Дата и час: Сря Фев 05, 2025 5:47 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 1 от 2 [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Сложният път към бременността
МнениеПубликувано на: Чет Ное 06, 2008 6:00 pm 
Аватар
Let there be SPAM!
Let there be SPAM!

Сложният път към бременността

Зачеването на бебе е нещо, което повечето от нас винаги са смятали за гарантирано. Всъщност самият процес е едно истинско чудо. Дори за повечето двойки без проблеми, шансът да заченат бебе всеки месец е едно към четири. Сложна поредица от събития трябва внимателно да бъдат организирани от химичните пратеници - хормоните. И при мъжа и при жената фоликулостимулиращият хормон (FSH) и лутеинизиращият хормон (FH) подготвят яйцеклетката и сперматозоида за сливане.

Развитие на сперматозоидите

Още през пубертета, мъжкото тяло започва да произвежда милиони сперматозоиди всеки ден от живота на мъжа. FSH и LH се отделят от хипофизната жлеза в долната част на мозъка. FSH активира производството на сперматозоиди. LH стимулира продукцията на тестостерон, което допринася за развитието на зрели сперматозоиди. Спермата се произвежда в тестисите, след което започва да се движи през спираловидна тръба наречена епидидимис.

Семенният канал (vas deferens) отнася сперматозоидите от епидимиса до семения сак и простатната жлеза, където се влива флуидът, в който се формират и развиват сперматозоидите.

Сперматозоидите се изхвърлят от тялото през уретрата. Въпреки, че при еякулация се отделят милиони сперматозоиди, по-голямата част от семенната течност (спермата) се състои от течна субстанция, чрез която се доставят питателни вещества и ензими, които подхранват и предпазват сперматозоидите.

Производството на яйцеклетки при жената

В момента на раждането си жената вече разполага с цялата наличност от яйцеклетки, около 2 милиона. Неразвитите яйцеклетки, които са складирани в яйчниците, намаляват като брой и качество с течение на годините.

При започването на пубертета при жената, хормоните на хипофизата и яйчниците се отделят, предизвиквайки овулация и менструация.
Неразвитите яйцеклетки е резултат на FSH образуват в себе си торбички, наречени фоликули.

Фоликулите произвеждат хормон - естроген, който променя консистенцията на цервикалната слуз.

Това позволява по-лесното придвижване на сперматозоидите. Стените на матката - маточната лигавица (ендометриум) също се уплътняват. Единия от фоликулите става доминантен и яйцеклетката в него започва да узрява.

Нивото на LH се повишава изведнъж, стимулирайки освобождаването на узрялата яйцеклетка от яйчника. Това обикновено става на 13 -17 ден от началото на менструацията и се означава като овулация.

Разкъсаният фоликул, който се превръща в т.нар. жълто тяло започва да отделя хормона прогестерон, който подготвя стените на матката за да приемат и хранят оплодената яйцеклетка след нейната имплантация.

Как се срещат яйцеклетката и сперматозоидите?

За да се осъществи оплождането, сперматозоидите трябва да достигнат яйцеклетката в момента на овулация. За целта им е необходима проходимост и благоприятстваща движението им цервикална слуз от влагалището до фалопиевте тръби по целия репродуктивен тракт на жената.

Отделяне на яйцеклетката

Малка, подобна на пръст фимбриа улавя яцеклетката, която е по-малка от точицата на буквата "i" и я пренася във фалопиевата тръба (едната от двойката тунели, които водят от яйчниците до матката). Там яйцеклетката се среща със сперматозоидите

Сперматозоидите достигат шийката на матката

След като се преплували през влагалището, сперматозоидите навлизат в шийката на матката, движейки се в цервикалната слуз, след това навлизат в матката и от нея във фалопиевите тръби. От милионите сперматозоиди, отделени при еякулацията, само няколкостотин успяват да оцелеят през време на дългото пътуване през репродуктивната система

Оплождането

Яйцеклетката се опложда, когато един от сперматозоидите успее да пробие нейната обвивката. Вътре във фалопиевата тръба, оплодената вече яйцеклетката (сега вече ембрион) започва да се дели и се подготвя за имплантацията си в матката.

Ембрионът (оплодената яйцеклетка) се имплантира

През няколкото дни след оплождането мускулни контракции местят оплодената яйцеклетка от фалопиевата тръба към матката. Ембрионът се закрепя в стената (лигавицата) на матката, няколко дни след като пристигне в нея. От определени клетки на зародиша се произвежда хормонът на бременността (hCG). Този хормон е съобщение към яйчниците да продължат да отделят прогестерон, който ще помогне да се задържи бременността.

Концентрацията на този хормон се отчита от тестовете за бременност. Тя се увеличава много бързо с всеки изминал ден на ранната бременност.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 06, 2008 11:16 pm 
Аватар

това май тая година го учих по биология :lol: (или миналата :o ) :lol:

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 06, 2008 11:45 pm 
Аватар

Извадка от учебника ми по анатомия

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2008 5:14 am 
Аватар
Всепризнат Спамър

Telemah написа:

:lol: :lol:
Не сериозно темата е много сериозна, пазете се момичета да си самотна майка не е НИКАК лесно, повярвайте ми знам.

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 16, 2008 2:59 pm 
Аватар

thefolenangel написа:
Telemah написа:

Не сериозно темата е много сериозна, пазете се момичета да си самотна майка не е НИКАК лесно, повярвайте ми знам.

Баща и майка на по 16.. Гадно... тъй че момчета презервативи или го вадете поне.

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 16, 2008 3:04 pm 
Аватар

thefolenangel написа:
Telemah написа:

Ахахахахаха фолене ти и самотна майка ли стана ве =)) =)) =)) =))

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Ное 16, 2008 3:21 pm 
Аватар

в 11 клас като бях , една съученичка забременя .. в 12ти вече си имаше момиченце :lol: (приятеля и беше на 26 години) ,цяла година не идва на даскало и завърши с 5:50 успех .. бях дълбоко потресен :shock: , после се премести при него да живее и така , от както съм завършил не съм я чувал , но предполагам си седи в къщи и гледа бебето по цял ден на 19 години .. кофти работа :?

Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 16, 2008 12:44 am 
Аватар

Цитат:
Сложният път към бременността

Абе нещо като сървайвър.
"Накрая ще оцелее само един" :lol:

Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: Чет Яну 22, 2009 11:34 pm 
Аватар

thefolenangel написа:
Telemah написа:

Имам съоченичка която е бремена на 14....бебето се ражда на 14 февруари...... тя вече си провали живота......

Заглавие: Re: Сложният път към бременността
МнениеПубликувано на: Пет Яну 23, 2009 1:19 am 
Аватар

Всъщност пътя към бременността не е сложен...

ако ми дадете кандидатка ще ви го покажа...

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Май 04, 2009 10:16 pm 
Аватар

всъщност пътят към бременността въобще не е сложен или труден. той е просто на около минута и една ръка разстояние :lol:

Заглавие: Re: Re:
МнениеПубликувано на: Чет Ное 05, 2009 5:41 pm 
Аватар

BlackFury написа:
thefolenangel написа:
Telemah написа:

Имам съоченичка която е бремена на 14....бебето се ражда на 14 февруари...... тя вече си провали живота......

Провален живот? какво знаеш ти за нейния живот , че и за живота изобщо, че имаш нахалството да лепваш етикет и да оценяваш като "провален"?

Пример: две приятелки. Едната забременява на 15. Ражда на 16. Има мъж който я обожава. Живеят бедно , отначало нещата са много трудни , но после успяват да си построят къща , да имат работа която да им носи доход , покриващ нуждите им. Децата им порастват , женят се. Жената умира , заобиколена от дежата и внуците си , съпругът и държи ръката и до последно. Домът им е светъл, уютен. Хората вътре- щастливи и обичащи се и до днес.

Другата гради кариера. издига се в обществото. има няколко връзки с хора тим новобогаташи. Когато става на 30 красотата и почва да вехне, както на всяка жена. Просто за да не е сама се жени на 38 за мухльо , алкохолик . има дете от него , но поради бой и скандали се развеждат. двмата уж гледат детето. ама единия-един ден -другия-друг. детето става наркоман. и сефга е такъв. бащата умрял преди 10 години. синът краде всичко от вкъщи. някогашната красавица на столичния хайлайф е болна , трудноподвижна. очаква я мизерна смърт в някой приют.

та.. кой от двата живота е провален?

Джийсъс срещу Хитлер. Бия го до скъсване!
 Профил  

Заглавие: Re: Re:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 09, 2009 11:38 am 
Аватар

Jesus написа:
та.. кой от двата живота е провален?

на детето-наркоманче.

Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 1:56 am 
Аватар

дамз, и пак не е на 100% сигурно

а нзнам тук ли го бях написал (що ли го няма) къде ли ... ама сложен сложен пък хоп вземе че стане от първия път :D

Almost like ... A scarlet flower, blooming fully with pride.
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Яну 28, 2010 12:16 pm 
Аватар

Нищо сложно, но браво за темата. Има много хора, които при споменаването на матка си мислят за астрология и звезди...

Monkey D. Luffy

Изображение[/center]
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 2 [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]