Дата и час: Нед Фев 23, 2025 12:15 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 23 от 25 [ 365 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Японски речник...
МнениеПубликувано на: Сря Дек 02, 2009 6:07 pm 

Исках аз да благодаря...И въпросът ми е как се изговаря..на латиница ми пиши. Символите половината ми не излизат, защото нямам Японски Font.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Дек 25, 2009 6:15 pm 
Аватар

Дали имаш или не японски фонт няма нищо общо, явно браузърът ти е скапан. Чете се грубо казано dou itashimashite, макар че в началото е по-скоро дълго о, отколкото оу, а и-то в предпоследната сричка леко изпада.

Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Дек 31, 2009 10:24 am 
Аватар

може ли някои да ми каже как се пише на японски inu(означава куче) :?:

МнениеПубликувано на: Чет Дек 31, 2009 11:48 am 
Аватар

Пише се 犬

Do or do not. There is no try.
The words of truth are always paradoxical.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Дек 31, 2009 11:52 am 
Аватар

Иии~ все пак, за някакви такива думи, нищо не пречи да гуугълнеш. Стаа за около 1сек. :-0

A true man knits his own destiny...
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Яну 01, 2010 7:12 am 
Аватар

мерси много

п.п.За гоогването нз просто не ми дойде на ум

МнениеПубликувано на: Пет Яну 01, 2010 11:36 pm 
Аватар

Някой може ли да даде линк за канджитата, които се учат и значенията им?

For a couple of hours
Such a beautiful day
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Яну 02, 2010 1:18 am 
Аватар

Link за "канджитата, които се учат" е малко неразбираемо, поне за мен. Ако се уточниш, може и да ти се намери. Може би имаш предвид за някое от нивата на JLPT (~100 / ~350 / ~600-700 / ~1000 / ~2000)? За образователния йероглифен минимум (~1000)? За препоръчителния (~2000)? За най-често използваните във вестниците (~2500)? Или тези в Windows (~5800)? Друг вариант - в различните елитни учебни заведения (свързано по някакъв начин с японски) в България (~1200-1300)...?

Предварително обаче ще ти кажа едно - който и да е от тези варианти, надали някой би се занимавал да ти напише значенията, защото са, както забелязваш, доста.

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Яну 02, 2010 10:47 am 
Аватар

^ хахахаха добре^^
ще потърся аз из нета^^ мерси за отговора все пак^^
от помощ си е, защото и аз не знам точно кои искам xD

For a couple of hours
Such a beautiful day
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Яну 02, 2010 11:51 am 
Аватар

Само няколко изречения - това за Windows-а беше по-скоро на бъзик. Да не вземеш сериозно да ги учиш. Те няма да ти трябват, със сигурност.

Японците учат образователния йероглифен минимум (1006 канджи) до 6-ти клас. От личен опит мога да ти кажа, че дори да знаеш само тях, ще можеш да четеш доста неща. Много, много отдавна единствено с тези си знания бях играл ToHeart2 XRATED, като разбирах що-годе някои неща. Ако искаш да си по-добър - препоръчителния йероглифен минимум (засега е 1945, но чувам, че скоро ще прибавят още 10-на) или този за вестниците. По някакви си статистически проучвания ако знаеш първите (1945), ще можеш да четеш грубо казано 97% от всеки текст в едно списание, да кажем. За да го качиш с процент, трябва да знаеш още към 1000 допълнителни, което пък губи своя смисъл.

Всеки нормален японец знае горе-долу към ~2000-2500. Аз, например, мога да чета и пиша около 2200-2300, като трудно намирам непознати в повечето текстове. Имай всички тези неща предвид и успех.

P.S.: Да научиш канджи е само първата крачка. Има да учиш и много думи, и граматика...

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Яну 02, 2010 4:19 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Iryoku написа:
Всеки нормален японец знае горе-долу към ~2000-2500. Аз, например, мога да чета и пиша около 2200-2300, като трудно намирам непознати в повечето текстове. Имай всички тези неща предвид и успех.

Ммм с това не мога да се съглася. Средностатистическия японец НЕ знае всички 常用 канджи. Нямам статистика пред себе си за да ти кажа как е точно положението, но това си е определено така. Друг въпрос, че като цяло списъка с 常用 канджи вече трябва да му се удари една редакция. Има немалко канджи, които вече практически не се използват (като например старите японски мерни единици) както и такива, които са 表外, а се използват непрекъснато (кат например на 韓国 韓-а). Но да, ако знаеш всички (или почти всички) 常用 канджи няма да имаш проблеми, с който и да е неспециализиран текст.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Яну 02, 2010 4:53 pm 
Аватар

Не съм съгласен. Смея да кажа, че познавам достатъчно много японци и те имат познания поне във въпросните 常用漢字 (daily used kanji - за тези, които не знаят как се превежда) 100%. Малко се разрових из интернет и намерих няколко любопитни факти... Скивай това:
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%B8%B8%E7%94%A8%E6%BC%A2%E5%AD%97
http://www.jiji.com/jc/v?p=ve_soc_kyoiku-jyoyokanji091110j-02-w330
Добре, съжалявам. Вече няма да са 1945, а 2136 :lol:
Anyway, новите, които се включват, определено съм ги виждал на мнооого места (съответно съм научил доста от тях) и японците могат да ги четат/пишат. Мисля, че ще се убедиш и сам, ако погледнеш малко по-внимателно?

Ако става въпрос за специализирана литература, винаги присъства и фуригана, като това се отнася и за йероглифите извън 常用漢字-тата, така че по-добре да не шашкаме хората. Те и без това са достатъчно уплашени само като видят някакви stroke-ове ^^'

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Яну 02, 2010 5:02 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Гарантирам ти, че средностатистическият японец (не говоря за тези с висше и/или специалисти в канджи естествено) не могат да прочетат всички 常用 канджи. Говорил съм с един от преподавателите по канджи в университета ни (имам предвид Осакския, не СУ) както и с няколко други японеца по този въпрос. Става въпрос за четене. За писане положението е далеч по-трагично. Днес видях заместник-директора на една от средно-големите болници в Япония как не можа да напише 道 >< Човека е интелигентен и образован. Няма как да стигнеш до такъв пост без да си. Ама от сума ти години пише само на компютър и е забравил как се пишат канджи. И това е масов феномен.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Яну 02, 2010 6:12 pm 
Аватар

Това някой да забрави дадено канджи не е кой-знае-какъв феномен, ако трябва да съм честен. Родният ми език е български, но има моменти, в които забравям някои букви как се пишат, макар че са само някакви си 30 на брой. Да не говорим за думи... И да, като пишеш дълго време на компютър и после ти е трудно да превключиш, но това се отнася за кой да е език? (мониторите пържат мозъци)

И за да се убедиш и сам в думите ми (или пък да стане точно обратното), защо просто не направиш нещо като проучване измежду тях (японците), докато все още имаш тази възможност? На мен (а може би и на други) би ми (ни) било интересно. После можеш даже да напишеш и статия, която със сигурност ще ти помогне в бъдещата ти реализация. Чакам с нетърпение, ако се решиш на тази идея.

Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Яну 02, 2010 9:36 pm 

Iryoku написа:
Това някой да забрави дадено канджи не е кой-знае-какъв феномен, ако трябва да съм честен. Родният ми език е български, но има моменти, в които забравям някои букви как се пишат, макар че са само някакви си 30 на брой. Да не говорим за думи... И да, като пишеш дълго време на компютър и после ти е трудно да превключиш, но това се отнася за кой да е език? (мониторите пържат мозъци)

И за да се убедиш и сам в думите ми (или пък да стане точно обратното), защо просто не направиш нещо като проучване измежду тях (японците), докато все още имаш тази възможност? На мен (а може би и на други) би ми (ни) било интересно. После можеш даже да напишеш и статия, която със сигурност ще ти помогне в бъдещата ти реализация. Чакам с нетърпение, ако се решиш на тази идея.

Не съм много навътре с яп.ез. понаучих хирагана и катакана-та и сега почнах канджи-тата просто като начинаещ и неориентиран (на самоубочение съм ) търся съвет. :?
дали съм на прав път ?

Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 23 от 25 [ 365 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]