Филмът ми хареса. Не ме разочарова. С изключение на 1-2 места, които ми се видяха прекалено пищни, всичко беше направено с вкус. Бюджетът на лентата е бил извънредно нисък, под 1 млн. долара, но явно е използван както трябва. Кинематографията и костюмите бяха възхитителни.
Режисьорът отново е вплел някои елементи, които бяха използвани и в Casshern (аз още тогава харесах този негов стил), за да пресъздаде визуалната основа на действието. Освен тях, миналото на персонажите беше представено в черно и бяло, плюс червено, което се прокрадваше на моменти.
Гоемон е приказка за това, как се ражда един герой и как се създава една легенда.
Актьорският състав и историческите личности:Три от лицата в Гоемон са стари познайници от Casshern. Това са Джун Канаме, Тетсуджи Тамаяма и Маюми Сада. Очевидно е, че режисьорът ги е харесал и отново е разчитал на актьорските им заложби. Чудя се само, защо не е привлякъл и Кумико Асо, тъй като героинята на Рьоко Хиросуе определено имаше нейното излъчване.
В целия филм преброих най-малко 9 исторически личности, чиито съдби бяха предадени на сцената.
* Гоемон Ишикава, изигран великолепно от Юске Егучи. Страхотно изпълнение видях и от Рьохей Хирота, превъплътил се в малкия Гоемон. Това хлапе ми направи много силно впечатлени в Ano sorawo oboeteru. Токимаса Танабе е ново лице, което ни показа Гоемон в младежките му години.
Гоемон е бил легендарен нинджа, крадец, който подобно на Робин Худ ограбвал богатите, за да помага на бедните. За неговият живот няма достатъчно сведения, затова по-голямата част от това, което знаем днес, е базирано на легенди и догадки.
* Сайзо Киригакуре и друг известен нинджа от периода Сенгоку. Принадлежал е към клана Ига и е влизал в състава на 10 braves of Sanada (легендарна група от нинджи, които служели на Санада Юкимура). Такао Озава прави една от най-силните роли в цялата лента, още повече, че аз открих невероятна прилика между него и младото му „аз” – Сато Такеру.
* Хаттори Ханзо е име, което е достатъчно известно в японската история. Сусуму Тераджима прави от неговия образ един много любопитен персонаж. Тъй като бъдещето на този герой е било тясно свързано с управлението на Токугава, тук често можем да го видим в компанията на Йеасу (в ролята Масато Ибу).
* Хидейоши, изпълнен от Ейджи Окуда, също е възхитителен.
* От трите воюващи исторически личности през онзи далечен период, най-интересен ми се стори
Ода Нобунага (Хашиноске Накамура). Спомням си, че неговият образ винаги е представян с разпусната коса, което се използва и в тази интерпретация на героя му.
* Митсунари Ишида е персонажът на Джун Канаме. Той е бил самурай, който е водел Западната армия в битката при Секигахара.
* Режисьорът на Гоемон,
Кирия Казуаки, този път е решил да се включи в актьорския състав и е получил ролята на Митсухиде Акечи, известен самурай, генерал на Ода, който поради предателство, бил принуден да извърши ритуално самоубийство. Неговото появяване е за кратно, но за сметка на това - истински запомнящо се.
* Голямата изненада за мен в тези кадри се оказа участието на великият
Сен но Рикю, майсторът на чайната церемония. Мисля, че неговата съдба беше предадена исторически по най-достоверен начин.
Има още няколко лица, чиито исторически съответствия не успях да открия, но е много вероятно те да са били добавени допълнително към сценария. Това са героите на Гори, Тетсуджи и малкото момче, което Гоемон спасява, наречено Кохейта (Араши Фукасава от Зени Геба).
След края на приказката успях да чуя и невероятния шедьовър на Йошики от проекта му Violet UK – Rosa. Песента е най-точният избор за този филм.
Yoshiki: Rosa (vocal Katie Fitzerald) - http://4storing.com/3x13y7/ccba02ba151a ... 77d48.htmlhttp://dox.bg/files/dw?a=e9ab4646ce