(Както обикновено, ще схванете напълно темата ако имате съответните минимални познания в японския език и култура)
Тази сутрин четох за сватбата на Котоошу, която ще се състои на 14 Февруари и изведнъж ми просветна - наближавало Св. Валентин. По случай предстоящия празник реших да напиша и няколко любопитни факти за това как японките се държат с момчетата, които харесват. Разбира се, такива неща са по принцип строго индивидуални, но все пак си има, така да се нарече, някакъв основен образец. Току-виж и нашите момичета се научили на нещо (защото поне аз мразя да се мъчат да ме правят на идиот).
Кофти ли ви е било (ако е имало такъв случай), че съответното момиче, българка, се къса да флиртува с вас, вие си мислите, че има нещо и накрая тя ви казва "искам да си останем приятели" (клише #1) или нещо от сорта? Да, в България нещата определено са объркани. На момичетата просто им се флиртува и го правят нон-стоп с когото и да е, независимо дали имат приятел (което поне на мен ми се вижда странно?!), и никоя няма да тръгне сама да ви се обясни в любов.
Сега, как стоят нещата в Япония? Първо, такива флирти-мирти с всеки ги няма (или поне са рядкост). Второ, hint-овете, които ти се дават, са повече от очевидни и наистина трябва да си пълен идиот, за да не се усетиш. Ето няколко класически японски, женски трика:
1. Имате позволението й да я наричате по малко име или прякор, без всякакви боклуци от сорта на ちゃん
chan、さん
san и т.н., освен ако те не присъстват в псевдонима.
2. Когато говори с вас, скъсява дистанцията (противно на общото заблуждение, че са супер свенливи... все пак живеем в 21-ви век) дотолкова, че чак ще можете да усещате дъха й, както и ще търси вашите очи с поглед (ако вие го направите обаче, могат да ви сметнат за груби, така че N.B.).
3. Говори за по-лични теми, от сорта на често споменаваното エッチ
ecchi, "което няма абсолютно нищо общо с вас". Обикновено такива разговори се провеждат след като тя е изпила 2 глътки алкохол, "страшно е пияна" и в такива случаи "става много смела". Колко удобно, нали?
4. Имате достъп до едно от нейните най-важни и съкровени неща - GSM-ът (т.е. номерът й), като вече често ще получавате и mail-и (по телефона) от нея.
5. Съвсем случайно споменава, че има момче, което харесва, но си мисли, че може би обратното не е вярно.
Класически пример:
最近ちょっとだけ好きな人がいるんだ。でもその人にあんまり好かれてないみたいで悲しかったから。ばかでしょ
(Наскоро има едно момче, което мисля, че "малко" харесвам, но изглежда той мен май не, затова ми е кофти. Много глупаво от моя страна, нали?)
... Всичко е ясно в контекста. Оттам-нататък страшно много внимават дали ви се харесват и често използват фрази от сорта на: 嫌いになっちゃダメ (съвсем буквалния превод е "не давам да не ме харесваш", така че другия няма смисъл да го пиша)
6. Когато стане въпрос за това кое е въпросното момче, изведнъж се оказва тайна, като следва леко кикотене.
7. Иска да отиде някъде си, но няма с кого, а страшно много й се ходи.
8. Финална фаза: директно ви се обяснява.
Може би пропускам нещо, но тези са по-основните (моля колегите да допълнят с нещо, ако пожелаят). Когато стане въпрос за японски, всяко изречение може да се каже по 1837131 начина и всичко се разбира от контекста, все пак (за разлика от българския).
Айде, честити ви празници, на който има повод да празнува.
P.S.: Японките са едни от малкото жени, които биха ви направили комплимент за някоя пълна, ама наистина пълна (поне от наша гледна точка) глупост. Не гледайте много в шок, когато кажат колко хубав нос имате, примерно
P.S.#2: Аргументът "японките харесват всички европейци и американци" бива разбит в страница #2. Ако желаете, можете да го прочетете там.