Дата и час: Сря Фев 12, 2025 6:24 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Страница 20 от 33 [ 484 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Японистика в България
МнениеПубликувано на: Пон Ное 09, 2009 3:14 am 
Аватар

И за Япония може, ама трябва здраво да учиш(освен ако може би природно нямаш афинитет към изучаването на езика или нещо от сорта). Т.е. трябва да си uber(или да имаш толкова голям късмет, че да уцелиш на тото всички верни отговори на Ryuugaku shiken-а, ама като се замисля, то и това си е uber).

cru.Kyle написа:
ВТУ си е чиста работа.
1. Не толкова голям бал за "Анг. език + втори чужд ( японистика)"
2. Както каза някой по горе разлика в изученото в СУ и ВТУ е много малка
3. Във ВТУ можеш да кандидаствташ и с оценката от ДЗИ, което мен лично много ме устройва

Така че няма смисъл толкова да се потим за СУ, като може спокойно да си влезеш във ВТУ :jester: :mrgreen:

1. Реално балът пак е горе-долу толкова голям, само дето изпитът във ВТУ е по лесен от този в СУ(или поне за мен беше така, въпреки че за някои мои колеги е било обратното). Не се заблуждаваите от статиската в сайта на ВТУ. Тя показва балът за цялата специалност. След като те приемат там обаче се прави вътрешно класиране от което се разбира кой с какъв втори език ще е(и разбира се за японски обикновено балът е най-висок). Така че дори и балът ви да стигне да влезете в Английски език и втори чужд език да речем, може да не стигне да влезете в групата с японски като втори чужд а примерно с китайски, немски, френски и т.н.т. в зависимост от подредбата на желанията и бала ви.

2. Колкото и да ви се иска(може би), специалността Английски и втори чужд език(японски в случая) не е в никакъв случай Японистика. Води се Приложна лингвистика(с английски и японски). Разликите са главно че :
- очевидно езкът който изучаваш в японистиката си е само японски(като изключим краткото изучаване на втори източен език към 3 курс някъде май), докато в приложната лингвистика ще ви мъчат още от началото(без първи семестър само) с два(английски и японски в случая). Дори и единият да е английски, повярвайте ми не го знаете толкова добре колкото даскалите искат(особено след 1 курс), пък и дори и някак си да е така, пак ще ви занимава допълнително с преводи и т.н.т.
- От Японистиката излизате филолози, т.е. там освен езика(и свързаните с него предмети) се изучават доста подробно и много други неща свързани с Япония, като литеатура, история, странознание и др. От Приложната лингвистика пък излизате преводачи, т.е. учите си главно двата езика и предметите свързани с тях, като фонетика, морфология, синтаксис и т.н.т. на съответните езици. Също така разбира се имате и часове по превод на съответните езици които изучавате, като теория на превода, специализиран превод - примерно на публицистични , общоезикови, технически, икономически и т.н.т. текстове(каквото си изберете или ви изберат без да ви питат :lol:). Те започват от 1 курс за английския(То по английски общо взето друго не правите. Дори и в часовете по практически английски и бизнес английски примерно, пак превеждате.) и втори курс за японския. Ще изучавате също така и малко история, литература и т.н.т. на Великобритания, другите англоезични страни и Япония, колкото да не е без нищо.

3. Btw от тази година вече не е задължително да си с английски като първи език, за да можеш да влезеш в групата с японски. Може и да си с френски, немски и руски май. Даже в първи курс има вече едно момиче с френски и японски.

Последна промяна ahl на Вто Ное 10, 2009 5:54 pm, променена общо 1 път

МнениеПубликувано на: Пон Ное 09, 2009 12:17 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Друго нещо, което трябва да се има предвид е дали искаш да заминеш за Япония. Тази година, например, от СУ са заминали за Япония 9 човека. От ВТУ, доколкото знам, никой не е заминал. Става въпрос за дългосрочните програми, а не за тези от по 5-6 седмици.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Ное 09, 2009 1:46 pm 
Аватар

Както вече споменах в по-горния си пост и от ВТУ може да отидеш в Япония. И като го споменавах имах в предвид главно в дългосрочен план(става дума за 1 година). Това че тази година никой заминал няма е просто защото сенпаите ги мързи общо взето(с извинения, ама и те си го признават). Иначе незнам как е точно при вас, но педполагам, че имате повече програми за ходене в Япония. Нашите възможности са само Ryuugaku shiken-а(1 година), JLPT (1-2 седмици) и ораторското майсторство(1-2 седмици пак). От време на време изникват и някои други ама това са общо взето за момента. А иначе дочух, че май сега се водели преговори с някакъв женски университет за програма за обмен на студенти, така че за в бъдеще може и повече да станат възможностите.

Освен тези има и магистърска програма(т.е. за след като завършиш) за Япония, ама за да те одобрят трябва да си още по-uber. Тя беше май за 3 години. Даже в момента имаме няколко наши по нея които са там.

МнениеПубликувано на: Пон Ное 09, 2009 5:19 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Е, аз не съм казал, че не може >< Но поради каквато и да е причина тази година са само от СУ заминалите. Доколкото знам всяка година заминалите от СУ са повече от заминалите от ВТУ. Точно заради повечето програми, с които кандидатстваме. То само тези, които заминават с препоръка без какъвто и да е изпит са 3-ма всяка година...всъщност май са 4-ма. По един за Сока и Васеда, един по магистърската програма и един по japanese studies програмата. Затова казах, че ако човек иска да замине за Япония има по-големи шансове ако е влязъл в СУ отколкото ако е влязъл във Великотърновския.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Ное 09, 2009 6:41 pm 
Аватар

По договорка с японски университети от СУ заминават за Сока, Васеда, Осака, както и за специализация и по магистърска програма в Осака, тоест общо са 5 май? Освен инфото ми да е старо. Иначе преди една година пратиха едно момче и в Токайския университет за половин година, но май засега втори човек по тази програма няма.
За изпита - всичко зависи от това кой колко учи. Моята година - тоест 2008-2009, бяхме точно три момичета, които заминахме с изпит, и едното беше от ВТУ. Тоест, ако се гамбарваш, заминаваш, ако не...За интевюта в посолството бяхме трима от СУ и ДВАМА от ВТУ, но за съжаление одобриха за заминаваме само трима. Което показва, че няма толкова голямо значение от кое уни си. Просто точно тази година явно е слаба за ВТУ, а и по принцип техните часове по японски са по-малко, доколкото знам. Разбира се, статистически погледнато, от СУ заминават повече хора :)
Сафир, как е в Нихон?? Гледам по снимките, че весело я карате! ;) Давай да агитираме с яки истории от Япония, та младите надежди да учат, че да заминат!

МнениеПубликувано на: Пон Ное 09, 2009 10:59 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Ех, забравих за специализацията >< Значи трябва да са пет човека, да.
Иначе за прекарването в Ниппон-а ще го направя тоя блог със снимките и прочие ама все нещо изниква и нямам време да си седна на задника ;/

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 11:06 am 
Аватар

Много сте ми интересни. Оставам с усещането, че се записвате тази специалност единствено само заради възможността да отидеш до Япония, има много други начини. Или пък тези така наречени "аниме фенове" които кандидатсват само заради тази си любов към анимацията :bduh: . Видяли наще канджи и айдее..., а после се чудим защо се отказват преди да свърши още първия семестър. Само взимат местата на хората, които наистина са решили да се занимават с това ( надявам се да има и такива де :lol: ) .
Моята любов към източното изкуство (спец. Японското) се появи първоначално от музиката ( шакухачи, киото и т.н. ) след това започнах да се интересувам малко по малко от културата, писменотта им и накрая и аз стигнах до аниме :lol: (само One Piece, Bleach и Naruto :!: ). Но мисълта ми беше, че има и хора където кандидатстват не само заради "рисунките". :headbang2:

Както и да е искам да попитам знаеше ли някой от вас, че в София - Театър "София" този петък и събота където минаха имаше фестивал на Японската култура ? На мен ми се наложи да пътувам 2 часа на отиване и още толкова на връщане, само събота, обаче останах много очарован от показаното :mrgreen: , което значи че биено на път до София не беше напразно.
Ето и 2 снимки от събота ( толкова успях да заснема с тоя баталски GSM ):
1 Tук жената показваше как да направат амулети
2 Това са две жени от групата, която свиреше на киото
Още имаше айкидо демонстрация, хорови песни, свирене на традиционните киото и шамисен, танци, оригами, амулетите и дългите балони от които правеха различни форми :D. Всичко това беше в събота за петъка незнам тъй като не бях...

МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 11:59 am 
Аватар
Пантсу Мастър

Абе ей! Къв си ти, че да казваш кое е добра причина да се влезе японистика и кое не е? Всеки сам си решава кое му е важно и интересно. Единственото, с което съм съгласен е, че не трябва като кандидатсваш да си слагаш специалностите както ти скимне и след това като видиш, че не ти върви след 1-2 месеца, да прекъснеш.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 12:14 pm 
Аватар

Това са нещата според моите възгледи...а тонът ти ми подсказва, че донякъде съм прав. :lol:

МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 12:20 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Цитат:
Оставам с усещането, че се записвате тази специалност единствено само заради възможността да отидеш до Япония, има много други начини. Или пък тези така наречени "аниме фенове" които кандидатсват само заради тази си любов към анимацията :bduh: . Видяли наще канджи и айдее..., а после се чудим защо се отказват преди да свърши още първия семестър.

Я пак помисли кой какъв тон вади.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 12:26 pm 
Аватар

Хаха :lol: извинявам се ако съм прозвучал грубо...ноо това си е истина де

МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 12:59 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

Кое е истина? Че ако не се интересуваш от традиционната японска култура нямаш право да влизаш в японистиката ли?

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 1:21 pm 
Аватар

Не че нямаш право ами аз искам да кажа друго - че заради едни детски филмчета според мен не си струва да се записваш такава специалност :huff:

МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 1:30 pm 
Аватар
Пантсу Мастър

А аз ти казах, че всеки си има право да решава какво си струва и какво не. Да не говорим, че тези "детски филмчета" са къде-къде по-изгоден начин да си печелиш парите от шамисени, шакухачита, бива и там каквото още те интересува.

Изображение

I pity the FOO!
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 1:34 pm 
Аватар

:lol: Щом казваш, така да е :mrgreen:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 20 от 33 [ 484 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]