|
Дата и час: Вто Фев 11, 2025 6:46 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/tr.png) |
|
Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Тип организация на Аниме-световете о.О ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Сеп 25, 2006 1:52 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2544_1247044367.png) |
PA3YM |
|
![](./images/ranks/rank6.gif) |
|
Въпроса е от двете категории: Какви анимета предпочитате? и дайте примери ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) а обяснението на въпроса следва ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) тези концепции са най-валидни за фентъзи светове, но могат да се приложат и при фантастични... общо взето навсякъде където действието не се развива в света в който живеем Bottom-Up World Design- Светът се развива на база "Need to know" -> зрителя се запознава непосредствено с това, което се случва пред очите му - около героя - дизайнът може да се разгледа под формата на концентрични кръгове: плюсове: - светът расте и се развива заедно с растежа и развитието на историята/героите - тъй като светът се развива в зависимост от това къде се намират и къде отиват героите, не се хаби време за места, където те няма да стъпят минуси: - авторът има по-малко контрол над света, защото при нужда трябва да го променя "в движение" -> така могат да се получат несъответствия - авторът няма да може да даде на зрителите си отговор на въпроси, възникнали по време на историята/действието (по-скоро не, че няма да може, а ще го хванат "off guard") ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) - връзките между различните части от света може да са нереални/неестествени Top-Down World Design- накратко авторът започва от космологията и завършва с размера и формата на песъчинките по подметките на героя - Всяка добавена част от света е логично свързана с останалото и обикновено е резултат от предварителни решения относно света плюсове: - авторът има пълен контрол над развитието на света (защото знае как функционира той) - светът е логически пълен и няма несъответсвия - рядко има въпрос/мистерия породена от действието, на което да не може да се отговори минуси: - процесът изисква много време - ако резултатът не е продължителен, авторът рискува да е отделил време за неща, до които героят никога няма да стигне/изпита дотук със сухите обяснения - накратко:Bottom-Up -> светът започва със създаването на героя и се завърта около него Top-Down -> светът започва от отговор на фундаментални въпроси от рода Мит срещу Реалност? Създаване, Защо, Смърт, Физични закони, Магия, Псионикс и т.н. и чак последната стъпка е да се насели с герои, които да взаимодействат вътре в него ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) като пример за Bottom-Up -> Hale nochi Guu (герои+джунгла и град), Haibane Renmei (герои+град) за Top-Down -> Juuni Kokki, One Piece аз лично се радвам повече на Top-Down, защото предпочитам истории, които са обмислени и пълни та идеята за постове не е да кажете кой тип организация мислите за по-правилен - защото според идеята на анимето, едната може да свърши по-добра работа за конкретното аниме, а другата не и обратното (леле какво написах) а по-скоро да обсъдим кои анимета каква организация ползват за света в който се развиват ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) ПС. сорка ако е неясно, но е късничко вече - ако има въпроси -> Стреляйте ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif) ще отговарям
_________________ GIDA owns U! ![Изображение](http://img237.imageshack.us/img237/6296/kukukusz8.gif)
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Сеп 25, 2006 10:02 am |
ShApEsHiFt3r |
|
![](./images/ranks/rank9.gif) |
|
Определено Top-Down ми харесват повече ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif) Както и на повечето хора тук предполагам
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Сеп 25, 2006 7:20 pm |
PA3YM |
|
|
ами Velush може би не си ме разбрал
тези концепции са за замислянето на света преди да почне самата история/действие (разбирай самото аниме/манга) - top down не значи,
че първите няколко епизода/чаптъра трябва да са пълни с обяснения за света и т.н., а че по-скоро светът се разкрива постепенно заедно с
историята, но е обмислен предварително и играе важна част от действието. например в One Piece още в началото се разказва колко
странен е Grand Line, но чак 100 епизода по-късно героите стигат до него, в течение на действието те (съответно и зрителя) научават
истории за далечни кътчета на света, без да се знае дали ще стигнат до тях или пък ако да - кога, докато при bottom-up всичко е
по-непосредствено - героите научават някаква легенда/история и в следващия момент отиват да я разгадавата да речем
за сметка на това пък bottom-up са по-неангажиращи анимета
а Lord of the Rings е най-явният пример за Top-Down World Design - за света в който се развива има легенди и митове, има история на света,
на боговете му, има раси с различен произход и собствена история, които са измислени и издадени в Силмарилион. при top down, светът
може и да не се разкрива изцяло пред зрителя (както в Juuni Kokki напр. има царства, които май не влизат в сериалчето, поне засега)
но идеята тук беше да давате примери, плс пробвайте се, защото искам да разбера за повече Top-Down анимета
_________________ GIDA owns U! ![Изображение](http://img237.imageshack.us/img237/6296/kukukusz8.gif)
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Сеп 25, 2006 9:50 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4220.jpg) |
Bars |
|
![](./images/ranks/rank2.gif) |
Регистриран на: Чет Апр 06, 2006 6:36 pm Мнения: 157 Местоположение: София
|
Специално за фентъзи съм изцяло привърженик на top-down (Властелинът на пръстените, Колелото на времето, Светът на диска The Firestaff Series, etc.), защото позволява създаването на един много по-богат и цялостен модел на света, а това е изключително важно за жанра.
В аниметата повече ми харесват bottom - top, защото обикновено са по-сбити и икономични, историята привършва в рамките на 20-30 епизода, вместо да се удължава и разтегля изкуствено до 100 - 200. Мразя анимета-сапунки.
Фактически това, което при книгата го приемам за плюс - много страници, при анимето го смятам за минус (много епизоди). Въпрос на вкус, предполагам.
Последна промяна Bars на Пон Сеп 25, 2006 9:57 pm, променена общо 2 пъти
_________________ You have to be realistic about these things. Logen Ninefingers
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пон Сеп 25, 2006 9:53 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=15_1283841889.gif) |
SayanMk |
Anime Sekai Kenkyuuin |
![Anime Sekai Kenkyuuin Anime Sekai Kenkyuuin](./images/ranks/sayanmk.gif) |
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 4:40 pm Мнения: 13547 Местоположение: Аниме Световете
|
YOoooooooooshi, kakimashou...
Гласувах за Top-down, естествено. Не само защото това включва анимета като One P, HxH, Pokemon, JuuniKokki, Saiunkoku, Tenchi, Dragon Ball~etc. От обясненията на РА3YM, Top-down са си такива, в които има ясно изградени от автора светове и преспективата за разрастване на анимето в този същият свят. А мен аниметата по принцип ме впечатляват със свойте светове. От там и тази титла(изследовател на аниме светове), която съм си сложил. Няма ли свят, аниметата стават неангажиращи, не ме ли ангажират аз не влизам в анимето, не вляза ли в анимето аз не го изживявам, не го ли изживявам го гледам само информативно като наблюдател(никога не би могло да ми влезе в Top аниметата ми тоест).
Най-големите 2 свята за сега са този на one piece и този на pokemon. Света на HxH за съжаление, (ДАНО) би се разкрил в ОВА4(разбирайте в мангата се вижда мн ясно картата на света(която е разбъркан наш)).
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Сеп 26, 2006 9:50 am |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4586_1691886832.jpg) |
velush |
|
![](./images/ranks/rank10.gif) |
|
PA3YM, говориш доста странни неща...от къде бихме могле да знаем КАК е замислено нясое заглавие, без да се познавами лично с автора му, примерно?
От твоите примери разбрах това (може би грешно) - единствения начин да различиш двата вида е, че в Bottom-Up няма никакви космологични описания.
Имам чувството, че нещо ти не си обяснил като хората...от твоите разсъждения излиза, че Bottom-Up моделът е неоформен и незавършен, а не би трябвало да е така. Би трабвало да са абсолютно равностойни, а авторът да е избрал един от тях в зависимост от нуждите на повествовавнието.
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Сеп 26, 2006 6:29 pm |
PA3YM |
|
|
velush написа: PA3YM, говориш доста странни неща...
мдааа знам ... често ми го казват
а тъй като сме в положението на потребители и не познаваме авторите, можем да предполагаме - затова и темата е
в Дискусии - за да се обсъжда
а разликата не са космологичните описания - разликата е, че в top-down света има ВСИЧКО, а в bottom-up има само това,
което е пряко свързано с историята (като в схемата с концетричните кръгове).
да си представим, че главния герой прави някаква магия, която няма да направи в друг епизод
при bottom-up се дава обяснение, което е измислица/майтап/etc. или не се обяснява изобщо (остава мистерия)
при top-down се дава обяснение, което е в синхрон с принципите на света/концепции вече използвани/концепции,
които тепърва ще се обясняват
така обаче е трудно да се теоретизира само, по-добрия вариант е да се дадат примери с конкретни анимета и да се види
защо е едното, а не другото
Fate/Stay night например аз си мисля, че е bottom-up (макар че може и да се лъжа ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif) )
|
|
|
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Вто Сеп 26, 2006 7:45 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=2618.png) |
ahl |
|
![](./images/ranks/rank4.gif) |
Регистриран на: Чет Фев 02, 2006 2:04 pm Мнения: 592 Местоположение: Чирпан
|
PA3YM написа: Fate/Stay night например аз си мисля, че е bottom-up (макар че може и да се лъжа ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif) )
Да ти кажа честно, според мен се лъжеш. Киноко Насу си е създал цял свят, където се развиват действията на всичките му произведения, като между тях освен анимета има и игри, и романи(например Kara no Kyoukai и Notes са романи; F/sn и Tsukihime съществуват под формата и на аниме, и на игра). За да разбереш добре светът му, обаче е най-хубаво да си прочел романите и игрите му, защото в аниметата някои неща са орязани както обикновено се случва. То може би и заради това си си помислил, че F/sn е bottom-up ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif) .
Иначе аз гласувах за Top-Down модела. Просто най ми харесва когато даденото действие се развива в някакъв изграден свят, с неговите му мистерии, истории, легенди и т.н.т.
Разбира се има и много Bottom-Up анимета които ме кефят(май повечето комедии са такива примерно).
|
![](images/spacer.gif) |
|
Заглавие: ![Мнение Мнение](./styles/AeroBlue/imageset/icon_post_target.gif) Публикувано на: Пет Фев 09, 2007 7:46 pm |
![Аватар](./download/file.php?avatar=4318_1267384268.jpg) |
HollowMan |
|
![](./images/ranks/rank4.gif) |
Регистриран на: Съб Апр 29, 2006 3:39 am Мнения: 691 Местоположение: EXILED
|
hi
така, хареса ми идеята за двата типа светове, обаче не съм сигурен че я схванах като хората.та several questions:
под World Design в случая се има предвид начина на построяване, или начина на представяне на световете? защото навсякъде, където действието не се развива в света в който живеем героите са поставени в свят, който е построен преди те да се появят в него (поне в главата на автора, i think). та дали света е една равнина, в която виждаме как се развива (криволичи) пътя на героя, или е представен като "пейзажа" от двете страни на въпросния път - само колкото да поддържа някво ниво на достоверност (като в РС игра)... честно казано, понеже не съм гледал нито един от примерите за bottom-up нещо не можах да си построя свястна картина в главата... и въпроса за "световете" нали няма строго пространстствени измерения...
зачи като се говори за космогония, a more elaborately built reality (the more complex, the more of a deviation from our world it appears to be...), с митологичен характер (и наличие на шизофренни наклонности у автора:)) тогава просто става въпрос за по-дълбок, или де да знам, по-сложно построен, по пълен свят... тва което искам да кажа е, че според мен основната разлика не е толкова в принципа на построяване на световете (защото и в двата случая те са "построени", т.е. - пълна или не, пак има картина...), а в дълбочината, или детайлността от една страна, и способите за представяне, които би трябвало да са пряко обвързани с конкртните характеристики на самото аниме...
мале, тва ся ако има някъв смисъл...
както и да е... да отговоря на въпроса - определно top-down, заради светоподреждащите функции, които си присвоява (e.g. The Matrix Reality...). definitely the one that holds a greater potential...
ok, that's it. sorry
|
![](images/spacer.gif) |
|
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/bl.png) |
|
![](./styles/AeroBlue/theme/images/br.png) |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|