Дата и час: Вто Мар 04, 2025 4:16 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 1 [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: MyFic: Проблемите на модерния човек
МнениеПубликувано на: Вто Фев 16, 2010 10:03 pm 

Такам ... явих се на олимпиада по български и литература, защото ми обещаха леко повишение на оценката. Попринцип не съм особено добре с успеха, а и не ме бива в писането на литературни текстове. И все пак, чудейки се какво да напиша по темата ми дойде интересна идея и се получи съответното "творение", което реших да споделя с вас. Реших да подходя към "проблема" под различен ъгъл. ^^ Преписвам го тук директно от черновата, както съм го мислил, така че ако има грешки се извинявам. Поправих някои, но може и да имам други. :drop:

п.с. А и не съм сигурен дали в този случай "MyFic" трябва да фигурира в заглавието.

Проблемите на модерния човек
(Есе върху поезията на Атанас Далчев) ... not quite

Проблемите на Модерния човек. Един проблем трудно може да се нарече модерен. Защо ли? Ами отговорът на този въпрос всъщност е доста прост.
Откакто хората са се установили като интелигентна форма на живот на това късче камък, наречено Земя, намиращо се Бог знае къде точно в необиятния, постоянно разширяващ се и свиващ "балон" (Според Айнщайн?) от черна материя, наречен космос съществуват проблеми. Или казано на по-разговорен език, изречението може би ще има следната структура: Там, където има човек, има и проблем. Ако, пък се случи така, че на едно място се пръкне повече от едно човекоподобно се получава "експлозивна смес" от реакции и явления, които са далеч по-опасни от един "проблем" и застрашават съществуването на някои и не толкова на други субстанции от жива материя, имащи неприятната участ да присъстват физически на не повече от няколко милиона светлинни години от тях.
Именно в този ред на мисли достигаме до евентуалното заключение, че всъщност човекът не е причината, а по-скоро следствието и дори самото ядро в същината на "проблема". Или по-точно: човекът е проблем, да би бил модерен според своите и чужди разбирания или не.
Обикновено като говорим за проблем, рано или късно в главите ни се раджа идеята, че той трябва да бъде решен. Решението му според законите на математиката би се състояло от много и напълно неразбираеми формули, знаци и цифри, чиято диаболистична цел е не самото решение на дадения проблем, а по-скоро объркването на невинната душа, сблъскала се с него, както и умножаването му до такава степен, че няма връщане назад. А пък за решение и дума не може да става. Ако, пък не наблюдаваме проблема от математическа гледна точка, което между другото би било доста по-забавно, какъвто и друг метод за възможно решение да бъде използван, то тогава може да се фокусираме върху неговия образ, използвайки двойно изпъкнала леща, което доста голям брой хора назовават с определението "литература". Та в този случай може да разгледаме творчеството на Атанас Далчев, който има умението да създава доста мрачна атмосфера и усещане за самота в своите произведения.
Бихме разгледали неговото творчество по-обширно, но след като вече наближаваме шестдесетия ред от началото на това все и "отклонение от темата" би било меко казано в случая, като се има в предвид, че името на автора, който трябва да разглеждаме се появява за пръв път едва тук, то това е вече излишно.
И се пак, макар и "лекото отклонение", смятам че есето създаде добра тема и само, по себе си. Надявам се проверяващите да оценят тази форма на труд и да имат в предвид, че то е написано съвсем сериозно и няма за цел да подразни никого или да създаде проблем на един модерен човек.

Последна промяна ExcHyper2 на Вто Фев 16, 2010 10:28 pm, променена общо 1 път

Профил  

Заглавие: Re: MyFic: Проблемите на модерния човек
МнениеПубликувано на: Вто Фев 16, 2010 10:19 pm 
Аватар

Може би съм с твърде промит мозък, но като пишеш есе по литература по творчеството на някакъв писател не трябва ли да се отнасяш непрекъснато към някое стихотворение?
Да, олимпиада е, но не мисля че подобно свободно писане е особено уважавано и харесвано...
Пък и дори да е философско, е прекалено иронично и цинично, което върви в противовес с творчеството на Далчев, при който ако не ме лъже паметта преобладаваха мрачните краски, разочарованието на този модерен човек от ежедневието, сиво, безсмислено и така нататъка.... ако не искаш да се съсредоточаваш върху литератърен анализ или нещо от сорта, трябва поне да се откажеш от иронията - "влез под кожата" на автора.

но това е мое мнение ;]
ако не беше по Далчев можеше и да мине...

*Слънце мое*
Thx to Harada Risa~
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 16, 2010 10:27 pm 

Дам, очаквам подобна рецензия и от преподавателите. :lol: И все пак си права, но затова и писах, че съм подходил под различен ъгъл. Мерси за коментара ^^

Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Фев 16, 2010 11:31 pm 
Аватар
Мародераторче

Местоположение: Kame House: Where the beaches are fine, and the bitches are finer.
Преди да съм го прочел...това чисто количествено е прекалено малко ,за да бъде наречено есе.

Второ:

ISTORIK написа:
1. Какво значи есе?
Еssai - опит (от френски). Опит - като опит да направиш нещо, не - като житейски опит.

2. Форма на есето - свободна композиция

3. Тема на есето - социална, морална, естетическа, психологическа, литературна, културна, историческа, философска...
Тематично погледнато, есето е "всеядно - като прасето".

4. Цел на изложението - изразяване на своята гледна точка, на своята позиция, на своите мисли и чувства

5. Стил на есето - смес от художествен, публицистичен и научен стил

6. Език на есето - изискан, образен, асоциативен

7. Познавателната основа - лични наблюдения, впечатления, мисли, натрупани знания и опит

8. Поводът за написване - може да бъде съвсем незначителен, но есето може да бъде написано и под въздействие на моментно вдъхновение

9. Търсено въздействие върху читателя - да го убеди, да го вдъхнови, да му достави естетическа наслада. Есето може да започне като нежна милувка и да завърши като удар с чук по главата на читателя или - като удар с бич по гърба му.

Писането на ученическо есе минава през няколко етапа.

1. Подготовка:

- Анализират се вложените в темата на есето смисли и се избира гледна точка, от която те ще се интерпретират.
- Уточнява се целта на написване на есето.
- Събира се информация (идеи) във връзка с темата.
- Информацията се подрежда според представата на пишещия за нейната важност.
- Обмисля се подходящ композиционен вариант на есето.
- Съставя се план на текста (увод, теза, доказателство и извод(и). Подреждането на микротекстовете в есето зависи от комуникативната задача и от предпочитанията на автора.

2. Писане:

Търсят се и се разсъждава върху:
- причинно-следствени връзки между факти и явления
- съпоставяне и/или противопоставяне на факти и явления
- житейски, исторически и научни примери
- цитати (мисли на известни хора), пословици, поговорки...

За да се засили убеждаващото въздействие на есето, се използват:
- реторични въпроси
- статистически данни

3. Проверка на изпълнението:

Текстът се редактира, когато:
- тезата не е формулирана правилно и точно, когато не съответства на темата на текста, доказателствата не съдействат за аргументиране на тезата, изводът не обобщава разсъжденията от доказателствата
- не е избран подходящ (съответстващ на замисъла) композиционен вариант на есето
- връзките (смислови, логически и езикови) между микротекстовете в есето липсват или не са изразени чрез подходящи средства
не са спазени нормите на съвременния български книжовен език.

П.П. След като го прочетох всъщност за мен това представлява един опит за изразяване на дадена идея,в която нито си сигурен,нито си подбрал подходящите метафори ,нито са в достатъчно добра и прегледна комбинация,за да оставят някакво друго впечетление у читателя освен от безмислен статичен шум ,прикрит от доста неумелото боравене с един "висок стил" на писане,което накратко(ако не си разбрал,сегашното изречение е иронична препрадка към едно дълго твое) може да се каже- свободно съчинение.
Добра насока иначе.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 17, 2010 12:15 am 

Дължината изглежда малко, но всъщност на хартия излезе около лист и половина голям формат. :lol:

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 17, 2010 1:00 am 
Аватар

Какво ми хареса: доколкото разбирам, изцяло твои размисли, неповлияни чак до толкова от външна литература (литературни критици) и даскали...
Какво не ми допадна: Не трептя на една резонансна честота със стила ти. Сигурен съм, че 100% ще се намери повече от 1 човек на който му харесва.
Може би ако го беше разгледал от 2-3 посоки като едновременно се опитва да убедиш, че си съгласен със всяка една и в крайна сметка накрая се хванеш само за 1 и довършиш със нея, та може би ако беше го направил така, имаше шанс да се получи по сполучливо, поне в моите очи.
Края звучи малко като подмазване
Иначе не се хващай за моето мнение - не съм чак толкова дар слово надарен, та аз самия претувам творбите си.. освен това има и много по начетени от мене хора в този форум :)

МнениеПубликувано на: Сря Фев 17, 2010 1:49 am 
Аватар

Като изключим, че е отвратително оформено, като пост във форума, и пренебрегнем факта, че повече не бива да използваш никакви олимпиади за повишаване на оценката (според мен) си, става. Разхвърляни мисли, нищо конкретно и си избягал страшно много от темата. Пребори се с мързела и прочети малко български автори, ще ти е от полза. Ако си прочел, не ти личи.
За да не съм много негативен - можеш да пишеш, ама се упражнявай и си подреждай мислите.

Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Фев 17, 2010 3:46 pm 

Дам, може би не беше добра идея за олимпиадата, но така или иначе не я взех насериозно и ето какво излезе. Целта беше да е поне ... забавно. Иначе, да, доста спонтанно ми идваха мислите, но то и цялата идея беше горе-долу такава. :lol: Български автори съм чел, нали все пак се изучават, но пък не мога да кажа и че съм чел чак доста. Мерси за коментарите. :peace:

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Фев 18, 2010 12:38 am 
Аватар

хм.. може да ти се струва забавно, но определено стила ти не подтиква към забава. Ако беше вкарал малко повече ирония, можеше и да стане забвано, че дори и да изнерви някой от проверяващите..

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]