребители на които ще им свърши работа.

Иначе евалата на theDarkSite добра тема доколко точен гайд незнам ;) не бачкам с тая програма с времето ще се разбере и ако има нещо за добавяне и уточняване ще се направи :)

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 17, 2007 1:23 am 
Аватар

Свалих си версия 2.0 на програмата, но пише че процесора ми трябва да поддържа SSE и SSE2! Проверих и се оказа, че поддържа само SSE! Дали ще тръгне въпреки това?

Yu-Gi-Oh
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 4:05 am 
Аватар

Работя в момента с Adobe Premier Pro 2.0, направих едно AMV, но от 3 дена не мога да уцеля правилните настройки за да излезне картината чиста без да се размазва на моменти. Това е първото ми AMV с Adobe Premier и тепърва разучавам програмата, направих едно с Windows Movie Maker но, колеги, нека бъдем честни, Adobe предоставя много повече възможности и е много по добра програма. Та проблема ми е: картината е на квадрати като е в по голям размер, искам да го кача на сайта ми а не да го гледам на DVD или нещо подобно, не ми трябва да е СУПЕР картина, но поне да не се размазва и да не се сливат понякога сцените. Ако някой може да ми каже правилната конфигурация на настройките и на самата програма така че да излезне прилично AMVто и не с размер от 100MB (което за 3 мин. и 14 сек. ми се вижда прекалено :? ) ще си удара гъза в тавана :D

Мерси предварително.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 4:13 am 
Аватар

Само едно пояснение че ако го гледаш на ДВД клипа ке се вижда по добре на телевизора от колкото на фулскрийн на компа... щото не вярвам телевизора ти да е на резолюция по голяма от 640х460 пиксела. ^^

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 4:28 am 
Аватар

Еми телевизора ми е Sony Trinitron Wega 36-inch 4:3, но ТВто не е от значение защото го правя АМВто за да го пусна в интернет с прилично качество а не толкова да си го гледам в нас. + това съм сигурен че размазаната картина и сливането на сцените ще ми се появи дори на ТВто.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 6:13 am 
Аватар

Мерси много за инфо-то, сега ще го дръпна и след крайния резултат ще драсна един ЕДИТ за да кажа дали подейства или не :wink:

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 2:35 pm 
Аватар
клош antisleeper

има цяла тема видео обработка... :roll: А за комбинацията lossless + DivX/XviD/h264 да сте чували :roll:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 06, 2007 10:31 pm 
Аватар

Ми не, не съм чувал, както казах за първи път работя с Adobe Premier Pro и тепърва разучавам програмата.
Edit: Seoni, човече, направих каквото ми каза. Махна се размазаното между сцените но клипа ми излезе с голям обем, над 100МБ, а и пикселите ми нещо не са на ред и незнам какво да ги правя, картината ми излиза на квадрати а на самата програма не е баш така, пак ги има но са по изчистени и в по-малък размер е идеална картината. Някакви идеи?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 07, 2007 10:32 am 
Аватар

ми има си тема за компресия :roll:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 07, 2007 10:04 pm 
Аватар

Да прави сте, но все пак тук е за Adobe, затова пиша тук. Проблема ми е с тази програма и нейния export, който работи с нея все ще има някакво решение за моя проблем, а който работи с нея със сигурност ще мине през тази тема, за което трябва да поздравя автора :D

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 4 [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]